3 Τρόποι να αντιμετωπίσεις την Αναποφασιστικότητα - Women's Bible

3 Τρόποι να αντιμετωπίσεις την Αναποφασιστικότητα

3 Τρόποι να αντιμετωπίσεις την Αναποφασιστικότητα

Για ορισμένους ανθρώπους, το να πάρουν μια απλή απόφαση είναι πολύ δύσκολο. Μιλάω για εκείνους που υποφέρουν από αναποφασιστικότητα, που σπάνια λένε τη γνώμη τους, που ακολουθούν πάντα ότι κάνει η παρέα τους και που αν τους ρωτήσεις τι θέλουν να κάνετε το βράδυ, η απάντηση είναι πάντα κάτι αόριστο, όπως «δε ξέρω» ή «ό,τι να ‘ναι».

Και, οκ, ξέρω φίλη μου πως το να δυσκολεύεσαι να επιλέξεις και να αποφασίσεις στα μικρά πράγματα όπως το τι θα φας το απόγευμα, δεν ακούγεται τόσο τρομερό.

Η αναποφασιστικότητα όμως, αποδεικνύεται τεράστιο πρόβλημα όταν μιλάμε για τις μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις της ζωής. Και φυσικά βάζει εμπόδια και στις ερωτικές γνωριμίες και τις ερωτικές σχέσεις.

Ο δυναμισμός και η ικανότητα να αναλαμβάνεις την ευθύνη των επιλογών σου, είναι ελκυστικά χαρακτηριστικά. Και όταν μια γυναίκα αποφεύγει τακτικά να αποφασίσει, ουσιαστικά σηματοδοτεί την έλλειψη τους.

Η ρίζα του κακού για αρκετές γυναίκες που νιώθουν αναποφάσιστες είναι συχνά η αμφιβολία, η τελειομανία και κυρίως η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους. Το γεγονός πως πιστεύουν πως δεν έχουν την ικανότητα να πάρουν τη σωστή απόφαση.

Οπότε τι κάνουν;

Αμφιταλαντεύονται συνεχώς ανάμεσα στις επιλογές που έχουν, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και συνήθως αφήνουν κάποιον άλλον να πάρει την απόφαση για αυτές. Κάποια φίλη από την παρέα ή τον άνδρα που έχουν δίπλα τους.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν να χρεωθούν μια αποτυχία και να έχουν οι ίδιες την ευθύνη για το πώς είναι η ζωή τους. Άλλωστε είναι ο γονέας, η φίλη, ή ο σύντροφος που έκανε την επιλογή άρα και αποκλειστικά δικό τους το φταίξιμο, έτσι δεν είναι;

Όχι! Δυστυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα. Στην ενήλικη ζωή ακόμα και αν αφήνεις κάποιον άλλο να παίρνει αποφάσεις για σένα και στο τέλος ρίχνεις το φταίξιμο πάνω του, παραμένεις κι εσύ υπεύθυνη για τις δικές σου πράξεις.

Για το γεγονός πως επέλεξες να τον ακολουθήσεις ή το γεγονός πως επέλεξες να μην κάνεις τίποτα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δηλαδή και πάλι εσύ είσαι αυτή που πρέπει να αποφασίσει.

Η λήψη αποφάσεων είναι ο μοναδικός τρόπος να ασκήσεις έλεγχο στη ζωή σου. Είναι σημαντικό λοιπόν να μην αφήνεις τον εαυτό σου φυλακισμένο από την αμφιβολία και την αναποφασιστικότητα.

Πως θα το κάνεις αυτό; Υπάρχουν μερικές κατευθυντήριες γραμμές που μπορείς να ακολουθήσεις.3 Τρόποι να αντιμετωπίσεις την Αναποφασιστικότητα

#1 Για να αντιμετωπίσεις την αναποφασιστικότητα, απόφυγε την υπερβολική σκέψη

Όπως είπαμε, η αναποφασιστικότητα πηγάζει συχνά από την τελειομανία. Από το γεγονός ότι θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να εμφανίζεται ένα φαινόμενο γνωστό και ως paralysis by analysis. Η υπερβολική σκέψη δηλαδή και η υπερβολική ανάλυση της κατάστασης, ουσιαστικά σε παραλύει και σε καθυστερεί συνεχώς από το να αναλάβεις δράση.

Σαφώς και δεν πρέπει να προβαίνεις σε βιαστικές και παρορμητικές αποφάσεις και σίγουρα χρειάζεται σκέψη πριν κάνεις το πρώτο βήμα. Ωστόσο, ο χρόνος είναι πολύτιμος και συνήθως είναι αδύνατο να προβλέψεις εξ αρχής όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν πριν αποφασίσεις για κάτι.

Γι’ αυτό λοιπόν μη χάνεις χρόνο. Αποδέξου πως υπάρχουν κάποια όρια και πως η υπερβολική σκέψη δε σε βοηθάει. Ανάλαβε δράση, εξέτασε τα προβλήματα που θα προκύψουν, μάθε από τα λάθη σου και προχώρα μπροστά.

Θες να εξαλείψεις το κοινωνικό άγχος και να φλερτάρεις με αυτόν που σου αρέσει; Δες εδώ

#2 Εστίασε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων

Η επιστήμη της ψυχολογίας μάς λέει πως και μόνο η ιδέα πως μπορεί να έχουμε ζημιά ή να αποτύχουμε, είναι αρκετή για να μας αποτρέψει από το να πάρουμε ένα, κατά τα άλλα, μικρό ρίσκο. Έτσι, πολύ συχνά χάνουμε ευκαιρίες και πολλές φορές αμφιταλαντευόμαστε ανάμεσα στο αν θα κάνουμε κάτι ή όχι.

Όμως η ζωή είναι ριψοκίνδυνη και η λήψη αποφάσεων μοιάζει κάπως σα να στέκεσαι σε ένα σταυροδρόμι. Κάθε απόφαση που παίρνεις περιέχει πάντα ένα ποσοστό κινδύνου.

Αντί λοιπόν να αφήνεις την πιθανότητα του λάθους και της αποτυχίας να σε επηρεάσουν, άσε στην άκρη το αποτέλεσμα και εστίασε στη διαδικασία. Κοινώς, δώσε μεγαλύτερη βάση στο πώς θα ζυγίσεις τα πράγματα και το πώς θα υπολογίσεις αν αξίζει να κάνεις το ένα ή το άλλο.

Το να μάθεις πώς να παίρνεις σωστές αποφάσεις είναι σημαντικότερο από το αποτέλεσμα μιας απόφασης. Γιατί το δεύτερο επηρεάζεται από παράγοντες που δεν μπορείς να προβλέψεις και το πρώτο είναι συχνά και το μόνο σημείο που έχεις αποκλειστικά εσύ τον έλεγχο.

#3 Η αναποφασιστικότητα είναι ένας τρόπος να αποφύγεις κάτι που σε αγχώνει

Η αναποφασιστικότητα πάει πακέτο με το έντονο άγχος (όπως το κοινωνικό άγχος) και αποτελεί έναν έξοχο τρόπο να αναβάλλεις και να αποφύγεις να κάνεις κάτι το οποίο ξέρεις εξαρχής πως πρέπει να γίνει.

Το πρόβλημα είναι πως η ίδια η διαδικασία της λήψης αποφάσεων και η αμφιταλάντευση ανάμεσα στις διάφορες επιλογές που έχεις, είναι ένα τρικ του μυαλού. Μια ασυνείδητη προσπάθεια να φύγει η προσοχή από αυτό το οποίο σε αγχώνει και ένα τέχνασμα για να αναβάλεις τη δράση.

Έτσι όμως όχι μόνο χάνεις χρόνο και ευκαιρίες, αλλά και όσο καθυστερείς την απόφαση, τόσο περισσότερο ενισχύεται το άγχος που έχεις. Σε αυτή την περίπτωση, το πρώτο βήμα είναι πάντα να το συνειδητοποιήσεις.

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που η αναποφασιστικότητά θα συνδυαστεί με έντονο άγχος, αναρωτήσου: Μήπως προσπαθείς να αποφύγεις κάτι;

Αν ναι, τι θα κάνεις για να ξεπεράσεις αυτό το άγχος

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.