Μη φοβάσαι τις θυσίες: Οι Επιλογές σου είναι η Ζωή σου - Women's Bible

Μη φοβάσαι τις θυσίες: Οι Επιλογές σου είναι η Ζωή σου

Μη φοβάσαι τις θυσίες: Οι Επιλογές σου είναι η Ζωή σου

Οι επιλογές μας είναι η ζωή μας. Ή αλλιώς, όπως λέει ο Γάλλος φιλόσοφος Αλμπέρ Καμί «Η ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας».

Και έχει δίκιο.

Όπου και αν είσαι φίλη μου, ότι και αν κάνεις πάντα λαμβάνεις αποφάσεις. Είτε μιλάμε για αποφάσεις μικρές, όπως το τι θα φας για βραδινό, είτε για αποφάσεις μεγάλες που επηρεάζουν την πορεία της ζωής σου, όπως το τι θα σπουδάσεις, που θα νοικιάσεις κλπ.

Ακόμα και αν κάποιος δεν επιθυμεί να μπεί στη διαδικασία αυτή, αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να κάνει τις επιλογές του και αυτό είναι κάτι που απλά δεν μπορεί να το αποφύγει.

Για να το καταλάβεις καλύτερα, φαντάσου πως έχεις μια διευθυντική θέση σε μια μεγάλη εταιρία. Βγάζεις πάρα πολλά χρήματα κάθε μήνα, αλλά τα ωράρια είναι εξαντλητικά. Πρέπει να είσαι στο γραφείο μέχρι αργά το βράδυ και δεν έχεις σχεδόν καθόλου χρόνο να διαθέσεις για διασκέδαση, αναψυχή και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Δεν βγαίνεις συχνά έξω, δεν αποκτάς εμπειρίες και δεν έχεις συχνή επαφή με ανθρώπους και κυρίως με άνδρες. Ως αποτέλεσμα, ενώ είσαι επιτυχημένη στην δουλειά σου, οι άλλοι τομείς της ζωής σου μοιάζουν παραμελημένοι.

Αυτό όμως συμβαίνει γιατί επιλέγεις να δώσεις τη μεγαλύτερη βαρύτητα εκεί.

Μπορεί να θες να είσαι πλούσια και επιτυχημένη, δουλεύοντας πολλές ώρες και ταυτόχρονα να έχεις πλούσια κοινωνική και ερωτική ζωή και συναρπαστικές εμπειρίες στη ζωή σου.Όταν νιωθεις ότι θα μείνεις για πάντα Μόνη, Μη φοβάσαι τις θυσίες: Οι Επιλογές σου είναι η Ζωή σου

Δυστυχώς όμως δεν μπορείς να τα έχεις όλα. 

Ο λόγος είναι πως ενώ οι επιθυμίες μας, τα θέλω μας και οι ανάγκες μας δεν έχουν περιορισμό, οι πόροι που έχουμε στη διάθεση μας για να τα πραγματοποιήσουμε έχουν όρια.

Δεν έχουμε απεριόριστα χρήματα και κυρίως δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο και ενέργεια.

Οπότε είμαστε αναγκασμένοι να διαλέξουμε, πώς θα χειριστούμε τους περιορισμένους πόρους και ποιες επιθυμίες και ανάγκες θα ικανοποιήσουμε.

Στα οικονομικά, αυτό ονομάζεται κόστος ευκαιρίας και ουσιαστικά σημαίνει πως οτιδήποτε και αν κάνεις στη ζωή έχει κάποιο κόστος:

Πως για να πετύχεις ή να αποκτήσεις κάτι, πρέπει να θυσιάσεις κάτι άλλο.

Και κάθε φορά που κάνεις μια επιλογή για το πως θα ενεργήσεις, τι θα αγοράσεις και πως θα περάσεις το χρόνο σου, χάνεις όλες τις άλλες εναλλακτικές επιλογές που θα μπορούσες να έχεις.

Όταν αγοράζεις έναν καφέ χάνεις την ευκαιρία να αγοράσεις κάτι άλλο με τα ίδια χρήματα. Όταν κοιμάσαι μια ώρα το μεσημέρι χάνεις την ευκαιρία να αθληθείς ή να διαβάσεις για μια ώρα ή να δεις ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου σειρά.

Το κόστος ευκαιρίας είναι αυτό που καθορίζει τι θα επιλέξεις. Όταν διαλέγεις τη μια επιλογή αντί για κάποια άλλη, αυτό σημαίνει πως έχει περισσότερη αξία για σένα και θυσιάζεις τις εναλλακτικές για χάρη της.

 Και για να επανέλθουμε στο φλερτ, όταν δεν μιλάς με τους άνδρες που σου αρέσουν από το φόβο της απόρριψης, θυσιάζεις την πιθανότητα μιας γνωριμίας για το προσωρινό αίσθημα ασφάλειας και ανακούφισης.

Όταν βλέπεις μια σειρά στο Netflix, θυσιάζεις χρόνο που θα μπορούσες να διαθέσεις για να γυμναστείς ή να βγεις έξω με την παρέα σου, για απόλαυση και ψυχαγωγία.

Όλα λοιπόν απαιτούν επιλογές και θυσίες

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν αισθάνεσαι ότι δεν είσαι ικανοποιημένη από τη ζωή σου. Όταν νιώθεις πως, ότι και αν επιλέξεις, χάνεις πολλά από αυτά που μπορεί να σου προσφέρει η ζωή.

Αυτό γίνεται γιατί στην εποχή μας οι ευκαιρίες που έχουμε για το οτιδήποτε είναι πολλαπλάσιες από άλλες εποχές. Έχουμε πολλές περισσότερες ευκαιρίες και επιλογές για διασκέδαση, για γνωριμίες, για καριέρα και νέες εμπειρίες και αυτό στην πραγματικότητα κάνει το κόστος μιας απόφασης ακόμη μεγαλύτερο.

Επίσης όταν βλέπουμε εξαιρετικά επιτυχημένους ανθρώπους επικεντρωνόμαστε στα επιτεύγματα τους, στη φήμη και τις ικανότητες τους.

Αγνοούμε όμως πως τα επιτεύγματα αυτά, είχαν και μεγάλο κόστος ευκαιρίας. Η αγαπημένη σου αθλήτρια έχει ξοδέψει πολλά Σαββατοκύριακα σε προπονήσεις και γυμναστική και η τραγουδίστρια που τόσο θαυμάζεις, έχει χάσει πολλές φορές τον ύπνο της δουλεύοντας μέχρι αργά.

Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να διαλέξουμε! Όσες περισσότερες εναλλακτικές επιλογές και ευκαιρίες και να έχουμε ο χρόνος μας παραμένει ο ίδιος.

Σκέψου λοιπόν φίλη μου ποια θέλω και επιθυμίες θέλεις να κάνεις πραγματικότητα. Μπορεί να θες να ταξιδεύεις περισσότερο, να φλερτάρεις περισσότερο ή να έχεις μια επιτυχημένη καριέρα.

Όποιες όμως και αν είναι οι επιθυμίες σου αναρωτήσου μια ακόμα πιο σημαντική ερώτηση. Τι είσαι διαθέσιμη να θυσιάσεις για να τις πραγματοποιήσεις;

Εσύ τι επιλέγεις σε αυτή τη φάση της ζωής σου; 

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.