Αποτελεσματική Επικοινωνία: Πως να γίνεσαι Κατανοητή στην συζήτηση και να έχεις την Προσοχή τους - Women's Bible

Αποτελεσματική Επικοινωνία: Πως να γίνεσαι Κατανοητή στην συζήτηση και να έχεις την Προσοχή τους

Αποτελεσματική Επικοινωνία: Πως να γίνεσαι Κατανοητή στην συζήτηση και να έχεις την Προσοχή τους

Η καθαρή και αποτελεσματική επικοινωνία είναι μια απίστευτα σημαντική ικανότητα που θες να έχεις. Στο κάτω κάτω, ζούμε στην εποχή της απόλυτα μαζικής επικοινωνίας, όπου όλοι φαίνονται να μιλούν. Συνέχεια.

Αλλά ενώ φωνάζουμε για να ακουστούμε, τελικά γινόμαστε κατανοητοί; Είτε λοιπόν πρόκειται για το φλερτ, είτε για τη δουλειά, είτε για την κοινωνική σου ζωή, θες να μπορείς να έχεις αποτελεσματική επικοινωνία.

#1 Λάβε υπόψη την οικειότητα των άλλων με το θέμα

Ένα από τα πρώτα λάθη που κάνουμε και δεν έχουμε αποτελεσματική επικοινωνία είναι ότι πολλές φορές ξεχνάμε ότι μιλάμε με ανθρώπους που δεν έχουν υποχρεωτικά το ίδιο background με εμάς. Βλέπεις, έχουμε την τάση να κλεινόμαστε στους δικούς μας ανθρώπους.

Είτε στο facebook, είτε στην πραγματική ζωή, περικλείουμε τον εαυτό μας με ανθρώπους που μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες και οπτική για τη ζωή με εμάς.

Είναι απολύτως κατανοητό: είναι φυσική τάση να μας τραβούν άνθρωποι με τους όποιους έχουμε πολλά κοινά και αυτό σημαίνει άνθρωποι με παρόμοιες εμπειρίες ζωής με τις δικές μας. Μία όμως από τις παρενέργειες αυτού είναι ότι τείνουμε να χρησιμοποιούμε πολλές επικοινωνιακές ευκολίες.

Εξαιτίας αυτών των κοινών χαρακτηριστικών που έχουμε, κάνουμε μεγάλα άλματα στη λογική και στον τρόπο έκφρασης, τα οποία μπορούν πραγματικά να κάνουν τους άλλους ανθρώπους να απορούν και να αναρωτιούνται για το τι στο καλό μιλάμε. Πράγματα που μπορεί να φαίνονται αυτονόητα σε εμάς και στον άμεσο κύκλο μας, αφήνουν τα άλλα μέλη της συζήτησης στο σκοτάδι.

Εμείς μπορούμε να κάνουμε αυτά τα άλματα ακριβώς επειδή γνωρίζουμε καλά το θέμα, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Παρόμοια, πράγματα που φαίνονται σε εμάς απολύτως κανονικά, δεν είναι για όλους. Και για να καταλάβεις σε τι φάση είναι οι άλλοι συνομιλητές σου, θα χρειαστεί από μεριάς σου ενεργητική ακρόαση.

Οπότε, μην υποθέτεις ότι όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουν εσένα ή το θέμα, τόσο καλά όσο νομίζεις. Αν αυτό που λες χρειάζεται κάποια βαθύτερη γνώση, τότε είναι μεγάλες οι πιθανότητες οι άλλοι να μην σε καταλάβουν απευθείας. Αποτελεσματική Επικοινωνία: Πως να γίνεσαι Κατανοητή στην συζήτηση και να έχεις την Προσοχή τους

#2 Γίνε όσο σύντομη και ξεκάθαρη χρειάζεται

Ένα από τα εμπόδια για αποτελεσματική επικοινωνία, είναι η πολύ επικοινωνία. Υπάρχει μία λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να εντυπωσιάσεις κάποιον με την εξυπνάδα σου και να τον μπερδέψεις με την πολυλογία σου.

Είναι εύκολο να ξεχαστείς και να αρχίσεις να ρίχνεις καταιγίδες λέξεων και να νομίζεις ότι είσαι εύγλωττη απλά και μόνο εξαιτίας της ποσότητας. Σε οποιονδήποτε άλλο, όμως, αυτά που λες φαίνονται ανοησίες. Ίσως υπάρχει κάποιο νόημα σε όσα λες, αλλά μάλλον είναι θαμμένο κάπου ανάμεσα σε σωρούς από σπάνιες λέξεις που έχεις επιστρατεύσει.

Ίσως φταίει που όταν αρχίσεις να αναλύεις κάποιο θέμα που σου αρέσει, ενθουσιάζεσαι και ξεχνιέσαι. Ή μπορεί να φταίει που πρόκειται για κάποιο πολύπλοκο θέμα που απαιτεί λεπτομέρειες και προσπαθείς να το εξηγήσεις όσο καλύτερα γίνεται. Όπως και να έχει, η αιτία δεν μετράει, αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα.

Το νόημα της επικοινωνίας είναι η κατανόηση και αυτή κάπου χάθηκε ανάμεσα στην περίτεχνη γλώσσα, το εξεζητημένο λεξιλόγιο και τον αριθμό των λέξεων.

Αν θες να γίνεσαι κατανοητή και να έχεις αποτελεσματική επικοινωνία, θες να κρατάς τα πράγματα απλά, σύντομα και καθαρά. Σκέψου το σα να προσπαθείς να εξηγήσεις κάτι στο πεντάχρονο ανιψάκι σου. Οτιδήποτε πολύ περίπλοκο, θα το κάνει να ξεχαστεί. Ποιος είναι ο πιο απλός και σύντομος τρόπος να μεταδώσεις το νόημα των όσων θες και να το περάσεις στον άλλον;

Αυτό μπορεί να είναι και δύσκολο. Ορισμένα θέματα είναι περίπλοκα και δεν αρκούν απλές εξηγήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μεγάλες εφημερίδες έχουν συντάκτες που δουλειά τους είναι να καλύπτουν επιστημονικά και ιατρικά θέματα, με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται.

Σαν γενικός κανόνας λοιπόν, είναι καλύτερο να παρουσιάζεις πρώτα το γενικό συμπέρασμα και να επεξηγείς περισσότερο, όσο χρειάζεται. Είναι πολύ πιο εύκολο για τους άλλους να σε παρακολουθήσουν, αν έχουν ήδη μία βασική κατανόηση πάνω στην οποία θα χτίσουν.

Θες να μάθεις όλα τα μυστικά της σωστής επικοινωνίας στο φλερτ και τη σχέση; Δες εδώ

#3 Ο τόνος σου μετράει

Το γνωστό ρητό «δεν είναι τι λες, αλλά το πώς το λες» είναι απολύτως αληθές.

Ο τόνος που έχεις μπορεί να επηρεάσει πολύ το πόσο σε ακούν οι άλλοι. Ο τρόπος που μιλάμε –από την επιλογή των λέξεων, την έκταση των προτάσεων μέχρι τον χρωματισμό που δίνουμε στη φωνή μας- μπορεί να αλλάξει εντελώς το νόημα και την επίδραση των όσων λέμε.

Αν είχες τσακωθεί ποτέ με το αγόρι σου, τότε σίγουρα το έχεις ζήσει.  Παρόμοια ένας επικριτικός τόνος και τρόπος είναι βέβαιο ότι θα εκνευρίσει αυτόν που έχεις απέναντι σου. Στην καλύτερη περίπτωση δείχνει ότι δεν σέβεσαι τον άλλον, στη χειρότερη τον προσβάλλει.

Το να είσαι θυμωμένη ή επιθετική είναι άλλος ένας ωραίος τρόπος να κόψεις την επικοινωνία. Όταν κάποιος προσπαθεί να έχει μαζί σου μια συζήτηση καλόπιστα, μια προσέγγιση όπου τον «στριμώχνεις» στα σκοινιά, μάλλον θα τον κάνει να «κουμπώσει».

Αυτό δεν είναι για να πούμε ότι δεν έχει αξία ο θυμός ή ότι πρέπει πάντα να είσαι καλή και ευγενική με όλους. Υπάρχουν πολλές (μα πολλές) φορές που ο θυμός και η επιθετικότητα χρειάζονται. Παρ’ όλα αυτά, αν ο στόχος σου είναι να ενημερώσεις, δείξεις, ή να αλλάξεις την άποψη κάποιου, τότε ο θυμός και η εχθρικότητα τελικά θα σε εμποδίσουν.

Όταν κάποιος νιώθει ότι του επιτίθενται, τότε τείνει να «κλείνεται» στην δικιά του άποψη, όντας σε άμυνα. Αναγνωρίζοντας την εξυπνάδα του και παρουσιάζοντας τα πράγματα με έναν τρόπο που δεν τον κάνει να πιστεύει ότι τον θεωρείς βλάκα, θα λειτουργήσει πολύ καλύτερα από το να τον μειώσεις επειδή κάνει λάθος.

Με όλους αυτούς τους τρόπους λοιπόν, μπορείς να βελτιώσεις την αλληλεπίδρασή σου με τους άλλους για να έχεις αποτελεσματική επικοινωνία. Κι αν θες βοήθεια στο να μπορέσεις να φτάσεις σε αυτό το σημείο, τότε επικοινώνησε μαζί μου

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.