Πως τα Τραύματα του παρελθόντος επηρεάζουν τη Σχέση - Women's Bible

Πως τα Τραύματα του παρελθόντος επηρεάζουν τη Σχέση

Πως τα Τραύματα του παρελθόντος επιρεάζουν τη Σχέση

Μέχρι πριν λίγα χρόνια νόμιζα ότι οι σχέσεις αφορούσαν μονάχα στο πώς θα βρούμε το ιδανικό μας ταίρι. Τώρα καταλαβαίνω ότι οι σχέσεις αφορούν κυρίως στο πώς μπορούμε να γίνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Στο να βρούμε δηλαδή και να προβάλουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Και μία επιτυχημένη σχέση δεν έχει να κάνει κυρίως με το άλλο πρόσωπο. Έχει να κάνει κυρίως με σένα, τα τραύματα σου, και με το πώς συμπεριφέρεσαι στον σύντροφό σου.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι είναι υπερβολικά απασχολημένοι με τα προβλήματά τους για να το κάνουν αυτό. Ξεκινούν μία σχέση και μετά τον πρώτο καιρό τα παλιά τους ζητήματα αναδύονται ξανά.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι επιλογές μας όσον αφορά στους ερωτικούς συντρόφους γίνονται ασυνείδητα τις πιο πολλές φορές. Το ένστικτό μας επιλέγει συγκεκριμένα μοτίβα, που μας μπόλιασαν από τα παιδικά μας χρόνια, από γονικές συμπεριφορές τις οποίες, όσο και αν μας πόνεσαν, δίχως να τις καταλάβουμε, τις αναζητούμε –και πολλές φορές τις αναπαράγουμε κιόλας.

Φαντάζει αδύνατο να το πιστέψουμε, αλλά το κάνουμε ξανά και ξανά. Σαν να επιθυμούμε να επαναλάβουμε τα τραύματα της παιδικής μας ηλικίας. Σαν να αναζητούμε το οικείο και το γνωστό μας πρότυπο, που τόσο μας βασάνισε και που μας άφησε τα συγκεκριμένα τραύματα, ακριβώς επειδή είναι τόσο οικείο και γνωστό.

Το έχουμε κάνει όλοι. Ακολουθούν λοιπόν πέντε βασικοί τρόποι για να βελτιωθούμε σαν άνθρωποι, ούτως ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και καλύτερες σχέσεις.

1. Μην βουλιάζεις στην ενοχή και την πικρία

Ό,τι προβλήματα αντιμετωπίζεις δεν έχουν να κάνουν με τη σχέση σου, ή με το άτομο απέναντί σου. Έχουν να κάνουν με το πώς σχετίζεσαι εσύ με τους ανθρώπους. Ακόμη και αν ο σύντροφός σου έχει κάνει κάτι προσβλητικό, απαράδεκτο ή ασυγχώρητο, η επιλογή είναι εντελώς μα εντελώς δική σου.

Ανέχεσαι ή τον εγκαταλείπεις χωρίς να γυρίσεις να κοιτάξεις πίσω σου. Αν ανεχτείς, δεν φταίει πλέον εκείνος, φταίει το πώς επέλεξες εσύ να διαχειριστείς τη σχέση σου.

Παλιά Τραύματα στη Σχέση

2. Δεν μπορείς να τα ελέγχεις όλα

Δεν μπορείς να μπεις σε μία σχέση με κάποιον ελπίζοντας ότι θα αλλάξει στην πορεία. Πώς το έγραφε ο Όσκαρ Γουάιλντ; Οι γυναίκες πιστεύουν ότι οι άντρες τους θα αλλάξουν και οι άντρες πιστεύουν ότι οι γυναίκες τους δεν θα αλλάξουν ποτέ. Κάνουν λάθος και οι δύο.

Τέλος πάντων, το νόημα είναι ότι δεν μπορείς να μπεις σε μία σχέση με την προσδοκία ότι θα κάνεις τον άλλο κάτι που δεν είναι. Ο άνθρωπος αλλάζει μονάχα αν ο ίδιος το επιλέξει. Και μακάρι να το κάνει, και μακάρι να είναι προς το καλύτερο.

3. Κατάλαβε τον εαυτό σου, τα τραύματα σου και τις συμπεριφορές σου

Κάθε φορά που αντιδράς υπερβολικά, ή βίαια, σε κάτι, κάθε φορά που ας πούμε χάνεις το έλεγχό σου, ή θυμώνεις, ή κλείνεσαι στον εαυτό σου, ή φρικάρεις, συνήθως συμβαίνει επειδή κάποιο γνωστό μοτίβο, βασισμένο σε τραύματα από το παρελθόν, εμφανίζεται στη συμπεριφορά του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου.

Κάποιο μοτίβο που σου είναι οικείο και επώδυνο. Αυτό πυροδοτεί τις ακραίες αντιδράσεις. Είναι σαν να ξαναζείς την τραυματική παιδική σου ηλικία. Για να επανέλθεις, αναζήτησε να βρεις την αιτία. Ποια εμπειρία φταίει για αυτή σου την αντίδραση; Προφανώς ένα συμβάν παλιό, που δεν έχει σχέση ούτε με τον σημερινό εαυτό σου ούτε με τον σύντροφό σου. Ζήτησέ του λοιπόν συγνώμη και πάνω από όλα, συγχώρησε και τον εαυτό σου.

4. Προσπάθησε να απεμπλακείς από τα συναισθήματα του συντρόφου σου

Κανείς δεν μπορεί να σε αναγκάσει να νιώσεις οτιδήποτε. Κανέναν δεν μπορείς να αναγκάσεις να νιώσει κάτι που δεν θέλει.

Μην παίρνεις λοιπόν την ευθύνη για το τι νιώθει ή δεν νιώθει ο άλλος. Μην τον καθιστάς υπεύθυνο για το τι νιώθεις ή δεν νιώθεις εσύ. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, όταν βλέπεις το ταίρι σου αναστατωμένο, είναι να ρωτήσεις αν θέλει να σου μιλήσει, αν επιθυμεί τη συμβουλή σου ή τη σύμπραξή σου σε κάτι, ή απλώς μία τρυφερή αγκαλιά.

5. Γίνε ο γονέας του εαυτού σου και φρόντισε εσύ τα τραύματα σου

Αντί να προσπαθείς να πάρεις από τον σύντροφό σου όλα όσα δεν πήρες ως παιδί από τους γονείς σου, είτε ασφάλεια είναι αυτό, είτε κατανόηση, είτε ελευθερία, είτε αποδοχή- φρόντισε να τα παρέχεις πρώτη εσύ στον εαυτό σου.

Κατόπιν μπορείς να αρχίσεις να τα δίνεις και στον σύντροφό σου. Θα δεις ότι θα σου τα ανταποδώσει, και ότι η σχέση σας θα αναπτυχθεί σε κάτι ωριμότερο και πλουσιότερο.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.