Τα 5 συναισθηματικά Στάδια που περνάς μετά από ένα Χωρισμό - Women's Bible

Τα 5 συναισθηματικά Στάδια που περνάς μετά από ένα Χωρισμό

Τα 5 συναισθηματικά στάδια που περνάς μετά από ένα χωρισμό, Ενδοοικογενειακή βία: γιατί οι γυναίκες απλώς δε φεύγουμε;

Όταν οι άνθρωποι βιώνουν μια απώλεια, είναι λογικό να περνάνε από διάφορα συναισθηματικά στάδια. Απώλεια είναι όταν χάνεις κάποιο άτομο που αγαπάς από τη ζωή σου. Το διαζύγιο θεωρείται απώλεια, αφού η κοινή ζωή με το σύντροφό σου τελειώνει.

Με το διαζύγιο περνάς από διάφορα συναισθηματικά στάδια που μπορούν να σε καταστρέψουν. Πέρασες χρόνια από τη ζωή σου με έναν άνθρωπο, χτίσατε μια ζωή μαζί και τώρα όλα αυτά τελείωσαν. Δεν είναι και εύκολο να το δεχτείς.

Κάθε διαζύγιο είναι διαφορετικό και κάθε ζευγάρι το βιώνει με άλλο τρόπο. Υπάρχουν όμως 5 στάδια που όλοι περνάνε μετά από κάθε διαζύγιο.

Ποια είναι λοιπόν τα συναισθηματικά στάδια που περνάς μετά από ένα διαζύγιο;

#1 Άρνηση

Αν δεν είσαι εσύ αυτή που επέλεξε το χωρισμό, ίσως πιστεύεις πως ο σύντροφός σου θα αλλάξει γνώμη. Ίσως περνάει κρίση και κάποια στιγμή θα επανέλθει στα λογικά του, θα σκέφτεσαι.

Αν πάλι εσύ επέλεξες να χωρίσετε, πολύ πιθανό να δυσκολεύεσαι να αποδεχτείς ότι η σχέση σας τελείωσε ή ότι δεν υπάρχει γυρισμός.

Είτε εσύ ζήτησες να χωρίσετε είτε αυτός, το να αφήσεις πίσω το άτομο που αγάπησες είναι πολύ δύσκολο.

Η άρνηση ουσιαστικά σε προστατεύει από το σοκ και τον πόνο που έχεις υποστεί. Θα σε βοηθήσει όσο προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τη νέα πραγματικότητα. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να αφήσεις πίσω σου την άρνηση ώστε να προχωρήσεις στην επούλωσή σου.

#2 Θυμός

Είναι λογικό να θυμώσεις τόσο με τον εαυτό σου όσο και με τον πρώην σύντροφό σου. Μπορεί να σε απάτησε ή εξαιτίας του να παράτησες τα όνειρα που είχες για τη ζωή. Τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχες φανταστεί και τα βάζεις με τον εαυτό σου.

Η διαδικασία του διαζυγίου επίσης, είναι χρονοβόρα και γραφειοκρατική, κάτι που σε εκνευρίζει ακόμα πιο πολύ. Ακόμα και αν χωρίζετε ήρεμα, όλη αυτή η διαδικασία είναι λογικό να σε αγχώσει και να σε φτάσει στα άκρα.

Πάρε μια βαθιά ανάσα και δώσε χρόνο στον εαυτό σου να διαχειριστεί όλο αυτό που συμβαίνει. Μην αφήνεις όλα όσα συμβαίνουν να σε ρίχνουν ψυχολογικά.Εάν δεν είχες ποτέ σχέση ή κάποια γνωριμία, θυμήσου αυτό, Όσα δε σου λένε για το διαζύγιο, Τα 5 συναισθηματικά στάδια που περνάς μετά από ένα χωρισμό

#3 Διαπραγμάτευση

Αυτό το στάδιο μπορεί να εμφανιστεί με πολλές μορφές. Ίσως προσπαθήσεις να σώσεις τη σχέση σου λέγοντας στο σύντροφό σου πως θα κάνεις ό,τι σου πει.

Ίσως πάλι θεωρήσεις πως φταις εσύ για όλα και πάρεις όλη την ευθύνη για το διαζύγιο πάνω σου.

Με όποια μορφή και αν εκδηλωθεί αυτό το στάδιο, δίνει στους ανθρώπους ένα είδος ελέγχου της κατάστασης που μοιάζει εκτός ελέγχου. Είναι λογικό να νιώθεις πως έχεις χάσει τον έλεγχο και δε ξέρεις πως να διαχειριστείς όσα συμβαίνουν. Θύμισε στον εαυτό σου πως είναι φυσιολογικό αυτό που νιώθεις και πως θα περάσει.

#4 Κατάθλιψη

Αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο στάδιο που θα περάσεις. Σε αυτό το στάδιο θα συνειδητοποιήσεις αυτό που έχει συμβεί. Ο γάμος σου έχει τελειώσει και για όλους πλέον θα είσαι μια χωρισμένη. Ίσως νιώσεις αποτυχημένη, χαμένη και ανασφαλής για τη ζωή από δω και πέρα και το μέλλον.

Όλα αυτά τα συναισθήματα μπορεί να σε «πνίξουν». Πρέπει να θυμάσαι όμως, πως όλα όσα νιώθεις είναι φυσιολογικά και είναι μέρος της επούλωσής σου από το διαζύγιο.

Κάθε άνθρωπος αντιδρά και εκδηλώνει διαφορετικά τη στενοχώρια του. Άλλοι το ρίχνουν στη δουλειά, άλλοι προχωρούν σε άλλη σχέση και άλλοι βγαίνουν και πίνουν για να ξεχάσουν πως νιώθουν.

Να συναναστρέφεσαι με άτομα που σε κάνουν να περνάς καλά, τα αγαπάς και σε αγαπάνε. Πάρε όσο χρόνο χρειάζεσαι για να μαζέψεις τα κομμάτια σου και να νιώσεις καλύτερα. Αν νιώσεις πως το χρειάζεσαι, μπορείς να ζητήσεις βοήθεια και από κάποιον ειδικό.

#5 Αποδοχή

Έφτασες στο τελευταίο στάδιο και δεν ήταν καθόλου εύκολο αυτό. Η αποδοχή σημαίνει πως είσαι εντάξει με τα όσα έγιναν. Δεν προσπαθείς πλέον να κρυφτείς ή να αποφύγεις την πραγματικότητα. Είσαι έτοιμη να την αντιμετωπίσεις.

Τα στάδια που περνάς μετά από ένα διαζύγιο είναι πολύ εύκολο να σε «διαλύσουν» ψυχολογικά αλλά και σωματικά. Να θυμάσαι όμως πως θα το ξεπεράσεις και θα βγεις πιο δυνατή. Μπορεί να μην το πιστεύεις τώρα αυτό, αλλά θα γίνει.

Άσε πίσω σου ό,τι σε πλήγωσε και προχώρα μπροστά. Με το διαζύγιο δεν τελειώνει η ζωή σου αλλά ξεκινάει μια νέα!

Σου είπε να χωρίσετε και θέλεις να τον κερδίσεις πίσω; Δες εδώ

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.