Η αυτοπεποίθηση είναι λίγο σαν την Ιθάκη. Για κάποιους βρίσκεται στο τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού, για άλλους είναι κάπως πιο κοντά.
Αν σκέφτεσαι να κάνεις αυτό το ταξίδι και θες να φτάσεις στον προορισμό σου εδώ είναι 10 συμβουλές που μπορείς να ξεκινήσεις να εφαρμόζεις σήμερα και θα σε βοηθήσουν άμεσα στην διαδρομή αυτή.
#1. Φρόντιζε τον εαυτό σου
Όταν μας αρέσει κάτι θέλουμε να το φροντίζουμε. Και όσο το φροντίζουμε τόσο περισσότερο πολύτιμο είναι για εμάς.
Το να φροντίζει κανείς τον εαυτό του είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο πραγματικής αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως πρέπει να βάζεις τον εαυτό σου πάντα πρώτο και να γίνεις νάρκισσος αλλά να τον φροντίζεις με σεβασμό.
Το να τρως καλά, να ντύνεσαι καλά, να αθλείσαι είναι όλα θεμέλια στοιχεία για να δημιουργήσεις μια πραγματική αυτοπεποίθηση. Αν δεν τρως καλά και κάνεις καθιστική ζωή επιτρέπεις στον εαυτό σου να υπονομεύσει τα θεμέλια αυτά και την αυτοπεποίθηση σου.
#2. Συγκεντρώσου στις δυνάμεις σου
Ουσιαστικά η αυτοπεποίθηση πηγάζει από το να μην κρίνεις τον εαυτό σου. Θα σε βοηθήσει πολύ όμως να φέρεις στο μυαλό σου όλα αυτά στα οποία είσαι καλή. Τις δυνάμεις σου δηλαδή.
Γράψε τες κάπου και όταν βρίσκεις τον εαυτό σου να είναι αρκετά αυστηρή στην αυτοκριτική του μπορείς να τις διαβάζεις για να αποσπάσεις την προσοχή σου από την αρνητική διάθεση. Να θυμάσαι όμως πως η πραγματική αυτοπεποίθηση δεν απαιτεί κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό από μεριά σου.
#3. Εξασκήσου στην αποδοχή
Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοπεποίθηση ασκούν πολλές φορές αυστηρή κριτική και στους άλλους. Η συνήθεια της κριτικής, προσάπτοντας καλά και κακά στους άλλους είναι μια κακή και αρκετά αντιπαραγωγική συνήθεια.
Όταν κρίνουμε τους άλλους έμμεσα αφήνουμε τον εαυτό μας έρμαιο στην ίδια κριτική. Όταν όμως αναστέλλουμε τη κριτική και αποδεχόμαστε τους άλλους, αποδεχόμαστε ευκολότερα και τον εαυτό μας.
#4. Προκάλεσε τον εαυτό σου
Βγαίνοντας έξω και σπρώχνοντας τα όρια σου είναι ένας σίγουρος τρόπος να βελτιώσεις την αίσθηση της αυτοπεποίθησης και της αυτό εξάρτησης. Μόνο όταν κανείς προκαλείται από την πραγματικότητα μπορεί να δοκιμάσει ουσιαστικά τις ικανότητες και τις δεξιότητες του.
Βλέποντας ταινίες και σειρές στο Netflix και κάνοντας διαμαρτυρίες στο internet δε προσφέρεις στον εαυτό σου τις πραγματικές εμπειρίες που χρειάζεσαι για να πετύχεις την ανάπτυξη και την αυτοπεποίθηση στον πραγματικό κόσμο. Αυτή η εμπειρία μπορεί να ληφθεί μόνο αν βγεις έξω και προκαλέσεις τον εαυτό σου.
#5. Έχε συναίσθηση της εικόνας σου
Όλοι μας έχουμε, στην πίσω πλευρά του μυαλού μας, μια εικόνα για τον εαυτό μας.
Η εικόνα αυτή όμως δεν είναι ο πραγματικός εαυτός σου. Είναι ένα μοντέλο, μια ιδέα του εαυτού σου που έχει χτιστεί με τη πάροδο του χρόνου και ελέγχει τη συμπεριφορά σου. Αυτή η εικόνα σχηματίζεται περισσότερο από τις εμπειρίες τις παιδικής μας ηλικίας παρά από τη λογική εκτίμηση του ποιοι είμαστε πραγματικά.
Αλλάζοντας το στυλ σου και το ντύσιμο σου βοηθάει να βελτιώσεις την αυτοπεποίθηση σου λίγο με το να βελτιώσεις την αυτό εικόνα σου. Αλλά το να έχεις συναίσθηση της αυτοεικόνας σου και πως σε επηρεάζει είναι ένα απαραίτητο βήμα στη προσπάθεια σου να την αλλάξεις.
#6. Ανταγωνίσου
Ο ανταγωνισμός πολλές φορές φαίνεται σαν κάτι αρνητικό που πρέπει να το αποφύγουμε και όντως έχει αρνητικά στοιχεία. Η επικέντρωση στη νίκη, στο να συντρίψουμε τους αντιπάλους μας και να τους εξευτελίσουμε ή να αποφύγουμε η ίδιοι την συντριβή και τον εξευτελισμό είναι αντιπαραγωγική.
Η αρετή του ανταγωνισμού όμως βρίσκεται στο τι μπορεί να σε διδάξει για τον εαυτό σου, τις ικανότητες σου και τι είσαι ικανή να κάνεις. Η αξία του ανταγωνισμού είναι στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε για εμάς. Η νίκη και η ήττα είναι δευτερεύοντα πράγματα.
#7. Αρνήσου τον εαυτό σου
Πολλές φορές η ανασφάλεια δημιουργείται όταν εξαρτόμαστε υπερβολικά από πράγματα ή ανθρώπους. Μια γυναίκα που η αυτοπεποίθηση της εξαρτάται από τη δουλειά της θα φοβάται πάντα μη χάσει τη δουλειά της.
Μια γυναίκα που η αυτοπεποίθηση της εξαρτάται από την ικανότητα της να φλερτάρει με τους άνδρες, θα φοβάται την απόρριψη και τη μοναξιά. Η γυναίκα που έχει μάθει να ζει χωρίς αυτά μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει την απόλαυση τους χωρίς να φοβάται να τα χάσει.
Το να προχωράς χωρίς να εξαρτάσαι από κάτι, σε κάνει περισσότερο ανεξάρτητη και αυτόνομη. Η ευτυχία δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τα χρήματα ή από άλλους ανθρώπους αλλά κάτι που πηγάζει από μέσα.
#8. Καλλιέργησε τις δικές σου αξίες και ζήσε με αυτές
Οι αξίες είναι σχετικές. Αν υπάρχει κάτι που να μας έχει διδάξει η φιλοσοφία τα τελευταία 2000 χρόνια είναι πως οι καλοί, διορατικοί άνθρωποι συχνά διαφωνούν εντελώς σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το τι είναι σωστό και τι είναι λάθος.
Και με τη παρούσα ηθική σύγχυση του συγχρόνου κόσμου είναι πραγματικά αδύνατο να ζήσεις με τις αξίες των άλλων καθώς όλοι διαφωνούν. Χριστιανοί, άθεοι, άτομα από διάφορους πολιτικούς χώρους κα θρησκείες όλοι έχουν συστήματα αξιών που αντικρούουν το ένα το άλλο. Αλλά το ένα πράγμα που οι άνθρωποι σέβονται από οποιαδήποτε οπτική γωνία είναι η εντιμότητα.
Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να απορρίψεις όλες τις κοινωνικές νόρμες κα αξίες ούτε να υιοθετήσεις ένα ναρκισσιστικό σύστημα αξιών.
Σημαίνει πως οι αξίες σου πρέπει να προέρχονται από μια εσωτερική διαδικασία λογικής, αντί επιθυμίας για απόλαυση ή να φανείς ίδια με τους υπόλοιπους. Όταν κατασταλάξεις και υιοθετήσεις αυτές τις αξίες κράτα τον εαυτό σου σταθερό σε αυτές και θα ενεργείς με εντιμότητα σε αυτά που πιστεύεις.
#9. Διαλογίσου
Το να μάθεις να ησυχάζεις το μυαλό σου σού επιτρέπει να ακούς τα συναισθήματα σου, τα άγχη σου, τις αμφιβολίες και τις βαθιές αντιλήψεις που έχεις. Αφού τα αντιληφθείς ο διαλογισμός σε βοηθάει να τα αντιμετωπίσεις, να αναγνωρίσεις τα πραγματικά προβλήματα στη ζωή σου και να κάνεις αυτά που ουσιαστικά δε μετράνε στην άκρη.
#10. Μην κρίνεις τον εαυτό σου
Το τελευταίο στάδιο για πραγματική αυτοπεποίθηση είναι αυτό.
Από τη στιγμή που έχεις θέσει δυνατά θεμέλια για τη συγκεκριμένη πεποίθηση απλά σταμάτα να ανησυχείς αν είσαι αρκετά καλή και άξια και αποδέξου τον εαυτό σου όπως είναι. Το πραγματικό μυστικό στην αυτοπεποίθηση δεν είναι να κρίνεις τον εαυτό σου ως καλή και άξια αλλά να μη τον κατακρίνεις καθόλου.