Πως να διαχειριστείς τη Μοναξιά και το αίσθημα της Απομόνωσης - Women's Bible

Πως να διαχειριστείς τη Μοναξιά και το αίσθημα της Απομόνωσης

Πως να διαχειριστείς τη μοναξιά και το αίσθημα της απομόνωσης

Όλοι μας αντιμετωπίζουμε κάποιες στιγμές συναισθήματα που πηγάζουν από τη μοναξιά και την απομόνωση. Είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό. Αυτό που είναι πιο δύσκολο είναι όταν βιώνουμε μόνιμα τέτοια συναισθήματα τα οποία μας ακολουθούν καθημερινά.

Οι αλλαγές στη ζωή κάποιου μπορούν να ενισχύσουν το αίσθημα της μοναξιάς, όπως όταν ξεκινάς μία νέα δουλειά ή ότι μετακομίζεις σε νέα περιοχή. Επιπλέον, η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν να εντείνουν αυτά τα συναισθήματα, προκαλώντας στο άτομο να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο, να το κάνει να νιώσει ότι είναι ολομόναχο χωρίς υποστήριξη, ακόμα και αν βρίσκεται συνεχώς με άλλους ανθρώπους τριγύρω.

Πως μπορούμε να «πολεμήσουμε» αυτά τα συναισθήματα;

Πως να διαχειριστείς τη Μοναξιά και το αίσθημα της Απομόνωσης

#1 Αναγνώρισε την αιτία και το χρονικό διάστημα που νιώθεις έτσι

Δεν μπορείς να βρεις λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα εάν δεν το έχεις κατανοήσει και δεν ξέρεις από που πηγάζει.

Το ίδιο ισχύει και για τη μοναξιά.

Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά πλάσματα. Οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε κοινωνικές συνδέσεις που θα μας ταιριάζουν και έτσι θα αποφεύγουμε το συναίσθημα της μοναξιάς.

Συνήθως τα αισθήματα της απομόνωσης και της μοναξιάς είναι αποτέλεσμα κάποιας αλλαγής που μας χωρίζει από τον κοινωνικό μας κύκλο ή τις σχέσεις μας. Μπορεί να οφείλεται σε μετακόμιση, αλλαγή καριέρας, έναν άσχημο χωρισμό ή μια αποτυχία στη σχέση με κάποιον φίλο ή οικογενειακό πρόσωπο.

Από την άλλη, η μακροχρόνια μοναξιά μπορεί να ενταθεί από κάποια ψυχική διαταραχή ή από χρόνιες οργανικές παθήσεις που μας αποτρέπουν από το να ζήσουμε μια ενεργητική ζωή είτε εξαιτίας των συμπτωμάτων της πάθησης είτε εξαιτίας φίλων και σχέσεων που δεν μας προτρέπουν σε μια τέτοιου είδους ζωή.Πως να διαχειριστείς τη μοναξιά και το αίσθημα της απομόνωσης

#2 Εξέτασε την πραγματικότητα και αναλογίσου πόσο λογικά είναι αυτά τα συναισθήματα

Υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα στην κοινωνία μας που αφορά επιφανειακές φιλίες και σχέσεις.

Αρκετοί άνθρωποι προσπαθούν μέσω των κοινωνικών δικτύων να «αποκτήσουν» έναν μεγάλο αριθμό ακόλουθων, πιστεύοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι φίλοι τους και ότι πραγματικά ενδιαφέρονται για εκείνους.

Η επιστήμη αρχίζει και εξετάζει όλο και πιο προσεκτικά τον τρόπο που τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν την αντίληψη μας και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις κατά συνέπεια. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε λογικές προσδοκίες και να αναγνωρίσουμε τις παράλογες πεποιθήσεις μας.

Για παράδειγμα, δεν είναι λογικό να έχεις την απαίτηση από κάποιον που μόλις γνώρισες να ενδιαφέρεται ουσιαστικά για εσένα ή να θέλει να βρίσκεται συνεχώς τριγύρω σου.

Ο χρόνος είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης και υγιών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Ακόμα και οι διαφωνίες και οι συμβιβασμοί είναι υγιείς και απαραίτητοι προκειμένου να εδραιωθεί μια σχέση.

Τα κοινωνικά δίκτυα και οι εφαρμογές επηρεάζουν αρνητικά αυτά τα στοιχεία των σχέσεων. «Δεν θες να μιλήσεις σε κάποιον; Μπλόκαρέ τον και βρες κάποιον άλλο.». Αυτό το φαινόμενο επεκτείνεται και στο online dating, όπου οι άνθρωποι περιορίζονται σε μια σύντομη περιγραφή ή σε μια ατάκα.

Δημιουργείται η εντύπωση ότι σχεδόν ψωνίζεις για το κατάλληλο ταίρι σου, αν υποθέσουμε ότι είναι ειλικρινής στην παρουσίαση του εαυτού του. Στην πραγματικότητα, τα τέλεια ζευγάρια δεν υπάρχουν. Κανένας από εμάς δεν είναι τέλειος και θα πρέπει να εξετάζουμε τα κριτήριά μας γιατί ίσως αυτά μας αποτρέπουν από το να νιώσουμε πλήρεις. Και αυτό γιατί απογοητευόμαστε εάν ψάχνουμε την τελειότητα σε κάποιον φίλο ή σύντροφο.

#3 Ανάλαβε δράση και προσπάθησε να απωθήσεις τα αισθήματα αυτά

Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται χωρίς να αναλάβεις δράση. Η ικανότητα να δώσεις αγάπη και φροντίδα μπορούν να σε βοηθήσουν να περιορίσεις την μοναξιά σε έναν βαθμό. Τα κατοικίδια είναι εξαιρετικός τρόπος να την αντιμετωπίσεις.

Ο ποιοτικός ύπνος και η άσκηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Ο εγκέφαλός μας παράγει αρκετά χημικά που ισορροπούν την διάθεση στα βαθύτερα επίπεδα του ύπνου. Εάν δεν κοιμόμαστε καλά, τότε μπορεί να νιώθουμε χειρότερα για τον εαυτό μας, τον κόσμο και την ζωή.

Η εθελοντική εργασία μπορεί εύκολα να σου δώσει την ευκαιρία να ξεκινήσεις να δημιουργείς νέες φιλίες με ανθρώπους που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα με εσένα. Μπορείς ακόμη να ανακαλύψεις νέα χόμπι για να δοκιμάσεις, που είναι άλλος ένας εξαιρετικός τρόπος να συναντήσεις νέους ανθρώπους.

Το δυσκολότερο κομμάτι για πολλούς ανθρώπους είναι να βρουν την δύναμη να κάνουν το βήμα μπροστά και να θεραπεύσουν την συναισθηματική τους δυσκολία εάν τα πράγματα δεν πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί.

Εάν δεν πάνε, είναι οκ. Χρειάζεται να προσπαθούμε όσο πιο πολύ μπορούμε, ακόμα και εάν μπορούμε να κάνουμε μόνο ένα βήμα τη φορά σε αυτό το μεγάλο ταξίδι. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι το μέλλον μας δεν καθορίζεται από το παρόν μας. Το αύριο μπορεί να γίνει καλύτερο.

Θες να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Δες εδώ

#4 Ζήτα βοήθεια εάν νιώθεις ότι δεν μπορείς να ξεπεράσεις αυτά τα συναισθήματα μόνη σου

Τα ζητήματα του μυαλού είναι πολλές φορές περίπλοκα για να τα διαχειριστούμε μόνοι μας  γι’ αυτό και είναι δύσκολο να μας δώσουν την αίσθηση της προοπτικής. Δεν υπάρχει καμία ντροπή να ζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας, εάν νιώθεις ότι δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μόνη σου την απομόνωση και την μοναξιά που νιώθεις.

Μπορεί να είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που θα χρειαστεί ποτέ να κάνεις. Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου όμως να υπονομεύσει όσα νιώθεις, σου αξίζει να νιώθεις χαρούμενη, ασφαλής και να έχεις ουσιαστικές συνδέσεις στη ζωή σου με άλλους ανθρώπους.

Αλλά, η κατάθλιψη ή οι τραυματικές εμπειρίες μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε ότι δεν αξίζουμε την σύνδεση, την αγάπη, την στοργή. Αυτό είναι ένα ψέμα που η ψυχική ασθένεια προσπαθεί να μας κάνει να πιστέψουμε. Μην το ακούς!

#5 Τι να κάνω αν πιστεύω ότι κάποιος που νοιάζομαι νιώθει μόνος ή απομονωμένος;

Μίλησέ τους! Μην το κάνεις μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος. Κανόνισε μια συνάντηση μαζί του. Οι συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο έχουν περισσότερη συναισθηματική και κοινωνική σημασία και έτσι μπορούν να βοηθήσουν το μοναχικό άτομο να νιώσει την σύνδεση.

Πολύ συχνά, χανόμαστε μέσα στον μικρόκοσμό μας, περιτριγυρισμένοι από τις σκέψεις μας, τις ανησυχίες και τις δυσκολίες μας. Χρειάζεται να κάνουμε προσπάθεια να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με αυτούς τους ανθρώπους που ωθούνται στα όρια της κοινωνίας και εκτός κοινωνικών ομάδων εξαιτίας των συναισθημάτων τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα παρατηρήσουν κάποιον που νιώθει μόνος χωρίς να έχουν εμβαθύνει στο ζήτημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου που θα επιβεβαιώνει την αρνητική πεποίθηση του μοναχικού ατόμου ότι κανείς δεν προσέχει ή νοιάζεται. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αξίζουν λιγότερο να έχουν στη ζωή τους, φίλους, τρυφερότητα, αγάπη και καλοσύνη.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.