Ξεβόλεμα: Ο μόνος τρόπος για να αλλάξεις - Women's Bible

Ξεβόλεμα: Ο μόνος τρόπος για να αλλάξεις

Ξεβόλεμα: Ο μόνος τρόπος για να αλλάξεις

Το ξεβόλεμα είναι το απαραίτητο στοιχείο που οδηγεί την αλλαγή. Σκέψου ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα στη ζωή σου φίλη μου.

  • Άγχος;
  • Έλλειψη άσκησης;
  • Κακή διατροφή;
  • Αναβλητικότητα;

Όλα τα παραπάνω, και πολλά ακόμη, θα διαπιστώσεις ότι προκύπτουν από την άρνησή σου να υποβάλεις τον εαυτό σου σε κάτι που δεν συνηθίζεις. Από την άρνησή σου να ξεβολευτείς, δηλαδή.

Το ξεβόλεμα δεν είναι επώδυνο. Είναι όμως ένα αίσθημα ασφάλειας, που σε κρατάει μέσα στη ζώνη άνεσης σου. Τα λαχανικά ας πούμε αποτελούν διατροφικό ξεβόλεμα για πολύ κόσμο.

Είτε δεν τους αρέσουν, είτε βαριούνται να τα καθαρίσουν, είτε και τα δύο. Ο διαλογισμός είναι επίσης ένα ξεβόλεμα. Ή μια βαρετή πλην απαραίτητη υποχρέωση. Ή η γυμναστική.

Και στις περισσότερους ανθρώπους όπως είπαμε δεν αρέσει να ξεβολεύονται. Δεν έχει πλάκα η γυμναστική, ο διαλογισμός, η βαρετή υποχρέωση. Γιατί λοιπόν να μπω στον κόπο;

Το πρόβλημα είναι ότι όταν αφήνεις αυτό το φόβο του ξεβολέματος να σου κάνει διαρκώς κουμάντο περιορίζεις τραγικά τον εαυτό σου. Τον περιορίζεις μέσα στην ασφαλή ζώνη της απραξίας και της σιγουριάς σου.

Χάνεις όμως έτσι πολλά καλά πράγματα, για την ακρίβεια, χάνεις τα καλύτερα πράγματα. Τα καλύτερα πράγματα πρέπει να βγεις και να τα κυνηγήσεις, δεν έρχονται να πέσουν στα πόδια σου. Πχ κάπως έτσι καταστρέφεις και την υγεία σου μην τρώγοντας σωστά και μη ασκούμενη. Αλλά το να γίνεις υπέρβαρη είναι επίσης άβολο πράγμα.

Και πως θα ξεπεράσεις το αρνητικό αυτό αίσθημα που σε περιζώνει; Μα με άλλες περισπάσεις, όπως τηλεόραση, ψώνια κλπ. Και τελικά πέφτεις σε έναν φαύλο κύκλο.

Όλα αυτά τα προβλήματα λύνονται μονομιάς αν αποφασίσεις να κάνεις που και που κάτι ασυνήθιστο, κάτι που θα σε ξεβολέψει.

Το ανακάλυψα κι εγώ λίγα μόλις χρόνια πριν, όταν προσπαθούσα να αλλάξω τη ζωή μου.

Ήθελα θυμάμαι να κόψω το τσιγάρο. Ήταν εξαιρετικά άσχημο να θέλω να καπνίσω και να μην μπορώ. Ήταν το προσωπικό μου ξεβόλεμα.

Ήταν αδύνατο να αντισταθώ και το μυαλό μου αντιστεκόταν επίσης. Έκανε συνέχεια εκλογικεύσεις και συμψηφισμούς για να βρει δικαιολογία να καπνίσω.

Πως να έχεις τη Ζωή σου υπο Έλεγχο, Ξεβόλεμα: Ο μόνος τρόπος για να αλλάξεις

Ώσπου έμαθα να αποστασιοποιούμαι. Να παρατηρώ αυτό το αίσθημα της στέρησης από τη μία και της απόφασής μου να ξεκόψω από την άλλη. Και όταν το έκανα έπαψα να νιώθω τόσο άσχημα. Το τέλος του τσιγάρου δεν σήμαινε το τέλος του κόσμου. Τόσο απλά.

Έπειτα, η ίδια διαδικασία με το τρέξιμο. Είχα βρει τρόπους να το αποφύγω θυμάμαι. Το μυαλό που έπλαθε δικαιολογίες, όπως και με το τσιγάρο. Αλλά επέλεξα να ξεβολευτώ. Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ευκολότερο από ότι φανταζόμουν. Και πολύ διασκεδαστικό.

Το έκανα όταν άλλαξα διατροφικές συνήθειες. Το έκανα όταν αποταμίευα για να ξεπληρώσω κάποιο χρέος μου. Το έκανα με την αναβλητικότητά μου, το έκανα μέχρι να συνηθίσω στον διαλογισμό.

Απλώς πρέπει να μάθεις φίλη μου να ξεβολεύεσαι. Να μην το φοβάσαι. Και τότε θα δεις ότι η ζωή σου δεν θα έχει όρια.

Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;

Μερικές μικρές συμβουλές:

Να το προσπαθείς σε μικρές δόσεις. Αν δεν αντέχεις τα λαχανικά, αν δεν τα συνηθίζεις, ξεκίνα από ένα είδος τη φορά. Δοκίμασέ το. Νιώσε τη γεύση του. Μπορεί να μην είναι η τελειότερη, σύμφωνοι. Αλλά συνηθίζεται. Μέχρι κι εγώ συνήθισα στα λαχανικά και τώρα τα λατρεύω. Και να δεις τι σκουπίδια κατέβαζα πριν κάποια χρόνια.

Άλλο παράδειγμα. Νιώθεις λύπη; Νιώθεις θυμό, νιώθεις άγχος; Ερεύνησε αυτά τα συναισθήματα. Επεξεργάσου τα. Παρατήρησε τα αίτιά τους. Είσαι αναβλητική; Πέσε στη δουλειά που αναβάλεις αντί να το κλώθεις. Τι συμβαίνει; Τόσο τρομερό ήταν; Τόσο φρικαλέα τραυματικό;

Να κηρύξεις πόλεμο στη βολή σου. Να γίνει η προσωπική, μικρή καθημερινή σου πρόκληση. Να δοκιμάζεις να κάνεις κάτι διαφορετικό, κάθε μέρα, που φυσιολογικά θα απέφευγες.

Ας πούμε, να πας και να μιλήσεις με ανθρώπους που πάντα ήθελες να πεις δυο κουβέντες αλλά η ντροπή δε σε άφηνε και δεν βρήκες το θάρρος ποτέ. Να περπατήσεις ως τη δουλειά, πέντε τετράγωνα είναι. Να βγεις για τρέξιμο. Να χαμογελάς. Να λες όχι όταν σου ποδοπατούν τα όριά σου. Να φας κάτι υγιεινό.

Δες λοιπόν πόσα προβλήματα μπορούν να λυθούν με το ξεβόλεμα σου. Δες ποια αισθήματα καταπιέζονταν τόσον καιρό. Παρατήρησε τις πράξεις σου και δες αν μπορείς να πάψεις να αποφεύγεις πράγματα. Να πάψεις για πάντα.

Το ξεβόλεμα είναι φίλος σου. Δεν είναι εχθρός, είναι κίνηση, είναι αυτό που θα σε βγάλει από το τέλμα. Είναι σύμμαχος σε οποιαδήποτε πρόοδο φίλη μου.

Έτσι λοιπόν όποτε νιώθεις ότι ξεβολεύεσαι, να μην το φοβάσαι. Είναι καλό συναίσθημα αυτό. Είναι θετικό σημάδι. Σημαίνει ότι δοκιμάζεις κάτι καινούριο. Σημαίνει ότι πολεμάς με το τέρας της συνήθειας σου. Σημαίνει ότι μαθαίνεις, ότι αναπτύσσεσαι, ότι οι ορίζοντές σου διευρύνονται.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τολμούν ποτέ να βγουν από την τελματώδη ζώνη της σιγουριάς και της ασφάλειας. Δεν θα εξερευνήσουν ποτέ τι υπάρχει παραπέρα. Η εξερεύνηση όμως αυτή είναι το νόημα του να ζεις, να μεγαλώνεις, να μαθαίνεις. Έτσι λοιπόν, μην αποφεύγεις το ξεβόλεμα.

Τουναντίον φίλη μου, να το επιδιώκεις.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.