Πως ακριβώς θα καταλάβεις πριν παντρευτείς ότι ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου είναι ο κατάλληλος για να περάσεις μαζί του το υπόλοιπο της ζωής σου;
Σίγουρα ο έρωτας αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι για να ξεκινήσει μια φλογερή σχέση, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό για να γεράσεις μαζί με έναν άνθρωπο.
Σύμφωνα με τρεις Αμερικανίδες συγγραφείς, το κλειδί ενός ευτυχισμένου γάμου είναι η αποδοχή του συντρόφου και οι ρεαλιστικές προσδοκίες.
Κανείς δεν είναι τέλειος, μπορείς όμως να συζητήσεις ανοιχτά με το αγόρι σου για το μέλλον αυτής της σχέσης, χωρίς να φοβάσαι πως θα «φρικάρει».
Τα οικονομικά σας, τα θρησκευτικά ή πολιτικά σας πιστεύω και η διατροφή των παιδιών δεν είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να προσπεράσεις, πριν πεις το μεγάλο «Ναι».
Βεβαιώσου πως πριν παντρευτείς, θα υπάρχει κοινό έδαφος με τον άνθρωπο που θα είσαι μαζί ώστε να ευδοκιμήσει η ζωή που ονειρεύεσαι.
Ξεκινήστε την κοινή σας ζωή πάνω σε υγιείς βάσεις. Συνειδητά, με αγάπη, σεβασμό και κοινό όραμα.
Έτσι, είναι σχεδόν σίγουρο πως τίποτε δε θα πάει στραβά με τον άντρα που επέλεξες να έχεις δίπλα σου.
Αν σκέφτεσαι να κάνετε μαζί το επόμενο βήμα στη σχέση σας, ορίστε ένας σύντομος οδηγός.
Τα πέντε βασικότερα ερωτήματα για να εξετάσεις πριν παντρευτείς είναι:
1. Υπάρχει ισορροπία στη σχέση σου πριν παντρευτείς;
Όταν σκοπεύεις να παντρευτείς με έναν άνθρωπο, θα πρέπει να είσαι σίγουρη πως μπορείτε να διαχειριστείτε μαζί κάθε δυσκολία. Αυτό ισχύει τόσο για οικονομικές δυσκολίες που πιθανώς προκύψουν, αλλά και για τις κάπως πιο «δύσκολες» ημέρες μεταξύ σας.
Ο γάμος, η συμβίωση και η δημιουργία οικογένειας δεν είναι ροζ συννεφάκι. Πριν παντρευτείς πρέπει να είσαι βέβαιη πως δεν είσαι μόνη στην εξίσωση.
Το αμοιβαίο νοιάξιμο και οι συμβιβασμοί, είναι βασικοί πυλώνες μια υγιούς σχέσης. Το να δίνεις τα πάντα στο σύντροφό σου χωρίς αντίκρισμα μπορεί να σε εξαντλήσει και να κάνει την κατάσταση δυσκολότερη, ειδικά όταν έλθουν στον κόσμο τα παιδιά ή αρρωστήσουν οι δικοί σας.
2. Πόσο έχουν επηρεάσει οι γονείς σου την αντίληψη για την οικογένεια;
Παρόλο που η κάθε σχέση είναι ξεχωριστή, είναι σημαντικό να εξετάσετε με το σύντροφό σου κατά πόσο έχουν επηρεαστεί η απόψεις σας για τη δημιουργία οικογένειας από τους γονείς σας.
Για παράδειγμα, υπάρχουν ζευγάρια που πιστεύουν ότι τα παιδιά αποτελούν βασική προτεραιότητα της οικογένειας, ενώ άλλα που μεγαλώνουν τα παιδιά τους με μεγαλύτερη ανεξαρτησία.
Πριν παντρευτείς λοιπόν, συζητήστε με το σύντροφό σου το πως ακριβώς φαντάζεται ο καθένας σας την μελλοντική σας οικογένεια, για να είσαι προετοιμασμένη.
Παράλληλα, εξετάστε το πόσο συχνή επικοινωνία θα υπάρχει με τις δύο οικογένειες και τους μελλοντικούς παππούδες.
3. Θέλεις πραγματικά να κάνεις παιδιά;
Τρίτο και κυριότερο ερώτημα. Θέλετε και οι δυο σας να μπείτε στη διαδικασία δημιουργίας οικογένειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται;
Δε είναι αυτοσκοπός όλων των ανθρώπων η αναπαραγωγή του είδους, και αυτό είναι σεβαστό.
Να είσαι ξεκάθαρη με τον σύντροφό σου αναφορικά με τις προτεραιότητές σας στο μέλλον και αν πραγματικά τον αγαπάς, μη τον κρατάς «δέσμιο» των δικών σου επιθυμιών.
Άλλωστε, σε ένα τέτοιο ζήτημα ζωής, δε χωράνε συμβιβασμοί.
Και αν θέλετε να κάνετε παιδιά; Πόσα παιδιά θέλετε να κάνετε;
Δεν ονειρεύονται όλοι οι άνθρωποι μια πολύτεκνη οικογένεια, ούτε μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της.
4. Πριν Παντρευτείς, έχεις ήδη κοινές φιλοδοξίες με το σύντροφό σου;
Αν θέλεις ο γάμος σου να βασιστεί σε γερά θεμέλια, συζητήστε με το σύντροφό σου για το πως φαντάζεστε τον εαυτό σας σε μια δεκαετία. Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας;
Οι επαγγελματικές αλλά και προσωπικές επιδιώξεις, μπορούν να αποτελέσουν πεδίο συγκρούσεων για το ζευγάρι. Με ρεαλισμό και ειλικρίνεια οραματίσου το μέλλον μαζί του μετά το γάμο και δείτε αν όντως μπορείτε να συμβαδίσετε.
Μονάχα έτσι θα καταλαβαίνετε και θα στηρίζετε ο ένας τον άλλο.
5. Πως θα κάνεις το γάμο σου να «δουλέψει»;
Η κοινή ζωή με έναν άνθρωπο δεν είναι πάντοτε ντυμένη στα λευκά και στρωμένη με ροδοπέταλα.
Η μέρα του γάμου σας μπορεί να είναι η πιο ξεχωριστή μέρα της ζωής σας αλλά αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι να δημιουργήσετε μια αληθινά ευτυχισμένη ζωή από την επόμενη κιόλας μέρα.
Ακόμη, μπορείς να μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου ένα κοινό χόμπι, αλλά μη ξεχνάς και τον προσωπικό σου χρόνο, για εσένα και τους φίλους σου.
Επιπλέον, μπορείτε να προγραμματίζετε μαζί μικρές εξορμήσεις που θα «αναζωπυρώνουν» τη σχέση, ενώ βασικό είναι να επικοινωνείτε τα προβλήματά σας μέσω του παραγωγικού διαλόγου.
Τέλος, αν βλέπετε πως κάπου υπάρχει αδιέξοδο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε από κοινού με κάποιον ειδικό σύμβουλο σε ζητήματα οικογένειας και σχέσεων.