Ζήλια στη σχέση, όλες την έχουμε νιώσει. Μήπως έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν ο σύντροφός σου σού λέει ψέματα ενώ μιλάτε; Ή αν λέει αλήθεια για το που και με ποιον είναι; Μήπως έχεις τσακωθεί μαζί του για κάτι που είσαι πεπεισμένη πως έκανε αλλά στην πραγματικότητα δεν το έκανε ποτέ;
Αν ναι, τότε ζηλεύεις. Μπορεί να προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου πως «σιγά μη ζηλεύω εγώ», αλλά ζηλεύεις.
Όταν η ζήλια στη σχέση ξεφεύγει, μπορεί να καταστρέψει τη σχέση, να σε κάνει να νιώθεις παρανοϊκή, να πιστεύεις μόνιμα πως κάτι σου κρύβει και πως όλα όσα λέει είναι ψέματα. Η ζήλια σου τρώει τη ψυχή και καταστρέφει την αυτοεκτίμησή σου.
Τι πρέπει να κάνεις όμως για να περιορίσεις τη ζήλια (εννοείται πως μιλάμε για την αδικαιολόγητη ζήλια και όχι όταν έχεις αποδείξεις πως ο σύντροφός σου σε κοροϊδεύει) και εν τέλει να την ξεπεράσεις;
1. Πάρε βαθιές ανάσες ώστε να αποφύγεις τη ζήλια στη σχέση
Σίγουρα σου έχουν δώσει άπειρες φορές ως συμβουλή το πάρε βαθιά ανάσα και μέτρα μέχρι το δέκα. Κάθε φορά θέλεις να τους χτυπήσεις και να τους φωνάξεις «πως θα με βοηθήσει αυτό».
Η αλήθεια είναι όμως πως όντως βοηθάει. Όταν αρχίζεις να θυμώνεις με κάτι, σταματάς να σκέφτεσαι καθαρά και δεν παίρνεις σωστές αποφάσεις.
Αν λοιπόν τη στιγμή που έχεις θυμώσει πάρεις βαθιές ανάσες και μετρήσεις μέχρι το δέκα, όσες φορές χρειαστεί, θα αποφύγεις τις λανθασμένες αντιδράσεις. Θα γλυτώσεις το να πεις ή να κάνεις κάτι που μετά θα μετανιώσεις.
Μόλις ηρεμήσεις και είσαι σε θέση να σκεφτείς καθαρά, μίλα με το σύντροφό σου και πες του τι είναι αυτό που σε πείραξε. Οι φωνές δε θα σε βοηθήσουν ποτέ να λύσεις κανένα πρόβλημα.
2. Χτίστε εμπιστοσύνη μεταξύ σας
Η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική για μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση. Αν λοιπόν δεν υπάρχει στη σχέση σας, ήρθε η ώρα να τη χτίσετε.
Αυτό θα γίνει με το να αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας, να εκφράζετε τα συναισθήματά σας, να συζητάτε και να ακούτε ο ένας τον άλλο. Να μην κάνετε πράγματα που δε θέλετε να σας κάνουν και να μη λέτε ψέματα ο ένας στον άλλο.
Κάνοντας αυτά θα καταφέρετε να έχετε εμπιστοσύνη στη σχέση σας και να νιώθετε αγάπη και ασφάλεια.
Να θυμάσαι όμως, πως κανείς δεν είναι τέλειος και κάποιες φορές, άθελα σας, ίσως κάνετε κάτι μικρό που θα στενοχωρήσει τον άλλο.
3. Αγάπα τον εαυτό σου
Συχνά η ζήλια στη σχέση πηγάζει από την έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Μπορεί να μη νιώθεις πως αξίζεις την αγάπη κάποιου άνδρα ή ίσως σε απάτησε κάποιος στο παρελθόν και δε νιώθεις σιγουριά στις νέες σου σχέσεις.
Όποιος και αν είναι ο λόγος που δεν αγαπάς τον εαυτό σου, ήρθε η ώρα να τον αλλάξεις. Μόνο όταν νιώσεις καλά με εσένα θα μπορέσεις να νιώσεις καλά και μέσα στη σχέση σου.
Αγάπα και σεβάσου τον εαυτό σου, κάνε πράγματα για σένα, πέρνα καλά ακόμα και μόνη σου και μόνο τότε θα είσαι ευτυχισμένη και σίγουρη για όσα κάνεις.
4. Πες του πως νιώθεις
Το τι θεωρεί ο καθένας σας αποδεκτό μέσα στη σχέση μπορεί να είναι διαφορετικό. Μπορεί εσύ για παράδειγμα να πιστεύεις πως δεν είναι σωστό το να πατάει like σε άλλες κοπέλες ενώ αυτός να μη θεωρεί πως είναι κακό.
Γι’ αυτό λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ειλικρίνεια μέσα στη σχέση και ανοιχτή συζήτηση. Μόνο όταν εκφράζετε τα συναισθήματά σας και μιλάτε για όσα σας ενοχλούν θα μπορέσετε να τα λύσετε και να διώξετε τη ζήλια από μέσα σας.
Το να ξέρει τι σε ενοχλεί αλλά και το αντίστροφο, θα σας βοηθήσει να το αποφεύγετε ώστε να μη στενοχωρείτε ο ένας τον άλλο.
5. Για να διαχειριστείς τη ζήλια στη σχέση, πήγαινε σε ψυχολόγο
Όπως είπαμε και πριν, η ζήλια στη σχέση μπορεί να οφείλεται σε κάτι που συνέβη στο παρελθόν σου. Όταν νιώθεις πως σου καταστρέφει τη ζωή αλλά και τη σχέση χωρίς ο σύντροφός σου να σου έχει δώσει κάποιο δικαίωμα, ίσως είναι καλό να πας σε έναν ψυχολόγο.
Ένας επαγγελματίας θα μπορέσει να σε βοηθήσει να βρεις την αιτία της ζήλιας σου και σιγά σιγά να την ξεπεράσεις.
Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε ένα σύμβουλο ως ζευγάρι.
6. Δες τα πράγματα αλλιώς
Ίσως το να αλλάξεις τις πεποιθήσεις που έχεις για τις σχέσεις σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τη ζήλια στη σχέση σου.
Το ότι βρίσκεσαι σε σχέση δε σημαίνει πως σταμάτησες να παρατηρείς τους άντρες γύρω σου. Το να βρεις γοητευτικό κάποιον που πέρασε δίπλα σου δε σημαίνει πως δε σου αρέσει πλέον ο σύντροφός σου.
Αυτό ισχύει και για εκείνον.
Το να παρατηρείτε το ωραίο δεν είναι κακό. Το να θέλετε να το διεκδικήσετε ενώ είστε σε σχέση είναι.
Πρόσεξε όμως. Το να αλλάξεις τις πεποιθήσεις σου δε σημαίνει πως πρέπει να χαμηλώσεις τα στάνταρ σου.
Πρέπει να είσαι με αυτόν που σου αρέσει και περνάς καλά και όχι με κάποιον που σε κάνει να νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου.
7. Έκφρασε τη ζήλια στη σχέση με υγιή τρόπο
Όταν η ζήλια εκφράζεται με σωστό και υγιή τρόπο δεν είναι κάτι κακό. Βοηθάει στο να αυξηθεί η αγάπη και η προσοχή μεταξύ σας αλλά και η προσπάθεια που καταβάλλετε για να κάνετε ο ένας τον άλλο χαρούμενο.
Επίσης, βελτιώνει την αυτοπεποίθησή σας και σας κάνει να μη θεωρείτε ο ένας τον άλλο δεδομένο.
Το πως θα εκφράσεις τη ζήλια στη σχέση θα καθορίσει το αν θα επηρεάσει αρνητικά ή θετικά τη ζωή και τη σχέση σου. Αν αρχίσεις να του φωνάζεις και να τον κατηγορείς για κάτι που έχει συμβεί μόνο στο μυαλό σου, δε θα βοηθήσει τη σχέση σας.
Αν όμως εκφράσεις ήρεμα όσα νιώθεις, η ζήλια στη σχέση θα χρησιμοποιηθεί προς όφελός σας.
Ακολούθα όσα είπαμε παραπάνω και θα δεις πως θα χτίσεις μια υγιή, χαρούμενη και με εμπιστοσύνη σχέση.