Έξι βήματα για να ξεπεράσεις το Χωρισμό σου - Women's Bible

Έξι βήματα για να ξεπεράσεις το Χωρισμό σου

Γιατί πρέπει να σταματήσεις να τον Κυνηγάς

Είναι τραυματικό να χάνεις στον έρωτα και να διαλύεται η σχέση σου. Κάποιες φορές η πληγή αργεί να κλείσει και σε ταλαιπωρεί περισσότερο από ό,τι χρειάζεται. Ωστόσο, υπάρχει και υγιής τρόπος να διαχειριστείς ένα χωρισμό.

Μπορείς να μετατρέψεις αυτή την εμπειρία σε ωριμότητα. Μπορείς να μάθεις πράγματα από αυτήν την εμπειρία, μπορείς να διδαχθείς, να κάνεις καινούριες φίλες, να βρεις μια καινούρια, καλύτερη σχέση.

Οπότε μετά από μελέτη πολλών –πολλών μαθητριών που κατάφεραν να ξεπεράσουν το χωρισμό τους, ο ακόλουθος είναι ο καλύτερος τρόπος. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πάντα ανώδυνο, μπορείς όμως να το μετατρέψεις σε χρήσιμη εμπειρία, και αυτόν τον τρόπο θα εξετάσουμε βήμα προς βήμα.

Βήμα πρώτο: Άποδέξου τον χωρισμό

Πρώτα από όλα ας βάλουμε στην άκρη κακές συμβουλές που διαβάζεις σε site από ‘δω κι από ‘κει του στυλ: «Τράβα κάνε σεξ με άλλους δέκα».

Ο χωρισμός σημαίνει απόρριψη. Ακόμη και είσαι εσύ η ίδια που τον αποφάσισες, παραμένει κάποιου είδους απόρριψη.

Αν πας με άλλους δέκα τι θα κερδίσεις; Εντάξει, θα αποδείξεις στο πληγωμένο εγώ σου ότι είσαι ακόμη επιθυμητή. Σαν να βάζεις σελοτέιπ στο σπασμένο τζάμι. Δεν θα κρατήσει πολύ αυτό το ημίμετρο.

Ένας άλλος πειρασμός είναι να ριχτείς με τα μούτρα σε όποια επόμενη σχέση σκάσει στο δρόμο σου. Ανεξέταστα. Ο λόγος είναι ίδιος, θέλεις να αποδείξεις ότι ακόμη αρέσεις, να πάρεις την επιβεβαίωση.

Επίσης, μην δοκιμάσεις να ξεπεράσεις ένα χωρισμό με αλκοόλ, τσιγάρα ή άλλες ουσίες. Το μεθύσι μπορεί να προσφέρει μία εντελώς προσωρινή ηρεμία, που μετά θα δώσει τη θέση της σε ακόμη μεγαλύτερη απελπισία.

Αυτά τα ημίμετρα δεν σου επιτρέπουν να διαχειριστείς ουσιαστικά το πρόβλημα. Κάθε φορά που πίνεις και ξεχνιέσαι, το πρόβλημα μετατίθεται. Και πρέπει, δυστυχώς, να αφήσεις να θλίψη να κάνει ανεμπόδιστη τον κύκλο της.

Τέλος, μπορεί η καρδιά σου να σου λέει ότι πρέπει να ξανακερδίσεις ό,τι έχεις χάσει. Συνήθως όμως δεν γίνεται, και ακόμη συνηθέστερα δεν πρέπει να γίνει. Υπάρχει λόγος που χώρισες, άστο λοιπόν να περάσει. Βρες χρόνο να το επεξεργαστείς με τον εαυτό σου. Κανείς δεν το ξέρει αν θα σμίξετε ξανά. Από την άλλη, μπορεί να σε περιμένει κάτι ακόμη καλύτερο εκεί έξω.

Βήμα δεύτερο: Αφησε τα συναισθήματα σου να εκφραστούν

Η διαδικασία έχει ως εξής: Άρνηση, Οργή, Παζάρεμα, Κατάθλιψη και Αποδοχή. Θα τα περάσεις όλα αυτά, βασικά πρέπει να τα περάσεις όλα.

Τα συναισθήματα μετά το χωρισμό είναι σαν ένα μπαλόνι γεμάτο νερό. Μπορείς να το πιέσεις, να το πιέσεις πολύ, αλλά τελικά θα σκάσει και συνήθως με τρόπους που δεν περίμενες. Και μετά βρίσκεσαι σε χάος. Καλύτερα λοιπόν να αφήνεις τα συναισθήματά σου να εκφράζονται, τακτικά και ελεγχόμενα.

Βήμα τρίτο: Κόψε κάθε επικοινωνία

Λήξε την επικοινωνία: Για κάθε χρόνο που ζήσατε μαζί, θα χρειαστείτε ένα εξάμηνο χωρίς επικοινωνία. Έτσι λέει μια θεωρία, τουλάχιστον. Όπως και να έχει, η διακοπή επικοινωνίας σας επιτρέπει να προχωρήσετε μπροστά στη ζωή σας. Και στους δυο σας.

Πολές γυναίκες αμφιταλαντεύονται μετά από τη λήξη μίας σχέσης. Παθαίνουν πανικό και γυρίζουν στον παλιά τους σύντροφο, επειδή νιώθουν ότι δεν θα βρεθεί εκεί έξω κανείς άλλους άνδρας που να τις θέλει.

Λοιπόν, σίγουρα δεν θα βρεθεί αν δεν το αποφασίσουν να προχωρήσουν. Προσπάθησε να αποφύγεις, όσο το δυνατόν, να πέσεις στη λούπα ενός φαύλου κύκλου και να ανοίγεις τις ίδιες πληγές ξανά και ξανά.

Μπορείς επίσης να διαγράψεις το τηλέφωνό του από το κινητό σου. Να μην έχεις πια τη δικαιολογία ναι, του ξαναέστειλα μήνυμα, αλλά είχα πιει, ή οτιδήποτε άλλο.

Το ίδιο ισχύει με το να τον τσεκάρεις στο facebook. Είναι καθαρός συναισθηματικός μαζοχισμός. Όταν έχεις βάλει έναν επίδεσμο σε μια πληγή, δεν τον ανοίγεις διαρκώς για να δεις πώς πάει η πληγή σου, γιατί μπορεί να μολυνθείς. Δες το σαν κάτι παρόμοιο. Άστο να επουλωθεί. Αν επιμένει να επικοινωνεί αυτός μαζί σου, ζήτησέ του να μην το ξανακάνει και πες του ότι δεν θα απαντάς, για να μπορέσετε και οι δυο σας να προχωρήσετε.

Όσο περισσότερο επικοινωνείτε, τόσο περισσότερο θα αργήσετε να ξεκολλήσετε ο ένας από τον άλλο.

Έξι βήματα για να ξεπεράσεις το Χωρισμό σου

Βήμα τέταρτο: Για να ξεπεράσεις το χωρισμό γίνε ο προσωπικός σου γιατρός

Προσπάθησε, τον καιρό αυτόν, να παρατηρήσεις τον εαυτό σου. Πώς αισθάνεσαι, τι σε ενοχλεί, διάβασε αυτοβελτίωση, κάνε ασκήσεις, παρακολούθησε ίσως κάποια μαθήματα.

Γίνε ο προσωπικός γιατρός της προσωπικής σου θλίψης. Αν νομίζεις πως χρειάζεται, κάνε ψυχοθεραπεία. Βρες τι έχεις μάθει από όλη αυτήν οδυνηρή εμπειρία. Αποθησαύρισε τη λύπη σου. Μελέτησε συμπεριφορές, σκέψεις, αισθήματα.

Βήμα πέμπτο: Εμπλούτισε τον κοινωνικό σου κύκλο

Ξεκίνα νέες γνωριμίες. Ανακύκλωσε τον κύκλο των φίλων σου. Επειδή συχνά ένα ζευγάρι έχει κοινούς φίλους, μην χρησιμοποιήσεις αυτούς ως πρόφαση για να μαθαίνεις πράγματα για τον πρώην σου, ή, ακόμη χειρότερα, μην βγαίνεις μαζί τους με την κρυφή ελπίδα να τον συναντήσεις τυχαία.

Είπαμε πως θέλεις να ξεκολλήσεις, έτσι δεν είναι; Θέλεις να προχωρήσεις στα καλύτερα που σε περιμένουν. Σκέψου επίσης πως οι κοινοί φίλοι θα σε ρωτάνε συνέχεια πώς την παλεύεις, μετά το χωρισμό. Πίστεψέ με, ούτε αυτό το θέλεις στη ζωή σου.

Η ευκαιρία είναι κατάλληλη για να διευρύνεις τους ορίζοντές σου. Να κάνεις νέους φίλους και φίλες, να δεις και να εξετάσεις καινούριες πιθανότητες.

Παρόλα αυτά αν θες ξαναδιεκδικήσεις με σωστό τρόπο τον πρώην σου; Δες εδώ

Βήμα έκτο: Μετά τον χωρισμό φρόντισε τον εαυτό σου

Φρόντισε τον εαυτό σου. Πρόσεχε τι τρως, φρόντισε να ασκείσαι. Είναι εύκολο να παραιτηθείς από τον κόσμο με έναν κουβά παγωτό και έναν σκασμό πίτσα σε μια τέτοια φάση.

Η σωματική άσκηση θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Όχι με τη μία, αλλά έχει θετικό αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα. Η σωματική άσκηση όχι μόνο σε κάνει να δείχνεις πιο ωραία και ελκυστική, πράγμα καλό για το πληγωμένο εγώ σου, αλλά έχει εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά στην ψυχολογία σου.

Ξεκίνα γυμναστήριο λοιπόν, βάλ’ το στο πρόγραμμα. Ή κάνε τρέξιμο.

Ογδόντα έως ενενήντα τοις εκατό της φυσικής μας κατάστασης αφορά αποκλειστικά στο τι τρώμε. Δεν βάζεις την πιο φτηνή βενζίνη στο πανάκριβο αμάξι σου για παράδειγμα.

Προσπάθησε να τρως πιο σωστά, αντί να το ρίξεις σε λιχουδιές προκειμένου να ξεπεράσεις το χωρισμό σου. Σιγά –σιγά όμως. Αν πας να κάνεις δραστικές αλλαγές με τη μία, τίποτα δεν θα διαρκέσει. Ένα βήμα τη φορά, είπαμε.

Βήμα έβδομο: Άνοιξε νέους ορίζοντες

Βγες από το σπίτι και ξεκίνα να κάνεις κάτι εποικοδομητικό. Φτιάξε μία λίστα από πράγματα που πάντα ήθελες να κάνεις με τη ζωή σου.

Τι θα ήθελες να δοκιμάσεις, τι θα ήθελες να μάθεις; Ξεκίνα να τα κάνεις αυτά τα πράγματα. Κάθε καινούρια δραστηριότητα θα απασχολήσει το μυαλό και το χρόνο σου. Χρόνος και σκέψεις που θα τα κατανάλωνες σκεπτόμενη το παρελθόν και τον πρώην σου διαφορετικά.

Μπορείς να δοκιμάσεις κάποιο καινούριο χόμπι, κάποια δραστηριότητα στο δήμο σου ή σε κάποιο σύλλογο. Αυτό θα είναι καλό γιατί θα σε κοινωνικοποιήσει κιόλας, θα σου ανοίξει νέους ορίζοντες γνωριμιών. Θα είναι επίσης καλό γιατί θα κάνεις νέους φίλους (και ενδιαφέρουσες γνωριμίες ίσως) που δεν θα είναι γνωστοί του πρώην σου. Οι γέφυρες πρέπει να κοπούν. Μην το ξεχνάς.

Βήμα όγδοο: Για να μιλήσεις ξανά με τον πρώην, θα πρέπει πρώτα να έχεις ξεπεράσει τον χωρισμό

Μπορεί να καταφέρετε να είστε φίλοι με τον πρώην, μπορεί όμως και όχι. (Προσωπικά πολύ σπάνια κρατάω επαφή με τους πρώην μου).

Μπορεί να απορήσεις που τον είχες ερωτευτεί εξαρχής. Μπορεί να βρείτε και οι δύο πως λειτουργείτε καλύτερα ως φίλοι. Μπορείς να ξαναρχίσεις την επικοινωνία όταν πραγματικά δεν θα θέλεις να ξαναγυρίσεις κοντά του. Ακόμη καλύτερα, όταν και οι δύο σας θα έχετε προχωρήσει σε κάποια καινούρια σχέση.

Θα μπορέσετε τότε να μιλήσετε με ωριμότητα για τα λάθη του παρελθόντος χωρίς να πετάτε σαν τούβλα τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, και ίσως τότε να ξεκινήσει μία υγιής, καινούρια φιλία.

Και αν είσαι σε φάση που θες να ξαναφτιάξεις την ερωτική σου ζωή μετά από έναν χωρισμό επικοινώνησε μαζί μας.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.