Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους στο φλερτ (τόσο των γυναικών, όσο και των αντρών) είναι ο φόβος απόρριψης.
Διστάζεις να πιάσεις μια αθώα κουβέντα στον ωραίο συνάδελφο ή συμφοιτητή σου, που από καιρό σου αρέσει και πάντα ήθελες να πιάσετε κουβέντα, γιατί φοβάσαι την αντίδραση του και την έκφραση που θα πάρει. Ο φόβος απόρριψης είναι αυτό που κατά βάση συγκρατεί τους ανθρώπους από το να κάνουν το πρώτο βήμα.
Πρόσεξε: ο φόβος απόρριψης μας αποτρέπει από το να κάνουμε το πρώτο βήμα σε μία κατάσταση που μας ενδιαφέρει. Όπως και με τις φοβίες όμως, πιο πολύ μας τρομάζει η ιδέα παρά το ίδιο το συμβάν. Δεν είναι ακριβώς η απόρριψη που μας τρομάζει τόσο, όσο η πιθανότητα να εισπράξουμε τελικά μια απόρριψη.
Είναι τόσο έντονος και τόσο πανταχού παρών αυτός ο φόβος απόρριψης που ο κόσμος απλώς δεν κάνει τίποτα προκειμένου να προστατευτεί από αυτό που θα του συμβεί όταν τελικά και οπωσδήποτε (όπως πιστεύει) τον απορρίψουν.
Ο φόβος της κοινωνικής απόρριψης βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη, νιώθει κανείς ότι τον ταπεινώνουν, ότι ουσιαστικά απορρίπτεται η ίδια του η ύπαρξη. Μία απόρριψη όμως είναι απλώς η αντίδραση σε μια κατάσταση, ή σε συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν είναι απόρριψη προς το ίδιο το άτομο και τον εαυτό σου κατ’ ουσία.
Και το χειρότερο είναι όταν πιστεύεις, ότι όλοι σε παρατηρούσαν την ώρα της απόρριψης. Σου φαίνεται πως έχεις γελοιοποιηθεί, στα μάτια γνωστών και αγνώστων. Σου φαίνεται πως όλοι σε περιμένουν στη γωνία να σε μαχαιρώσουν με τον οίκτο και την κοροϊδία τους. Σου φαίνεται πως δεν θα καταφέρεις, ή πως δεν αξίζει να προσπαθήσεις καν, να έρθεις σε επαφή με κάποιον άνθρωπο ξανά.
Φυσικά, μία απόρριψη δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου. Είναι άσχημο πράγμα, συμφωνώ. Μα μην την βλέπεις και σαν την Ημέρα της Κρίσης. Είναι πολύ πιο απλή από την τραγωδία που έχεις χτίσει στο μυαλό σου. Και αν ξέρεις πώς να αποδεχτείς το γεγονός, μπορεί ακόμη και να σε βοηθήσει μακροπρόθεσμα.
Ο Φόβος Απόρριψης δεν είναι τόσο φοβερός
Εντάξει, αλλά δεν είναι και ευχάριστο. Να το ξεκαθαρίσουμε. Είτε ξέρεις τον άλλον από καιρό, είτε όχι, η απόρριψη είναι πάντοτε ζόρικη. Λέω απλώς φίλη μου πως δεν είναι τόσο φοβερό το συμβάν, όσο το κάνει ο φόβος μας.
Βλέπεις το μυαλό μας έχει την τάση να επινοεί τα χειρότερα σενάρια. Φτιάχνουμε ιστορίες στο κεφάλι μας σαν το ανέκδοτο με το γρύλο. Θα γίνει αυτό, θα γίνει το άλλο, θα καταλήξουμε εκεί. Αλίμονο. Χάθηκα. Ας βρω μια σπηλιά να κρυφτώ από τώρα.
Στην πραγματικότητα εκείνο που μας ενοχλεί είναι το ότι θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση. Κι αν τύχει να συμβεί αυτό μπροστά σε άλλους, ακόμη χειρότερα. Φαντάζεσαι τον συνάδελφο που σου αρέσει να σκάει στα γέλια μόλις ακούει την πρότασή σου να πάτε για έναν καφέ μετά το meeting;
Τον φαντάζεσαι να παίρνει τηλέφωνο όσους ξέρει και δεν ξέρει για να σε δώσει σαν ανέκδοτο. Φαντάζεσαι όσους είναι στο χώρο να σε δείχνουν με το δάχτυλο, ενώ εσύ θα παραπατάς και θα εύχεσαι να άνοιγε η γη να σε καταπιεί.
Ωστόσο κάτι τόσο ακραίο δεν πρόκειται στην πραγματικότητα να συμβεί.
Έκανες την κίνησή σου. Σου είπε όχι. Το μόνο που συνέβη είναι αυτό. Άσχημο, άβολο, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό.
Τα υπόλοιπα είναι στο κεφάλι σου. Κανείς δεν σε δείχνει με το δάχτυλο, κανείς δεν γελάει. Κανείς δεν το πρόσεξε, το πιο πιθανό, κανείς δεν ενδιαφέρεται. Κι αν κάποιος το δει σιγά μην το θυμάται μετά από πέντε λεπτά. Δεν σου φύτρωσε πάνω στο κεφάλι ένα φωτεινό βέλος που αναβοσβήνει τη λέξη αποτυχημένη.
Μόλις το αποδεχτείς αυτό, θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις διαφορετικά το όλο συμβάν της απόρριψης. Δεν θα νιώθεις πια σαν να καταστράφηκε ο κόσμος. Θα λες: «δεν έγινε και τίποτα» και θα προχωράς παρακάτω. Περήφανα, όπως ήρθες.
Βέβαια χρειάζεται εξάσκηση για να το επιτύχεις αυτό. Και επειδή η εξάσκηση σε αυτήν την περίπτωση είναι η ίδια η εμπειρία της έκθεσης, σε βεβαιώ πως δεν θα σου φανεί ούτε εύκολο ούτε ευχάριστο. Είναι όμως ένα σημείο που μπορείς να κατακτήσεις.
Θες να μάθεις πως να τον κάνεις να σε σκέφτεται συνέχεια; Δες εδώ
Ξαναπροσπάθησε. Επανεξέτασε. Σκόπευσε. Ξαναπροσπάθησε.
Είναι ίσως δύσκολο να φτάσει κάποιος σε τέτοιο επίπεδο αυτοπεποίθησης. Αν υποθέσουμε ότι πρέπει να μάθεις να αποδέχεσαι την απόρριψη δεχόμενη απορρίψεις, πώς στην ευχή θα μάθεις, τελικά; Λίγο φαύλος –κύκλος.
Η απάντηση όμως είναι μία σ’ αυτό: Επτά φορές κι αν πέσεις, οχτώ να σηκωθείς.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι εσύ ελέγχεις το πώς αντιδράς σε κάθε κατάσταση. Και σε μια απόρριψη, εσύ θα αποφασίσεις ακριβώς πώς θα αντιδράσεις και πόσο θα υποφέρεις.
Εσύ επιτρέπεις, ας πούμε, στο μυαλό σου, να πλέξει όλα αυτά τα απίθανα σενάρια κοσμικής καταστροφής. Εσύ η ίδια έχεις αποφασίσει να το αντιμετωπίσεις έτσι. Έχει να κάνει λοιπόν με το πώς επιλέγουμε να δούμε τα πράγματα.
Ας πούμε. Έχεις κολλήσει με κάποιον, του δείχνεις το ενδιαφέρον σου, του κάνεις κάποιο κομπλιμέντο, και στο τέλος εκείνος σου σερβίρει ένα «βγαίνω με κάποια αυτό το διάστημα» με απ’ όλα και σου κόβει τη φόρα.
Υπάρχουν δύο τρόποι να αντιδράσεις σε αυτό. Μπορείς να τον επικρίνεις ή να επικρίνεις τον εαυτό σου, είναι ο ένας τρόπος. Ή μπορείς απλά να πας παρακάτω.
Μπορείς να το δεις σαν απόρριψη, σύμφωνοι. Μπορείς να το δεις και σαν θρίαμβο, όμως. Ήσουν αρκετά γενναία και το προσπάθησες. Πολλές δεν φτάνουν καν μέχρι αυτό το σημείο όταν τους αρέσει πολύ κάποιος.
Μπορείς να το δεις σαν την μέγιστη αποτυχία ή σαν την στιγμή που θα σε διδάξει τι δεν λειτουργεί στον τρόπο που προσεγγίζεις τις γνωριμίες, ώστε να στοχεύεις με σωστότερο τρόπο την επόμενη φορά.
Μπορείς να το δεις σαν μία απόδειξη ότι είσαι χαμένη από χέρι σε κάθε τι. Μπορείς επίσης να σκεφτείς ότι γλύτωσες από έναν άνδρα που δεν ήξερε να εκτιμήσει σωστά κάτι καλό, όταν του προσφέρθηκε.
Η απόρριψη λοιπόν σε πονάει μονάχα εφόσον το επιτρέψεις. Όπως έλεγε κάποιος σοφός: ο πόνος δεν πονάει. Το ξύλο πονάει. Η αρρώστια πονάει. Όχι ο πόνος.
Δες το διαφορετικά
Όταν σε απορρίπτουν, είναι ώρα να αναθεωρήσεις την κατάσταση. Μπορείς είτε να το αφήσεις να σε πάρει από κάτω, είτε να αποφασίσεις πως δεν ήταν κάτι σοβαρό και να συνεχίσεις με τη ζωή σου.
Αν υποθέσουμε τώρα πως σε απορρίπτουν συνεχώς είναι πιθανό να κάνεις εσύ κάποιο σφάλμα. Και πάλι η απόρριψη δεν αφορά εσένα ως άτομο, αλλά την εσφαλμένη συμπεριφορά σου, την οποία και πρέπει να επανεξετάσεις. Όσον αφορά στην αυτοπεποίθησή σου, προσπάθησε να μην δίνεις στην απόρριψη ερμηνείες που στην ουσία δεν υφίστανται.
Δεν σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά με το άτομό σου και με εσένα ως γυναίκα. Δεν σε απορρίπτει το σύμπαν επειδή κάποιος άνδρας δεν ενδιαφέρεται. Έχεις οικογένεια και φίλες που σε νοιάζονται. Έχει να κάνει λοιπόν με την οπτική με την οποία επιλέγεις να δεις τα πράγματα.
Να θυμάσαι φίλη μου ότι το να κάνεις γνωριμίες χρειάζεται κουράγιο. Άρα λοιπόν, δεν είσαι σε καμία περίπτωση «χαμένη». Μάλλον ήρωας είσαι, αφού τόλμησες να μπεις στη διαδικασία και να πεις: «να μια ευκαιρία, δεν σκοπεύω να τη χάσω».