Από την μικρή μου πείρα, όταν βλέπεις ότι τελικά δεν μπορείς να κάνεις Σχέση και ότι είσαι μόνη σου, συνήθως κάτι δεν πάει καλά με μία από τρεις παραμέτρους, το πόσο εκτιμάς η ίδια τον εαυτό σου, τις προσδοκίες που έχεις από τους άνδρες και την ικανότητά σου να ανοιχτείς.
Και εξηγούμαι ευθύς αμέσως, ώστε να αρχίσεις να αλλάζεις ότι σε κρατάει πίσω και να μην είσαι πια μόνη:
#1. Δεν σέβεσαι τον εαυτό σου
Ο σεβασμός και ο θαυμασμός που εισπράττεις από τους γύρω σου είναι ανάλογος με τον σεβασμό και τον θαυμασμό που αισθάνεσαι εσύ η ίδια για τον εαυτό σου.
Δεν με πιστεύεις; Δοκίμασέ το για ένα μήνα. Δοκίμασε να φροντίζεις τον εαυτό σου. Να απαλείψεις τις κακές συνήθειες, να τρως σωστά, να γίνεις κοινωνική.
Να μιλάς και να δρας χωρίς να περιμένεις αντίκρισμα ή αντάλλαγμα. Απλώς επικοινώνησε τις ιδέες σου μόνο και μόνο για να απολαύσεις το μοίρασμά τους.
Μην δέχεσαι την αρνητική κριτική ως κάτι θέσφατο. Μην παίρνεις προσωπικά κάθε απόρριψη. Μην βλέπεις ανταγωνιστικά τον κόσμο. Δες τον ως κάτι είτε συμβατό είτε ασύμβατο, και αναζήτησε να βρεις το συμβατό με σένα.
Δεν είναι εύκολο, το ξέρω. Αλλά αυτό είναι το θέμα. Είσαι άνθρωπος με αισθήματα και θα σου είναι δύσκολο να μην παίρνεις προσωπικά το κάθε τι που δεν σου ταιριάζει, το κάθε τι που σε απορρίπτει και σε στεναχωρεί. Δοκίμασε όμως. Για ένα μήνα.
Γιατί στο προτείνω αυτό; Μα γιατί αν δεν σέβεσαι εσύ η ίδια τον εαυτό σου, τότε μην περιμένεις και ο άνδρας που θες να βάλεις στη ζωή σου να σε εκτιμήσει.
#2. Έχεις ανεδαφικές προσδοκίες
Ας δούμε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις γυναικών που θα είναι για πολύ καιρό μόνη της η κάθε μια (κάθε ομοιότητα με πραγματικούς ανθρώπους είναι τυχαία):
Εύσωμη γυναίκα, χωρίς δουλειά, με μόνη ασχολία να βλέπει εκπομπές στην τηλεόραση, να βλέπει σειρές στο netflix και να διαβάζει ρομάντζα βιβλία, άκρως αντικοινωνική, φτάνει μία στιγμή στη ζωή της που αναρωτιέται γιατί στην ευχή κανένας άνδρας δεν την εκτιμά και δεν τη θέλει. Και φυσικά φταίνε οι άνδρες που είναι χαζοί.
Γυναίκα νέα, όμορφη, μοντέρνα, με καλή δουλειά, θέλει να παντρευτεί κι αυτή και να βρει τη σειρά της. Βγαίνει με πολλούς αλλά κανείς δεν της κάνει. Ο τελευταίος ήταν λογιστής, μιλούσε γαλλικά, έβγαζε καλά λεφτά. Τα νύχια του όμως, μαύρο χάλι. Κι ο προηγούμενος, άλλη περίπτωση αποτυχίας. Από τόσα Νόμπελ, στη χημεία βρήκε να πάει να πάρει το Νόμπελ του. Ποτέ της δεν συμπαθούσε τους χημικούς. Έλεος δηλαδή.
Η nerdy κοπέλα που περιγράψαμε γυρεύει σχέση αν και δεν έχει τίποτα να προσφέρει στη σχέση. Η ψωνισμένη μανδάμ έχει μεν να προσφέρει, αλλά ακριβώς επειδή προσφέρει της φαίνεται λογικό ότι πρέπει να προσβλέπει σε τουλάχιστον έναν πρίγκιπα. Και οι δυο τους έχουν τραγικές αυταπάτες, και καταλήγουν μόνες. Έχουν υπερβολικά ανεδαφικές προσδοκίες από τους άλλους.
Οι δυο αυτές περιπτώσεις είναι ίδιες όσο και αν μοιάζουν τελείως διαφορετικές. Είτε περιμένουν τελειότητα από τους άλλους χωρίς να βλέπουν το χάλι τους είτε βλέπουν μονάχα τελειότητα στον εαυτό τους και περιμένουν τον υπεράνθρωπο.
Παραδείγματα, όσα θέλετε. Βγαίνουν σε κάθε είδος. Υπάρχουν άλλοι που δεν ανέχονται τη διαφωνία. Σου λέει δεν συμφωνούμε, δεν μπορούμε να ταιριάξουμε.
Του αρέσουν οι ταινίες Star Wars; Διαβάζει Tolkien; Αποκλείεται.
Άλλες θέλουν να συρθεί κάποιος στα πατώματα για να τον προσέξουν.
Κορίτσια, απλό είναι, χωνέψτε το. Ψεγάδια και ατέλειες έχουμε όλοι. Και θα βγούμε με ανθρώπους που έχουν ψεγάδια επίσης. Το ζήτημα είναι να μπορούν τα δικά σου ψεγάδια να απαλύνουν τα δικά του και το αντίστροφο.
Μάθε να εκτιμάς τα ψεγάδια των άλλων και να εργάζεσαι για να βελτιώσεις τα δικά σου ελαττώματα. Αλλιώς θα μείνεις μόνη σου και γκρινιάρα και θυμωμένη. Για πολύν καιρό…
#3. Δυσκολεύεσαι να δεσμευτείς
Κάποιες φαίνονται να τα κάνουν όλα σωστά στα χαρτιά. Είναι όσο πρέπει ωραίες, όσο πρέπει επιτυχημένες, όσο πρέπει κοινωνικές. Ξέρουν πώς να φερθούν στο άλλο φύλο. Και έχουν και αρκετούς θαυμαστές. Αλλά περιέργως πώς, κανένας δεν κολλάει μαζί τους.
Παύουν να βγαίνουν, βαριούνται, επινοούν δικαιολογίες. Λένε και κείνο το αμίμητο «είμαι σε περίεργη φάση». Και τέρμα, πάλι μόνες.
Τι γίνεται; Οι κοπέλες αυτές είναι καλές απλώς σε επιφανειακό επίπεδο. Δεν ενδιαφέρονται για ουσιαστική επικοινωνία και σύνδεση. Άλλο να κοινωνικοποιείσαι με το άλλο φύλο και άλλο να συνδέεσαι. Άλλο να είσαι καλός πιανίστας και άλλο να συνθέτεις σονάτες.
Προκειμένου να έρθεις κοντά πρέπει να επενδύσεις συναισθηματικά στον άλλο. Πρέπει να γίνεις ευάλωτη, να μην το φοβάσαι.
Μπορεί να μην είναι πάντα ευχάριστο αυτό. Να μην νιώθεις άνετα όταν ανοίγεσαι. Εκτίθεσαι, είναι άβολο. Μπορεί να απορριφθείς ανά πάσα στιγμή. Αλλά πρέπει να το ρισκάρεις για να επιτύχεις μία αληθινή σχέση.
Πρέπει να μάθεις να ανοίγεσαι και να εκφράζεις τα συναισθήματά σου. Η σχέση είναι συναίσθημα, δεν είναι προσόν που αν το έχεις το τσεκάρεις στη λίστα σου και είσαι «με σχέση» σαν να λέμε «με πτυχίο». Και όταν εμπλέκεται το συναίσθημα πρέπει να συνεισφέρουν και οι δύο εμπλεκόμενοι. Χωρίς περιορισμούς. Άνευ όρων.
Με τη σκέψη στον άνθρωπο απέναντί σου και όχι μονάχα στον εαυτό σου.