Πώς να μη σε νοιάζει η Γνώμη των Άλλων - Women's Bible

Πώς να μη σε νοιάζει η Γνώμη των Άλλων

Πώς να μη σε νοιάζει η γνώμη των άλλων, Πώς να πετύχεις στον ανδροκρατούμενο κόσμο που ζούμε

Το να ενδιαφέρεσαι για τη γνώμη των άλλων και πως σε βλέπουν, είναι κάτι που έχει συμβεί σε όλους. Θέλεις να αρέσεις και να σε συμπαθούν οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεσαι αλλά και οι ξένοι. Το πρόβλημα είναι πως όσο περισσότερο ενδιαφέρεσαι για τη γνώμη των άλλων, τόσο πιο ανασφαλής θα νιώθεις στον έξω κόσμο.

Θα φτάσεις σε ένα σημείο που θα αγχώνεσαι για τα πάντα, θα αναρωτιέσαι αν είσαι αρκετή, θα κάνεις πράγματα που οι άλλοι περιμένουν από σένα και θα ζεις τη ζωή που αυτοί θέλουν.

Ήρθε η ώρα να ελευθερώσεις τον εαυτό σου από αυτές τις σκέψεις και να αρχίσεις να πιστεύεις σε σένα. Να νιώσεις τόσο καλά με τον εαυτό σου, που δε θα χρειάζεσαι την επιβεβαίωση των άλλων. Πως όμως γίνεται αυτό;

#1 Κατάλαβε γιατί δεν έχει σημασία η γνώμη τους

Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβεις πως είναι ανώφελο να στενοχωριέσαι για τη γνώμη των άλλων.

Πολλοί άνθρωποι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και σχολιάζουν εσένα προκειμένου να νιώσουν καλύτερα. Δεν είσαι μόνο εσύ που ενδιαφέρεσαι για τη γνώμη των άλλων. Οι περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με αυτό αν και δεν πρέπει. Πρέπει να καταλάβεις πως ακόμα και κάποιος που φαίνεται να έχει τρομερή αυτοπεποίθηση, ανησυχεί για το πώς τον βλέπουν οι άλλοι.

Πολλές φορές σκέφτεσαι τι ρούχα να βάλεις για να δείχνεις καλύτερα, πως φαίνεται το σώμα σου, πως σε βλέπουν οι άλλοι κτλ. Όλοι, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, έχουν στο μυαλό τους αν είναι ελκυστικοί και αν αρέσουν στους άλλους ανθρώπους.

Την επόμενη φορά που θα σκέφτεσαι πως κάποιος σε κοιτάει και σε σχολιάζει να θυμάσαι πως αφενός δε σε ενδιαφέρει τι πιστεύει για σένα και αφετέρου πως το πιο πιθανό είναι να σκέφτεται τα δικά του και να μη σε έχει παρατηρήσει καν.

#2 Το συναίσθημα μετά από την επιβεβαίωση δε διαρκεί

Όσα καλά λόγια και αν σου πει κάποιος, μετά από λίγο η αυτοπεποίθηση που ένιωσες θα φύγει. Αν δε νιώθεις εσύ καλά με τον εαυτό σου, η επιβεβαίωση από τους άλλους θα σε κάνει να νιώσεις καλά στιγμιαία.

Προφανώς τα κομπλιμέντα και η επιβεβαίωση σε κάνουν να νιώθεις καλά, αλλά δεν πρέπει να περιμένεις από τους άλλους να σου ανεβάσουν τη διάθεση. Εσύ είσαι υπεύθυνη για την αυτοπεποίθησή σου. Αν επιζητάς συνεχώς την επιβεβαίωση δε θα βρεις ποτέ την ευτυχία, ούτε θα νιώσεις ολοκληρωμένη. Θα συνεχίσεις να ασχολείσαι με τη γνώμη των άλλων για σένα και θα ζεις μόνιμα με το άγχος του αν είσαι αρκετά καλή.

#3 Φτιάξε μια ζωή για την οποία θα είσαι περήφανη

Τα πρότυπα της κοινωνίας είναι πολύ συγκεκριμένα και είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από αυτά. Ακολουθούμε τους «κανόνες» που έχει ορίσει και πιστεύουμε πως είναι αυτό που θέλουμε. Στην πραγματικότητα όμως έχουμε μάθει να μας αρέσουν όσα μας πλασάρουν. Είναι λίγοι οι άνθρωποι που τολμάνε να ρισκάρουν και να ψάξουν τι θέλουν πραγματικά να κάνουν στη ζωή τους.

Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου και προσπάθησε να ζήσεις όπως θέλεις εσύ και όχι όπως ζουν οι άλλοι γύρω σου. Όταν φτιάξεις μια ζωή για την οποία θα είσαι περήφανη, δε θα σε νοιάζει η γνώμη των άλλων.

Θέσε στόχους αλλά και συνήθειες που θα σε βοηθήσουν στην εκπλήρωσή τους. Μη θέσεις στόχους που θα κάνουν τους γονείς σου ή την κοινωνία να χαρεί. Θέσε στόχους που θα κάνουν εσένα χαρούμενη.

#4 Δες πότε αποζητάς την επιβεβαίωση

Πιάσε τον εαυτό σου τη στιγμή που ζητάς την επιβεβαίωση και τη γνώμη των άλλων. Τη στιγμή που νομίζεις πως την έχεις ανάγκη. Ακόμα και αν έχεις θέσει στόχους και ζεις τη ζωή σου όπως θες, θα υπάρχουν στιγμές που θα λυγίζεις. Στιγμές που θα ψάχνεις τη γνώμη των άλλων.

Αποδέξου ότι συμβαίνει αυτό και μη λες ψέματα στον εαυτό σου. Μην τον τιμωρείς επειδή λύγισε. Όποιος είναι και ο λόγος που λύγισες, άφησέ τον. Άσ’ το να περάσει. Προσπάθησε να ηρεμήσεις και να ασχοληθείς με κάτι άλλο.

Μπορεί να είναι δύσκολο και να νομίζεις ότι χρειάζεσαι την επιβεβαίωση, αλλά δεν τη χρειάζεσαι. Όσο περισσότερο αντιλαμβάνεσαι πότε και γιατί το κάνεις αυτό, τόσο πιο εύκολο θα είναι να σταματήσεις να ενδιαφέρεσαι για τη γνώμη των άλλων.

Είναι δύσκολο να καταλάβεις πως πολλά από αυτά που νομίζεις ότι κάνεις επειδή σου αρέσουν, τα κάνεις γιατί αρέσουν στην κοινωνία. Πάρε τη ζωή στα χέρια σου και κάνε μόνο όσα σε ευχαριστούν και σε βοηθούν να φτάσεις εκεί που εσύ θέλεις. Σταμάτα να ενδιαφέρεσαι για τη γνώμη των άλλων και ζήσε όπως σου αξίζει!

Θες να καλλιεργήσεις την αυτοπεποίθηση σου; Δες εδώ

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.