6 Σημάδια που μαρτυρούν πως έχεις Χαμηλή Αυτοεκτίμηση - Women's Bible

6 Σημάδια που μαρτυρούν πως έχεις Χαμηλή Αυτοεκτίμηση

Σημάδια πως έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, Τι να κάνεις όταν νιώθεις κολλημένη και θέλεις να ξεκινήσεις από την αρχή

Μπορεί να πιστεύεις πως είσαι μια γυναίκα με αυτοπεποίθηση, αλλά το θέμα με την χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πως μπορεί να εμφανιστεί με πολλές μορφές, που πολύ πιθανό να μην καταλάβεις.

Η γλώσσα του σώματός σου, ο τρόπος που παίρνεις αποφάσεις ακόμα και οι άνθρωποι που έχεις γύρω σου, δείχνουν πάρα πολλά για το πως νιώθεις με τον εαυτό σου.

Είναι σημαντικό να καταλάβεις πως η χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς σου. Κανείς δε γεννήθηκε νιώθοντας άσχημα για τον εαυτό του. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πρόβλημα και υπάρχουν λύσεις για αυτό.

Το πιο σημαντικό βήμα είναι να καταλάβεις πως έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ποια είναι όμως τα σημάδια που δείχνουν την έλλειψη αυτοεκτίμησης;

6 Σημάδια που μαρτυρούν πως έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση

#1 Ζητάς συγγνώμη όλη την ώρα

Είσαι από τα άτομα που ζητάνε συνέχεια συγγνώμη ακόμα και όταν δεν υπάρχει λόγος; Ακόμα και όταν δεν έχεις κάνει κάτι; Μήπως για παράδειγμα ζήτησες συγγνώμη όταν κάποιος έπεσε καταλάθος πάνω σου στο μετρό;

Αυτό συμβαίνει γιατί ίσως βαθιά μέσα σου πιστεύεις πως ότι πάει στραβά είναι δικό σου φταίξιμο. Είσαι «εμπόδιο» στην προσπάθεια των άλλων ανθρώπων να ζήσουν τη ζωή τους. Αυτό έχει να κάνει με την έλλειψη αυτοεκτίμησης.

Την επόμενη φορά που θα πας να ζητήσεις συγγνώμη, αναρωτήσου αν όντως έχεις κάνει κάτι για να ζητήσεις συγγνώμη. Αν όχι, τότε δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις.

#2 Δε δέχεσαι τα κοπλιμέντα

Σου κάνει κάποιος κοπλιμέντα και γελάς, διαφωνείς ή προσπαθείς να τονίσεις τα αρνητικά και τις ατέλειές σου. Γιατί το κάνεις αυτό; Γιατί δε δέχεσαι το κοπλιμέντο αλλά προσπαθείς να σε μειώσεις; Η απάντηση είναι η χαμηλή σου αυτοεκτίμηση.

Μάθε να λες «ευχαριστώ πολύ» και ξεκίνα να συνειδητοποιείς πως είσαι μια εκπληκτική γυναίκα που δεν της λείπει τίποτα. Σου κάνουν κοπλιμέντα γιατί βλέπουν κάτι ωραίο σε εσένα που εσύ ακόμα δε βλέπεις.Σημάδια πως έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση

#3 Αδυνατείς να πάρεις μικρές αποφάσεις

Αυτό είναι ένα από τα λιγότερο προφανή σημάδια. Δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις που θα πάτε με την παρέα σου ή τι θα φάτε. Προτιμάς να αφήνεις τους άλλους να αποφασίζουν, γιατί δε θέλεις να διαλέξεις εσύ και να στενοχωρήσεις κάποιον με την απόφασή σου.

Με το να διαλέξεις όμως εσύ τι θα φάτε για παράδειγμα, δε θα έρθει το τέλος του κόσμου. Ακόμα και αν αυτό που αποφασίσεις δεν αρέσει, κανείς δε θα πεθάνει. Πάρε αποφάσεις που σου αρέσουν και σταμάτα να αγχώνεσαι για το πως θα αντιδράσουν οι άλλοι στο άκουσμά τους.

#4 Ό,τι καλό σου συμβαίνει το θεωρείς τύχη

Ό,τι και αν πετύχεις στη ζωή σου, όσα και αν αποκτήσεις, πάντα θα θεωρείς πως απλώς ήσουν στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή. Η τύχη σε βοήθησε και τα πέτυχες όλα αυτά.

Δεν μπορείς να πιστέψεις πως μπορούν και εσένα να σου συμβούν καλά πράγματα. Θεωρείς πως δεν τα αξίζεις.

Η αλήθεια όμως είναι πως καμία τύχη δε σε βοήθησε. Μόνη σου πέτυχες όλα όσα πέτυχες, με σκληρή δουλειά και υπομονή. Είσαι υπεύθυνη για την επιτυχία σου αλλά και για το τι άνθρωπος έχεις γίνει. Σταμάτα να τα ρίχνεις όλα στη τύχη και πες μπράβο στον εαυτό σου για όσα έχεις καταφέρει.

#5 Συναναστρέφεσαι με άτομα που δε θέλεις

Συνεχίζεις να κάνεις παρέα με τα ίδια άτομα παρ’ όλο που δεν ταιριάζεις καθόλου μαζί τους και δεν περνάς καλά. Αυτό συμβαίνει γιατί φοβάσαι πως δε θα βρεις άλλους φίλους. Κανένας δε θα σε αντέξει και θα καταλήξεις μόνη σου. Οπότε καλύτερα με αυτούς που δε συμπαθείς παρά μόνη σου.

Σου είναι πιο εύκολο να ανεχτείς όσα δε σου αρέσουν παρά να μπεις στη διαδικασία να τους βγάλεις από τη ζωή σου. Φοβάσαι την αντίδρασή τους και σε καμία περίπτωση δε θέλεις να τους στενοχωρήσεις.

Σταμάτα να σε νοιάζει αν θα στενοχωρηθούν ή να φοβάσαι πως θα καταλήξεις μόνη σου. Κάνε παρέα μόνο με όσους θέλεις πραγματικά και θα δεις πόσο πιο χαρούμενη θα είσαι.

#6 Χρησιμοποιείς το κινητό σαν αποκούμπι

Μήπως όταν βρίσκεσαι σε χώρο γεμάτο με κόσμο και είσαι μόνη σου χρησιμοποιείς το κινητό σου για να αποφύγεις να μιλήσεις με κάποιον; Όταν είσαι με παρέα και η συζήτηση έρχεται προς το μέρος σου, πιάνεις το κινητό σου γιατί νιώθεις άβολα;

Μπορεί να νιώθεις περίεργα να μιλάς για σένα, να μη θέλεις να ξέρουν οι άλλοι για σένα ή να φοβάσαι πως δεν έχεις κάτι ενδιαφέρον να πεις. Όλα αυτά είναι σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά τα κάνουν και άνθρωποι που έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση. Αν όμως κάνεις αρκετά από αυτά, τότε μάλλον έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σκέψου πως αντιδράς σε διάφορες καταστάσεις και πως σκέφτεσαι για τον εαυτό σου. Ίσως έχει έρθει η ώρα να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με τον εαυτό σου και τι σημαίνεις για εσένα!

Θες να καλλιεργήσεις την αυτοπεποίθηση σου και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Δες εδώ

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.