Το τέλος μιας φιλίας δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί η φιλία είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας. Τους φίλους μας τους γνωρίζουμε στο νηπιαγωγείο, το σχολείο, το πανεπιστήμιο και με μερικούς γινόμαστε κολλητοί. Κάποιους τους ξέρουμε από μικρά παιδιά, κάποιους τους γνωρίσαμε μετέπειτα στη ζωή μας.
Οι περισσότερες γυναίκες νομίζουμε πως θα μείνουμε για πάντα μαζί με τις κολλητές μας. Θεωρούμε πως είμαστε αχώριστες. Μεγαλώνοντας όμως, καταλαβαίνουμε πως καλώς ή κακώς, κάποιες φιλίες τελειώνουν. Αλλάζουμε ενδιαφέροντα, προγράμματα, γνωρίζουμε νέους ανθρώπους και βλέπουμε πως απομακρυνόμαστε όλο και πιο πολύ από κάποιες φίλες μας.
Είτε έχει προηγηθεί τσακωμός, είτε η λήξη της φιλίας σας ήρθε φυσικά, είναι λογικό να είσαι πληγωμένη. Έχασες το άτομο με το οποίο έχεις περάσει πάρα πολλά. Δεν είναι εύκολο να δεχτείς πως δε θα είναι πλέον στη ζωή σου.
Το τέλος μιας Φιλίας: Τι να κάνεις αν «χωρίσατε» με την κολλητή σου
#1 Βίωσε τα συναισθήματά σου
Το να σταματήσεις να μιλάς με τη φίλη σου πονάει πολύ. Είναι λογικό λοιπόν να κάτσεις να «πενθήσεις» για το χωρισμό σας. Ίσως θελήσεις να κλάψεις, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πάρε το χρόνο σου και βίωσε τα συναισθήματά σου. Ό,τι χρειάζεται να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα, κάνε το.
#2 Μην είσαι όμως σκληρή με τον εαυτό σου
Όπως είπαμε είναι φυσιολογικό να νιώθεις στενοχωρημένη, θυμωμένη και προδομένη. Μην προσπαθείς λοιπόν να τιμωρήσεις τον εαυτό σου επειδή νιώθει έτσι. Μην τον τιμωρείς επειδή έφταιξες και εσύ στη διάλυση της φιλίας σας. Άνθρωπος είσαι και εσύ και έκανες λάθη. Προσπάθησε να συγχωρέσεις τον εαυτό σου.
#3 Μη ξεκατινιαστείς
Είναι λογικό να θέλεις να μιλήσεις στους φίλους σου για όσα έγιναν με εσένα και την πρώην φίλη σου, αλλά μην το κάνεις. Ακόμα και αν έφταιξε, μη μιλάς άσχημα για αυτήν, μην ανεβάζεις στα social media πράγματα που την κατηγορούν έμμεσα και μην προσπαθείς να τη δυσφημίσεις.
Ό,τι έγινε μεταξύ σας πρέπει να μείνει μεταξύ σας. Φέρσου ώριμα και όχι σαν παιδί. Αν θέλεις να μιλήσεις σε κάποιον μπορείς να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό ή κάποιο φίλο που δεν είναι από τη κοινή σας παρέα και δεν έχει επαφές μαζί της.
#4 Μην αναγκάσεις τους κοινούς σας φίλους να διαλέξουν πλευρά
Το πιο πιθανό είναι να έχετε κοινή παρέα. Το ότι εσείς δε μιλάτε πλέον δε σημαίνει πως θα σταματήσουν και οι φίλοι σας να σας μιλάνε. Ναι, η κατάσταση θα είναι άβολη στην αρχή για όλους σας, αλλά δεν πρέπει να τους κάνεις να πάρουν το μέρος σου. Δεν πρέπει να διαλέξουν μεριά.
Εσείς οι δύο τσακωθήκατε, όχι αυτοί με εσάς. Όσο λοιπόν δεν τους αναγκάζεις να διαλέξουν μια από τις δύο, η κατάσταση θα γίνεται λιγότερο άβολη και σιγά σιγά θα βρείτε τους ρυθμούς σας στην αλλαγμένη πλέον παρέα.
#5 Μην την παρακολουθείς στα social media
Είναι πολύ δελεαστικό να παρακολουθείς τα social media της πρώην φίλης σου. Θα θέλεις να δεις πως περνάει, με ποιους κάνει παρέα και τι κάνει με τους κοινούς σας φίλους, από τι δηλαδή σε έχουν εξαιρέσει. Σε καμία περίπτωση αυτό δε θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Θα στενοχωρηθείς και ίσως ζηλέψεις βλέποντας πως περνάει καλά χωρίς εσένα και πως βγαίνει με τους κοινούς σας φίλους ενώ εσύ δεν μπορείς να πας μαζί.
Μπορείς να την βγάλεις από φίλη στα social media, αλλά αν αυτό το θεωρείς πολύ τραβηγμένο, μπορείς να τα ρυθμίσεις ώστε να βλέπεις λιγότερες ειδήσεις για αυτή.
#6 Δες τι λάθη έγιναν και φτάσατε ως εκεί
Καμία φιλία δεν τελειώνει γιατί έφταιξε μόνο ο ένας. Κάτι κάνατε και οι δυο. Μόλις περάσει λίγος καιρός και ηρεμήσεις, δες τι έκανες εσύ λάθος. Έφταιγε σε όλα αυτή ή μήπως και εσύ «βοήθησες» να φτάσετε ως εκεί; Μόλις καταλάβεις τι λάθος έκανες, προσπάθησε να το διορθώσεις ώστε να μην το κάνεις στις άλλες αλλά και τις νέες φιλίες σου.
#7 Πάρε το χρόνο σου
Δυστυχώς δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που μόλις περάσει, ως δια μαγείας, θα έχεις ξεπεράσει το χωρισμό από τη φίλη σου. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, όπως και κάθε φιλική σχέση. Όσο περισσότερα χρόνια γνωριζόσασταν, τόσο πιο δύσκολο θα είναι. Με τον καιρό όμως θα νιώθεις όλο και καλύτερα. Μπορεί τώρα να σου φαίνεται απίθανο, αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον, θα ακούσεις κάτι ευχάριστο για αυτήν ή θα δεις μια φωτογραφία της και δε θα πονέσεις, αλλά θα χαρείς που είναι καλά.
Πολλές φορές το να χαλάσει μια φιλική σχέση πονάει περισσότερο απ΄ ότι αν χαλάσει μια ερωτική. Όσα σου είπα παραπάνω δε θα σε γιατρέψουν αμέσως, αλλά θα σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα με τον καιρό.
Θες να βελτιώσεις τι κοινωνικές σου δεξιότητες και να κάνεις νέους και καλύτερους φίλους; Δες εδώ