Σήμερα θέλω να γράψω κάτι που δεν συνηθίζεται. Θέλω να σου εξηγήσω πότε δεν πρέπει να κάνεις σχέση.
Βλέπεις, σου έχουμε γράψει πολλά για το πώς να γίνεις καλύτερη στην επικοινωνία και το φλερτ, πώς να έχεις ενδιαφέρον και πώς να κάνεις τη σχέση που θέλεις. Και είναι αλήθεια πως πρόκειται για θέματα που ενδιαφέρουν όλους μας.
Όμως έχοντας δει και πολλές σχέσεις να διαλύονται, επίτρεψέ μου να σου πω πως υπάρχουν και πολλές σχέσεις που δεν πρέπει καν να ξεκινούν. Μερικές φορές απλά δεν είσαι σε φάση να κάνεις σχέση. Και καταλήγεις να πληγώνεσαι και εσύ και ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου.
Και αυτές οι αποτυχημένες σχέσεις που κάνουμε και δεν θα έπρεπε καν να έχουμε ξεκινήσει, καταλήγουν τελικά να μας αφήνουν σημάδια, τα οποία πολλές φορές μας πάνε πίσω. Γι’ αυτό καλό είναι να έχεις κατά νου πότε δεν πρέπει να κάνεις σχέση.
#1 Δεν πρέπει να κάνεις σχέση όταν νιώθεις ότι έχεις κάτι να αποδείξεις
Αυτό είναι ένα πολύ συχνό θέμα, ειδικά αν είσαι σε φάση που προσπαθείς να βελτιωθείς στο φλερτ. Ειδικά αν έχεις ξεκινήσει από το μηδέν ή θεωρείς ότι οι άλλοι σε έβλεπαν σαν κάποια που «δεν το’ χει» στην επικοινωνία. Στις παρέες σου θεωρούσουν πάντα η πιο ντροπαλή και κλειστή, ενώ οι φίλες σου είχαν τις «επιτυχίες» τους.
Οπότε δεν κάνει εντύπωση που θες επιτέλους να έχεις και λίγη αναγνώριση από τον κόσμο. Και τι καλύτερος τρόπος υπάρχει από το να τους δείξεις ότι δεν είσαι πια ο παλιός εαυτός σου και ότι τώρα έχεις επιτυχία στην επικοινωνία και το φλερτ; Οπότε βγαίνεις και επιδεικνύεις τον σύντροφο σου.
Ή ίσως απλά να θέλεις να αποδείξεις κάτι σε σένα την ίδια. Στο κάτω – κάτω μετά από τόσα χρόνια που φοβόσουν ή ντρεπόσουν να μιλήσεις με άνδρες, το να βρεις σύντροφο είναι σαν να ξεκινά μια νέα φάση στη ζωή σου. Μια φάση που αποδεικνύει ότι έχεις αλλάξει.
Ή ίσως να σε χώρισε ο πρώην σου. Και χωρίς να έχει σημασία ποιος έφταιγε. Αυτό που έχει σημασία είναι πως θες να του δείξεις ότι τον ξεπέρασες. Πράγματι, τον ξεπέρασες τόσο πολύ που πήγες και βρήκες κάποιον καλύτερο. Οπότε δεν σε παράτησαν, αναβαθμίστηκες! Και τίποτα δεν θα σε κάνει πιο χαρούμενη από το να τον κάνεις να ζηλέψει. Σωστά;
Ας είμαστε ειλικρινείς: όλοι την έχουμε πατήσει έτσι. Όμως όταν προσπαθείς να αποδείξεις κάτι, πραγματικά δεν πρέπει να κάνεις σχέση. Γιατί δεν την ξεκινάς επειδή έχεις απίστευτη σύνδεση με το νέο σου αμόρε, έχετε πολλά κοινά και περνάτε καλά.
Την ξεκινάς επειδή δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου. Και την χρησιμοποιείς σαν τρόπαιο που θες να δείξεις στους γύρω και να τους πεις: «είδατε; Τα κατάφερα». Αυτό όμως είναι κάτι απαίσιο να κάνεις τόσο στον νέο σου σύντροφο, όσο και στον εαυτό σου.
Και, μεταξύ μας, για να έχεις υπόψη, κανείς άλλος δεν την πατάει. Το να περιφέρεις τον νέο σου σύντροφο σαν τρόπαιο δεν πρόκειται να πείσει κανέναν άλλον ότι άλλαξες. Το μόνο που προδίδει είναι ότι, παρ’ όλη την πρόοδο που έχεις κάνει, ακόμη επιζητάς την εξωτερική αποδοχή.
Είναι ένα σημάδι πως, μέσα σου, δεν πιστεύεις ότι έχεις βελτιωθεί, αλλά ότι απλά θες να κάνεις τους άλλους να πιστεύουν ότι έτσι ισχύει. Και φυσικά ο μεγάλος χωρισμός που θα επακολουθήσει (γιατί είναι βέβαιο ότι θα χωρίσετε) πρόκειται να καταστρέψει εντελώς τον ευαίσθητο εγωισμό σου.
Νιώθεις έτοιμη για Σχέση; Δες εδώ για να μπορείς να την διαχειριστείς
#2 Το ίδιο και όταν περιμένεις κάποιον να σε «συμπληρώσει»
Αυτό είναι κάτι που μπερδεύει πολλές φίλες του site. Όταν ακούμε κάποια να λέει πως ο σύντροφος της «την συμπληρώνει», μας έρχονται στο μυαλό όλες οι μελό σκηνές από κομεντί με ευτυχισμένα ζευγάρια να τρέχουν αγκαλιά στα λιβάδια.
Είναι όντως μια πολύ ρομαντική σκηνή. Μόνο που η πραγματική ζωή έχει αντίθετη άποψη.
Πολύ συχνά, όσες ψάχνουν κάποιον για να τις «συμπληρώσει», δεν ψάχνουν για σύντροφο, αλλά μάλλον για κάποιο «συμπλήρωμα». Ψάχνουν απλά κάποιον που πρέπει να συμπληρώσει κάποιο κενό που υπάρχει στη ζωή τους, συνήθως ένα κενό που από κάτω γράφει «σύντροφος».
Γιατί όταν κάποια λέει ότι ψάχνει κάποιον να την «συμπληρώνει», υπονοεί ότι θέλει κάποιον που θα την αλλάξει ή θα την «διορθώσει». Ψάχνει κάποιον που θα την βοηθήσει να ζήσει όσα δεν έζησε ή με κάποιο μαγικό τρόπο θα διορθώσει τα διάφορα στραβά του εαυτού της.
Ψάχνει κάποιον που θα την βοηθήσει να ζήσει, που θα την κάνει να ζήσει μια μεγάλη περιπέτεια και θα της δείξει την πραγματική ζωή. Παρ’ όλο που ο ίδιος δεν είναι ιδιαίτερα περιπετειώδης και προτιμάει την ησυχία του.
Και όπως και αυτή που έχει κάτι να αποδείξει, και αυτή που ψάχνει κάποιον να την συμπληρώνει, δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να γνωρίσει κάποιον, όσο να βρει κάποιον που θα είναι ταυτόχρονα εραστής και life coach.
Το θέμα όμως είναι ότι ο σύντροφός σου δεν είναι εκεί για να σε «φτιάξει», ούτε να καλύψει ένα κενό στη ζωή σου.
Οπότε αν πιστεύεις ότι υπάρχει κάποιο κενό στη ζωή σου, ή ότι απλά ο τρόπος ζωής που κάνεις δεν σου αρέσει, πρώτα φτιάξε τον και μετά αναζήτησε την επόμενη σχέση (και είμαστε όλοι στη διάθεσή σου για αυτό)
Γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που είναι καλό να είμαστε μόνοι μας για κάποιο διάστημα. Επιτυχία στο φλερτ σημαίνει να γνωρίζεις και τον εαυτό σου. Και χρειάζεται ένα υψηλό επίπεδο αυτογνωσίας για να αποφύγεις λάθη που έκανες στο παρελθόν. Οπότε είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις ποια είναι τα κίνητρα σου για τη σχέση αλλά και πότε δεν πρέπει να κάνεις σχέση.