Τα θεμέλια της Αγάπης - Women's Bible

Τα θεμέλια της Αγάπης

Tα τρία συστατικά της αγάπης

Πρόσφατα ήρθα σε επαφή με μία ενδιαφέρουσα θεωρία της αγάπης. Είναι χρήσιμη όχι μονάχα για την προσωπική μας γνώση και συμμόρφωση, που λένε, για θέματα έλξης αλλά και ως θέμα, που μπορεί να συζητάει κανείς.

Λέγεται η τριγωνική θεωρία της αγάπης

Την εισήγαγε κάπου στα μέσα του ’80 ο ψυχολόγος Ρόμπερτ Στέρνμπεργκ, και συνίσταται στο εξής:

Η θεωρία αυτή λέει ότι η αγάπη πρέπει να αποτελείται από τρία βασικά συστατικά. Ή να βασίζεται σε αυτά. Και τα τρία συστατικά είναι: το πάθος, η εγγύτητα, η δέσμευση. Τα σχηματοποίησε αυτά ως τις κορυφές ενός τριγώνου. Όλες οι διαφορετικού τύπου αγάπες και σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων, οροθετούνται από την ύπαρξη ή την απουσία των τριών αυτών συστατικών.

Κανονικά και σε πρώτη φάση, όταν γνωρίζεις κάποιον που σου αρέσει θέλεις να ενσπείρεις το πάθος. Το πάθος εδώ μπορεί να ενέχει την τρυφερότητα, την ερωτική έλξη, ακόμη και τον κεραυνοβόλα έρωτα (που συμβαίνει καμιά φορά).

Αλλά προσπαθείς να αποφύγεις την εγγύτητα. Διότι εγγύτητα, φιλική διάθεση δηλαδή και άνεση χωρίς πάθος σημαίνει σκέτη φιλία και όχι ερωτική σχέση. Και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, καταλήγει ο Στέρνμπεργκ, είναι η «άδεια αγάπη», δηλαδή να υπάρχει απλώς αίσθημα δέσμευσης και τίποτα άλλο.

Συχνά οι σχέσεις ξεκινούν από το πάθος. Ακολουθεί η εγγύτητα, και στο τέλος έρχεται και η δέσμευση. Ωστόσο ο στόχος είναι να συνυπάρχουν και τα τρία αυτά στοιχεία. Ο στόχος είναι να συλλειτουργήσουν. Αυτό είναι που αποκαλεί ο Στέρνμπεργκ ολοκληρωμένη αγάπη.

Tα τρία συστατικά της αγάπης

Οι γυναίκες και οι άντρες που απατούν τους συντρόφους τους συνήθως βρίσκονται σε μία σχέση που αποτυγχάνει να καλύψει ένα από αυτά τα τρία βασικά στοιχεία. Τους λείπει μάλιστα σε τέτοιο βαθμό το κομμάτι αυτό που προσπαθούν να καλύψουν το κενό αυτό σε ξένες εμπειρίες. Δεν κάνει κανείς τον δικηγόρο του διαβόλου εδώ. Δεν υπερασπίζομαι κανέναν, αλλά υπάρχει αλήθεια σε αυτό.

Επίσης, κουβεντιάζοντας με το αντικείμενο του ερωτικού σου ενδιαφέροντος αυτήν την τριγωνική θεώρηση της αγάπης, μπορείς να αντλήσεις πάρα πολλές και πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς σκέφτεται το άτομο αυτό για τις σχέσεις γενικά και για τον έρωτα. Η τριγωνική θεώρηση της αγάπης επίσης αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για να αναλύσει ο καθένας την προσωπική του ερωτική ζωή.

Το τρίγωνο της νοημοσύνης

Είναι επίσης χρήσιμο να έχει κανείς υπόψη του τη θεώρηση αυτή όταν βρίσκεται σε μία διαδικασία αυτοβελτίωσης. Η τριαδική του θεωρία περί νοημοσύνης (ο τύπος αγαπάει τα τρίγωνα, τι να κάνουμε) αναλύει την ανθρώπινη νοημοσύνη στο εξής τρίπτυχο: αναλυτικό, δημιουργικό και πρακτικό. Και αν η θεώρηση αυτή μελετηθεί με προσοχή, μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να δει που υστερεί και σε τι υπερέχει.

Κάποιοι άνθρωποι ενδιαφέρονται να αναπτύξουν μονάχα ένα κομμάτι της νοημοσύνης τους. Είναι, ας πούμε, αναλυτικοί. Τους αρέσει να μελετούν και να αναλύουν τα πάντα μέχρι λεπτομέρειας πριν δράσουν. Άλλοι που είναι πιο πρακτικοί, βγαίνουν και κάνουν ό,τι τους κατεβάσει η κούτρα τους. Χωρίς καμία γνώση και χωρίς καμία περίσκεψη.

Αν όμως συνδυάσει κάποιος και τις τρεις πλευρές της νοημοσύνης του, του νου του, μπορεί να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Σε κάθε χώρο και σε κάθε τομέα, από ερωτικές σχέσεις μέχρι επαγγελματικές συναναστροφές.

Μπορεί δηλαδή να κάνει πιο αποτελεσματικό το φλερτ με κάποιον άνδρα, μπορεί να λειτουργήσει πιο ικανοποιητικά μέσα στην εργασία σου, και η λίστα όπου μπορεί να εφαρμοστεί το τρίπτυχο αυτό δεν έχει τέλος. Επίσης η ανάλυση της νοημοσύνης μας σε αυτό το τρίπτυχο μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Οκ, το παράκανα λίγο σήμερα με τα τρίγωνα, αλλά μου άρεσε αυτή η ιδέα για τα τρία στοιχεία της αγάπης και ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σου.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.