Ζωή μετά το διαζύγιο: Tι να περιμένεις - Women's Bible

Ζωή μετά το διαζύγιο: Tι να περιμένεις

Ζωή μετά το διαζύγιο: τι να περιμένεις

Η ημέρα του γάμου σου ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής σου. Εννοούσες κάθε λέξη που είπες και ήσουν τόσο ερωτευμένη, που πίστευες πως θα περάσεις όλη σου τη ζωή με τον άνθρωπο που ετοιμαζόσουν να παντρευτείς. Δε σου περνούσε από το μυαλό πως ίσως κάποια στιγμή τα πράγματα αλλάξουν και ο άνθρωπος με τον οποίο έκανες όνειρα, πάψει να σε κάνει ευτυχισμένη. Και κάπως έτσι ήρθε το διαζύγιο.

Έκανες λοιπόν κάτι που ποτέ δε φανταζόσουν. Πήρες διαζύγιο. Είναι μια δύσκολη διαδικασία που σε οδηγεί πολλές φορές σε συγκρούσεις, αλλά με τον καιρό γίνεται πιο εύκολη. Όπως όλοι οι γάμοι, έτσι και τα διαζύγια όμως δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους.

Άλλοι χωρίζουν ήρεμα και άλλοι με εντάσεις. Άλλοι κόβουν τελείως τις επαφές ενώ άλλοι διατηρούν κάποια επικοινωνία. Πέρα από τις διαφορές που έχει να αντιμετωπίσει κάθε γυναίκα στο διαζύγιο, υπάρχουν και κάποια κοινά πράγματα με τα οποία θα έρθουν όλες αντιμέτωπες.

Δες λοιπόν τι πρέπει να προσέξεις μετά το διαζύγιό σου

6 πράγματα που πρέπει να προσέξεις μετά το διαζύγιο

#1 Πάρε τον έλεγχο των οικονομικών σου

Είτε ήσουν και εσύ εργαζόμενη είτε είχες αναλάβει την ανατροφή των παιδιών, μετά το διαζύγιο πρέπει να προσαρμόσεις τα οικονομικά του σπιτιού στα νέα δεδομένα. Αν δε δούλευες θα σου είναι δύσκολο να ξεκινήσεις να δουλεύεις και να έχεις να μεγαλώσεις και τα παιδιά σου. Ξεκίνα σιγά σιγά. Δες μήπως μπορείς να δουλέψεις από το σπίτι σου ή βρες μια δουλειά μερικής απασχόλησης.

Αν έχεις ήδη δουλειά, δες αν αντέχεις να αναλάβεις και νέες ευθύνες. Μίλησε με το αφεντικό σου και αν υπάρχει κάτι διαθέσιμο, μπορείς να το αναλάβεις. Μην πιέζεις όμως τον εαυτό σου. Θέλεις να έχεις μια οικονομική άνεση, όχι να εξαντληθείς.

#2 Άσε τις διαφορές σου στην άκρη για χάρη των παιδιών

Ό,τι και αν έχει συμβεί μεταξύ σας, δεν πρέπει να βάλεις τα παιδιά σας στη μέση. Ακόμα και αν αυτός φταίει που χωρίσατε και σε έχει πληγώσει, τα παιδιά δεν πρέπει να τον μισούν. Μπορεί για εσένα να είναι ο πρώην άντρας σου που μισείς, αλλά για εκείνα είναι ο πατέρας τους.

Είναι ήδη δύσκολο για αυτά να διαχειριστούν το διαζύγιο και όλες τις αλλαγές που έφερε. Δε χρειάζεται να σε ακούν να βρίζεις τον πατέρα τους ή να τσακώνεσαι μαζί του. Ό,τι διαφορές έχετε, πρέπει να τις λύσετε μακριά από τα παιδιά.

#3 Προετοιμάσου για ερωτήσεις από την οικογένειά σου

Πόσες φορές στα οικογενειακά τραπέζια έχεις ακούσει ερωτήσεις του τύπου πότε θα πάρεις πτυχίο, πότε θα παντρευτείς, πότε θα κάνεις παιδιά κτλ. Τώρα, μετά το διαζύγιο, ετοιμάσου να ακούσεις και ερωτήσεις που αφορούν το χωρισμό σου. Οι άνθρωποι λατρεύουν το κουτσομπολιό. Το ίδιο και οι συγγενείς μας.

Μπορεί να θέλουν να σε βοηθήσουν αλλά πιθανόν να μη ξέρουν πως να το κάνουν. Θα ακούσεις φράσεις όπως «ποτέ δεν τον συμπάθησα αυτόν», «σου αξίζει κάποιος καλύτερος», «τι του είχες βρει» και διάφορα άλλα τέτοια.

Η οικογένεια μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα αλλά την ίδια στιγμή μπορεί και να σε εκνευρίσει ή να σε κάνει να νιώσεις χειρότερα. Πάρε το χρόνο που χρειάζεσαι για να τους αντιμετωπίσεις και ξεκαθάρισέ τους πως δε θέλεις συμβουλές, εκτός και αν ζητήσεις εσύ η ίδια.Ζωή μετά το διαζύγιο: τι να περιμένεις

#4 Θα νιώσεις μόνη

Θα βιώσεις διάφορα συναισθήματα και πολλές μεταπτώσεις στη ψυχολογία σου. Ένα από αυτά θα είναι η μοναξιά. Θα μείνεις ξαφνικά χωρίς τον άνθρωπο που είχες επιλέξει να περάσεις όλη σου τη ζωή και όλα όσα ήξερες θα ανατραπούν. Ενώ έχεις ανθρώπους γύρω σου, νιώθεις πως κανείς δεν μπορεί να σε καταλάβει. Περνάνε διάφορες σκέψεις από το μυαλό σου, όπως τι έκανα λάθος, γιατί φτάσαμε ως εδώ κτλ.

Πρέπει να υπενθυμίζεις όμως στον εαυτό σου, πως τα συναισθήματα που νιώθεις είναι φυσιολογικά. Το διαζύγιο ήταν η καλύτερη επιλογή για εσένα και ενώ τώρα δεν το βλέπεις, στο μέλλον θα είσαι πολύ χαρούμενη με την απόφαση που πήρες.

#5 Μην αφήσεις κανέναν να σε πείσει πως πήρες λάθος απόφαση

Ακόμα και αν έχεις παιδιά με τον πρώην σου, δεν είναι λόγος για να μείνεις μαζί του. Αν ο γάμος σας έχει τελειώσει εδώ και καιρό και ο ένας εκνευρίζει τον άλλο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μείνετε μαζί. Το πιο σημαντικό είναι να είσαι εσύ καλά. Αν έχεις παιδιά και είσαι εσύ καλά με την απόφασή σου, τότε θα είναι και αυτά.

Τα παιδιά χρειάζονται ένα ήρεμο περιβάλλον και τους γονείς τους δίπλα τους, ακόμα και αν είναι χωρισμένοι. Όλα τα άλλα θα τα ξεπεράσουν με τη βοήθειά σας.

#6 Προετοιμάσου για μερικά άβολα πρώτα ραντεβού

Μπορεί να σου φαίνεται απίθανο να ξαναβγείς ραντεβού μετά από τόσα χρόνια, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει. Όταν νιώσεις έτοιμη. Αν είσαι πολλά χρόνια παντρεμένη, θα δεις πως έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στα ραντεβού και το φλερτ, από τότε που ήσουν ανύπαντρη. Είναι λογικό λοιπόν να αγχωθείς και να νιώσεις άβολα. Σιγά σιγά όμως θα εξοικειωθείς και θα σου φαίνεται πιο εύκολο.

Ακόμα και τα πιο εύκολα διαζύγια δεν είναι εύκολα. Έχουν τις καλές στιγμές αλλά και τις κακές. Με τον καιρό όμως όλα είναι καλύτερα. Πολλές φορές οι γάμοι δεν πετυχαίνουν και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αυτό που πρέπει να σε νοιάζει τώρα είναι η ευτυχία σου και η ελευθερία που θα νιώσεις όντας πλέον χωρισμένη!

Θες να προχωρήσεις μετά το διαζύγιο και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή σου; Δες εδώ

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.