Πως να μιλήσω στα Παιδιά μου για το Διαζύγιο; - Women's Bible

Πως να μιλήσω στα Παιδιά μου για το Διαζύγιο;

Πως να μιλήσω στα Παιδιά μου για το Διαζύγιο;

Αν βρίσκεσαι στη μέση ενός διαζυγίου, πρέπει να ξέρεις ότι δεν είσαι η μόνη που περνάει κάτι τέτοιο. Πολλοί γάμοι καταλήγουν στο διαζύγιο στις μέρες μας. Όλη σου η ζωή όπως την ήξερες, πρόκειται να αλλάξει και πολλά πράγματα δε θα είναι πλέον ίδια. Ούτε εσύ θα είσαι ίδια μετά από αυτό.

Το διαζύγιο είναι μια επίπονη διαδικασία από μόνο του, αλλά όταν υπάρχουν και παιδιά στη μέση, γίνεται χειρότερο. Φοβάσαι πως θα το πάρουν τα παιδιά σου, πως θα εξελιχθεί η σχέση σου με τον πατέρα τους και πως θα γίνετε καλοί σε αυτό που ονομάζεται co-parenting. Πως θα πάψετε να είστε ζευγάρι αλλά θα συνεχίσετε να είστε γονείς για τα παιδιά σας.

Τα παιδιά έχουν συναισθήματα και καταλαβαίνουν τι συμβαίνει μέσα στην οικογένεια. Είναι και αυτά αναστατωμένα με τις αλλαγές, αγχωμένα, λυπημένα αλλά και θυμωμένα. Πρέπει να τους δείξετε πως παρόλο που χωρίζετε, θα συνεχίσετε να είστε οικογένεια.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πω στα παιδιά μου ότι παίρνουμε διαζύγιο;

Καταλαβαίνω πως δε ξέρεις από που να ξεκινήσεις. Να ξέρεις όμως πως όσο διακριτική και αν ήσουν, τα παιδιά σου έχουν καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά. Πολλά παιδιά καταλαβαίνουν ότι οι γονείς τους ετοιμάζονται να πάρουν διαζύγιο και πολλές φορές ρωτάνε από μόνα τους αν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.

Πριν μιλήσετε στα παιδιά είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε μεταξύ σας. Να βρείτε ένα κοινό σημείο πλεύσης, να συμφωνήσετε σε κάποια πράγματα ώστε να λέτε τα ίδια στα παιδιά. Δε θέλετε να τα μπερδέψετε λέγοντας άλλα ο ένας και άλλα ο άλλος.

Αν δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε με τον πρώην σύζυγό σου, είναι καλό να μιλήσετε πρώτα σε κάποιον ειδικό ώστε να σας δείξει πως θα διαχειριστείτε τη νέα πραγματικότητα.

Υπάρχει κατάλληλη χρονική στιγμή για να το πω;

Δεν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή να μιλήσεις στα παιδιά σου για το διαζύγιο. Είναι ένα δυσάρεστο γεγονός που συνήθως δεν αρέσει σε κανένα παιδί. Πολλοί σκέφτονται να το ανακοινώσουν μόλις υπογραφούν τα χαρτιά, αλλά αυτό δεν είναι καλή ιδέα.

Τα διαζύγια παίρνουν πολύ χρόνο και δε ξέρεις ακριβώς πότε είναι το τέλος. Οπότε η καλύτερη στιγμή είναι όταν αποφασίσετε πως δεν πρόκειται να δουλέψει άλλο η σχέση σας.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να ξέρουν ότι η ζωή όλων σας θα αλλάξει ως ένα βαθμό και πως θα περνάτε τα στάδια ένα ένα. Δε θες να τους το ανακοινώσεις όταν και οι δύο πάτε για δεύτερο γάμο, έτσι δεν είναι;

Μιλήστε όλοι μαζί σαν οικογένεια και βεβαιώστε τα, πως ναι μεν η καθημερινότητα σας θα αλλάξει, αλλά θα συνεχίσετε να τα αγαπάτε και να είστε οικογένεια.

Πρέπει να το πω σε κάθε παιδί ξεχωριστά και ανάλογα την ηλικία του;

Είναι καλύτερα να μαζευτείτε όλοι μαζί σαν οικογένεια και να ανακοινώσετε τις διαδικασίες του διαζυγίου, ώστε να μην νιώσει κάποιο παιδί παραμελημένο. Το τελευταίο που θες να νιώσουν είναι πως δεν τα υπολογίζετε αρκετά, γι’ αυτό και το ένα το έμαθε πρώτο και το άλλο μετά. Μόλις το ανακοινώσετε σε όλα μαζί, μπορείτε να κάνετε ξεχωριστές κουβέντες με το καθένα.

Σε αυτές τις ξεχωριστές συζητήσεις, θα μιλήσεις και ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, ώστε να μπορέσει να καταλάβει τι συμβαίνει. Τι σημαίνει το διαζύγιο, ότι θα μένετε σε ξεχωριστά σπίτια και γενικά για όλες τις αλλαγές που θα συμβούν.Πως να μιλήσω στα Παιδιά μου για το Διαζύγιο;

Τι θα κάνω αν τα παιδιά μου θεωρήσουν πως αυτά είναι υπεύθυνα για το διαζύγιο;

Είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να θεωρήσουν πως αυτά είναι υπεύθυνα για το διαζύγιο. Εσύ οφείλεις να τους εξηγήσεις γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί ο γάμος σας και να πάρεις από πάνω τους το βάρος της ευθύνης. Πρέπει να κάνεις ξεκάθαρο πως δε φταίνε αυτά για αυτό που συμβαίνει.

Θα τους πεις πως κάποιοι γάμοι δεν κρατάνε για πάντα, οι άνθρωποι αλλάζουν και μερικές φορές δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι μαζί. Θα εξηγήσεις γιατί είναι καλύτερο για όλους να χωρίσετε. Πως είναι καλύτερο τα παιδιά να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη, παρά διαμάχες.

Όσο πιο ειλικρινείς είστε μαζί τους, τόσο πιο εύκολα θα δουν πως αυτό που γίνεται είναι για καλό.

Πως θα τους εξηγήσω πως θα είναι η ζωή μετά το διαζύγιο;

Σίγουρα δε θα έχεις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών σου, αλλά δεν πειράζει. Εξήγησε τους πως κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα γνωρίζεις από τώρα, αλλά μόλις τα μάθεις, θα τα ενημερώσεις. Δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται. Είστε μια οικογένεια και θα βρείτε μαζί τις απαντήσεις.

Μόλις βγει το διαζύγιο θα ξέρετε πότε τα παιδιά θα βλέπουν τον άλλο γονέα, πότε θα μένουν μαζί του και όλα όσα χρειάζεστε για να είναι αρμονική η συμβίωση ανάμεσα στα δύο σπίτια.

Μη ξεχνάς πως δεν υπάρχει σωστός τρόπος να μεγαλώσετε από κοινού τα παιδιά μετά το διαζύγιο. Πρέπει να βρείτε εσείς τον τρόπο που σας βολεύει, είτε αυτό σημαίνει πως θα μένετε μαζί μέχρι να βγει το διαζύγιο είτε πως θα βρείτε ξεχωριστά σπίτια.

Προσπαθήστε να μην αλλάξετε τελείως τα προγράμματά τους όμως. Αφήστε τα να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, να βλέπουν τους φίλους τους και ό,τι έκαναν πριν. Χρειάζονται σταθερότητα μέσα σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει.

Να επισκεφθούμε ειδικό;

Είναι πιθανό εσύ και ο πρώην σύζυγος σου να μη συμφωνείτε για το πως θα μεγαλώσετε τα παιδιά σας από δω και πέρα, πόσο χρόνο θα περνάνε με τον κάθε γονέα, κτλ.

Εδώ είναι που χρειάζεται ο ειδικός. Θα σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε καλύτερα και να λύσετε τις διαφορές σας. Έπειτα θα σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε με τα παιδιά σας. Θα μπορέσει να σας κατευθύνει για το πως να μιλήσετε στο κάθε παιδί και πως να διατηρήσετε τις ισορροπίες στη νέα αυτή πραγματικότητα που αντιμετωπίζετε. Θα μάθετε πως να μένετε «πολιτισμένοι» ακόμα και αν έχετε διαφωνίες. Και σε όλα αυτά οι coach μας μπορούν να σε βοηθήσουν.

Πως θα μιλάω στα παιδιά μου για τον πρώην άντρα μου και πατέρα τους;

Το να μιλάς άσχημα για τον πρώην άντρα σου και ειδικότερα μπροστά στα παιδιά σας, δε θα βοηθήσει καθόλου στην επούλωση τους. Άσε τα παιδιά έξω από όλες τις διαμάχες σας και από πράγματα που δεν τα αφορούν. Πρέπει να τα κρατήσεις ασφαλή όσο περισσότερο μπορείς. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βρίσκονται στη μέση άσχημων χαρακτηρισμών για τους γονείς τους.

Πρέπει να ενημερώσεις όμως και τους συγγενείς και φίλους σας. Το τελευταίο που θέλουν τα παιδιά είναι να ακούν από τον περίγυρο άσχημα πράγματα για το διαζύγιο και τους γονείς τους. Δε χρειάζεται να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Είναι απαραίτητο να μιλάτε με προσοχή και σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Με αυτόν τον τρόπο το διαζύγιο θα είναι πιο ομαλό και θα δείχνετε στα παιδιά ότι ακόμα αγαπιέστε και είστε οικογένεια.

Και αν θες κάποια βοήθεια για να διαχειριστείς αποτελεσματικά το θέμα παιδιά και διαζύγιο, δες εδώ

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.