Ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας… Μήπως φίλη μου θα έπρεπε να κάνεις κάτι άλλο αυτήν τη στιγμή; Μήπως έχεις να παραδώσεις κάποια εργασία μέσα στις επόμενες ώρες ή να μαζέψεις ένα σωρό από άπλυτα ρούχα που κείτονται διάσπαρτα στο δωμάτιο σου, λες και έχει εκραγεί χειροβομβίδα, και η αναβλητικότητα σε έχει φέρει μέχρι εδώ;
Πιστεύω πως έχεις να ασχοληθείς με αρκετά πράγματα, αντ’ αυτού βρίσκεσαι εδώ και διαβάζεις αυτό το άρθρο. Ώπα περίμενε! Μη φύγεις ακόμα, διότι τα επόμενα 2-3 λεπτά που θα αφιερώσεις για να διαβάσεις αυτό το άρθρο, θα σε ωφελήσουν.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συνέχεια αναβάλουν τις υποχρεώσεις τους για κάποια άλλη στιγμή (που αυτή η στιγμή έρχεται με ρυθμούς χελώνας) και αυτό συμβαίνει διότι η πιο σημαντική αιτία που μας κάνει να κωλυσιεργούμε είναι ότι λέμε ψέματα στον εαυτό μας.
Οκ, αρκετές φορές είναι και η βαρεμάρα, αλλά ας μη μείνουμε σε αυτό. Εννοώ τις φορές που λες στον εαυτό σου «έλα μωρέ έχω αρκετό χρόνο και αύριο για να ασχοληθώ με αυτό» ενώ ξέρεις πολύ καλά πως ούτε αύριο θα ασχοληθείς.
Σε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε, ανατέθηκε σε δύο γκρουπ φοιτητών ενός πανεπιστημίου της Αμερικής να παραδώσει το καθένα τρεις εργασίες μέσα σε τρεις εβδομάδες.
Το πρώτο γκρουπ είχε την δυνατότητα να παραδώσει αυτές τις εργασίες οποιαδήποτε μέρα ήθελε μέσα σε αυτές τις τρεις εβδομάδες. Ενώ το δεύτερο γκρουπ έπρεπε να παραδίδει αυστηρά κάθε εργασία του στο τέλος κάθε εβδομάδας. Εν τέλει, η δεύτερη ομάδα κατάφερε να παραδώσει όλες τις εργασίες εντός προθεσμίας, ενώ η πρώτη κατάφερε να παραδώσει σχεδόν τις μισές.
Απ΄ ότι φαίνεται, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να «ρεγουλάρουν» εύκολα τον εαυτό τους από μόνοι τους. Γι’ αυτό, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κωλυσιεργία και την αναβλητικότητα, ίσως θα έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να «ξεγελάσουμε» τον εαυτό μας, ώστε να φέρουμε τις υποχρεώσεις μας εις πέρας.
«Σπάσε» τη δουλειά σε μικρά κομμάτια
Σκέψου μια δουλειά ή εργασία που έχεις να διεκπεραιώσεις σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και σου φαίνεται βουνό. Το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό σου θα είναι το εξής: «ωχ μωρέ, θα μου πάρει πολύ ώρα, ποιός προλαβαίνει τώρα;» Αν ξεκινάς με αυτό το σκεπτικό, τότε προδιαθέτεις τον εαυτό σου να αποτύχει και βρίσκεσαι στα πρόθυρα της αναβλητικότητας.
Σκέψου τώρα μια άλλη εκδοχή «Είναι μεγάλη δουλειά και θα μου πάρει χρόνο, γι’ αυτό θα την σπάσω σε 3-4 μέρη και κάθε φορά που ολοκληρώνω από 1 μέρος θα επιβραβεύω τον εαυτό μου».
Η επιβράβευση μπορεί να είναι ό,τι θες εσύ, κάνε 1-2 τσιγάρα (αν καπνίζεις φυσικά), δες ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου σειρά, φάε ένα κομμάτι από το αγαπημένο σου γλυκό. Έπειτα επέστρεψε ξανά στη δουλειά που είχες να κάνεις και συνέχισε με καθαρό μυαλό και πιο ευχάριστη διάθεση στο επόμενο μέρος.
Ξεκίνα με αυτό που σου αρέσει περισσότερο
Το πιο δύσκολο μέρος μιας δουλειάς, είναι… το να την ξεκινήσεις! Αν έχεις για παράδειγμα να γράψεις μια έκθεση ή ένα άρθρο (χμ… κάτι μου θυμίζει αυτό) ξεκίνα με το αγαπημένο σου μέρος. Για παράδειγμα, μπορείς να ξεκινήσεις κατευθείαν γράφοντας ένα μεστό επίλογο ή ξεδίπλωσε ελεύθερα τις σκέψεις σου στο κυρίως μέρος και άσε τον πρόλογο και τον επίλογο για αργότερα.
Όταν ξεκινάς με κάτι που σου αρέσει τότε ο οργανισμός σου παράγει ντοπαμίνη και αισθάνεσαι ευτυχισμένη, έτσι θέτεις ιδανικές βάσεις για να ασχοληθείς στην πορεία με όρεξη ακόμα και με τα λιγότερο ενδιαφέροντα μέρη της δουλειάς σου και νικάς την αναβλητικότητα.
Μην υποκύπτεις στην αναβλητικότητα και σε περισπασμούς
Οκ, θα μου πεις εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι (βάζω και τον εαυτό μου μέσα) ενδίδουμε εύκολα σε περισπασμούς.
Από την εμπειρία μου, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το αντιμετωπίσεις αυτό είναι να κάνεις αυτό που είχε συμβουλέψει η Κίρκη τον Οδυσσέα όταν περνούσε από το νησί των σειρήνων (φαντάζομαι πως έχεις διαβάσει Ομήρου Οδύσσεια).
Δεν εννοώ να δέσεις στην κυριολεξία τον εαυτό σου στο κατάρτι ενός πλοίου, μπορείς να το κάνεις πιο «ανώδυνα».
Βάλε το κινητό σου στο αθόρυβο, εάν δουλεύεις στον υπολογιστή κλείσε την καρτέλα του facebook και βάλε ακουστικά στα αυτιά σου με χαλαρή μουσική που σου αρέσει χωρίς φωνή. Πρόσεχε όμως, μην είναι πολύ χαλαρή και σε πάρει ο ύπνος. Έτσι θα εστιάσεις στη δουλειά σου χωρίς να σου αποσπάται η προσοχή από εξωτερικούς παράγοντες.
Και αν θες να γίνεις πιο αποφασιστική και να βάλεις την ερωτική σου ζωή σειρά, δες εδώ