Σημάδια ότι είσαι Τοξική προς τους Άλλους - Women's Bible

Σημάδια ότι είσαι Τοξική προς τους Άλλους

Σημάδια ότι είσαι τοξική προς τους άλλους

Η τοξικότητα είναι μια λέξη που ακούμε συχνά αυτές τις μέρες. Αλλά, πως καταλαβαίνεις εάν είσαι τοξικό άτομο; Ποιες είναι αυτές οι συμπεριφορές που μπορεί να κάνεις και να έχουν τοξική επιρροή στις ζωές των άλλων;

Αυτό ακριβώς θα ερευνήσουμε αλλά πρώτα ας δούμε τι σημαίνει να είναι κάποιος τοξικός. Όσον αφορά τους ανθρώπους, τοξικός είναι κάποιος που βλάπτει τους άλλους  μέσα από τις λέξεις ή τις πράξεις του. Μερικές φορές τα αποτελέσματα αυτής της τοξικότητας είναι άμεσα, ενώ άλλες χτίζεται αργά με τον χρόνο και την συνεχή έκθεση σε αυτή.

Ας δούμε μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξεις:

#1 Αν οι άνθρωποι σε αποφεύγουν ή εξαφανίζονται για τα καλά από τη ζωή σου τότε ισως να είσαι τοξική προς τους άλλους

Ίσως το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι είσαι τοξική είναι ο τρόπος που οι γύρω σου σε προσεγγίζουν. Μήπως οι φίλοι σου βρίσκουν τρόπους να σε αποφύγουν και έχουν πάντα άλλα σχέδια ή βρίσκουν δικαιολογίες να μην σε συναντήσουν;

Μήπως δεν παίρνουν πρωτοβουλία για να βρεθούν μαζί σου;

Μήπως φεύγουν από τη ζωή σου πριν καλά καλά μπουν σε αυτή;

Μήπως οι συνάδελφοι σου προσπαθούν να αποφύγουν να σε καλέσουν σε κάποια έξοδο τους;

Οι άνθρωποι όταν απολαμβάνουν την παρέα κάποιου, βρίσκουν ενεργά τρόπους να περνούν χρόνο μαζί τους. Αν συμβαίνει το αντίθετο με εσένα, τότε έχεις αποδείξεις ότι προκαλείς κάποιου είδους δυσαρέσκειας σε αυτούς.

#2 Είσαι τοξική γιατί είσαι υπερβολικά επικριτική και θεωρείς ότι είσαι καλύτερη από τους άλλους

 Το βρίσκεις δύσκολο να αποδεχτείς τους ανθρώπους για αυτό που είναι και συχνά τους ασκείς κριτική για αυτά που βλέπεις ως λάθη τους. Χρησιμοποιείς την «ντροπή» ως όπλο για να κάνεις τους άλλους να νιώσουν άσχημα και εσύ κατά συνέπεια να νιώσεις καλύτερα για τον εαυτό σου.

Επιμένεις ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν τα χ, ψ πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Τον δικό σου. Μειώνεις τις επιλογές τους, κοροϊδεύεις τα κατορθώματά τους και ψάχνεις τρόπους να τους κάνεις να πιστέψουν ότι είσαι «καλύτερη». Επειδή πραγματικά πιστεύεις ότι είσαι καλύτερη από τους περισσότερους.Πως να μην ζηλεύεις στη σχέση, Σημάδια ότι είσαι τοξική προς τους άλλους

#3 Ασκείς έλεγχο ή χειρίζεσαι συναισθηματικά τους γύρω σου

 Συνηθίζεις να κάνεις τους άλλους «πιόνια» για να κάνουν αυτό που εσύ επιθυμείς. Αυτό συνδέεται με την προηγούμενη πεποίθηση, ότι είσαι δηλαδή καλύτερη από τους περισσότερους ή και όλους και κατά συνέπεια πιστεύεις ότι μόνο εσύ είσαι ικανή να γνωρίζεις ποια είναι η καλύτερη επιλογή σε κάθε περίσταση, για τον εαυτό σου αλλά και για τους άλλους.

Είσαι αυταρχική και χρησιμοποιείς διάφορους τρόπους για να ελέγξεις συναισθηματικά τους φίλους ή τους κοντινούς σου ανθρώπους με σκοπό να γίνει το δικό σου.

#4 Δεν απολογείσαι, ούτε παραδέχεσαι ότι έχεις κάνει κάποιο λάθος

 Η λέξη «συγγνώμη» δεν είναι κάτι που υπάρχει συχνά στο λεξιλόγιο σου και αυτό συνδέεται επίσης με τα προηγούμενα.

Ακόμα και αν είναι φανερό σε όλους ότι έχεις κάνει κάποιο λάθος ή έχεις αδικήσει κάποιον, θα αμυνθείς έντονα και θα αρνηθείς να απολογηθείς. Αντίθετα, θα βρεις δικαιολογίες για το ότι συνέβη κάτι και φυσικά δεν θα ευθύνεται η συμπεριφορά σου για αυτό.

Κάτι που οδηγεί σε…

#5 Κατηγορείς τους άλλους για τα πάντα

 Εφόσον, δεν γίνεται να κάνεις κάποιο λάθος, όταν κάτι δεν γίνεται έτσι όπως το έχεις προγραμματίσει στη ζωή σου, αυτόματα ψάχνεις ανθρώπους να κατηγορήσεις. Τίποτα δεν είναι δική σου ευθύνη, αλλά είναι αποτέλεσμα λαθών των γύρω σου. Ή απλά η ζωή που είναι άδικη και εναντίον σου.

Ορισμένοι από αυτούς που κατηγορείς θα το πάρουν πολύ σοβαρά και θα αρχίσουν να αμφιβάλουν για τον εαυτό τους. Εάν επαναλαμβάνεις αυτή τη συμπεριφορά συνεχώς, θα δημιουργήσεις αρνητικότητα στο μυαλό τους με αποτέλεσμα να επηρεάσεις την αυτοεκτίμηση τους. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα της τοξικότητας.

#6 Είσαι τοξική γιατί κοροϊδεύεις τους ανθρώπους για να κερδίσεις την αποδοχή του πλήθους

 Κορόιδεψες ποτέ κάποιον με σκοπό να κάνεις τους άλλους να γελάσουν έτσι ώστε να σε συμπαθήσουν περισσότερο; Το έκανες ενώ αυτό το άτομο βρισκόταν εκεί; Παρ’ όλο που οι καλοί φίλοι μπορούν να διαχειριστούν κάποια πειράγματα, εάν το κάνεις συνήθεια να τους εκθέτεις και να τους μειώνεις συνεχώς μπροστά σε άλλους, τότε σταματά να είναι πείραγμα και καταλήγει τοξική συμπεριφορά.

Και αυτό είναι όλο και περισσότερο εμφανές στους άλλους όταν πλέον απλά επιτίθεσαι σε κάποιον φίλο, καθώς αυτός να νιώθει απαίσια για τον εαυτό του, το οποίο όπως συζητήσαμε νωρίτερα είναι η επιτομή της τοξικής συμπεριφοράς.

#7 Δεν γιορτάζεις τις επιτυχίες των γύρω σου

 Όταν κάποιος φίλος ή κοντινός σου έχει επιτυχίες στη ζωή του ή κατορθώνει κάποιον στόχο του, δεν χαίρεσαι ή γιορτάζεις μαζί του. Δεν δίνεις καν συγχαρητήρια, ούτε δείχνεις ότι έχεις χαρεί για εκείνον.

Μπορεί ακόμα να υποβιβάζεις την επιτυχία του ως ασήμαντη ή να υποστηρίζεις ότι στάθηκε τυχερός με κάποιον τρόπο. Κάνοντας αυτό, απομυζείς τα θετικά συναισθήματα που έχει για το γεγονός και τον εαυτό του. Και φυσικά τον πληγώνεις.

#8 Δεν συμβιβάζεσαι ποτέ

 Αυτό συνδέεται με τις τάσεις ελέγχου που συζητήσαμε στο #3. Όταν οι ανάγκες και οι επιθυμίες σου έρχονται αντιμέτωπες με άλλους ανθρώπους, δεν είσαι πρόθυμη να συμβιβαστείς ή να υποχωρήσεις.

Πρέπει να γίνει με τον δικό σου τρόπο αλλιώς θα καταφέρεις να κάνεις τις ζωές των άλλων μίζερες. Είτε πρόκειται για την επιλογή ενός εστιατορίου, είτε τον τρόπο με τον οποίο θα διακοσμηθεί το σπίτι σας με τον σύντροφό σου είτε για το ποιος θα πάει τα παιδιά στο σχολείο, θα πρέπει να έχεις τον τελευταίο λόγο.

Και αν κάποιος άλλος υποφέρει ως αποτέλεσμα, δεν σε νοιάζει ιδιαίτερα.

Θες να βελτιώσεις τις προσωπικές σχέσεις σου; Δες εδώ

#9 Είσαι επιθετική με έμμεσο τρόπο

 Δεν περνά μια μέρα χωρίς να κάνεις κάποιο σχόλιο που επιφανειακά μοιάζει με ουδέτερο αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Λες πράγματα όπως:

«Αυτό ήταν πολύ καλό για κάποιον με τις δικές σου ικανότητες» που είναι στην ουσία κακό ή «Γιατί ταράζεσαι τόσο;» το οποίο εμπεριέχει κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε κάποιος μια κατάσταση.

Αυτού του είδους τα σχόλια είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να κάνουν τον συνομιλητή να νιώθει μειονεκτικά και να έχει αμφιβολίες.

Όταν δεν ξέρεις ποιες είναι οι πραγματικές αξίες σου, είναι εύκολο να πράξεις με τρόπους που θα προδώσουν τους άλλους. Αλλά, εάν ξεκινήσεις το ταξίδι της αυτογνωσίας και της ανακάλυψης του εαυτού σου, θα συνειδητοποιήσεις ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσεις να ζήσεις τη ζωή σου με βάση αυτά που πραγματικά θα σε κάνουν ευτυχισμένη.

Ίσως να σου πάρει χρόνια για να βρεις πραγματικά τι είναι αυτό που ψάχνεις και σε τι πιστεύεις βαθιά μέσα σου, αλλά θα φτάσεις εκεί και η διαδικασία θα εμπεριέχει τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της τοξικότητας σου.

Να δείχνεις κατανόηση στον εαυτό σου και να μην τον τιμωρείς. Κατά τη διάρκεια της αλλαγής αναπόφευκτα θα συνεχίσεις να πληγώνεις κάποιους αλλά μαθαίνεις μέσα από αυτό τι είναι και τι δεν είναι σωστό να κάνεις σε κάθε περίσταση. Δες το σαν πολύτιμες ευκαιρίες για βαθύτερη επίγνωση του εαυτού σου.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.