Αν κάτι έχω μάθει ως Coach σε αυτό το site, είναι ότι οι περισσότερες νέες κοπέλες είναι πολύ απροετοίμαστες, τόσο κοινωνικά όσο και συναισθηματικά να χειριστούν την σεξουαλική τους ζωή. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που θα έπρεπε να μας τα είχαν μάθει σχετικά με το σεξ.
Δεν μας τα έμαθαν, όμως… Και αυτά είναι τα ακόλουθα:
#1. Το σεξ δεν είναι μονάχα βιολογική ανάγκη
Μας μαθαίνουν ότι το σεξ είναι βιολογική ανάγκη, ότι μας φαίνεται ευχάριστο για να εξυπηρετήσει την ανάγκη της φύσης για διαιώνιση του είδους. Μας πετάνε κι ένα «μην ξεχνάς το προφυλακτικό!» και τέλειωσε η ιστορία. Χρήσιμο βέβαια είναι να το ξέρεις αυτό. Και να μην ξεχνάς το προφυλακτικό επίσης είναι χρήσιμο.
Οι άνθρωποι έχουμε έναν μοναδικό σεξουαλικό μηχανισμό. Το κάνουμε με πολλούς τρόπους, με πολύ περισσότερους και πολύ πιο περίπλοκους από κάθε άλλο είδος στον πλανήτη.
Αυτό συμβαίνει επειδή η σεξουαλικότητά μας δεν είναι μονάχα μία βιολογική παρόρμηση (εκτός αν πιστεύεις ότι είσαι ακόμα χιμπατζής), υπάρχει και μια ψυχολογική διάσταση στην ερωτική επαφή.
Δεν το κάνουμε μονάχα για αναπαραγωγή. Είναι απόλαυση. Είναι πάθος. Γίνεται εκδίκηση.
Κοιμόμαστε με καλούς ανθρώπους, κοιμόμαστε με κακούς ανθρώπους, κοιμόμαστε με τους φίλους μας, κοιμόμαστε με τους εχθρούς μας. Κοιμόμαστε με όμορφους και με άσχημους. Κάνουμε έρωτα όταν βαριόμαστε, όταν είμαστε ευτυχισμένοι, δυστυχισμένοι, μοναχικοί, κάνουμε έρωτα όταν είμαστε ερωτευμένοι.
Και γεννάμε και τα μωρά μας παρεμπιπτόντως. Μα είναι δευτερεύον αυτό στη σκέψη μας όταν μας αρπάζει το πάθος από το λαιμό. Γιατί λοιπόν εστιάζει ολόκληρη η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε αυτό το κομμάτι;
Θα έπρεπε να μας αναλύουν όλες τις παραμέτρους. Υπάρχει ένα πλήθος λόγων για τους οποίους μπορεί να βρεθούμε στο κρεβάτι με κάποιον, και υπάρχει και ένα πλήθος συνεπειών που μπορεί να προκύψουν, πέρα από μία εγκυμοσύνη. Το σεξ μπορεί να γίνει κάτι το υπέροχο. Αξίζει να κουβεντιάζει κανείς για αυτό. Ωστόσο, σπάνια γίνεται μία σωστή κουβέντα.
#2. Το σεξ δεν καταδεικνύει την αξία σου ως άτομο
Για να το καταλάβεις αυτό, πρέπει να κατεβάσεις το σεξ από το βάθρο του. Είτε είναι βάθρο τιμής, είτε είναι βάθρο ντροπής, είτε και τα δύο ταυτόχρονα. Τα αγόρια ντρέπονται αν δεν πηγαίνουν με πολλές κοπέλες, οι κοπέλες ντρέπονται αν πηγαίνουν με πολλά αγόρια.
Έτσι τα αγόρια προσπαθούν να παρασύρουν τα κορίτσια σε περιπτύξεις αμφίσημης συναίνεσης και τα κορίτσια να χειριστούν τα αγόρια ώστε να γίνουν υποχείριά τους και άρα ανήμπορα να τις βλάψουν.
Κανείς δεν κερδίζει σε έναν τέτοιο διακανονισμό. Οι άνθρωποι λένε ψέματα ο ένας στον άλλο. Και δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι οι βιασμοί και τα διαζύγια είναι συχνότερα σε χώρες όπου το σεξ (ή η απουσία του) αποτελεί θέμα ντροπής.
Όταν αξιολογείς τον εαυτό σου αναλόγως με το πόσο σεξ κάνεις ή δεν κάνεις, με πόσους άνδρες, με το αν κατάφερες να παντρευτείς, τότε μοιραία θα παρασυρθείς σε κάποια βιαστική και βλακώδη απόφαση για την οποία θα μετανιώσεις στο τέλος.
#3. Οι άντρες και οι γυναίκες βιώνουν διαφορετικά την σεξουαλική επαφή
Αν εκνευρίσω μερικές φεμινίστριες με τα παρακάτω ζητώ συγνώμη, αλλά να πως έχουν τα πράγματα στα αλήθεια:
- Οι άντρες και οι γυναίκες έχουν εγγενείς διαφορές όσον αφορά στο πώς βιώνουν το σεξ.
- Είναι προφανές αυτό, θα έπρεπε να είναι, για όποιον έχει δει τουλάχιστον μία φορά γυμνούς ανθρώπους.
- Αυτές οι διαφορές παρόλο που υπάρχουν, δεν σημαίνουν τίποτα.
Το να προσπαθείς να επιβάλλεις την άποψη ότι άντρες και γυναίκες είναι ίδιοι από κορφής ως τα νύχια είναι το ίδιο ηλίθιο και φασιστικό με το προσπαθείς να επιβάλλεις τα έμφυλα στερεότυπα και την υπεροχή του ισχυρού φύλου. Οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί.
Οι άντρες και οι γυναίκες διαφέρουν. Το ξέρουμε ότι διαφέρουν. Ψυχολογικά, συναισθηματικά, πνευματικά. Το αποδεικνύουν πολλές επιστημονικές έρευνες σε κάθε τομέα. Το αποδεικνύει ο σεξουαλικός διμορφισμός μας, ως είδος.
Δεν ξέρω γιατί πια δεν θεωρείται “καθώς πρέπει να το λέμε”, ότι ο άντρας και η γυναίκα διαφέρουν. Μπορεί να είναι ίσοι αλλά δεν είναι όμοιοι. Πρέπει να σεβόμαστε εξίσου και τον άντρα και τη γυναίκα, και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα το ότι δεν είναι όμοιοι όσον αφορά στην αξία τους ως ανθρώπινα πλάσματα. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβουν πολλοί αυτό;
Επειδή είναι ακόμη ένα από τα χρήσιμα πράγματα που θα έπρεπε να μας διδάσκουν στη σεξουαλική αγωγή και δεν το κάνουν. Δεν υπάρχει τίποτα το ηθικό ή το ανήθικο σε αυτές τις διαφοροποιήσεις. Απλώς υπάρχουν. Δεν σημαίνουν όμως και ότι ως άνθρωποι είμαστε ανεύθυνοι για τις επιλογές μας. Επειδή γεννήθηκα πιο δυνατός, για παράδειγμα, δεν έχω το δικαίωμα να γρονθοκοπώ τον κόσμο.
Επειδή ένας άντρας ερεθίζεται ευκολότερα δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο ανήθικος αν απατήσει τη γυναίκα του από ότι είναι εκείνη αν τον απατήσει. Αν κάποιος έχει αυξημένη λίμπιντο δεν νομιμοποιείται να βιάζει ό,τι κινείται και αναπνέει.
#4. Μία καλή σχέση σημαίνει και καλό σεξ
Πολλοί συμβουλεύουν τα παιδιά τους να δοκιμάσουν το σεξ μετά το γάμο. Μεγάλο λάθος. Ο γάμος δεν διαλύει τις ανασφάλειές σου. Για την ακρίβεια έχεις περισσότερες πιθανότητες να κάνεις έναν καλό γάμο εφόσον έχεις δοκιμαστεί σε σχέσεις πριν βάλεις την κουλούρα.
Και δεν είναι τυχαίο που ακούς πολλές παντρεμένες να λένε ότι θα ήθελαν να είχαν βγει με περισσότερο κόσμο πριν τον γάμο τους, για να είχαν περισσότερες εμπειρίες στην επιλογή συντρόφου.
Το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης θα έπρεπε να περιλαμβάνει κάποια πληροφόρηση για τις σχέσεις γενικότερα. Τις συναισθηματικές ανάγκες που πρέπει να καλύπτει μία σχέση. Τον πόθο και το πάθος. Τη δέσμευση.
Είναι πολύ σημαντικά όλα αυτά και δυστυχώς παραβλέπονται. Θα υπήρχε, πιστεύω, πολύ λιγότερο άγχος στους νέους ανθρώπους αν όλα αυτά συζητιούνταν ανοιχτά στα σχολεία.
Στο κάτω-κάτω, στις σχέσεις όλοι τα θαλασσώνουμε. Άρα κάποτε πρέπει κάποιος να μας τις διδάξει σωστά.