Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να φαντάζεται πως είναι να είσαι ανεξάρτητη γυναίκα; Πως είναι να τα έχεις όλα στη ζωή σε «τάξη»;
Η ανεξαρτησία δεν είναι μόνο να μη χρειάζεσαι βοήθεια στα οικονομικά σου, είναι πολλά παραπάνω. Είναι να νιώθεις πως είσαι αρκετή, ικανή. Πως είσαι εσύ υπεύθυνη για την ευτυχία σου.
Υπάρχουν τρόποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να γίνεις ανεξάρτητη, αλλά να θυμάσαι πως θέλουν εξάσκηση. Δε γίνονται μέσα σε μια μέρα.
7 τρόπο να γίνεις περισσότερο ανεξάρτητη
#1 Μάθε να περνάς καλά μόνη σου
Μπορεί να σου φαίνεται τρομακτικό ή άβολο να περνάς χρόνο μόνη σου, αλλά πίστεψέ με είναι πολύ σημαντικό. Σε βοηθάει να γεμίσεις τις μπαταρίες σου και να γνωρίσεις τον εαυτό σου καλύτερα.
Για να γίνεις ανεξάρτητη, πρέπει να είσαι άνετη με το να περνάς χρόνο μόνη σου. Θα σε βοηθήσει να δεις πως είσαι αρκετή και μπορείς να κάνεις τον εαυτό σου χαρούμενο.
Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να σταματήσεις να βγαίνεις με άλλους, αλλά πως πρέπει να νιώθεις άνετα και μόνη σου. Μπορείς πχ να πας για καφέ μόνη σου και να χαλαρώσεις διαβάζοντας το βιβλίο σου.
#2 Μάθε να ελέγχεις και να κατανοείς τα οικονομικά σου
Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν θες να γίνεις ανεξάρτητη. Πάνε τα χρόνια που δεν είχες ιδέα τι είναι τα λεφτά, πως βγαίνουν αλλά και πως κάποια στιγμή τελειώνουν. Όταν απέκτησες την πρώτη σου δουλειά και είχες τη διαχείριση των οικονομικών σου, κατάλαβες πόσο δύσκολο είναι να συντηρείς ένα σπίτι αλλά και τον εαυτό σου.
Είτε σου αρέσει είτε όχι, τα χρήματα είναι αυτά που κινούν τα νήματα. Τα χρειάζεσαι, τα χρειάζομαι. Άλλοι έχουν και άλλοι όχι. Όλοι προσπαθούμε πάντως να κερδίσουμε περισσότερα, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να ζήσουμε άνετα.
Πρέπει λοιπόν να ξέρεις από που έρχονται τα χρήματα σου και που πάνε. Πως ακριβώς τα ξοδεύεις και τι κάνεις με αυτά. Μόνο έτσι θα έχεις τον έλεγχο.
Αυτό δε σημαίνει πως αν πχ είσαι παντρεμένη πρέπει να τα πληρώνεις όλα εσύ, αλλά είναι πολύ χρήσιμο να έχεις τον έλεγχο των χρημάτων σου.
#3 Άλλαξε το λεξιλόγιό σου
Πόσες φορές χρησιμοποιείς λέξεις και φράσεις όπως:
- Δεν μπορώ, δε θα έπρεπε, δε θα το κάνω.
- Δεν πρόκειται να το καταφέρω ποτέ εγώ αυτό.
- Είναι πολύ δύσκολο για μένα.
- Δεν είμαι αρκετά καλή.
- Δεν είμαι έξυπνη.
- Δεν είμαι όμορφη και η λίστα συνεχίζεται.
Εννοείται πως χρησιμοποιείς αρνητικές λέξεις συνήθως μόνο όταν μιλάς για τον εαυτό σου. Πως περιμένεις να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου αν όλη την ώρα, οι ίδιες σου οι λέξεις και σκέψεις τον σαμποτάρουν;
Τι γίνεται όταν κάποιος σου κάνει ένα κομπλιμέντο; Λες ευχαριστώ ή απαντάς με ένα αρνητικό σχόλιο για τον εαυτό σου; Σα να προσπαθείς να σε πείσεις πως έκαναν λάθος.
Η ανεξαρτησία με την αυτοπεποίθηση πάνε μαζί. Ένας τρόπος να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου, είναι να αντικαταστήσεις όλες αυτές τις αρνητικές λέξεις που χρησιμοποιείς με θετικές. Μίλα μόνο θετικά για τον εαυτό σου.
Σίγουρα θα υπάρξουν μέρες που θα είναι κακές αλλά μη ξεχνάς πως αυτές οι μέρες δεν ορίζουν όλη σου τη ζωή.
#4 Κατανόησε ποιες είναι οι ανάγκες, οι επιθυμίες και τα θέλω σου
Τι είναι αυτό που θέλεις πραγματικά; Τι σε κάνει ευτυχισμένη; Τι σε κάνει να νιώθεις πως θες να ξυπνήσεις το πρωί;
Δεν είναι κακό να έχεις ανάγκες. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε και όλοι είμαστε διαφορετικοί. Αυτό σημαίνει πως έχουμε διαφορετικά θέλω σε αυτή τη ζωή. Δε σημαίνει όμως πως επειδή είναι διαφορετικά, είναι και λάθος.
Το να κατανοήσεις τις ανάγκες, τα θέλω και τις επιθυμίες σου είναι πολύ σημαντικό. Σου δίνει την ικανότητα να διεκδικείς αυτά που θες. Είσαι ξεκάθαρη με τα θέλω σου και νιώθεις αυτοπεποίθηση και ικανή να τα κάνεις πραγματικότητα.
Το να ξέρεις τι θες από τη ζωή, τις σχέσεις, την καριέρα, τον εαυτό σου, θα σε βοηθήσει να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή. Η κατανόηση του τι θέλουμε είναι η βάση για τη ζωή μας.
Η εκπλήρωση των επιθυμιών σου είναι που θα σε κάνει χαρούμενη και θα ολοκληρώσει τη ζωή σου. Η ζωή είναι δική σου και πρέπει να τη ζήσεις όπως εσύ θέλεις, όχι όπως σου ορίζει η κοινωνία ή ο διπλανός σου.
Μπορεί αυτό που θες τώρα να είναι παραπάνω ύπνος, άλλη δουλειά, ένα ταξίδι, οτιδήποτε. Τα θέλω σου είναι αυτά που σε κάνουν να ξυπνάς το πρωί και να συνεχίζεις τη ζωή σου.
Δεν έχεις παρατηρήσει πόσο χαρούμενη είσαι όταν ετοιμάζεσαι να κάνεις κάτι που ήθελες πολύ; Ή πόσο χαρούμενη νιώθεις όταν ονειρεύεσαι πως ζεις αυτά που θέλεις; Γιατί λοιπόν να αφήνεις τα θέλω σου πίσω, επειδή έτσι σου υπέδειξαν κάποιοι άλλοι;
#5 Μάθε τις δυνάμεις αλλά και τις αδυναμίες σου
Το να γνωρίζεις τις αδυναμίες και τις δυνάμεις σου είναι πολύ σημαντικό. Γνωρίζεις τον εαυτό σου και τον αποδέχεσαι. Δεν κρύβεσαι.
Πολλοί πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν τα πάντα. Ακόμα και αν δε ξέρουν, θα μάθουν και θα τα κάνουν. Δεν είναι όμως έτσι. Είμαστε άνθρωποι και έχουμε αδυναμίες. Πρέπει να ξέρουμε μέχρι που φτάνουν οι αντοχές μας και να μη πιέζουμε τον εαυτό μας. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να καταρρεύσουμε.
Ίσως χρειάζεσαι πρόγραμμα για να λειτουργήσεις, καφέ με το που ξυπνήσεις για να καταφέρεις να μιλήσεις σε άνθρωπο, έναν άνθρωπο να σε βοηθάει στο σπίτι. Δες μέχρι που αντέχεις και μην πιέζεις τον εαυτό σου χωρίς λόγο.
#6 Κάνε τον εαυτό σου την προτεραιότητά σου
Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες κάτι για τον εαυτό σου; Οι γυναίκες έχουμε το κακό να βάζουμε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τα θέλω μας. Ικανοποιούμε όλους τους άλλους γιατί για κάποιο λόγο θεωρούμε πως είναι πιο σημαντικά τα θέλω τους από τα δικά μας. Φροντίζουμε να είναι καλά οι γονείς μας, ο άντρας μας, τα παιδιά μας. Για τον εαυτό μας ούτε λόγος.
Ποιος θα φροντίσει εσένα όμως;
Πρέπει να καταλάβεις πως δεν μπορείς να φροντίσεις κανέναν αν δεν φροντίσεις πρώτα τον εαυτό σου. Πρέπει να είσαι εσύ ευτυχισμένη για να είναι και οι άλλοι. Φροντίζοντας μόνο τους άλλους, καταστρέφεις τον εαυτό σου και την υγεία σου.
Πρέπει να κάνεις τον εαυτό σου προτεραιότητα και όχι να περιμένεις από άλλους να το κάνουν. Το να μπορείς να κάνεις τον εαυτό σου ευτυχισμένο και να ικανοποιείς τα θέλω σου, σου δίνει μια ανεξαρτησία που δεν μπορείς τώρα να φανταστείς.
#7 Γίνε ευθύς άνθρωπος
Διεκδικείς όσα θέλεις; Υποστηρίζεις τις απόψεις σου ή υποχωρείς και συμφωνείς με τους άλλους;
Το να είσαι ευθύς, είναι δύσκολο πολλές φορές γιατί το συνδυάζουμε με το αγενής. Δεν είσαι αγενής αν διεκδικείς τα θέλω σου και υποστηρίζεις την άποψή σου με ευγένεια. Πρόσεξε όμως μη χάσεις το μέτρο και φτάσεις στο άλλο άκρο, αυτό της αγένειας.
Πρέπει να ξέρεις πότε να χρησιμοποιείς τη λέξη ναι και τη λέξη όχι. Μπορεί να μην το πιστεύεις, αλλά αυτό θέλει πολύ εξάσκηση. Το να λες ναι στον εαυτό σου και να υποστηρίζεις την άποψή σου μπορεί να τρομάξει τους ανθρώπους που δεν το έχουν κάνει ποτέ αυτό.
Ομοίως και το όχι. Ακούγεται περίεργο σε άτομα που έχουν συνηθίσει να ικανοποιούν τα θέλω των άλλων. Προτιμούν να μειώσουν τον εαυτό τους, παρά να προκαλέσουν τσακωμό.
Μπορείς να ξεκινήσεις από απλά πράγματα, όπως το να πεις όχι σε μια πρόσκληση των φίλων σου γιατί θες να κάτσεις να ξεκουραστείς. Με το να πεις όχι ευχαριστώ, μπορεί να λες όχι στους φίλους σου, αλλά λες ναι στον εαυτό σου.
Μόλις εξασκηθείς στο να λες ναι και όχι, θα δεις πόσο εύκολο θα είναι.
#8 Μάθε πως να συγχωρείς τους άλλους αλλά και τον εαυτό σου
Υπάρχει μια παρερμηνεία στη συγχώρεση. Πολλοί πιστεύουν πως το να συγχωρείς, είναι σα να λες πως οι πράξεις και η συμπεριφορά του άλλου ήταν σωστές. Αυτό δεν ισχύει.
Το αν θα συγχωρήσεις κάποιον είναι προσωπική υπόθεση και σίγουρα δε χρειάζεται να το πεις. Η συγχώρεση γίνεται μέσα σου. Σημαίνει πως δεν αφήνεις τον άλλο και όσα σου έκανε να σε πληγώνουν πλέον. Επιτρέπεις στον εαυτό σου να προχωρήσει μπροστά. Είναι ένα δώρο για εσένα και όχι για τον άλλον.
Με τη συγχώρεση, βοηθάς τον εαυτό σου να πάρει πάλι τον έλεγχο του πως νιώθει και να μην επιτρέπει σε άλλους να το ορίσουν αυτό. Προχωράς μπροστά και αφήνεις πίσω σου όσους σε πλήγωσαν.
Το να είσαι ανεξάρτητη δεν έχει να κάνει με το πως σε βλέπουν οι άλλοι, αλλά με το πως βλέπεις εσύ τον εαυτό σου και την αξία σου. Προσπάθησε να ακολουθήσεις τα παραπάνω και θα δεις μεγάλες αλλαγές στη ζωή σου!
Και αν νίωθεις πως χρειάζεσαι κάποια καθοδήγηση για να γίνεις περισσότερο αυτόνομη και ανεξάρτητη, δες εδώ