Όλοι έχουμε τις ανασφάλειές μας. Ανασφάλειες που σχετίζονται με τις σχέσεις και όχι μόνο. Είμαστε άνθρωποι και όλοι περνάμε φάσεις που αμφισβητούμε και αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας αλλά και τις ικανότητές μας.
Αυτά τα αισθήματα είναι ακόμα πιο έντονα όταν έχουν να κάνουν με το φλερτ και τις σχέσεις. Άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολλές ανασφάλειες όσον αφορά τις σχέσεις και άλλοι λιγότερες. Όσες όμως και αν έχεις, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ξεπεράσεις τις ανασφάλειες που έχεις και να νιώσεις πιο άνετη μέσα στη σχέση.
7 τρόποι να ξεπεράσεις τις ανασφάλειές σου για τις σχέσεις
#1 Μην παίρνεις όλη την ευθύνη πάνω σου
Ναι εσύ έχεις την ανασφάλεια αλλά κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από κάπου αλλού. Μήπως η ανασφάλειά σου έχει να κάνει με το αν είναι πιστός ο σύντροφός σου, γιατί σε έχουν απατήσει σε προηγούμενη σχέση σου; Δε φταις εσύ για αυτό. Αν σε έχουν απατήσει είναι λογικό να φοβάσαι πως θα ξανασυμβεί. Μήπως φοβάσαι πως ο γάμος σου δε θα κρατήσει για πολύ γιατί όλοι όσοι ξέρεις έχουν πάρει διαζύγιο και δεν έχεις ένα παράδειγμα υγιούς σχέσης; Πάλι δε φταις εσύ.
Δικές σου είναι οι ανασφάλειες αλλά πρέπει να καταλάβεις από που προέρχονται. Πότε και γιατί σου δημιουργήθηκαν. Μπορεί να φταίνε οι γονείς σου, κάποιος πρώην σύντροφός σου ή ακόμα και ο τωρινός σου σύντροφος. Βρες τι είναι αυτό που σου προκαλεί τις ανασφάλειες και μετά προσπάθησε να τις μετριάσεις.
#2 Μίλα για αυτό
Είναι πολύ σημαντικό να μιλάς για τις ανασφάλειες που έχεις για τη σχέση. Αρχικά πρέπει να το συζητήσεις με το αγόρι σου αλλά έπειτα και με κάποιον άλλο. Μια καλή ιδέα είναι να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό, που έχει τον τρόπο και τα μέσα να σε βοηθήσει. Μπορείτε μάλιστα να πάτε σε κάποιον ειδικό σα ζευγάρι.
Σε όποιον και αν επιλέξεις να μιλήσεις θα σε βοηθήσει να τα βγάλεις από μέσα σου αλλά και να καταλάβεις ποια είναι η αιτία των ανασφαλειών σου.
#3 Προσπάθησε να μην το πολυσκέφτεσαι
Αυτή είναι μια συμβουλή που τη λένε όλοι και είναι εκνευριστική. Μη σκέφτεσαι και μην υπεραναλύεις το πρόβλημα. Είναι πολύ δύσκολο να το κάνεις το ξέρω, αλλά πρέπει. Αν κάθεσαι και σκέφτεσαι συνέχεια όλα όσα δε σου αρέσουν και για τα οποία νιώθεις ανασφάλεια, θα είναι πιο δύσκολο να τα ξεπεράσεις. Θα υπενθυμίζεις συνέχεια στον εαυτό σου τι δε σου αρέσει.
Μπορεί να είναι δύσκολο να δεχτείς τις ανασφάλειές σου, αλλά με το να τις υπενθυμίζεις συνέχεια στον εαυτό σου δε θα σε βοηθήσει κάπου. Θα κάθεσαι κάθε βράδυ ξύπνια και θα αγχώνεσαι γιατί δεν είσαι αρκετά όμορφη ή γιατί φοβάσαι πως το αγόρι σου θα σε απατήσει; Πως θα σε βοηθήσει αυτό πιστεύεις; Δε θα σε βοηθήσει! Πάρε βαθιά ανάσα και εστίασε στα καλά.
#4 Πέρνα χρόνο με άτομα που σε αγαπάνε
Εύχομαι ο σύντροφός σου να σε στηρίζει και να σε κάνει να νιώθεις καλά. Ίσως όμως αυτό δε σου είναι αρκετό. Όταν νιώθεις πως δεν είσαι καλά και χρειάζεσαι κάποιον να μιλήσεις, βεβαιώσου πως τα άτομα που έχεις γύρω σου είναι κατάλληλα για σένα. Σε αγαπάνε και τα αγαπάς. Σε στηρίζουν και προσπαθούν να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα. Δε σε μειώνουν ούτε σε θυμούνται μόνο όταν έχουν αυτοί προβλήματα.
Είναι καλό επίσης, να περνάς χρόνο και με τον εαυτό σου. Να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν και να χαλαρώνεις. Μη ξεχνάς πως είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις να περνάς καλά μόνη σου.
#5 Προσπάθησε να αποφύγεις τη σύγκριση
Λένε πως η σύγκριση είναι ο κλέφτης της ευτυχίας και αν το καλοσκεφτείς είναι αλήθεια. Όταν νιώθεις ανασφαλής είναι πολύ εύκολο να μπεις στα social media και να αρχίσεις να συγκρίνεις τον «χάλια» εαυτό σου με τον «τέλειο» εαυτό των άλλων. Δε σου αρέσει το σώμα σου και το συγκρίνεις με τα μοντέλα.
Έχεις προβλήματα στη ζωή σου και τη συγκρίνεις με την τέλεια ζωή των άλλων. Όλα αυτά όμως τα τέλεια και χωρίς προβλήματα που βλέπεις, δεν είναι τόσο τέλεια.
Μπαίνεις σε μια άδικη σύγκριση που δε σου αξίζει. Εύκολα πέφτεις στην παγίδα της σύγκρισης και άλλο τόσο εύκολα σε καταστρέφει. Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους και προσπάθησε να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!
#6 Μη βγάζεις συμπεράσματα
Αντί να βγάζεις μόνη σου συμπεράσματα και να θεωρείς πως ξέρεις τι έχει γίνει, μίλα με το σύντροφό σου. Δεν είσαι μόνη σου στη σχέση, είστε και οι δύο. Μην υποθέτεις πως ξέρεις και το πρόβλημα και τη λύση του.
Βάλε στη συζήτηση και το αγόρι σου. Να είσαι ειλικρινής και ανοιχτή. Να πεις όσα νιώθεις και να ακούσεις τον άλλο. Μπορεί να μην είναι εύκολο αλλά μακροπρόθεσμα θα σου έχει κάνει πολύ καλό.
#7 Να είσαι υπομονετική με τον εαυτό σου
Πρέπει να είσαι υπομονετική και να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου. Δεν πρέπει να ξεχνάς πως όλοι οι άνθρωποι έχουν ανασφάλειες και ελαττώματα. Μην τιμωρείς τον εαυτό σου για αυτό. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις όλα αυτά τα συναισθήματα αλλά πρέπει να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου. Να του δώσεις χρόνο να επουλώσει τις πληγές του.
Το να είσαι σε μια σχέση είναι δύσκολο αλλά αξίζει. Όσο οι ανασφάλειές σου κάνουν την εμφάνισή τους, να θυμάσαι να ακολουθείς τα παραπάνω βήματα. Να είσαι ειλικρινής, ανοιχτή και να έχεις υπομονή. Σιγά σιγά θα καταφέρεις να ξεπεράσεις τις ανασφάλειές σου. Μπορεί να μην το πιστεύεις, αλλά θα τα καταφέρεις!
Θες να ξεπεράσεις τις ανασφάλειές σου για τις σχέσεις; Δες εδώ