Αντιμετώπισε τα Περιοριστικά Πιστεύω που σε κρατούν πίσω - Women's Bible

Αντιμετώπισε τα Περιοριστικά Πιστεύω που σε κρατούν πίσω

Αντιμετώπισε τα Περιοριστικά Πιστεύω που σε κρατάνε πίσω

Πολλοί από τους περιορισμούς που θέτουμε στον εαυτό μας έχουν να κάνουν με τα περιοριστικά πιστεύω μας. Με το γεγονός ότι μας λείπει η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση.

Ένας τρόπος για να εξαλειφθούν αυτά τα περιοριστικά πιστεύω και πεποιθήσεις που μας περιορίζουν, είναι να διορθώσουμε όποια θέματα αυτοεκτίμησης υπάρχουν.

Ένας άλλος τρόπος είναι να εστιάζουμε την ενέργειά μας στο σύνολο της ζωής μας, προσπαθώντας να την βελτιώσουμε συνολικά. Όταν είσαι ευχαριστημένη από τη ζωή σου φαίνεται και έξω. Είναι ελκυστικότερες οι ευτυχισμένες γυναίκες από τις κακόμοιρες.

Ένα από τα πιο γνωστά περιοριστικά πιστεύω των γυναίκών απαντάται στο εξής μοτίβο: μια γυναίκα μιλάει και φλερτάρει με έναν άνδρα. Αυτός τελικά δεν ενδιαφέρεται και μετά η φίλη μας σκέφτεται ότι ήταν λάθος της να ανοιχτεί και πως η απόρριψη σημαίνει κάτι για την ίδια και την αξία της ως άτομο και ως γυναίκα.

Φυσικά η απόρριψη δεν ενέχει κανέναν αληθινό κίνδυνο. Ωστόσο ο φόβος για την απόρριψη είναι πολύ μα πολύ αληθινός. Ο φόβος αυτός ριζώνει ακριβώς στις αρνητικές πεποιθήσεις που σε περιορίζουν και που μπορεί να βασίζονται σε εντελώς αβάσιμα συμπεράσματα. Αλλά καθορίζουν τη συμπεριφορά σου παρ’ όλ’ αυτά.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό, και για να έχεις καλύτερες επιτυχίες στο φλερτ αλλά και για να δέχεσαι την απόρριψη λιγότερο προσωπικά, να έχεις εμπειρίες.

Δεν είναι καταστροφή να σε απορρίψει κάποιος που σου αρέσει. Δεν είναι κάτι σπουδαίο, θα το έχεις ξεχάσει σε λίγο καιρό. Αυτό που έχει σημασία είναι να ρισκάρεις, για να κερδίσεις εμπειρία.

Όσο περισσότερη η εμπειρία σου, τόσο πιο εύκολο θα σου είναι να αντιληφθείς αν κάποιος ταιριάζει μαζί σου και είναι πρόθυμος να σχετιστεί μαζί σου.

Τα καλά νέα είναι ότι όταν αυτές οι αρνητικές πεποιθήσεις που μας περιορίζουν εξαλείφονται, ο φόβος επίσης εξαλείφεται.

#1. Βρες αντιπαραδείγματα στα περιοριστικά πιστεύω σου

Ένας τρόπος να ξεπεράσεις τα περιοριστικά πιστεύω που σε περιορίζουν, είναι να βρεις κάποιο αντιπαράδειγμα. Ένα ή δύο αν βρεις, θα δεις μετά ότι η περιοριστική σου πεποίθηση θα καταρρεύσει. Η λογική σου θα την απορρίψει.

Για παράδειγμα έστω πως πιστεύεις πως δεν το έχεις στην επικοινωνία ή πως δεν είσαι διεκδικητική. Αν πιστεύεις πως αυτό γίνεται γιατί “δεν το έχεις” τότε δε θα μπορείς να κάνεις όμορφες συζητήσεις με κανέναν ή δε θα μπορούσες ποτέ να βάλεις κάποια όρια.

Αν όμως έχεις παραδείγματα από τη ζωή σου που τα κατάφερες, στιγμές που έκανες μια όμορφη κουβέντα με κάποια φίλη, που διεκδίκησες κάτι στη δουλειά σου κλπ, τότε έχεις αποδείξεις ότι μπορείς να το κάνεις. Μπορεί να μην το κάνεις όλη την ώρα, αλλά παρόλα αυτά μπορείς.

Και κάπως έτσι χτίζεται η αυτοπεποίθηση. Βλέποντας τις μικρές νίκες και όχι εστιάζοντας μονάχα στις μεγάλες.

Αισθάνομαι Ανασφάλεια στο φλερτ! Γιατί;, Αντιμετώπισε τα Περιοριστικά Πιστεύω που σε κρατάνε πίσω

#2 Άσε τις γενικεύσεις

Οι γενικεύσεις είναι η προσπάθεια να εφαρμόσεις ένα κοινό μοτίβο σε όλους τους ανθρώπους. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να λειτουργούν οι γενικεύσεις. Στις ανθρώπινες σχέσεις ωστόσο, υπάρχει τόση πολύ διαφορετικότητα και ποικιλία που είναι αδύνατον και μάλιστα επικίνδυνο να κάνεις γενικεύσεις.

Ο εγκέφαλός σου αυτόματα και ασυνείδητα αναζητεί μοτίβα για να κατατάξει τα δεδομένα που λαμβάνει. Κάποιες φορές όμως, ο εγκέφαλος μπορεί να κάνει λάθος, και πρέπει να διορθώσεις συνειδητά τα συμπεράσματα που προέκυψαν αυθόρμητα.

Μπορεί στο βάθος να έχουμε κοινές επιθυμίες και κοινές ανάγκες, αλλά έχουμε διαφορετικούς τρόπους να εκφράζουμε και να ικανοποιούμε αυτές τις ανάγκες και τις επιθυμίες. Έτσι, αυτό που ο ένας βρίσκει ελκυστικό, κάποιος άλλος μπορεί να το βρει τρομακτικό, βαρετό, ακόμη και αποκρουστικό.

Αν μπορέσεις να το αποδεχτείς αυτό θα καταλάβεις ότι είναι ανόητο να περιμένεις να σε αποδεχτούν όλοι για αυτό που είσαι. Με κάποιους θα συμβεί. Με κάποιους άλλους, απλώς θα είναι αδύνατο.

Έτσι λοιπόν, αντί να κοπιάζεις προκειμένου να κάνεις και να πεις τα σωστά πράγματα για να αρέσεις σε όλους, είναι λογικότερο να προσπαθήσεις να εκφράσεις όσο πιο ανοιχτά μπορείς την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις σου. Θα αρέσεις σίγουρα σε αυτούς με τους οποίους ταιριάζεις.

Μπορείς επίσης να προσπαθήσεις να γνωρίζεις άνδρες που σου φαίνονται ενδιαφέροντες. Να έχεις υπόψη σου ωστόσο ότι το ενδιαφέρον μπορεί να μην είναι αμοιβαίο.

Αν κάποιος δεν σε βρίσκει ελκυστική δεν σημαίνει και ότι δεν είσαι, όμως. Σημαίνει απλώς ότι το άλλο μέλος δεν νιώθει ότι μπορεί να ταιριάξει μαζί σου. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Υπάρχουν χιλιάδες άνδρες εκεί έξω.

#3. Βρες την Ομάδα σου

Ένα άλλο πράγμα που είναι χρήσιμο να κατανοήσεις για να αντιμέτωπίσεις τα περιοριστικά πιστεύω σου, είναι ότι, ακόμη και όταν αισθάνεσαι φόβο, πάλι μπορείς να δράσεις.

Αν φοβάσαι να ξεπεράσεις μία παλιά σου πεποίθηση, ένα σκάλωμα, έναν κόμπο που σου μπλοκάρει τη ζωή και τις σχέσεις. Τα πιστεύω μας είναι κομμάτι του εαυτού μας, μην το ξεχνάς, έχουμε την τάση να αγκιστρωνόμαστε πάνω τους, ακόμη κι όταν είναι ολωσδιόλου λανθασμένα.

Είναι δύσκολο ίσως να το κάνεις μόνη σου, αλλά πολύ ευκολότερο αν έχεις κάποια κοινωνική υποστήριξη. Χωρίς υποστήριξη είναι εύκολο να υποκύπτεις, να καταθέτεις τα όπλα, να βρίσκεις δικαιολογίες και να μην αντιμετωπίζεις τους φόβους σου. Αν όμως δεσμευτείς σε μία κοινότητα είναι πολύ δυσκολότερο να υπαναχωρήσεις.

Για παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι έχεις συμφωνήσει να μιλήσεις δημόσια. Όσο άγχος και αν έχεις, θα πρέπει να το κάνεις, δεν θα μπορείς να υπαναχωρήσεις. Θα δεις και άλλους να το κάνουν και να βιώνουν το ίδιο άγχος. Θα δεις να τρέμουν τα χέρια τους. Συμβαίνει σε όλους, αλλά το ξεπερνάνε.

Θα εκπλαγείς αν μάθεις πόσοι επαγγελματίες ομιλητές, με χρόνια και δεκαετίες στην καριέρα τους, έχουν άγχος κάθε φορά που πρέπει να μιλήσουν δημόσια. Αλλά έχουν μάθει ότι, εφόσον συμφωνούν και δεσμεύονται να κάνουν κάτι, πρέπει να το κάνουν και δεν υπαναχωρούν.

Σκέψου πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους επικοινωνία. Σε κάθε περίπτωση όπου χρειάζεται να έρθεις σε επαφή με κόσμο.

Έχω δει πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει αυτό σε μία κοινότητα υποστήριξης. Άνθρωποι που δεν μπορούν να ξεκινήσουν μία συζήτηση με έναν ξένο, αναγκάζονται και δρουν όταν υπάρχει περιβάλλον υποστήριξης, όταν όλοι γύρω τους αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα, και όταν όλοι γύρω τους αναγκάζονται να δράσουν και να ξεπεράσουν το παρόμοιο πρόβλημά τους με παρόμοιο τρόπο.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.