Πως θα σου φαινόταν αν σου έβρισκα έναν τρόπο να απελευθερώσεις τον εαυτό σου από εκείνο το μέρος του μυαλού σου, εκείνη τη φωνή, που σε κρατάει όμηρο όταν θες να φλερτάρεις; Θα τον δοκίμαζες;
Για να βελτιωθείς στο φλερτ και τις σχέσεις χρειάζεται να κάνεις ένα ωραίο αλλά δύσκολο ταξίδι, ένα ταξίδι που απαιτεί να μάθεις να αντιμετωπίζεις την απόρριψη. Γιατί κάθε απόρριψη έχει τη δύναμη να σε στείλει σε ένα καθοδικό σπιράλ αμφισβήτησης του εαυτού σου και να σε κάνει να παρατήσεις αυτό το ταξίδι της αυτοβελτίωσης.
Για τους περισσότερους από εμάς, αυτή η αμφιβολία έρχεται με τη μορφή βαριάς αυτοκριτικής, όπως «δεν αξίζεις καθόλου» ή «δεν είσαι αρκετή».
Εντάξει, δεν λέω, όταν θες να μάθεις κάτι καινούριο είναι σημαντικό να ασκείς και κριτική στον εαυτό σου για πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα, αλλά αυτή η αυστηρή εσωτερική φωνή που μας λέει ότι είμαστε χάλια σε όλα, δεν χρησιμεύει πουθενά.
Τι μπορείς να κάνεις
Να λοιπόν ένας τρόπος να μεταμορφώσεις αυτή την εσωτερική φωνή από έναν αυστηρό γονιό σε έναν φιλικό προσωπικό βοηθό. Ξεκινώντας, όταν είσαι έτοιμη να φλερτάρεις, μην αποδέχεσαι κριτική από τον εαυτό σου που δεν θα αποδεχόσουν από κάποια φίλη σου.
Ας υποθέσουμε ότι κάποια γνωστή σου σού έλεγε ότι «είσαι χάλια». Φαντάζομαι δεν θα ανεχόσουν τέτοιου είδους άσχετη κριτική, γιατί δεν σε βοηθάει. Δεν αιτιολογεί το γιατί, ούτε τι έκανες λάθος, ούτε δίνει κάποια συμβουλή ή τρόπο να βελτιωθείς.
Αντίθετα, μια πιο βοηθητική κριτική θα ήταν: «πρέπει να δουλέψεις στο πώς να κάνεις τον κόσμο να νιώθει πιο άνετα, όταν συζητάς μαζί του». Αυτού του είδους η κριτική σε βοηθάει πολύ περισσότερο, γιατί μπορείς να επιλέξεις να την αποδεχτείς και να κάνεις αλλαγές βάσει αυτής, και αυτό οδηγεί στην βελτίωση.
Όταν λοιπόν ο εσωτερικός κριτής πιάνει δουλειά, πρέπει να κατανοείς αυτή τη διαφορά. Το να λες στον εαυτό σου ότι «είσαι χάλια» δεν βοηθάει πουθενά, ενώ το να δίνεις συγκεκριμένες συμβουλές βοηθάει. Αν λοιπόν, έχεις πρόβλημα με την αυστηρή φωνή μέσα σου, είναι ώρα να αρχίσεις να την εκπαιδεύεις.
Γράψε ένα σημείωμα σε ένα χαρτί ή στο κινητό σου και έχε το μαζί σου τις επόμενες εβδομάδες. Κάθε φορά που η φωνή μέσα σου, σου λέει «είσαι χάλια», «δεν θα τα καταφέρεις», «δεν είσαι εσύ για φλερτ», βγάζε έξω το χαρτάκι.
Σε αυτό θα έχεις σημειώσει κάποια βοηθητική συμβουλή για τον εαυτό σου, ένα ή περισσότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βελτιωθείς στο φλερτ. Μπορείς να είσαι αυστηρή, να καταδεικνύεις τα λάθη σου, αλλά φρόντισε να προσφέρεις και καλές υπηρεσίες στον εαυτό σου με ιδέες που μπορεί να εξερευνήσεις προκειμένου να λύσεις το πρόβλημα και να βελτιωθείς.
Ο στόχος είναι να προπονήσεις τον εαυτό σου να αντικαθιστά την άσκοπη και βαριά κριτική που το μόνο που κάνει είναι να του κόβει τα πόδια, με βοηθητικά σχόλια για πράγματα που έκανε στο παρελθόν ή μπορεί να δοκιμάσει στο μέλλον.
Βγες έξω λοιπόν και κάνε νέες γνωριμίες και θα συνειδητοποιήσεις ότι κάθε λάθος οδηγεί και σε μία νέα ευκαιρία παρά στην αμφισβήτηση!
Και φυσικά γράψε μου πως πήγε.