Πως να καταλάβεις αν βρίσκεσαι σε μια Υγιή Σχέση - Women's Bible

Πως να καταλάβεις αν βρίσκεσαι σε μια Υγιή Σχέση

Πως να καταλάβεις αν βρίσκεσαι σε μια Υγιή Σχέση

Όλες οι σχέσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κάτι που κάνει δύσκολο να ξεχωρίσουμε αν είναι υγιείς ή όχι. Πιστεύεις πως είσαι σε μια υγιή σχέση; Αν ναι, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν υγιή;

Για να θεωρείται μια σχέση μη υγιής δε χρειάζεται να υπάρχει μέσα σε αυτή κακοποίηση. Μπορεί να υπάρχουν μικρότερα πράγματα τα οποία φαινομενικά μοιάζουν ασήμαντα, αλλά δεν είναι.

Για να καταλάβεις αν βρίσκεσαι σε μια υγιή σχέση, δες παρακάτω μερικά από χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι υγιείς σχέσεις.

8 σημάδια που δείχνουν πως βρίσκεσαι σε μια υγιή σχέση

#1 Δίνεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Σε μια υγιή σχέση και οι δύο σύντροφοι αγαπούν και φροντίζουν ο ένας τον άλλο. Το κάνουν από αγάπη και όχι επειδή περιμένουν κάτι ως αντάλλαγμα. Θέλεις ο σύντροφός σου να είναι χαρούμενος και ικανοποιημένος. Το ίδιο πρέπει να θέλει και αυτός για σένα.

Δε κρατάτε σκορ με το τι έκανε ο κάθε ένας για τον άλλο. Το κάνετε γιατί το θέλετε και όχι για να σας επιστραφεί πίσω.

#2 Αποδέχεσαι το σύντροφό σου όπως είναι

Σε μια υγιή σχέση αποδέχεστε ο ένας τον άλλο ακριβώς όπως είναι. Με τα προτερήματα αλλά και τα ελαττώματα. Ξέρετε πως κανείς δεν είναι τέλειος και πως οφείλεις να αγαπάς τον άλλον όπως είναι.

Το να προσπαθείς μόνιμα να αλλάξεις το σύντροφό σου δεν είναι δείγμα υγιούς σχέσης. Είσαι μαζί του γιατί σου αρέσει όπως είναι. Αν σου αρέσει αυτός που θέλεις να «φτιάξεις», τότε δεν τον αγαπάς πραγματικά.

#3 Είσαι ανεξάρτητη

Το ότι είσαι σε μια σχέση δε σημαίνει πως πρέπει να είσαι κολλημένη πάνω του. Τόσο εσύ όσο και ο σύντροφός σου πρέπει να κρατάτε την ανεξαρτησία σας, να έχετε δικές σας παρέες, χόμπι, όνειρα και γενικότερα να έχετε ζωή πέρα από τη σχέση σας. Πρέπει να είστε σε θέση να περνάτε χρόνο ξεχωριστά και να κυνηγάτε τα όνειρά σας.

Όταν είσαι κολλημένη πάνω του, το μόνο που θέλεις είναι να είσαι όλη την ώρα μαζί του. Αν κάνει κάτι χωρίς εσένα, εσύ ζηλεύεις. Αυτού του είδους η σχέση δεν είναι υγιής. Στηρίζεται στην ανάγκη του να είσαι συνέχεια με το σύντροφό σου και στην επιβεβαίωση από αυτόν ότι είσαι αρκετή και πως σε αγαπά.Πως να καταλάβεις αν βρίσκεσαι σε μια Υγιή Σχέση

#4 Φροντίζεις τον εαυτό σου

Για να είναι μια σχέση υγιής, πρέπει να φροντίζετε και οι δύο τον εαυτό σας. Δεν πρέπει να παραμελείς τις ανάγκες και τα θέλω σου για να ικανοποιήσεις το σύντροφό σου. Ούτε εκείνος τα δικά του για να ικανοποιήσει εσένα. Μόνο όταν είστε χαρούμενοι θα μπορέσετε να δώσετε ο ένας στον άλλο αυτό που του αξίζει.

Δεν πρέπει ούτε να κοιτάς μόνο τη δική σου ικανοποίηση αλλά ούτε να ικανοποιείς μόνο το σύντροφό σου. Είναι σημαντικό να βρεις μια ισορροπία.

#5 Είσαι ειλικρινής

Το θεμέλιο κάθε σχέσης είναι η εμπιστοσύνη. Χωρίς αυτή η σχέση δε θα πάει μακριά. Το ξέρω πως κάποια πράγματα σου είναι δύσκολο να τα πεις και προτιμάς να τα αποφύγεις αλλά είναι πολύ σημαντικό να είσαι ειλικρινής με το σύντροφό σου. το ίδιο πρέπει να κάνει και αυτός.

Αν πεις μια φορά ψέματα είναι πολύ εύκολο να το ξανακάνεις και πολύ γρήγορα όλη η σχέση σας να γίνει ένα ψέμα. Αν φοβάσαι να πεις κάτι γιατί θα τον πληγώσεις ή θεωρείς πως δε χρειάζεται να το μάθει ενώ τον αφορά, βοηθάς στο να στηριχτεί η σχέση σας στο ψέμα και μακροπρόθεσμα να διαλυθεί.

#6 Νιώθεις ολοκληρωμένη

Σε μια υγιή σχέση και οι δύο πρέπει να νιώθουν ολοκληρωμένοι και πως όσα θέλουν τα έχουν. Ακόμα όμως και αν κάτι από αυτά που θέλουν δεν το βρίσκουν στη σχέση τους, κάνουν ώριμες συζητήσεις και λύνουν τυχόν προβλήματα.

Βρίσκεις στο σύντροφό σου όλα όσα ήθελες. Δε ζητάς συνεχώς πράγματα. Δε νιώθεις μόνιμα πως κάτι σου λείπει. Είσαι ευχαριστημένη μαζί του και αυτός με εσένα.

#7 Διαφωνίες

Οι διαφωνίες είναι και αυτές μέρος της σχέσης. Είστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι, δεν μπορείτε να συμφωνείτε σε όλα. Όταν όμως μιλάμε για σημαντικά πράγματα, όπως τι θέλετε από τη σχέση σας και πως βλέπετε το μέλλον της, πρέπει να συμφωνείτε. Αν εσύ για παράδειγμα δε θέλεις γάμο και παιδιά ενώ αυτός θέλει, δεν μπορείτε να συνεχίσετε να είστε μαζί.

Οι μικρές διαφωνίες όμως σας βοηθούν να γνωριστείτε καλύτερα και σας φέρνουν πιο κοντά. Δεν πρέπει όμως να διαφωνείτε συνέχεια και για όλα. Αν ο ένας αρνείται να κάνει υποχωρήσεις και να δει τα πράγματα από την πλευρά του άλλου, τότε υπάρχει πρόβλημα στη σχέση σας.

#8 Αφοσίωση

Θέλετε και οι δύο να κάνετε τη σχέση να πετύχει και προσπαθείτε και οι δύο για αυτό. Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά θέλετε να είστε μαζί και το προσπαθείτε. Είναι και για τους δύο η προτεραιότητά σας.

Όταν όμως για έναν από τους δύο σας, το να πετύχει η σχέση δεν είναι προτεραιότητα, υπάρχει πρόβλημα. Το να μην προσπαθεί να διατηρήσει μια υγιή και χαρούμενη σχέση και να μην τον νοιάζει αν το άλλο άτομο είναι χαρούμενο, είναι δείγμα μη υγιούς σχέσης.

Όλες οι σχέσεις χρειάζονται δουλειά για να πετύχουν και σίγουρα αυτό δε γίνεται μέσα σε μια μέρα. Τα παραπάνω θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν η σχέση σου είναι υγιής ή όχι. Αν όχι, δες αν αξίζει να δουλέψετε για να την κάνετε υγιή ή είναι καλύτερα να πάρετε ξεχωριστούς δρόμους.

Θες να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.