Οι περισσότερες γυναίκες, αν όχι όλες, έχουμε μεγαλώσει με το θεσμό της οικογένειας καρφωμένο στο μυαλό μας. Τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και παντού γύρω μας στην κοινωνία, βλέπουμε από μικρή ηλικία ένα συγκεκριμένο ρόλο που πρέπει να έχει η γυναίκα. Σου λένε πρέπει να παντρευτείς και να κάνεις παιδιά.
Μπορεί η κοινωνία να αλλάζει με τα χρόνια και η γυναίκα να έχει αναλάβει πολλούς ρόλους πέραν της συζύγου και μητέρας, αλλά οι ριζωμένες αντιλήψεις δεν αλλάζουν τόσο εύκολα. Πολλές γυναίκες επιθυμούν να κάνουν οικογένεια, κάτι που είναι απολύτως σεβαστό, αλλά υπάρχουν και εκείνες που μόνο νομίζουν ότι θέλουν. Λέω νομίζουν, γιατί κάποιες φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν θέλουμε κάτι πραγματικά ή αν έχουμε προγραμματιστεί να το θέλουμε.
Υπάρχει αυτή η πίεση που σε ωθεί στο να είσαι σε σχέση και στο να κάνεις γάμο όταν φτάσει η κατάλληλη ηλικία. Η κατάλληλη ηλικία σύμφωνα με τους άλλους εννοείται, όχι πολύ μικρή αλλά ούτε και πολύ μεγάλη γιατί μετά βιολογικά δε θα μπορείς.
Μέσα μαζικής ενημέρωσης
Ποια είναι τα παραμύθια και τα κινούμενα σχέδια με τα οποία μεγαλώνουν τα κορίτσια; Χιονάτη, σταχτοπούτα, ραπουνζέλ. Σχεδόν όλα τα παραμύθια αφορούν γυναίκες που περιμένουν τον πρίγκιπά τους να τις σώσει από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Έτσι, τα κορίτσια μαθαίνουν από μικρή ηλικία για τον πρίγκιπα που θα έρθει πάνω στο άσπρο άλογο να τις σώσει.
Αποκτούν μια ρομαντική αλλά ταυτόχρονα ψεύτικη ιδέα για το ρόλο των δύο φύλων. Όμως δεν υπάρχει ο ιδανικός πρίγκιπας και οι γυναίκες δε χρειάζονται σώσιμο από κανέναν άντρα.
Ενηλικίωση
Εντάξει, σπούδασες, πέρασες καλά, βρήκες δουλειά, τι περιμένεις. Πότε θα παντρευτείς. Περνάνε τα χρόνια. Η κόρη της γειτόνισσας έχει ήδη 2 παιδιά. Εσύ γιατί δεν έχεις έστω παντρευτεί;
Μικρές ερωτήσεις, που γίνονται σχεδόν καθημερινά στις κοπέλες, τόσο από τις οικογένειές τους όσο και από «άσχετους».
Πυρηνική οικογένεια
Πυρηνική ονομάζεται η οικογένεια που αποτελείται από δύο άτομα (γυναίκα και άντρα) παντρεμένα και τα παιδιά τους. Είναι το είδος της οικογένειας που θεωρείται φυσιολογικό και αποδεκτό από την κοινωνία. Οτιδήποτε παρεκκλίνει από αυτό, κατακρίνεται.
Πόσες φορές έχεις ακούσει «κάνε οικογένεια για να μη μείνεις μόνη, να έχεις κάποιον να σε φροντίσει στα γεράματα»; Φαντάζομαι πολλές.
Μήπως καταφεύγεις λοιπόν στο δρόμο που σου έχουν πει πως χρειάζεσαι για να νιώθεις ασφάλεια; Για να έχεις τα παιδιά σου να σε φροντίζουν όταν εσύ δε θα μπορείς; Δημιούργησε μια οικογένεια τώρα, ακόμα και αν δε θες, γιατί σε 30 χρόνια μπορεί να θέλεις.
Επιχείρηση
Ο γάμος είναι μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση. Μια επιχείρηση που χρειάζεται τα λεφτά σου. Πως θα τα πάρει; Με το να σε πείσει πως θέλεις να παντρευτείς.
Διαφημίσεις σε social media, τηλεοράσεις, περιοδικά, σε κατακλύζουν με προτάσεις γάμου, νυφικά, στολισμούς. Μη ξεχνάμε και τα μονόπετρα. Diamonds are forever, έτσι δεν είναι;
Θρησκεία
Η θρησκεία είναι ακόμα ένας θεσμός που σε μεγάλωσε με το να θεωρείς φυσιολογικό το γάμο. Το θρησκευτικό εννοείται, όχι στο δημαρχείο.
Πρέπει να πάρεις την ευλογία του Θεού και του παπά για να δημιουργήσεις έναν πετυχημένο και ευτυχισμένο γάμο.
Βιολογία
Για να κάνεις παιδιά, χρειάζεσαι έναν άντρα. Χρειάζεσαι όμως και γάμο. Άκουγες ποτέ μικρή πως μπορεί μια γυναίκα να κάνει παιδί χωρίς να παντρευτεί, να υιοθετήσει, να κάνει κατάψυξη ωαρίων για όταν θελήσει πραγματικά να κάνει παιδιά ή να μην κάνει καθόλου παιδιά στη ζωή της γιατί δε θέλει; Δε νομίζω.
Όλα όσα μάθαινες, σε οδηγούσαν και σε οδηγούν σε ένα συγκεκριμένο δρόμο, τη δημιουργία οικογένειας με την «κλασσική» μορφή.
Μπορεί όλα οσα αναφέραμε παραπάνω (υπάρχουν ακόμα πολλά παραδείγματα) να μη σου φαίνονταν περίεργα μεμονωμένα, αλλά τώρα που τα είδες μαζί, μήπως άλλαξες γνώμη; Μήπως κατάλαβες πως οι γυναίκες από μικρές προγραμματίζονται για να αποκτήσουν συγκεκριμένο ρόλο στην κοινωνία;
Όταν έχεις μεγαλώσει με αυτόν τον τρόπο, είναι φυσιολογικό να πιστεύεις πως αυτό θέλεις. Θέλεις να βρεις τον ιδανικό άντρα, να παντρευτείς και να κάνεις μαζί του την τέλεια οικογένεια. Να ζήσεις αυτό που έμαθες από μικρή στα παραμύθια, «ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα».
Σκέφτηκες όμως ποτέ αν θέλεις πραγματικά να παντρευτείς;
Θέλεις να αγαπήσεις κάποιον και να αγαπηθείς. Να ζήσεις μαζί του όμορφες στιγμές και να στηριχτείς πάνω του όταν θα έχεις προβλήματα. Να είσαι όμως δίπλα του και όταν εκείνος αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Να γίνεται μια ομάδα και κανείς να μην μπορεί να σας χωρίσει. Να ζήσετε την υπόλοιπη ζωή σας γεμάτη ευτυχία και ρομαντισμό.
Χρεάζεσαι το γάμο όμως για να τα ζήσεις όλα αυτά; Ο γάμος θα σου δώσει την ευτυχισμένη ζωή που θέλεις; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να τα αποκτήσεις;
Μήπως αυτό που σε ωθεί στο γάμο είναι το αίσθημα της αποδοχής; Όλοι γύρω σου παντρεύονται, οπότε θέλεις και εσύ να ανήκεις κάπου. Να είσαι μέλος μια ομάδας.
Φοβάσαι πως στα 60 σου θα είσαι μόνη, χωρίς σύντροφο (αφού δεν παντρεύτηκες σε άφησε) και χωρίς φίλους. Οι φίλοι που είχες έκαναν οικογένεια και παιδιά, δεν έχουν ούτε χρόνο για σένα, ούτε κάτι κοινό να συζητήσουν.
Όλοι θα σε κρίνουν για την επιλογή σου να μην παντρευτείς ή για το ότι κανένας άντρας δε σου έκανε πρόταση γάμου. Θα νιώθεις ντροπή και δε θα έχεις κάποιον να σε σώσει. Σίγουρα κάτι πάει λάθος με εσένα.
Θες να σε βοηθήσουμε να ξεκαθαρίσεις τις σκέψεις σου; Οι Coach μας είναι εδώ για σένα.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, η κάπως διαφορετική.
Αυτή της δυναμικής γυναίκας, που έζησε τη ζωή της όπως ήθελε. Ένιωθε ολοκληρωμένη σε κάθε στάδιο της ζωής της, κάνοντας όλα όσα επιθυμούσε. Δε συμβιβάστηκε με τίποτα και για κανέναν. Στάθηκε απέναντι σε όσους προσπάθησαν να της τα πουν αλλιώς και αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για άλλους ανθρώπους.
Κατάλαβε πως είναι σημαντικό να αγαπά τον εαυτό της και πως κάνενας δε θα καταφέρει να την ρίξει κάτω. Εμπιστεύτηκε το ένστικτό της και έζησε τη ζωή που ήθελε, όχι τη ζωή που οι άλλοι ήθελαν για εκείνη.
Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάτι που ταιριάζει σε έναν, δεν είναι απαραίτητο να ταιριάζει και σε κάποιον άλλο. Ακόμα και όταν η πλειοψηφία είναι υπέρ ενός θεσμού όπως αυτός που αναφέραμε σε αυτό το άρθρο, δε σημαίνει πως πρέπει να είσαι και εσύ.
Σκέψου τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου και αναρωτήσου αν το θέλεις πραγματικά ή έτσι σε έχουν κάνει να πιστεύεις. Ποια ζωή θα ζήσεις; Τη δική σου ή των άλλων;