Τα σημάδια μιας προβληματικής σχέσης δεν είναι πάντα εμφανή στην αρχή.
Πες μου αν σου θυμίζει κάτι αυτό: Ξεκινάς να βγαίνεις με κάποιον και τον πρώτο καιρό είναι όλα τόσο υπέροχα. Και είναι και αυτός εκπληκτικός σε όλα του, στον τρόπο που περπατάει, στο μοναδικό γέλιο του που έχει τόσο ωραίο ήχο, άσε που είναι τόσο γοητευτικός όταν κοιμάται που θα μπορούσες να τον κοιτάς με τις ώρες.
Όμως μόλις ο πρώτος ενθουσιασμός περάσει, τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν διαφορετική τροχιά.
Οι μικρές παραξενιές του που λάτρευες, αρχίζουν τώρα να σε ενοχλούν. Δεν βλέπεις τις φίλες σου όσο συχνά θα ήθελες και τρέχεις συνέχεια έξω με του φίλους του για καφέ. Ίσως επίσης προσπαθείς να μην τον ενοχλείς γιατί νευριάζει εύκολα και ποιος ακούει τώρα τη γκρίνια του.
Και κάπου εδώ, αρχίζεις να σκέφτεσαι: μήπως ήταν λάθος που έκανες σχέση μαζί του; Είναι αυτά τα δείγματα σημάδια ότι είναι ώρα να αρχίσεις να τρέχεις; Ή είναι μικρές δυσκολίες που κάθε σχέση περνάει;
Κοίτα, είναι λάθος να νομίζεις ότι οι σχέσεις δεν είναι κάτι άλλο από συννεφάκια, εκδρομές και τέλειο σεξ. Είναι επίσης και πολύ δουλειά και κάθε σχέση θα έχει και τις φάσεις της.
Αλλά, όπως και να έχει, πρέπει να μπορείς να ξεχωρίσεις τη διαφορά μεταξύ μιας προβληματικής σχέσης και μιας σχέσης που περνάει δυσκολίες. Ας αναλύσουμε τα σημάδια λοιπόν.
#1 Η σχέση ρουφάει την Ζώη από μέσα σου
Είσαι μια χαρούμενη γυναίκα γενικά. Ίσως όχι η ψυχή του πάρτι ακριβώς, αλλά βγαίνεις έξω και περνάς καλά με τις φίλες σου και το διασκεδάζεις.
Μέχρι που χτυπάει το τηλέφωνο και ξεπροβάλει το όνομά του στην αναγνώριση. Ξαφνικά είναι λες και πάτησε κάποιος ένα κουμπί, συνοφρυώνεσαι και σοβαρεύεις απότομα. Οι τρίτοι δεν ακούν τι λέει, αλλά ακούν εσένα που απαντάς μονολεκτικά και κάπως αμυντικά. Και με το που κλείνει το τηλέφωνο, παραμένεις κάπως μαζεμένη και σιωπηλή.
Και δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούν κάτι τέτοιο. Όταν είστε μαζί, είσαι διαφορετικό άτομο, πιο ήσυχο και πειθήνιο. Μπορεί να μην σου έχουν πει κάτι ακόμη, αλλά αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου στα παραπάνω, πρέπει να αρχίσεις να το σκέφτεσαι σοβαρά…
#2 Το κλασικό σύμπτωμα της προβληματικής σχέσης είναι πως μόνο δίνεις
Το έχουμε ξαναγράψει, κάθε επιτυχημένη σχέση απαιτεί και κάποιου είδους συμβιβασμούς.
Όμως, κοίτα τύχη, τις περισσότερες φορές κάνεις εσύ όλους τους συμβιβασμούς. Εντάξει, δεν πειράζει που διάλεξε πάλι αυτός ταινία στο σινεμά, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάσαι από πότε έχεις να δεις κάτι που άρεσε σε σένα.
Και στο σπίτι ακόμη, δεν είναι ότι θες να βάλεις παντού αφίσες με τον αγαπημένο σου τραγουδιστή, αλλά να ρε παιδί μου θα ήταν ωραία αν είχε έστω κάπου και την δική σου πινελιά, ακόμα κι αν η διακόσμηση δεν είναι το φόρτε σου. Αλλά εντάξει τώρα ας μην υπερβάλεις, στις σχέσεις μας δεν πρέπει να είμαστε εγωιστές, σωστά;
Όχι, οι σχέσεις απαιτούν ισορροπία και κάπου τα «καλά κορίτσια» τείνουν να είναι πολύ παθητικά και να αποφεύγουν να ορθώσουν το ανάστημά τους μην τυχόν και δημιουργήσουν «σκηνή».
Αν νομίζεις ότι πρέπει συνέχεια να θυσιάζεσαι συνέχεια για τη σχέση σου, κάπου το έχεις χάσει.
Θες να μάθεις πως να διαχειρίζεσαι σωστά τη σχέση σου; Δες εδώ
#3 Όταν δεν έχεις καθόλου ιδιωτικότητα είσαι σε ένα είδος προβληματικής σχέσης
Οι δυο σας κάνετε τα πάντα μαζί. Από τη μέρα που ξεκίνησε η σχέση σας κυκλοφορείτε συνέχεια μαζί. Είναι τόσο πολύ μέρος της ζωής σου που προσπαθείς να θυμηθείς πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν ήταν εκεί μαζί σου, ή πότε έκανες κάτι για σένα.
Όμως άλλο είναι η εγγύτητα της σχέσης και άλλο να είναι σαν αχώριστος σιαμαίος σου.
Και αν μάλιστα είναι και ζηλιάρης και σε ελέγχει συνέχεια, η κατάσταση επιβαρύνεται. «Ποιος ήταν στο τηλέφωνο;», «Τι σού έστειλαν στο messenger;», «Ποιος είναι αυτός ο καινούριος στη δουλειά;» κλπ. Ξέρω, ξέρω, τον είχαν απατήσει παλιά και είναι ευαίσθητος τώρα, και εσύ δεν έχεις κάτι να κρύψεις, οπότε καλύτερα να τον καθησυχάζεις.
Αυτή όμως είναι καθαρή χειριστική συμπεριφορά. Η δικαιολογία ότι τον είχαν απατήσει είναι ακριβώς αυτό, δικαιολογία. Άλλωστε δεν είναι τρόπος αυτός να το ξεπεράσει. Οι σχέσεις χτίζονται με εμπιστοσύνη, αλλά αυτός χρησιμοποιεί την έλλειψη εμπιστοσύνης για να σε ελέγχει.
#4 Ο σύντροφος σου ζει ένα Δράμα
Στην σχέση σου δεν βαριέσαι ποτέ. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνεις και να τον εκνευρίσει. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να πεις και να τον κάνει να θυμώσει.
Την τελευταία φορά ήσασταν στην ουρά για το σινεμά και είπες κάτι το οποίο ήθελε να το λύσετε ΑΜΕΣΩΣ ΕΚΕΙΝΗ τη στιγμή. Ε, μετά πέρασε λίγη ώρα που έπρεπε να αφιερώσεις για να τον ηρεμήσεις και να χαλαρώσει. (Αν και το κεφάλι του μετά τον πόναγε για ώρα ακόμη).
Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρεις κάθε φορά τι θα τον φέρει σε αυτή την κατάσταση, οπότε προσπαθείς μόνιμα να τον κρατάς ήρεμο. Είναι σαν να βγαίνεις με δύο διαφορετικούς άνδρες έναν ήρεμο και έναν βίαιο. Αλλά φυσικά φταις εσύ, μα γιατί να είσαι τόσο αναίσθητη;
Όλα τα παραπάνω είναι σημάδια προβληματικής σχέσης. Οπότε, σε όποια περίπτωση από τις παραπάνω κι αν ανήκεις, όποιο από τα σημάδια κι αν αναγνώρισες, ένα πράγμα μόνο μπορείς να κάνεις: Να μάθεις να επιλέγεις ισορροπημένους άνδρες.
Αν πάλι πιστεύεις πως η σχέση σου αξίζει και απλα χρειάζεται δουλειά επικοινώνησε μαζί μας για να σε βοηθήσουμε.