Η επίσκεψη σε ψυχολόγο είναι για πολλούς ανθρώπους μία απόφαση που παίρνουν μετά από ώριμη σκέψη, όταν διαπιστώνουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν τους πιέζει και τους πληγώνει ψυχολογικά τόσο πολύ σε βαθμό πλέον μη ελεγχόμενο.
Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν επίσκεψη σε ψυχολόγο την πρώτη φορά που νοιώθουν αυτή την ανάγκη, διότι δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι δε μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημά τους με τις δικές τους δυνάμεις. Επίσης μπορεί να αμφιταλαντεύονται εξαιτίας της προκατάληψης που φέρουν οι ψυχικές παθήσεις και ο κοινωνικός στιγματισμός που επιφέρει ακόμα και στις ημέρες μας η επίσκεψη σε ψυχολόγο ή έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Η επίσκεψη σε ψυχολόγο αντιμετωπίζεται με δυσαρέσκεια πολλές φορές από πολλά άτομα. Μερικοί θεωρούν ότι η επίσκεψη σε έναν ειδικό είναι άσκοπη και περιττή, διότι υπάρχουν οι συγγενείς και οι φίλοι.
Άλλοι θεωρούν ότι ο άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει μία επώδυνη κατάσταση μόνος του και πιστεύουν ότι αν όλοι ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα, στο τέλος με το παραμικρό θα τρέχουν σε έναν ψυχολόγο. Άλλοι επίσης θεωρούν ότι οι ειδικοί ψυχικής υγείας είναι άτομα που ενδιαφέρονται μόνο για οικονομικές απολαβές , οπότε δεν προσφέρουν τίποτα σημαντικό.
Πριν κάνεις επίσκεψη σε ψυχολόγο
Να θυμάσαι πως η καθεμία μας έχει άλλες ανάγκες.
Οφείλουμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ότι επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός τα επίπεδα του πόνου που μπορεί να διαχειριστεί είναι διαφορετικά. Για κάποιον κάτι είναι αντιμετωπίσιμο, για κάποιον άλλον όχι.
Στην κρίση του κάθε ανθρώπου λοιπόν επαφίεται αν χρειάζεται η επίσκεψη σε ψυχολόγο. Η αντίληψη ότι οι φίλοι και οι συγγενείς μας είναι αρκετοί και πάλι δεν ισχύει πάντα. Και αυτό διότι πολλές φορές οι φίλοι μας συγκρίνουν τα δικά μας βιώματα μέσα από τα δικά τους, κρίνουν μία κατάσταση από τη δική τους πλευρά.
Από την άλλη, ένας ειδικός ψυχικής υγείας είναι έξω από μία κατάσταση, έχει εκπαιδευτεί να διεισδύει στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής, συλλέγει όλα τα γεγονότα και τις πληροφορίες για μία κατάσταση για να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα.
Ο ψυχοθεραπευτής χτίζει μία σχέση βαθιάς εμπιστοσύνης και εχεμύθειας. Πώς μπορεί κάποιος να είναι απόλυτα σίγουρος αν ένα προσωπικά θέμα που κάποιος έχει εκμυστηρευτεί σε κάποιον δε διαρρεύσει και σε άλλους, είτε αθέλητα , είτε εσκεμμένα;
Και η πεποίθηση ότι ένας άνθρωπος είναι ικανός να τα ξεπεράσει όλα μόνος του είναι και αυτή επικίνδυνη, διότι αυτό οδηγεί σε μία εξιδανίκευση και υπερτίμηση των προσωπικών δυνάμεων κάποιου, που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι και εγκληματική.
Πως θα βρεις τον κατάλληλο;
Ένα θέμα που απασχολεί τρομερά τον άνθρωπο που αποφασίζει να χτυπήσει την πόρτα ενός ειδικού, είναι πώς θα βρει τον κατάλληλο. Επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και δεν ταιριάζει, ούτε επικοινωνεί σωστά με όλους, η εύρεση ενός σωστού θεραπευτή είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια της θεραπείας.
Λογικό, δεν « κουμπώνουμε» όλοι οι άνθρωποι με άλλους. Μία τηλεφωνική επικοινωνία ή μία συλλογή πληροφοριών για τον ψυχοθεραπευτή, ίσως βοηθήσουν αυτόν που αμφιταλαντεύεται για την ικανότητά του.
Για να χτιστεί μία σωστή θεραπευτική σχέση, πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια και έκφραση όλων των συναισθημάτων. Αν σε κάποιον δεν αρέσει κάτι στον ψυχοθεραπευτή πρέπει να το πει χωρίς φόβο.
Ο θεραπευτής δε θα πληγωθεί συναισθηματικά, ούτε θα πάρει κάτι προσωπικά μία παρατήρηση.
Πολλά άτομα αναρωτιούνται αν μετά από κάποιες συνεδρίες δεν παρατηρήσουν κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή, αν πρέπει να αλλάξουν θεραπευτή.
Δύσκολη ερώτηση. Ο άνθρωπος που απογοητεύεται πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του κατάματα και να αναρωτηθεί: «η δυσαρέσκειά μου οφείλεται στην αδυναμία επικοινωνίας ή στο γεγονός ότι αντιδρώ επειδή ακούω αλήθειες που θέλω να αποφύγω ή δεν είμαι ακόμα έτοιμος να αντιμετωπίσω;»
Ο άνθρωπος που σκοπεύει να επισκεφτεί έναν θεραπευτή πρέπει να γνωρίζει ότι και εκείνος ασκεί ένα επάγγελμα από το οποίο ζει και θέλει και να πληρωθεί.
Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, οικονομικά και χρονικά, έχουμε πειστεί μέσα μας ότι θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τον εαυτό μας;
Γιατί αν κάποιος δε θέλει πραγματικά να βοηθήσει τον εαυτό του, τότε δεν θα το καταφέρει ούτε και με επίσκεψη σε ψυχολόγο. Πρέπει να προσθέσουμε, επίσης, ότι πολλές περιοχές και δήμοι προσφέρουν δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη και συνεδρίες, οπότε είναι χρήσιμο κάποιος να αναζητήσει την αφιλοκερδή υποστήριξη, αν δε δύναται, από την κοινωνική υπηρεσία της περιοχής του ή σε κάποιο νοσοκομείο.
Κλείνοντας, πρέπει να το γράψω: επισκεφτείτε έναν ειδικό και αναζητήστε βοήθεια χωρίς φόβο. Η ενδοσκόπηση και η ψυχοθεραπεία μπορεί στην αρχή να δυσκολέψουν, να προβληματίσουν, να βγάλουν στην επιφάνεια πράγματα και απωθημένα που θάφτηκαν στο υποσυνείδητο, αλλά είναι μία χρήσιμη και εξαιρετικά ωφέλιμη εμπειρία. Όλα θα πάνε καλά!
Οι ψυχοθεραπευτές και coach της ομάδας μας είναι εδώ για να σε βοηθήσουν!