Τι σημαίνει να είσαι διαθέσιμη συναισθηματικά; Με απλούς όρους, σημαίνει ότι δεν νιώθεις άνετα με τη συναισθηματική εγγύτητα. Ίσως να νιώθεις αμήχανα όταν οι άνθρωποι στη ζωή σου, σου λένε πόσο σε νοιάζονται ή σε αγαπούν.
Ίσως να τρομάζεις όταν συνειδητοποιείς ότι αρχίζεις να αποκτάς συναισθήματα για κάποιον πέρα από το να θες απλά να μοιραστείς μια πίτσα μαζί του. Ίσως ακόμα και να βρίσκεις δικαιολογίες να αποφύγεις να περάσετε χρόνο μαζί εκτός και αν βρίσκεστε σε μια κοινή παρέα οπότε και υπάρχει έξοδος διαφυγής.
Τι προκαλεί την συναισθηματική απόσταση;
Εάν διαβάζεις αυτό το άρθρο, πιθανότατα έχεις την επίγνωση ότι είσαι συναισθηματικά απόμακρη στις διαπροσωπικές σου σχέσεις και ελπίζεις να μπορέσεις να το αλλάξεις. Η αλήθεια είναι ότι πάντα υπάρχει κάποιος λόγος που οδηγήθηκες σε αυτή την κατάσταση και συνήθως διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Συχνά είναι το αίσθημα φόβου ή/ και αναξιότητας που ενισχύει την ανασφάλεια του ατόμου με αποτέλεσμα να μην αφήνεις κανέναν να τον πλησιάσει. Ορισμένοι άνθρωποι μάλιστα νιώθουν έτσι επειδή είχαν τραυματικές εμπειρίες κατά την παιδική τους ηλικία. Έμαθαν από πολύ μικροί να μην εμπιστεύονται τους άλλους και να μην ανοίγονται μαζί τους, έτσι ώστε να διατηρήσουν απόσταση και να προστατεύσουν τον εαυτό τους.
Άλλοι μπορεί να πληγώθηκαν σε προηγούμενες σχέσεις και ως αποτέλεσμα πήραν την απόφαση να αποφεύγουν οτιδήποτε μπορεί να τους οδηγήσει να βιώσουν ξανά τέτοιο πόνο. Έτσι προτιμούν την επιφανειακή εγγύτητα και απομακρύνονται στην ασφάλεια όταν νιώσουν ότι τα πράγματα γίνονται σοβαρά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο παράγοντας που προκαλεί αυτή την συναισθηματική απόσταση είναι ο φόβος. Μπορεί να είναι ο φόβος της απόρριψης, ή το αίσθημα ότι δεν είναι αρκετά καλοί ή ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις προσδοκίες του συντρόφους τους.
Πως να είσαι περισσότερο συναισθηματικά διαθέσιμη
#1 Καλλιέργησε αυτογνωσία
Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να μπορέσεις να γίνεις πιο διαθέσιμη συναισθηματικά είναι να αναγνωρίσεις πότε γίνεσαι απόμακρη. Αυτό απαιτεί να είσαι σε πλήρη εγρήγορση όσον αφορά τις αντιδράσεις σου σε διαφορετικές συνθήκες και να είσαι ειλικρινής για τον λόγο που συμπεριφέρεσαι με αυτό τον τρόπο.
Για παράδειγμα, η συναισθηματική απόσταση που έχεις με τους γύρω σου μπορεί να παρουσιαστεί με τη μορφή υπερβολικής ανεξαρτησίας. Οπότε, εάν βρεθείς σε μια κατάσταση που χρειάζεσαι τη βοήθεια άλλων ανθρώπων σε περίπτωση ασθένειας για παράδειγμα, είναι πιθανό να μην ενημερώσεις κανέναν και να το περάσεις μόνη σου, επειδή εάν ζητήσεις βοήθεια μπορεί να απογοητευτείς ξανά.
Η αναγνώριση τέτοιων μοτίβων συμπεριφοράς είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσεις να αλλάξεις. Ξεκίνα να επενδύεις στην ανάπτυξη της αυτογνωσίας σου σε καθημερινή βάση, αλλά κυρίως όταν καταλαβαίνεις πως απομακρύνεσαι από κάποιον. Με αυτό τον τρόπο, θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να χαλαρώσει τα συναισθηματικά «εμπόδια» που έχει τοποθετήσει γύρω του.
#2 Κάνε μικρά βήματα
Αντί να προσπαθήσεις να καταρρίψεις μονομιάς όλα τα προστατευτικά σου τείχη, σκέψου απλά ότι μπορείς να τα απομακρύνεις λίγο, λίγο. Κάνε μικρά βήματα και δώσε στους ανθρώπους που σε αγαπούν την ευκαιρία να σου δείξουν ότι είναι ειλικρινείς και μπορείς να τους εμπιστεύεσαι.
Είσαι άρρωστη; Στοιχηματίζω ότι αυτός που βγαίνετε (ή ο πιο κοντινός σου φίλος, ή κάποιο μέλος της οικογένειας σου) προσφέρθηκε να σου φτιάξει σούπα και εσύ αμέσως αγχώθηκες γιατί:
Δεν θες να σε δει σε μια τόσο ευάλωτη στιγμή.
Φαίνεσαι χάλια και δεν είσαι περιποιημένη όπως συνήθως.
Μπορεί να νιώθεις ότι θα έχεις την υποχρέωση να κάνεις κάτι αντίστοιχο κάποια στιγμή.
Αλλά, θα ήταν πολύ όμορφο να τους αφήσεις να σε φροντίσουν, έστω και λίγο, τι λες;
Απλά, άφησε τους.
#3 Επικοινώνησε ειλικρινά
Εάν προσπαθείς να είσαι περισσότερο συναισθηματικά διαθέσιμη – είτε είναι με τον σύντροφό σου, τα παιδιά σου, μέλη της οικογένειας ή στενούς φίλους – πες τους το. Ενημέρωσε τους ότι έχεις επίγνωση της απόμακρης συμπεριφοράς σου και ζήτα την βοήθεια τους στην πορεία σου για αλλαγή.
Πες στους αγαπημένους σου ότι θα ήθελες να σε ενημερώνουν για το πότε γίνεσαι απόμακρη μαζί τους ή τους βγάζεις εκτός από τη ζωή σου. Με αυτό τον τρόπο θα δέχεσαι αποδοτικό feedback από το να γίνεσαι κατευθείαν αμυντική ή/ και επιθετική μαζί τους.
Για παράδειγμα, ας πούμε ότι κλείνεσαι στον εαυτό σου όταν αγχώνεσαι και πιέζεσαι σχετικά με τη δουλειά. Ίσως να μην νιώθεις έτοιμη να το συζητήσεις όταν ρωτήσει ο σύντροφός σου κατά τη διάρκεια του δείπνου σας. Ωστόσο, φρόντισε να βρεις την καλύτερη στιγμή για να επικοινωνήσεις μαζί του. Ενημέρωσε τον και βρείτε την ευκαιρία να ανοιχτείτε μεταξύ σας.
Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι είναι κάποιος που σε αγαπάει και ότι επιθυμεί να συνδεθεί μαζί σου σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Έτσι, θα είναι πρόθυμος να συζητήσετε όταν θα νιώθεις άνετα γιατί θα καταλάβει ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χαλαρώσουν τα συναισθηματικά εμπόδια που έχεις βάλει ανάμεσά σας.
#4 Άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο
Τα μικρά βήματα προς την συναισθηματική διαθεσιμότητα σου επιτρέπουν να νιώθεις ασφαλής. Επίσης, σου δίνουν την ευκαιρία για μικρές δόσεις σύνδεσης με τους ανθρώπους που αγαπάς.
Ας πούμε ότι κρατάς τα πράγματα πολύ επιφανειακά και χαλαρά με κάποιον που βγαίνεις αλλά θέλεις να συνδεθείς μαζί του πιο ουσιαστικά. Ίσως να ανέφερε και ο ίδιος ότι θέλει να σε γνωρίσει καλύτερα αλλά να νιώθει ότι τον κρατάς ακόμα σε απόσταση.
Όταν είστε στην κατάλληλη διάθεση, πες του ότι επιθυμείς να είσαι πιο διαθέσιμη συναισθηματικά και ότι προσπαθείς να μάθεις πως να ανοίγεσαι περισσότερο. Μοιράσου κάποια πτυχή του εαυτού σου που δεν του έχεις αποκαλύψει ακόμα. Κάτι μικρό.
Το ξέρω ότι είναι δύσκολο και ότι πιθανότατα συνέβη κάτι άσχημο στο παρελθόν σου ή απλά έχεις ένα ελάττωμα που σε κάνει να νιώθεις άβολα και εκτεθειμένη. Ωστόσο, με το να αφεθείς και να του επιτρέψεις να δει αυτή την πλευρά σου, τον αφήνεις να σε αποδεχτεί και να σε υποστηρίξει.
Έπειτα, όταν νιώσεις λίγη περισσότερη ασφάλεια, κάνε το ξανά με λίγες παραπάνω πληροφορίες για τον εαυτό σου. Σιγά, σιγά θα νιώθεις όλο και πιο άνετα μαζί του και θα συνειδητοποιήσεις ότι σε αγαπά και σε αποδέχεται για αυτό που είσαι.
Θες να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ
#5 Εάν νιώθεις εγκλωβισμένη, ζήτα βοήθεια
Το να ζητάς από φίλους και μέλη της οικογένειάς σου βοήθεια για να ξεπεράσεις την συναισθηματική απόσταση που σε χαρακτηρίζει είναι υπέροχο, αλλά μερικές φορές μια μικρή βοήθεια από κάποιον επαγγελματία είναι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε.
Δεν διαφέρει και τόσο από το να κάνεις φυσιοθεραπείες μετά από έναν τραυματισμό. Σίγουρα, ο μυς σου μπορεί να αναρρώσει από μόνος του, αλλά όλα θα κυλήσουν πιο ομαλά και πιο γρήγορα εάν έχεις την υποστήριξη ενός φυσιοθεραπευτή.
Εάν δυσκολεύεσαι να ξεπεράσεις τις συναισθηματικές διακυμάνσεις που βιώνεις, μπορεί να υπάρχουν βαθιά ριζωμένα αίτια που χρειάζεται να ανακαλύψεις και να αντιμετωπίσεις. Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Κανένας μας δεν ζει στο ονειρεμένο συννεφάκι του, γι’ αυτό υπάρχουν οι σύμβουλοι και οι ψυχολόγοι.
Ο πόνος είναι αναπόφευκτος στις προσωπικές σχέσεις, αλλά το να είσαι ικανή να νιώσεις ουσιαστική και βαθιά αγάπη αλλά και να αγαπηθείς ταυτόχρονα, αξίζει το ρίσκο της σκληρής προσπάθειας.
Ήρθε η ώρα να κάνεις το ταξίδι σου. Να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις σου, αλλά και να τις ξεπεράσεις με σκληρή δουλειά, θέληση και επιμονή.