Πολλές γυναίκες έχουν υπάρξει σε σχέση με έναν χειριστικό σύντροφο και τις περισσότερες φορές τα σημάδια δεν ήταν ξεκάθαρα από την αρχή. Στην αρχή είναι όλα τέλεια και αυτός ακόμα πιο τέλειος, αλλά σιγά σιγά δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. Ξαφνικά προσπαθεί να ελέγξει όλη σου τη ζωή και να σου επιβάλλει τις απόψεις του.
Αυτό δεν είναι αγάπη, είναι έλεγχος. Το να βγαίνεις με κάποιον που θέλει να ελέγχει κάθε πτυχή της ζωής σου σημαίνει πως θα καταλήξεις σε μια βίαιη και τοξική σχέση.
Ποια είναι τα σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ότι αυτός που έχεις απέναντί σου δεν είναι τόσο αθώος, αλλά κρύβει έναν χειριστικό άνθρωπο από πίσω;
Τα σημάδια που αποκαλύπτουν ένα χειριστικό σύντροφο
#1 Κριτικάρει τους φίλους σου
Ο καλός σύντροφος αποδέχεται τους φίλους σου. Ακόμα και αν δεν ταιριάζει μαζί τους, τους δέχεται γιατί σε κάνουν χαρούμενη.
Ο χειριστικός σύντροφος όμως τους κατηγορεί και προσπαθεί να σε απομακρύνει από αυτούς. Το να έχεις δικούς σου φίλους, σου δίνει μια ανεξαρτησία την οποία αυτός φοβάται. Δεν του αρέσει να είσαι χαρούμενη πέρα από τη σχέση σας.
Αυτό που κερδίζει με το να διαλύσει τη σχέση σου με τους φίλους του είναι η αποκλειστικότητα. Θα είσαι όλη δική του.
Αν ήταν καλός σύντροφος, δε θα προσπαθούσε να σε αποκόψει από τις παρέες σου.
#2 Κριτικάρει το στυλ σου
Δεν έχει κανένα δικαίωμα να σου πει τι θα φοράς και να σου κάνει σκηνή αν δε του αρέσει το ντύσιμό σου. Αν το αγόρι σου δεν είναι στυλίστας, τότε δεν μπορεί να σε αναγκάσει να ντυθείς με συγκεκριμένο τρόπο.
Το αγόρι σου πρέπει να σε υποστηρίζει και να σε αφήνει να έχεις το δικό σου στυλ. Με το να κριτικάρει τι φοράς και να σε περιορίζει, σου παίρνει την ταυτότητα και την προσωπικότητά σου.
Μπορείς να ντύνεσαι όπως θες, χωρίς να αφήνεις κανέναν να σε περιορίζει!
#3 Ψαχουλεύει το κινητό σου
Μήπως ο σύντροφός σου το παίζει πράκτορας ψάχνοντας κρυφά το κινητό σου; Μήπως το κοιτάει απροκάλυπτα μπροστά σου λες και είναι δικό του; Θέλει να ξέρει με ποιους μιλάς, τι λες και οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτό το κινητό.
Με το να το κάνει αυτό νιώθει σίγουρος για τη σχέση σας. Θέλει να ξέρει αν φλερτάρεις με κάποιον άλλο ακόμα και τι φωτογραφίες έχεις στο κινητό σου. Απολαμβάνει το να έχει έλεγχο στο τι λες και κάνεις.
#4 Βλέπει τους άντρες σαν απειλή
Ένας άντρας ώριμος και με αυτοπεποίθηση δεν πρέπει να βλέπει όλους τους άντρες γύρω σου σαν απειλή. Δε μιλάμε για απλή ζήλια, μιλάμε για υπερβολές. Αν για παράδειγμα δεις τον πρώην σου ή φλερτάρεις με κάποιον άλλο είναι λογικό να ζηλέψει. Όταν όμως βλέπει όλους τους άντρες, ακόμα και τους περαστικούς, σαν πιθανούς εραστές σου, υπάρχει πρόβλημα.
Αν βλέπεις πως προσπαθεί να απομακρύνει όλους τους άντρες από το περιβάλλον σου, τότε πρέπει να τον απομακρύνεις από τη ζωή σου. Αν τον αφήσεις να ελέγχει με ποιους μιλάς, είναι σα να του δίνεις την άδεια να γίνει ακόμα πιο χειριστικός.
#5 Θυμώνει εύκολα
Θυμώνει γιατί θέλει να αποδείξει πως αυτός είναι το αφεντικό στη σχέση σας αλλά και στη ζωή σου. Νιώθει πιο δυνατός και πως έχει τον απόλυτο έλεγχο. Όσο πιο πολύ θυμώνει, τόσο λιγότερο θα κάνεις όλα αυτά που δε θέλει να κάνεις. Σε ελέγχει με το φόβο.
Εννοείται πως και στις υγιείς σχέσεις υπάρχουν συγκρούσεις και σίγουρα θα θυμώσετε, αλλά ο σκοπός σας είναι να λύσετε τα προβλήματα. Δεν έχετε ως στόχο να μειώσετε ή να ελέγξετε τον άλλο.
#6 Σου επιβάλει τις απόψεις του
Σε μια σχέση εξακολουθείς να είσαι ο εαυτός σου. Εξακολουθείς να έχεις δικές σου σκέψεις και αντιλήψεις, ακόμα και αν δεν ταιριάζουν με αυτές του συντρόφου σου.
Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές απόψεις για τη ζωή, τη καριέρα, τα πολιτικά, τη θρησκεία κτλ. Αυτό είναι και το ωραίο. Δύο άνθρωποι με διαφορετικές αντιλήψεις για τη ζωή, συναντιούνται και πορεύονται μαζί. Σε μια υγιή σχέση λοιπόν, υπάρχει ώριμη συζήτηση και ανταλλαγή σκέψεων, κάτι που είναι και διασκεδαστικό.
Όταν όμως δε σε αφήνει να σκέφτεσαι ή να έχεις δικές σου απόψεις και σου επιβάλλει τις δικές του, είναι χειριστικός. Μόνο αυτός έχει δίκιο και όλοι οι τσακωμοί λήγουν μόλις του το επιβεβαιώσεις.
#7 Δεν του αρέσει να περνάς καλά
Δε θέλει να περνάς καλά. Φοβάται το πάθος και την όρεξη που έχεις για τη ζωή γιατί νιώθει απειλή. Νιώθει πως αυτά που σε κάνουν χαρούμενη σε τραβάνε μακριά του. Ζηλεύει και είναι ανασφαλής. Δε θέλει να περνάς καλά χωρίς αυτόν. Μόνο μέσα στη σχέση σας σου είναι επιτρεπτό να χαίρεσαι.
Ο σύντροφός σου δεν πρέπει να είναι το επίκεντρο της ζωής σου και ούτε να στο ζητάει αυτό. Είναι δικαίωμά σου να αναζητάς τη χαρά σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Αλλιώς θα καταλήξεις σε μια σχέση με έναν χειριστικό σύντροφο και κανέναν φίλο ή χόμπι.
Μη δικαιολογείς τις χειριστικές συμπεριφορές του συντρόφου σου. Ακόμα και αν κάνει μερικά από τα παραπάνω και όχι όλα, πρέπει να σου κινήσει υποψίες. Το ότι αυτός είναι ανασφαλής δε σημαίνει πως εσύ πρέπει να καταπιεστείς. Σου αξίζει κάποιος που του αρέσει η ανεξαρτησία, η δύναμη και η προσωπικότητά σου. Αυτός είναι ο άνθρωπος που θα σε κάνει να περνάς καλά και να γίνεις καλύτερη και όχι ένας χειριστικός σύντροφος.
Είσαι σε σχέση με ένα χειριστικό σύντροφο και θες να μάθεις πως να τη διαχειρίστείς σωστά; Δες εδώ