Κάθε σχέση είναι διαφορετική, αλλά όλες πρέπει να έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που τις καθιστούν υγιείς. Υγιής σχέση θεωρείται αυτή που οι ανάγκες και οι επιθυμίες των δύο συντρόφων καλύπτονται. Δεν είναι απαραίτητο όμως να είναι ίδιοι, αλλά να αλληλοσυμπληρώνονται. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης;
Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις καλές σχέσεις από τις υπόλοιπες;
Τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης
#1 Εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλο
Το πιο σημαντικό πράγμα σε μια σχέση είναι η εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη και από τις δύο μεριές. Όταν υπάρχει αυτή, νιώθεις πως μπορείς να κάνεις τα πάντα με το σύντροφό σου. Ακόμα όμως και όταν δεν είστε μαζί, τον εμπιστεύεσαι γιατί ξέρεις πως δεν έχει τίποτα να κρύψει. Όταν όμως η σχέση δε βασίζεται στην εμπιστοσύνη, είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει.
Βασικό στοιχείο λοιπόν της υγιούς σχέσης είναι να υπάρχει ειλικρίνεια μεταξύ σας και να κάνετε αυτά που λέτε ότι κάνετε. Η έλλειψη εμπιστοσύνης δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να χωρίσετε, αλλά πρέπει να λύσετε όλα τα θέματα που σας οδηγούν στο να μην εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλον.
Χρειάζεται χρόνος για να χτιστεί η εμπιστοσύνη σε μια σχέση. Αν όμως και οι δύο είστε διατεθειμένοι να δουλέψετε σκληρά για να το πετύχετε, θα ανταμειφθείτε με μια υγιή και χαρούμενη σχέση.
#2 Η μεταξύ σας επικοινωνία είναι πολύ καλή
Ένα άλλο πολύ σημαντικό πράγμα που χρειάζεται η σχέση για να λειτουργήσει είναι η καλή επικοινωνία. Η ειλικρινής και ανοιχτή επικοινωνία.
Τόσο εσύ όσο και ο σύντροφός σου πρέπει να μπορείτε να εκφράζετε τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα συναισθήματά σας. Επίσης πρέπει να σέβεστε τα θέλω του άλλου.
Πρέπει να είστε σε θέση να λύσετε τα θέματα που προκύπτουν όταν αυτά εμφανίζονται και όχι να τα κρατάτε μέσα σας μέχρι να κάνετε το μπαμ.
#3 Ξέρετε να τσακώνεστε ώριμα
Μπορεί να σου ακούγεται περίεργο αλλά ακόμα και οι τσακωμοί είναι μέσα στη σχέση, αν βέβαια γίνονται «σωστά».
Ο τσακωμός σας βοηθάει να συζητάτε τα προβλήματα και να βρίσκετε λύσεις. Να τσακώνεστε «σωστά» σημαίνει πως ακόμα και όταν διαφωνείτε, έχετε ένα κοινό σκοπό. Να κάνετε τη σχέση σας να λειτουργήσει.
Δεν κατηγορείτε ο ένας τον άλλο και δε φωνάζετε. Αναλαμβάνει ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και δουλεύετε μαζί για να βρείτε λύση στο πρόβλημά σας.
#4 Έχετε θέσει υγιή όρια
Το να θέσεις όρια στη σχέση με το σύντροφό σου μπορεί να φαντάζει περίεργο αλλά είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί να έχετε σχέση αλλά αυτό δε σημαίνει πως μπορείτε να υπερβαίνετε τα όρια του άλλου.
Αν θεωρείς πως κάτι ξεπερνάει τα όρια σου και δεν είναι ανεκτό πρέπει να το έχεις ξεκαθαρίσει. Ομοίως και ο σύντροφός σου. Μην αισθάνεσαι άσχημα λοιπόν με τα υγιή όρια!
#5 Ο καθένας έχει κρατήσει τη δική του προσωπικότητα
Όλοι ξέρουμε κάποια που άλλαξε τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντά της για να ταιριάζουν με αυτά του συντρόφου της. Τις περισσότερες φορές όμως αυτό δεν είναι καλό. Εννοείται πως θα κάνετε πράγματα από κοινού για να περάσετε χρόνο μαζί αλλά δε θα αλλάξεις τελείως την καθημερινότητά σου με σκοπό να γίνει ίδια με του συντρόφου σου.
Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε τις δικές σας ξεχωριστές προσωπικότητες. Να συνεχίσετε να κάνετε όσα κάνατε και πριν κάνετε σχέση.
Μην αφήσεις λοιπόν τα χόμπι ή τους φίλους σου για το αγόρι σου. Πρέπει να έχετε και ζωή πέρα από τη σχέση σας, αν θέλετε λειτουργήσει η μεταξύ σας σχέση.
#6 Η σχέση είναι ισότιμη
Αν νιώθεις πως στη σχέση σας δεν προσπαθείτε και οι δύο το ίδιο, τότε υπάρχει πρόβλημα. Σε μια υγιή σχέση και οι δύο σύντροφοι συμβάλλουν το ίδιο για να πετύχει και προσπαθούν από κοινού να λύσουν και να ξεπεράσουν τα προβλήματα που προκύπτουν.
Το να συμβάλλετε και οι δύο στη σχέση δε σημαίνει να χωρίσετε τα πάντα 50/50. Το πως θα τα χωρίσετε θα το επιλέξετε εσείς και έχει να κάνει με τη δουλειά, το εισόδημα και το πρόγραμμά σας. Πρέπει όμως να είναι δίκαια μοιρασμένα.
Πέρα όμως από τα οικονομικά έξοδα, πρέπει και οι δύο να συμβάλλετε το ίδιο στην επικοινωνία, τα συναισθήματα και την προσοχή που δίνετε ο ένας στον άλλο.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι σημαντικά για να είναι μια σχέση υγιής. Αν όμως κάποιο από αυτά λείπει από τη σχέση σου, δε σημαίνει απαραίτητα πως δεν είναι υγιής. Μπορεί όμως να είναι ένα σημάδι ότι η σχέση θα πάψει κάποια στιγμή να είναι υγιής. Οπότε είναι σημαντικό να συζητήσεις με το σύντροφό σου και να λύσετε τυχόν προβλήματα πριν καταστρέψουν τη σχέση σας.
Μια σχέση δε γίνεται υγιής μέσα σε ένα βράδυ. Χρειάζεται χρόνος και συνεχή προσπάθεια. Αξίζει όμως τον κόπο!
Θες να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ