Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο κάθε ανθρώπινης σχέσης. Μια σχέση χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αν ο συντροφος σου δεν σε εμπιστεύεται καταλήγει να σπαταλάει τόσο πολύ συναισθηματική ενέργεια για να καταπολεμήσει τους φόβους του, που δεν επιτρέπει στη σχέση να «ανθίσει».
Η σχέση γίνεται πηγή άγχους και όχι πηγή αγάπης και ευτυχίας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως τα άτομα με έλλειψη εμπιστοσύνης δεν μπορούν να κάνουν μια σχέση γεμάτη αγάπη. Απλώς πρέπει να καταβάλουν υπερπροσπάθεια προκειμένου να βγουν από τη ζώνη ασφαλείας τους και να ξεπεράσουν τους φόβους και τις ανασφάλειές τους.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένας άνθρωπος εμφανίζει έλλειψη εμπιστοσύνης στις σχέσεις του, αλλά σήμερα θα ασχοληθούμε με τους πιο σημαντικούς.
Οι βασικότερες αιτίες που δε σε εμπιστεύεται
#1 Μεγαλώνοντας δεν είχε γύρω του υγιή πρότυπα οικογένειας
Πολλοί άνθρωποι μεγαλώνουν σε διαλυμένα ή τοξικά σπίτια και δε ξέρουν ούτε τι είναι πραγματική οικογένεια ούτε πως είναι οι υγιείς σχέσεις. Πιθανό να κάνουν όσα είδαν να κάνει ο πατέρας τους στη μητέρα τους ή γενικότερα ό,τι έκανε κάποιος άντρας γύρω τους.
Δυστυχώς, μπαίνουν σε μια σχέση φοβούμενοι πως θα συμβεί το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Είναι «φτιαγμένοι» να περιμένουν πως θα πληγωθούν.
Κάτι που τους βοηθάει σε αυτό είναι να κρατάνε μια απόσταση συναισθηματικά, προκειμένου να μην πληγωθούν.
#2 Τον απάτησε προηγούμενη σχέση του
Όταν πέφτεις θύμα απιστίας γκρεμίζεται όλος σου ο κόσμος. Δε ξεπερνιέται εύκολα και πολλές φορές δεν ξεπερνιέται ποτέ. Η προδοσία κάποιου που αγαπάς μπορεί να σε αλλάξει για πάντα.
Αν έχει πέσει θύμα απιστίας λοιπόν στο παρελθόν, είναι πολύ πιθανό να φοβάται ότι θα ξανασυμβεί.
#3 Ίσως κάτι συνέβη που διατάραξε την εμπιστοσύνη σας
Πολλές φορές στις σχέσεις εμφανίζονται προβλήματα που τα ζευγάρια προσπαθούν να λύσουν προκειμένου να μείνουν μαζί. Κάποια προβλήματα όμως δε λύνονται.
Αν έκανες κάτι που κλόνισε την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο σου, δύσκολα θα το ξεπεράσει. Πρέπει να αποδεχτεί τι έκανες, να σε συγχωρέσει και να διαχειριστεί όλα όσα νιώθει. Μέσα σε αυτά είναι και ο φόβος μη ξαναγίνει το ίδιο ή κάτι παρόμοιο. Δεν είναι εύκολο.
Δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που μπορούν να συγχωρέσουν μια προδοσία και να μείνουν στη σχέση. Τις περισσότερες φορές οι σχέσεις καταστρέφονται τόσο που δεν μπορούν να συνεχιστούν.
Τι κάνεις όμως αν υπάρχει η θέληση να δουλέψετε για να επαναφέρετε τη σχέση σας; Τι κάνεις αν μπαίνεις σε μια σχέση που δεν σε εμπιστεύεται ο σύντροφός σου;
Πως να βοηθήσεις τη σχέση σου
#1 Θέσε όρια για το τι είναι ανεκτό
Τα όρια είναι απαραίτητα για να προστατέψεις τον εαυτό σου μέσα σε μια σχέση. Κάνε ξεκάθαρο τι μπορεί να κάνει και τι όχι.
Για παράδειγμα, μπορείς να τον ενημερώνεις για το που και με ποιον είσαι, αλλά δεν μπορείς να του επιτρέπεις να διαλέγει αυτός με ποιους θα βγαίνεις. Καλό είναι να μην του κρατάς μυστικά, αλλά μην τον αφήνεις να σε παρακολουθεί.
Δεν πρέπει να γίνει πιεστικός προκειμένου να καλύψει τις ανασφάλειές του. Θέσε όρια ως προς το τι είναι λογικό και κατανοητό και τι είναι ανεπίτρεπτο και κουραστικό.
Εννοείται πως αυτές οι συζητήσεις γίνονται με σεβασμό και ειλικρίνεια. Σκοπός είναι να θέσετε γερές βάσεις για τη σχέση σας και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα, όχι να δημιουργήσετε περισσότερα.
Σε καμία περίπτωση δεν ανέχεσαι οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης από το σύντροφό σου προκειμένου να νιώσει αυτός καλύτερα. Δεν είσαι νταντά του. Πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται τα τραύματά του αλλά και τα συναισθήματά του.
#2 Δείξε του ότι μπορεί να σε εμπιστεύεται με το να είσαι άτομο εμπιστοσύνης
Η εμπιστοσύνη είναι δύσκολο να χτιστεί αν δεν είσαι άτομο εμπιστοσύνης. Δεν είναι δύσκολο να γίνεις αξιόπιστη. Κάνε αυτά που είπες ότι θα κάνεις, φέρσου σωστά και μην του λες ψέματα. Στήριξε τον όταν σε χρειάζεται και δείξε του ότι τον αγαπάς.
Μπορεί να του είναι δύσκολο να πιστέψει πως λες αλήθεια, αλλά στο τέλος θα αξίζει και θα χαίρεσαι που βοήθησες και εσύ να φτάσετε εκεί που φτάσατε.
Εξάλλου αν θες να εμπιστεύεσαι τον άλλο, πρέπει να μπορεί να σε εμπιστευτεί και εκείνος.
#3 Κάνε υπομονή και δώσε του χρόνο να δουλέψει μέσα του τα θέματά του
Η υπομονή είναι κάτι που είναι σε έλλειψη τη σημερινή εποχή. Είμαστε όλοι τόσο απασχολημένοι και έχουμε τόσα πράγματα να κάνουμε, που η υπομονή μας εξαντλείται.
Η αυτοβελτίωσή μας δεν είναι κάτι που γίνεται σε ένα βράδυ. Τραύματα πολλών χρόνων, τα οποία αγνοούσαμε, δε γιατρεύονται τόσο εύκολα. Χρειάζεται επανάληψη και συνεχή προσπάθεια.
Χρειάζεσαι υπομονή για να είσαι δίπλα σε ένα άτομο που δουλεύει με τον εαυτό του για να διορθώσει την έλλειψη εμπιστοσύνης που νιώθει. Χρειάζεται χρόνο για να σε εμπιστευτεί και να νιώσει ασφάλεια μαζί σου.
Μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες στη σχέση αλλά τα όρια που έχεις θέσει θα διαφυλάξουν τη ψυχολογία σου.
Το να είσαι δίπλα σε ένα άτομο που προσπαθεί να γιατρευτεί από πληγές του παρελθόντος δεν είναι εύκολο, ούτε όμως και ασήμαντο. Είναι κάτι που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και τους ωριμάζει.
Θες να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ