Σε όλες τις σχέσεις υπάρχουν τσακωμοί που και που. Είναι σημαντικό όμως να μπορείς να ξεχωρίσεις ποιος τσακωμός θεωρείται υγιής και φυσιολογικός και ποιος όχι. Ποιος θα βοηθήσει τη σχέση σας και ποιος θα την καταστρέψει.
Οι ειδικοί λένε πως ένας υγιής τσακωμός προέρχεται από τις διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις των δύο συντρόφων, αλλά λύνεται με μια ειλικρινή συγγνώμη. Αντίθετα, ο μη υγιής τσακωμός συμβαίνει για κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει ή απλώς και μόνο για να δημιουργήσει ένταση και να μειώσει κάποιον από το ζευγάρι
Πως λοιπόν μπορείς να ξεχωρίσεις αν ο τσακωμός σας είναι υγιής ή όχι;
Μη υγιής τσακωμός: όταν τσακώνεστε απλώς για να τσακωθείτε
Αυτός ο τσακωμός δεν είναι υγιής γιατί τίποτα καλό δεν μπορεί να βγει από αυτόν. Το να τσακώνεσαι για παράδειγμα για κάτι που είχε κάνει ο σύντροφός σου πριν γνωριστείτε, δε θεωρείται υγιές. Δεν μπορείς να θυμώνεις για πράγματα που έκανε στα νιάτα του και για πράγματα που δε σε αφορούν.
Αν εσένα σου ήρθε να τσακωθείς γιατί δεν έχεις τι άλλο να κάνεις, πρέπει να καταλάβεις πως δημιουργείς πρόβλημα. Δεν είναι ανάγκη όλα τα μικροπροβλήματα να οδηγούν σε τσακωμό. Μη ψάχνεις αφορμή για να αρχίσεις να του φωνάζεις με το παραμικρό. Εννοείται πως και αυτός δεν πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο.
Υγιής τσακωμός: όταν νιώθεις πως δε σε ακούει
Όταν νιώθεις πως ο σύντροφός σου δε σε ακούει ή σε έχει παραμελήσει, είναι λογικό να τσακωθείτε. Μέσα από αυτόν το τσακωμό θα τον κάνεις να έρθει στη θέση σου και να καταλάβει πως νιώθεις. Το ίδιο εννοείται πως πρέπει να κάνεις και εσύ.
Μιλήστε και πείτε ανοιχτά πως νιώθετε. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να διορθώσετε τυχόν λάθη που έχετε κάνει.
Μη υγιής τσακωμός: όταν γίνεται προσωπικός
Αν εσύ ή ο σύντροφός σου χρησιμοποιείτε προσωπικές επιθέσεις με σκοπό να πληγώσετε και να ταπεινώσετε ο ένας τον άλλο, τότε υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορείτε να δεχτείτε πως ο καθένας έχει διαφορετικές απόψεις και δε νιώθετε ασφαλείς μέσα σε μια τέτοια σχέση, όπου ο καθένας έχει δικές του αντιλήψεις. Συνεπώς, κάθε φορά που διαφωνείτε για κάτι, θα οδηγήστε σε προσωπικές επιθέσεις ώστε να πληγώσετε ο ένας τον άλλο.
Υγιής τσακωμός: όταν έχει πληγώσει τα συναισθήματά σου
Όταν κάνει κάτι παρ’ όλο που του έχεις πει ότι σε πειράζει και σου έχει πει πως δεν πρόκειται να το ξανακάνει, είναι λογικό να πληγωθείς. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε και οι δύο τι πληγώνει τον καθένα και να προσπαθείτε να μην το κάνετε.
Μη υγιής τσακωμός: όταν κατηγορείτε ο ένας τον άλλο
Όταν αρχίζετε να ρίχνετε τις ευθύνες ο ένας στον άλλο είναι πολύ δύσκολο να καταλήξετε στη λύση του προβλήματός σας. Το να κατηγορείται μόνιμα ο ένας τον άλλο και να τονίζετε τα δικά του λάθη, χωρίς να είστε διατεθειμένοι να ακούσετε τι έχει να πει, είναι λάθος. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να προκαλέσετε παραπάνω διαφωνίες και περισσότερα προβλήματα.
Υγιής τσακωμός: όταν θέλετε να διευθετήσετε ένα θέμα
Προσπαθείτε να βρείτε την καλύτερη λύση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Συζητάτε ώριμα και έχετε κοινό στόχο, να διευθετήσετε το πρόβλημα. Ακούτε τι έχει να πει ο καθένας και σέβεστε την άποψή του. Το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης είναι πως θα λύσετε ό,τι σας απασχολεί.
Μη υγιής τσακωμός: όταν χρησιμοποιείτε βία
Η βία μπορεί να είναι σωματική, λεκτική, ψυχολογική και συναισθηματική. Κανενός είδους βία δεν είναι αποδεκτή και δε θα έπρεπε να τη χρησιμοποιείτε. Δεν τσακώνεστε ώριμα και χρησιμοποιείτε τέτοιες μεθόδους για να πληγώσετε ο ένας τον άλλο. Ένα χαρακτηριστικό αυτών των σχέσεων είναι η χειραγώγηση. Όταν συμβαίνει κάτι από αυτά στη σχέση, πρέπει να αποχωρείς από αυτή.
Σε κανέναν δεν αρέσουν οι διαφωνίες και οι τσακωμοί, αλλά είναι φυσιολογικοί σε μια σχέση. Είναι σημαντικό να ξέρετε να διαφωνείτε με το σύντροφό σου ώριμα και να λύνετε τα προβλήματα με συζήτηση. Νοιάζεστε ο ένας για τον άλλο και θέλετε να κάνετε τη σχέση σας να δουλέψει. Πρέπει όμως να μάθεις να ξεχωρίζεις ποιος τσακωμός θεωρείται υγιής και ποιος όχι.
Θες να βελτιώσεις πραγματικά τη σχέση σου; Δες εδώ