«Γιατί με απάτησε;»: 5 Λόγοι Απιστίας - Women's Bible

«Γιατί με απάτησε;»: 5 Λόγοι Απιστίας

«Γιατί με απάτησε;»: 5 Τύποι Απιστίας

Αν έπεσες ποτέ θύμα απιστίας, τότε σίγουρα το πρώτο ερώτημα που γεννήθηκε είναι το «γιατί με απάτησε ο σύντροφος μου». Είναι πολύ λογικό να θες να μάθεις το λόγο που τον έκανε να προβεί σε αυτή την πράξη, ακόμη και αν δεν σου προσφέρει καμία ανακούφιση, με τις συνέπειες φυσικά για εκείνον αλλά και για τη σχέση σας να είναι πολυάριθμες.

Η απιστία δεν είναι ποτέ μονόπλευρη, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι για να προβεί κανείς σε αυτή, αλλά υπάρχουν και πολλοί διαφορετικοί τύποι ανθρώπων που τη διαπράττουν.

Συνοπτικά, απιστία σημαίνει να μη μένεις πιστός στο σύντροφο ή το σύζυγο σου, συνάπτοντας ερωτικές ή ρομαντικές σχέσεις με ένα τρίτο άτομο πέρα από τη βασική σχέση, αθετώντας τη δέσμευση ή την υπόσχεσή σου.

Κάθε περίπτωση απιστίας είναι διαφορετική και έχει να κάνει με διαφορετικές ανάγκες. Το να αναγνωρίζεις όμως το λόγο που ο σύντροφός σου σε απάτησε, μπορεί να σε κάνει να καταλάβεις τη συμπεριφορά του και να ανακουφίσει τη σύγχυση που νιώθεις μέσα σου.

Παρακάτω θα διαβάσεις πέντε βασικούς τύπους απιστίας αν αναρωτιέσαι για ποιο λόγο ο σύντροφος σου σε απάτησε, αλλά και κάποιους τρόπους διαχείρισης της κατάστασης.

#1 Περιστασιακή απιστία

Η περιστασιακή απιστία συμβαίνει όταν ένας σύντροφος, παρόλο που είναι ερωτευμένος, έλκεται σεξουαλικά από κάποιο άλλο άτομο. Αυτός ο τύπος απιστίας καθοδηγείται από καταστάσεις ή ευκαιρίες που προκύπτουν από την καθημερινότητα και ο «θύτης» είναι πιο επιρρεπής εξαιτίας της ανάγκης του για παράνομη συμπεριφορά, χρήση αλκοόλ ή και ναρκωτικών ουσιών.

Με άλλα λόγια, όπως υποστηρίζουν κάποιοι κοινωνικοί ψυχολόγοι, δεν φταις εσύ που σε απάτησε. Ίσως το άτομο που απίστησε σε βάρος σου να είχε πιει αρκετά και να έδρασε παράτολμα όταν του δόθηκε η ευκαιρία.

Μετά το γεγονός, όσο πιο ερωτευμένα είναι τα άτομα με το σύντροφό τους, τόσο περισσότερες ενοχές νιώθουν. Παρόλα αυτά τα αισθήματα ενοχής εξασθενούν όσο μειώνονται οι πιθανότητες να αποκαλυφθεί η πράξη.

#2 Γιατί σε απάτησε; Αιτία είναι η ανασφάλεια

Η σκέψη πως η αντίσταση στις σεξουαλικές προτιμήσεις κάποιου μπορούν να οδηγήσουν στην απόρριψη, οδηγούν τα ανασφαλή άτομα στο να απιστούν. Η μεγάλη ανάγκη για αποδοχή μπορεί να οδηγήσει τους ανασφαλείς συντρόφους να απιστήσουν, παρότι μπορεί να τρέφουν αισθήματα σεξουαλικής επιθυμίας, αγάπης και προσκόλλησης για τον κύριο σύντροφό τους.

Με άλλα λόγια, κάποιοι απατούν τους συντρόφους τους, όχι επειδή πραγματικά το θέλουν,  αλλά επειδή αποζητούν την αποδοχή που τους λείπει από κάποιο άλλο άτομο. «Γιατί με απάτησε;»: 5 Τύποι Απιστίας

#3 Συναισθηματικό έλλειμμα και συμβιβασμός

Τις περισσότερες φορές, κάποιο συναισθηματικό έλλειμμα οδηγεί τους ανθρώπους να συνάπτουν ερωτικές σχέσεις με παραπάνω από δύο άτομα. Παρόλα αυτά, με τον ερωτικό  σύντροφο δεν υπάρχει πια κανενός είδους συναισθηματικό δέσιμο.

Όσοι απιστούν σε τέτοιες καταστάσεις, συνηθίζουν να είναι συμβιβασμένοι μέσα σε ένα γάμο, αλλά και να λαχταρούν παράλληλα την οικειότητα και τη στοργική σχέση με κάποιον τρίτο.

Αν και συνήθως ο θύτης και θύμα πονούν αρκετά σε αυτή την περίπτωση, είναι σπάνιο να επέλθει χωρισμός εξαιτίας του τρίτου ατόμου. Η σχέση αυτή ούτως ή άλλως δεν θα κρατήσει στο χρόνο και οι σύντροφοι θα χωρίσουν με αιτία άλλα υπάρχοντα συζυγικά προβλήματα.

#4 Πολυγαμία

Δεν αποκλείεται ο σύντροφός σου, ακόμη και αν αναρωτιέσαι «γιατί με απάτησε», να βιώνει γνήσια αγάπη και σεξουαλική επιθυμία για παραπάνω από ένα άτομα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και οι περισσότεροι περιμένουμε τον έναν ή τη μία, είναι δυνατόν να βιώσουμε έντονη ρομαντική αγάπη για πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα.

Και ενώ αυτό είναι εφικτό να συμβεί, η περιπλοκότητα της κατάστασης, το άγχος και το στρες οδηγούν στο οι σύντροφοι να πληγώνουν ο ένας τον άλλον και να χωρίζουν.

#5 «Γιατί με απάτησε;» Υπεύθυνες είναι οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες και η δυσαρέσκεια

Μπορεί ένας άνθρωπος να βρίσκεται σε μία αφοσιωμένη καθ’ όλα σχέση αλλά να μην έχει πλέον συναισθήματα για το σύντροφό του. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει πια σεξουαλική επιθυμία  και αγάπη που να κρατά το ζευγάρι μαζί, παρά μόνο μία αίσθηση υποχρέωσης.

Η έλλειψη αγάπης μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψη δέσμευσης, δημιουργώντας μία ευρύτερη δυσαρέσκεια μέσα στη ρομαντική σχέση.

Συνήθως, οι άπιστοι σε αυτή την κατάσταση δικαιολογούν την απιστία τους, δικαιολογώντας τον εαυτό τους με το επιχείρημα πως δεν έπαιρναν αυτό που ζητούσαν από την υπάρχουσα σχέση.

Σημαντικός παράγοντας σε αυτή την περίπτωση είναι και η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

Θες να ξεπεράσεις τον χωρισμό σου; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

#5+1 «Γιατί με απάτησε;»: Το επόμενο βήμα

Εξαρτάται από εσένα και μόνο πώς θα συνεχίσεις με το σύντροφό σου μετά την απιστία.

Εξέτασε ποιο είδος απιστίας έλαβε χώρο στην περίπτωσή σου και του συντρόφου σου και το πόση δουλειά είστε και οι δύο πρόθυμοι να καταβάλετε για να επιβιώσει η σχέση σας.

Ωστόσο, κανείς δεν εγγυάται πως σύντροφος που απάτησε μία φορά δεν θα το ξανακάνει,  για αυτό να θυμάσαι πως όταν κάποιος απατάει ευκαιριακά, μπορεί να ξαναπατήσει ανεξαρτήτως του αν η απιστία του αποκαλυφθεί η συγχωρεθεί.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.