Μια υγιής σχέση πρέπει να σε κάνει να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου. Να έχεις κίνητρο να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου, να αισθάνεσαι την αγάπη του συντρόφου σου και να μην είσαι εξαρτημένη από την σχέση σου.
Μπορεί να θες να δείχνεις πάντα τον καλύτερο εαυτό στον σύντροφο σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το καταφέρνεις πάντα. Κάποιες φορές θα νιώθεις ανήσυχη και εξαρτημένη από την σχέση σου.
Το να έχεις την ανάγκη του συντρόφου σου σε λογικά πλαίσια μπορεί να τον κάνει να νιώσει ξεχωριστός και να κάνεις τη σχέση σας πιο δυνατή. Παρόλα αυτά, αν αυτή η ανάγκη γίνεται μη υγιής, είσαι εξαρτημένη από την σχέση σου και γαντζωμένη πάνω στο σύντροφο σου το μόνο που θα καταφέρεις είναι ζήλια, περιττό άγχος και να νιώθει ο σύντροφος σου ότι «πνίγεται» στη σχέση σας.
Είναι πολύ όμορφο να αγαπάς και να νιώθεις ότι χρειάζεσαι στη ζωή σου τον σύντροφο σου. Αλλά αν αυτή η ανάγκη γίνεται εξάρτηση τότε μόνο κακό μπορεί να κάνει στη σχέση παρά καλό. Παρακάτω υπάρχουν τα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι εξαρτημένη από την σχέση σου και πως μπορείς να σταματήσεις αυτή τη τοξική συμπεριφορά.
1.Έχεις αρχίσει να χάνεις τον εαυτό σου επειδή είσαι εξαρτημένη από την σχέση σου
Όταν είσαι σε μια σχέση είναι φυσιολογικό να θέλεις να περνάς χρόνο με τον σύντροφο σου. Αλλά το να αφιερώνεις υπερβολικό χρόνο μαζί του δεν είναι καλό.
Θα μπεις στη διαδικασία να προσπαθείς να τον ικανοποιείς συνεχώς, θα περνάς χρόνο μόνο μαζί του, θα συμφωνείς μαζί του για τα πάντα και έτσι θα χάνεις τη δική σου προσωπική ταυτότητα.
Αν δεν μπορείς να σκεφτείς τον εαυτό σου χωρίς τον σύντροφο σου και η ιδέα του χωρισμού σε τρομάζει τότε μάλλον είσαι πολύ εξαρτημένη από την σχέση σου.
2. Έχεις υπερβολικές αντιδράσεις
Είναι φυσιολογικό τα ζευγάρια να διαφωνούν κάθε τόσο, αλλά δεν είναι φυσιολογικό να τσακώνονται για το τίποτα.
Δεν είναι υγιές για τη σχέση σου να τσακώνεσαι για τα πάντα με τον σύντροφο σου, ιδιαίτερα αν αυτό το οποίο σε έκανε να αντιδράσεις άσχημα δεν είναι άξιο λόγου. Αυτό θα φθείρει τη σχέση σας και μπορεί να οδηγηθείτε ακόμα και στον χωρισμό.
3. Στέλνετε συνέχεια μηνύματα ο ένας στον άλλον
Είναι πολύ ωραίο να στείλεις ένα μήνυμα στον σύντροφο σου λέγοντας του ότι τον σκέφτεσαι και αντίστοιχα εκείνος εσένα. Αλλά αν βλέπεις ότι η συζήτηση είναι μονόπλευρη, δηλαδή του στέλνεις μηνύματα απανωτά τα οποία μένουν αναπάντητα και γίνεσαι πιεστική, τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα.
Αν πλέον τα μηνύματα έχουν χάσει την αρχική τους σημασία και απλά προσπαθείς να ελέγξεις τον σύντροφο σου μέσα από αυτά, τότε είσαι εξαρτημένη από την σχέση σου.
4. Ζηλεύεις υπερβολικά διότι είσαι εξαρτημένη από την σχέση σου
Σε μια σχέση είναι λογικό να υπάρχει ζήλια σε ένα υγιές επίπεδο. Η ζήλια μπορεί να σου υπενθυμίσει κατά κάποιο τρόπο ότι κάτι σου είναι σημαντικό.
Τα συναισθήματα ζήλιας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφορμή για να αναθερμανθεί η σχέση σου και όχι για να τρελαθείς και να ελέγχεις διαρκώς τον σύντροφο σου.
5. Δεν λείπει ποτέ ο ένας στον άλλον
Δεν λείπει ποτέ ο ένας στον άλλον γιατί δεν είστε ποτέ χωριστά. Έχεις τις ίδιες παρέες με τον σύντροφο σου, δεν περνάς καθόλου χρόνο χωρίς αυτόν και όπου πάτε είστε μαζί. Αυτή δεν είναι υγιής συμπεριφορά και δείχνει ότι είσαι εξαρτημένη από την σχέση σου.
Οι υγιείς σχέσεις συμβαίνουν όταν δύο άτομα είναι ακόμα σε θέση να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους παρόλο που βρίσκονται σε σχέση. Το να έχεις τα δικά σου ενδιαφέροντα και τις δικές σου φιλίες που σε κάνουν χαρούμενη, θα σε βοηθήσουν από το να μην είσαι εξαρτημένη από την σχέση σου και προσκολλημένη στον σύντροφο σου.
6. Είσαι εξαρτημένη από την σχέση σου, διότι παρακολουθείς τα social media του
Η ζήλια και η ανάγκη να έχεις την σύντροφο σου μπορεί να γίνουν μη υγιή όταν φτάσεις στο σημείο να αγχώνεσαι για το τι κάνει ο σύντροφος σου, όταν δεν είναι μαζί σου.
Αντί να προσπαθείς να αναπτύξεις εμπιστοσύνη με τον σύντροφο σου που είναι ιδιαίτερα σημαντική για μια ευτυχισμένη σχέση, χρησιμοποιείς ως δικαιολογία το πόσο εξαρτημένη είσαι από αυτόν για να παρακολουθήσεις τα social media του.
Και για να μπορέσεις να λύσεις τις δικές σου ανησυχίες θυμώνεις και χειραγωγείς τον σύντροφο σου, έτσι ώστε να σου δώσει τους κωδικούς πρόσβασης για όλους τους διαδικτυακούς του λογαριασμούς.
7. Κάνεις βιαστικές κινήσεις
Το να είσαι εξαρτημένη από την σχέση σου είναι σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης. Όταν είσαι ανασφαλής, προσκολλάσαι γρήγορα στον σύντροφο σου. Αυτό συχνά οδηγεί σε βιαστικές κινήσεις όπως για παράδειγμα, να μετακομίσεις μαζί με τον σύντροφο σου από τις πρώτες εβδομάδες της σχέσης.
Εάν τα πράγματα κινούνται πιο γρήγορα από το κανονικό στη σχέση σου, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι είσαι υπερβολικά εξαρτημένη από τον σύντροφο σου.
8. Έχεις την ανάγκη για συνεχή επιβεβαίωση γιατί είσαι εξαρτημένη από την σχέση σου
Τονίζεις συνεχώς τα αρνητικά σου, προκειμένου να σπεύσει ο σύντροφος σου να σου πει το αντίθετο και να σου κάνει κομπλιμέντα. Παρόλα αυτά, ανεξάρτητα από το πόσες φορές ο σύντροφος σου σε καθησυχάσει για την αγάπη του για εσένα, για την έλξη του προς εσένα ή για το αν είναι πιστός στη σχέση σας, ποτέ δεν τον πιστεύεις.
Έχεις την ανάγκη για συνεχή επιβεβαίωση από εκείνον καθώς έχεις πολλές ανασφάλειες, αλλά αυτό μπορεί να γίνει κουραστικό και επιζήμιο για την σχέση σας.
9. Αίσθημα κατάθλιψης όταν δεν είστε μαζί
Είναι φυσιολογικό να σου λείπει ο σύντροφος σου εάν φύγει για το Σαββατοκύριακο χωρίς εσένα. Αλλά το να πέσεις σε βαθιά κατάθλιψη ή να αγχώνεσαι με τη σκέψη ότι είσαι μακριά από τον σύντροφο σου για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι υγιές.
Αυτό είναι σίγουρα ένα σημάδι ότι είσαι πολύ εξαρτημένη από την σχέση σου και ίσως χρειαστείς και τη βοήθεια ενός ειδικού για το διαχειριστείς. Πρέπει να δουλέψεις με τον εαυτό σου και να εστιάσεις στην προσωπικές σου ανάγκες.
Το να είσαι εξαρτημένη από την σχέση σου δεν είναι κάτι που μπορείς να ξεπεράσεις σε μια μέρα. Είναι βαθιά ριζωμένη συμπεριφορά και όπως κάθε κακή συνήθεια, θα χρειαστεί σκληρή δουλειά, χρόνος και αποφασιστικότητα για να διορθωθεί.
Θα καταφέρεις να αντιμετωπίσεις αυτή την τοξική συμπεριφορά μόνο αν αρχίσεις να επικοινωνείς ουσιαστικά με τον σύντροφο σου και αν συμβουλευτείς κάποιον ειδικό. Ο σύντροφος σου αξίζει την εμπιστοσύνη σου και την ελευθερία να έχει μια υγιή κοινωνική ζωή χωρίς να είσαι προσκολλημένη πάνω του.