Διαφωνίες στη σχέση θα υπάρχουν και σε κάθε σχέση, είτε πρόκειται για ερωτική, είτε για φιλική. Το πως τις διαχειρίζεσαι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Πως θα λύσεις ένα πρόβλημα με τον σύντροφο σου όταν δεν συμφωνείτε σε τίποτα;
Είναι λογικό να είσαι συγχυσμένη και αναστατωμένη όταν νιώθεις πως η σχέση σου δεν σε «ακούει». Πολλά ζευγάρια κάνουν το λάθος να μιλάνε ο ένας πάνω στον άλλο. Θέλουν μόνο να μιλήσουν, να φωνάξουν και όχι να ακούσουν την άλλη πλευρά.
Η σωστή επικοινωνία όμως δεν είναι το ποιος θα φωνάξει πιο δυνατά ή ποιος θα πει την πιο έξυπνη ατάκα. Σωστή επικοινωνία είναι όταν προσπαθείτε να λύσετε το πρόβλημα.
Παρακάτω υπάρχουν 9 αποτελεσματικοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τις διαφωνίες στη σχέση σου.
1. Επικοινώνησε με τον σύντροφο σου όταν θα είσαι ήρεμη
Η σωστή επικοινωνία είναι η βάση μιας υγιούς και πετυχημένης σχέσης. Όταν ένα ζευγάρι επικοινωνεί, χτίζει εμπιστοσύνη. Καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον, τι σκέφτεται, πως νιώθει και τι τον ενοχλεί.
Φρόντισε να επικοινωνείς με τον σύντροφο σου, ειδικότερα όταν διαφωνείτε. Όταν τσακώνεστε είναι δύσκολο με τόσα νεύρα να μην πληγώσεις τον σύντροφο σου. Προσπάθησε όμως να ηρεμήσεις και να σκεφτείς πριν μιλήσεις.
Απόφυγε τις φωνές και τους άσχημους χαρακτηρισμούς. Ρώτησε τον ήρεμα με τι έχει θυμώσει, τι τον έχει ενοχλήσει, πως μπορείς να το διορθώσεις αλλά και πως να το αποφύγεις στο μέλλον.
2. Μάθε να ακούς όταν υπάρχουν διαφωνίες στη σχέση
Για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει να μιλήσεις αλλά και να ακούσεις. Όχι να «ακούς» περιμένοντας απλώς να έρθει η σειρά σου, αλλά να ακούς πραγματικά και να κατανοείς όσα σου λέει ο σύντροφος σου.
Μη μιλάς όσο μιλάει και δώσε του χρόνο να εκφράσει τα συναισθήματά του. Φρόντισε να είστε σε ένα ήσυχο περιβάλλον όσο μιλάτε, ώστε να μην σας διακόψει κανείς. Κοίταζε τον στα μάτια και δείξε του πως τον ακούς και θέλεις να λύσετε το θέμα που έχει προκύψει.
3. Βρες την κατάλληλη στιγμή για να συζητήσεις το πρόβλημα
Αν θέλεις να συζητήσεις κάτι με τον σύντροφο σου, είναι σημαντικό να βρεις τη σωστή στιγμή για να το αναφέρεις. Δε θα είναι καλό αν για παράδειγμα, του το αναφέρεις όταν είναι κουρασμένος, πιεσμένος και νευριασμένος με τη δουλειά του.
Θέλεις να έχει καθαρό μυαλό και να είναι ευδιάθετος, για να είναι σε θέση να συζητήσετε και να βρείτε λύση. Εννοείται πως σε καμία περίπτωση δεν θα λύσεις ένα πρόβλημα μέσω μηνυμάτων.
Είναι προτιμότερο να λύνεις τις διαφωνίες στις σχέση σου από κοντά, όχι μόνο επειδή τα μηνύματα είναι απρόσωπα, αλλά μέσα από τα μηνύματα μπορεί να διογκωθεί ένα όχι και τόσο σημαντικό πρόβλημα.
4. Πρόσεξε τον τόνο της φωνής σου, όταν δημιουργούνται διαφωνίες στη σχέση
Έχει τύχει ποτέ να πεις κάτι για καλό αλλά να το πάρουν στραβά; Ο λόγος που πολλές φορές συμβαίνει αυτό είναι γιατί έχουμε λάθος τόνο φωνής.
Έχεις παρατηρήσει ποτέ τι τόνο χρησιμοποιείς όταν μιλάς; Μπορεί να νομίζεις πως λες κάτι ήρεμα αλλά στην πραγματικότητα να φαίνεται πως φωνάζεις ή ότι είσαι ειρωνική.
Αν θέλεις να λύσεις μια διαφωνία χωρίς να πληγώσεις τον σύντροφο σου, απόφυγε το σαρκασμό και τους αυξημένους τόνους. Να μιλάς με ήρεμο τόνο φωνής και χωρίς να κατηγορείς τον σύντροφο σου.
5. Μίλα με ηρεμία όταν έχεις διαφωνίες στη σχέση σου
Όταν θυμώνουμε, λέμε πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα λέγαμε και τα οποία στην πορεία μπορεί να μετανιώσουμε.
Το να πεις ή να κάνεις κάτι που δεν θα δείχνει σεβασμό προς τον σύντροφο σου είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις πάνω στον τσακωμό. Μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα, χωρίς να τον πληγώσεις και τον προσβάλλεις με τα λεγόμενα σου.
Πάρε μια βαθιά ανάσα, προσπάθησε να ηρεμήσεις και μόλις έχεις καθαρό μυαλό μίλα του. Δεν συζητάτε για να πληγώσετε ο ένας τον άλλον ή για να επαναφέρετε λάθη του παρελθόντος, αλλά για να λύσετε το πρόβλημα. Άκου προσεκτικά τι έχει να σου πει, μην τον διακόπτεις όσο μιλάει και σκέψου καλά πριν μιλήσεις.
6. Να θυμάσαι ότι αγαπιέστε
Όταν είμαστε αναστατωμένοι και θυμωμένοι, τείνουμε να ξεχνάμε κάθε καλό που έχει η σχέση μας. Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως αγαπάς το άτομο με το οποίο τσακώνεσαι.
Κανένα ζευγάρι δεν συμφωνεί σε όλα. Είναι φυσιολογικό να έχετε μικροδιαφωνίες που και που, αρκεί να τις λύνετε με αγάπη και σεβασμό.
7. Δείξε κατανόηση για τις διαφωνίες στη σχέση
Οι παρεξηγήσεις οδηγούν σε τσακωμούς όταν δεν μπαίνεις στη θέση του άλλου. Προσπάθησε να τον καταλάβεις και να δεις και τη δική του πλευρά. Να καταλάβεις πώς νιώθει. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να λύσετε ήρεμα και χωρίς τσακωμούς οποιαδήποτε διαφωνία.
8. Αποδέξου ότι θα υπάρχουν και διαφωνίες στη σχέση
Μπορεί να είναι για πολιτικά, θρησκευτικά ή οτιδήποτε άλλο θέμα. Θα υπάρχουν κάποια θέματα στα οποία δεν θα συμφωνείτε με τίποτα.
Αυτό δεν είναι κακό. Όσο οι λόγοι που δεν συμφωνείτε δεν είναι «σημαντικοί», όπως το να θέλει παιδιά ο ένας ενώ ο άλλος όχι, αποδεχτείτε πως διαφωνείτε σε αυτά τα θέματα και μην προσπαθείτε να αλλάξετε γνώμη ο ένας στον άλλο.
9. Μάθε να συγχωρείς
Είναι σημαντικό να μάθετε να συγχωρείτε ο ένας τον άλλο, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Όταν συγχωρείς τον σύντροφο σου για κάτι που έκανε, σημαίνει πως δεν θα το αναφέρεις ξανά σε μελλοντική διαφωνία προκειμένου να τον στεναχωρήσεις. Συζητήστε τι έγινε, αφήστε το πίσω και προχωρήστε παρακάτω.
Μάθε να ακούς, φέρσου με ηρεμία και μπες στη θέση του. Μόνο έτσι θα λύσεις τις διαφωνίες στη σχέση σου με το άτομο που αγαπάς και θα συνεχίσετε την όμορφη σχέση σας.