Χώρισες. Και είναι χάλια αυτό. Είχατε μεν προβλήματα, αλλά και ποιος δεν έχει. Αλλά αποφάσισες να τα αφήσεις πίσω σου όλα. Δεν κρύβεσαι πια στο σπίτι σου, ακούγοντας καταθλιπτική μουσική και ακούγωντας καψουροτράγουδα. Δεν παραπονιέσαι πια στις φίλες σου. Πίνεις το κρασί σου χωρίς να μπήξεις τα κλάματα για το χωρισμό σου.
Επιβίωσες. Ξεπέρασες τον πόνο. Είσαι πιο δυνατή τώρα από ότι πριν. Είσαι σοφότερη. Ό,τι δεν σε σκοτώνει καλύτερα να φυλάγεται μην το σκοτώσεις εσύ, έτσι δεν λένε; Έχεις το κεφάλι ψηλά και νιώθεις επιτέλους μια χαρά.
Και μετά από όλα αυτά, ο πρώην σου εισβάλει για μία ακόμη φορά στη ζωή σου. Δειλά στην αρχή. Ένα δυο μηνύματα, έτσι για να ξαναπιάσει τη συζήτηση. Αίτημα φιλίας στο Facebook. Και πριν καν το καλοσκεφτείς, ξαναρχίζεις την επικοινωνία μαζί του. Ηλεκτρονική αλληλογραφία. Μια συζήτηση στο messenger. Ένα τηλεφώνημα.
Και τελικά ξέρεις κάτι; Ωραία νιώθεις. Άσχημα χωρίσατε, ναι, αλλά τώρα αυτά πέρασαν. Νιώθεις σχεδόν όπως στην αρχή. Νιώθεις σχεδόν εκείνη την παλιά φλόγα.
Μετά την πικρία και το θυμό και όλο το χρόνο που έχετε περάσει χωριστά ίσως τελικά να έχεις μία δεύτερη ευκαιρία μαζί του.
Πρέπει να την εκμεταλλευτείς, άραγε;
Σκέψου: γιατί χωρίσατε εξαρχής;
Πρέπει λοιπόν να αναρωτηθείς γιατί η σχέση τελείωσε. Ήταν απότομο, ένα τυχαίο γεγονός, μια κακή στιγμή; Ή μήπως ήταν το αποτέλεσμα μιας φθοράς αργής και βασανιστικής; Για κάποιο λόγο τελειώνουν οι σχέσεις. Και για κάποιον λόγο ο πρώην σου είναι πρώην. Τις περισσότερες φορές οι λόγοι που μας οδηγούν στο χωρισμό υφίστανται ακόμη και μετά το χωρισμό.
Αν σε χώρησε γιατί ήσουνγια παράδειγμα αδιάφορη, πιθανότατα να είσαι επίσης αδιάφορη και τη δεύτερη φορά που θα είσαι μαζί του. Αν πάλι εκείνος σε κακομεταχειριζόταν, λεκτικά ή σωματικά, τότε να ξέρεις ότι ένα βασικό στοιχείο ενός κακοποιητικού χαρακτήρα είναι το να πείθει το θύμα του ότι αυτή τη φορά όλα έχουν αλλάξει. (Και ποτέ δεν έχουν αλλάξει, δυστυχώς.)
Όποιοι και να ήταν οι λόγοι που χωρίσατε, το να τρέχεις και να πέφτεις σε μια παλιά σχέση έτσι ανεξέταστα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα σε οδηγήσει στον ίδιο χωρισμό, στην ίδια αποτυχία. Και μάλιστα θα ξέρεις κι από πριν πως πρόκειται να τελειώσει, γιατί θα είναι έργο που έχεις ξαναδεί.
Και δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα για να το αποφύγεις.
Οι λάθος λόγοι να τα ξαναβρείς με τον πρώην σου
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο είναι η επιθυμία σου να τα ξαναβρείς με τον πρώην σου. Για ποιο λόγο να το θέλεις αυτό; Είχες κάνει τόσο κόπο να τον ξεχάσεις. Υπάρχουν ίσως κάποιοι καλοί λόγοι να θέλεις να ξαναμπλέξεις με τον ίδιο άνθρωπο, αλλά είναι λίγοι. Υπάρχουν και ένα σωρό λόγοι που είναι λάθος να τα ξαναβρείτε. Ας πούμε:
Λάθος Λόγος #1: Δεν τον έχεις ξεπεράσει
Έχεις ακούσει που λένε μερικές ότι “θέλω να μιλήσω μαζί του για να μπει ένα τέρμα”, σωστά; Λέμε θέλω να μπει ένα τέρμα. Αυτό σημαίνει ότι όπως τελείωσε η σχέση σου, ή όπως οδεύει, δεν σε ικανοποιεί. Αλλά επίσης κρύβει και μία μικρή ελπίδα επανένωσης με τον πρώην σου, δεν νομίζεις;
Ψάχνεις ένα είδος επισφραγίσματος επειδή τα μέχρι τώρα γεγονότα δεν σε ικανοποιούν συναισθηματικά. Στην πραγματικότητα όσο συχνότερα ακούω κάποια να λέει τη λέξη, τόσο περισσότερο πείθομαι πως μόνο τέρμα δεν είναι.
Ο χωρισμός, ειδικά αν δεν είσαι εσύ αυτή που τον προκαλεί, τσακίζει το εγώ σου. Νιώθεις αποτυχημένη, μόνη, δυστυχής. Νιώθεις προδομένη. Μπορεί οι λόγοι που πρόβαλε ο πρώην σου για να σε χωρίσει να μην σου φάνηκαν καν αξιοπρεπείς λόγοι.
Χώρισες, αυτό είναι το μόνο που ξέρεις. Χώρισες και τον γουστάρεις ακόμη, τόσο απλά. Κρατάς μέσα σου μια μικρή ελπίδα ότι θα ξαναγυρίσει κοντά σου και όταν εκείνος εμφανιστεί και σου ζητήσει μία δεύτερη ευκαιρία, απλώς θα του τη δώσεις.
Το πρόβλημα εδώ είναι ότι δεν αντέχεις να αφήσεις τα πράγματα να κυλήσουν. Δεν αντέχεις να ωριμάσεις εσύ η ίδια, συναισθηματικά και ψυχικά. Δεν αντέχεις να αλλάξεις. Έχεις παγώσει τη ζωή σου σε ένα σημείο επειδή δεν μπορείς να αποδεχτείς το γεγονός ότι δεν εξελίχθηκε η σχέση σου όπως ήθελες. Δεν επιλέγεις άλλους συντρόφους μολονότι ίσως σου ταιριάζουν καλύτερα. Έμεινες μόνη σου, ελπίζοντας να γυρίσει κάποτε εκείνος.
Το τέρμα λοιπόν το δίνεις εσύ, μέσα σου. Δεν έρχεται εξωτερικά, μόνο και μόνο επειδή εσύ ήλπιζες να τελειώσουν διαφορετικά τα πράγματα από ότι όντως τελείωσαν. Το τέρμα έρχεται μόνο όταν αποδεχτείς όσα συνέβησαν ως έχουν.
Λάθος Λόγος #2: Νιώθεις νοσταλγία
Οι αναμνήσεις είναι παράξενο πράγμα. Νομίζουμε ότι οι αναμνήσεις μας αποτελούν ακριβές αντίγραφο όσων συνέβησαν στο παρελθόν μας. Νομίζουμε πως οι αναμνήσεις μας είναι ακριβείς και αληθείς.
Δυστυχώς, οι αναμνήσεις δεν είναι καθόλου αξιόπιστες. Εκτός του ότι η μνήμη μας δεν είναι πάντοτε τόσο καλή και ξεχνάμε λεπτομέρειες, έχουμε και την τάση να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις και να στεκόμαστε μονάχα σε αυτά που θέλουμε να θυμόμαστε.
Μοιραία, η παλιά μας σχέση φιλτράρεται. Τη βλέπουμε μέσα από πρίσμα. Θυμόμαστε τις καλές στιγμές. Αποφεύγουμε να θυμόμαστε ας πούμε εκείνο τον καυγά που κοντέψαμε να σκοτωθούμε, και είναι λογικό. Δε θέλουμε να θυμόμαστε πότε του ραγίσαμε την καρδιά. Δε θέλουμε να θυμόμαστε πότε κι εκείνος μας ράγισε την καρδιά.
Θυμόμαστε τις καλές στιγμές λοιπόν, τις αρνητικές τις αποφεύγουμε. Καταφεύγουμε στις ευχάριστες αναμνήσεις, αναζητάμε τη θαλπωρή τους. Θέλουμε να νιώσουμε όπως νιώθαμε τότε. Οι παλιές μας σχέσεις έχουν μία οικειότητα, είναι κομμάτι του εαυτού μας. Αυτό μας κάνει να τις νοσταλγούμε και να θέλουμε να γυρίσουμε σε αυτές.
Όμως η παλιά μας σχέση πιθανώς να εξακολουθεί να μην μας ταιριάζει. Έχει να κάνει με την απροθυμία μας να αφήσουμε τη ζώνη ασφάλειάς μας. Έχει να κάνει με την απροθυμία μας να προχωρήσουμε παρακάτω, να ωριμάσουμε, να αλλάξουμε. Έχει να κάνει με την απροθυμία μας να αφήσουμε πίσω τη μιζέρια και την αυτολύπησή μας.
Με το φόβο που έχουμε να ξεκινήσουμε κάτι καινούριο. Μας τρομάζει να γνωρίσουμε άλλους ανθρώπους. Μας φαίνεται αδύνατον κάποιες φορές. Όμως μόνο γνωρίζοντας καινούρια πρόσωπα θα βρούμε αυτό που πραγματικά μας ταιριάζει.
Λάθος Λόγος #3: Νιώθεις μοναξιά και θέλεις να τα ξαναβρείς με τον πρώην σου
Συχνά αυτός είναι επίσης ένας λόγος. Δεν έχουμε βρει κάτι άλλο. Η μοναξιά μάς φαίνεται πολύ πιο καταθλιπτική από το να ξαναπέσουμε στα ίδια. Το άδειο μας κρεβάτι, η μοναξιά το Σαββατόβραδο.
Μπορεί να μην τον αγαπάς πια, μπορεί να μην σου αρέσει καν. Αλλά δεν θέλετε να είστε άλλο μόνοι, ούτε εσύ ούτε εκείνος. Δεν αντέχεις να βγαίνεις κάθε βράδυ ελπίζοντας να βρεις κάτι άλλο και απλώς να καταλήγεις να παρακολουθείς ζηλόφθονα κάθε ζευγάρι που ευτυχεί.
Αν θες να έχεις στην προσωπική σου ζωή ποιοτικές επιλογές, δες εδώ
Ξαφνικά λοιπόν ο πρώην σου δίνει σημεία ζωής. Μόνη εσύ, μόνος αυτός, χωρίς προοπτικές. Θα δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία. Αλλά δεν είστε ζευγάρι επειδή αγαπάτε ο ένας τον άλλο.
Είστε ζευγάρι επειδή μέσα από αυτή τη σχέση καλύπτετε, ή προσπαθείτε να καλύψετε, το συναισθηματικό σας κενό. Δεν είστε πραγματικά μαζί, είστε απλά μόνοι μαζί με κάποιον άλλο, χρησιμοποιώντας ο ένας τον άλλο προκειμένου να καλύψετε αυτά που νιώθετε.
Υπάρχει βέβαια και το άλλο σενάριο. Ο ένας από τους δυο σας να νιώθει απλώς μοναξιά, ενώ ο άλλος να προσπαθεί όντως να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Έτσι, όχι μόνο κάνεις μία σχέση απλώς και μόνο για να ξεχάσεις τη μοναξιά σου, αλλά πληγώνεις και τον σύντροφό σου.
Αν πράγματι λοιπόν θέλεις να ξεκινήσεις κάτι νέο με τον παλιό σου σύντροφο, αν θέλεις να τα ξαναβρείς με τον πρώην σου, πρέπει να το σκεφτείς καλά. Τί νιώθεις και τί θέλεις. Να καταλάβεις όντως τί προσπαθείς να κάνεις και τί ειλικρινά θέλεις.
Και αν είσαι σίγουρη πως το να τα ξαναβρείς με τον πρώην σου είναι όντως αυτό που θέλεις, τότε προχώρα.