Ναρκισσιστής Σύντροφος: 13 Σημάδια που το Αποδεικνύουν - Women's Bible

Ναρκισσιστής Σύντροφος: 13 Σημάδια που το Αποδεικνύουν

Ναρκισσιστής Σύντροφος: 13 Σημάδια που το Αποδεικνύουν

Όταν τον γνώρισες δεν μπορούσες να πιστέψεις πόσο τυχερή είσαι. Ήταν γοητευτικός, εξωστρεφής και ό,τι άλλο είχες ονειρευτεί να έχει ο ιδανικός άντρας για εσένα. Ένιωσες ότι επιτέλους έκανες τη σωστή επιλογή, μέχρι που διαπίστωσες ότι ίσως ο σύντροφος σου είναι ναρκισσιστής.

Ο ναρκισσιστής σύντροφος σταδιακά γίνεται επικριτικός και θέλει να σε ελέγχει. Νομίζει ότι όλα περιστρέφονται γύρω από αυτόν και δεν το νοιάζει πως αισθάνεσαι εσύ και τι σκέφτεσαι. Σταδιακά, ο άντρας που γνώρισες, γίνεται πια παρελθόν.

Σίγουρα θα αναρωτιέσαι πως έγινε αυτό ή πως γίνεται να άλλαξε τόσο πολύ. Δεν άλλαξε, αυτό ήταν κάτι που προϋπήρχε βαθιά μέσα του. Το πρόβλημα ήταν ότι σου παρουσίασε έναν άλλο άνθρωπο από αυτόν που είναι στην πραγματικότητα και εσύ τον πίστεψες.

Είναι εύκολο να ξεγελαστείς από έναν ναρκισσιστή. Αν όλα αυτά σου φαίνονται οικεία, τότε μάλλον ο σύντροφος σου έχει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Αν δεν είσαι σίγουρη για το αν ο σύντροφος σου είναι ναρκισσιστής ή όχι, παρακάτω υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις.

1. Ο ναρκισσιστής άντρας νιώθει ότι υπερέχει

Πιθανότατα λέει σε όλους για τα μεγάλα του κατορθώματα και κομπάζει για ό,τι έχει πετύχει στη ζωή του. Θέλει οι άνθρωποι να νομίζουν ότι είναι καλύτερος από εκείνους και κυρίως από εσένα.

2. Δεν ακούει τη δική σου γνώμη

Είτε πρόκειται για κάτι απλό όπως αυτό το τι να κάνετε το βράδυ του Σαββάτου, είτε για κάτι σημαντικό όπως το σπίτι που θα αγοράσετε, ο ναρκισσιστής σύντροφος σου δεν ακούει πραγματικά τη γνώμη σου. Μπορεί να προσποιείται, αλλά στη συνέχεια κάνει ό,τι θέλει ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από το τι νομίζεις εσύ.

3. Θέλει να έχει πάντα δίκιο ο ναρκισσιστής σύντροφος

Νομίζει ότι γνωρίζει τα πάντα. Μπορεί να του πεις κάτι και να έχεις δίκιο αλλά να διαφωνήσει μαζί σου προκειμένου να σου αποδείξει το αντίθετο. Δεν τον νοιάζει αν είναι λάθος, το μόνο που τον νοιάζει είναι να «κερδίζει» και να έχει δίκιο.

4. Σε ελέγχει

Θέλει να σε ελέγχει σε ότι και να κάνεις. Είτε αυτό αφορά την εξωτερική σου εμφάνιση και τι θα φορέσεις, είτε την καθημερινότητα σου και αν θέλεις να βγεις με τους φίλους σου. Σε περιορίζει, σου βάζει όρια σε διάφορους τομείς στη ζωή σου και σου συμπεριφέρεται σαν να είσαι μικρό παιδί.

5. Προσπαθεί να σε χειραγωγήσει

Ο ναρκισσιστής σύντροφος προσπαθεί να σε χειραγωγεί διαρκώς και να σου κάνει πλύση εγκεφάλου. Επιδιώκει να διαστρεβλώσει τα λεγόμενα σου και σε κάνει να πιστεύεις άλλα πράγματα, με αποτέλεσμα να αμφισβητείς τον ίδιο σου τον εαυτό και τη λογική σου.

6. Ο ναρκισσιστής θέλει να τον θαυμάζουν

Ο ναρκισσιστής σύντροφος θέλει πάντα να του λες πόσο καταπληκτικός είναι και αποζητά συνεχώς τον θαυμασμό. Όπως είπαμε και παραπάνω προσπαθεί να φαίνεται καλύτερος από όλους. Ναρκισσιστής Σύντροφος: 13 Σημάδια που το Αποδεικνύουν

7. Δεν δείχνει καμία ενσυναίσθηση

Του λείπει πλήρως η ικανότητα να βλέπει την δική σου οπτική για οτιδήποτε. Δεν τον ενδιαφέρει πως αισθάνεσαι και αν έχεις πληγωθεί από κάτι. Νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και για το τι σκέφτεται εκείνος. Ενδεχομένως να μην παρατηρεί αν είσαι στεναχωρημένη ή θυμωμένη, και όταν το κάνει, θα σε κάνει να νιώσεις ότι τα συναισθήματα σου δεν έχουν σημασία.

8. Κατηγορεί εσένα για τα πάντα

Δεν αναλαμβάνει ποτέ προσωπική ευθύνη για τίποτα και πάντα κατηγορεί εσένα ή άλλους ανθρώπους. Όλα είναι πάντα δικό σου λάθος, εκείνος δεν κάνει το ποτέ παραμικρό λάθος. Ακόμα και αν προσπαθήσεις να συζητήσεις μαζί του και με επιχειρήματα του πεις ότι κάτι έκανε λάθος, θα προσπαθήσει να το αρνηθεί και να ρίξει τις ευθύνες σε εσένα.

Νιώθεις ότι ο σύντροφος σου είναι ναρκισσιστής και δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς; Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

9. Ο ναρκισσιστής θυματοποιεί τον εαυτό του

Επειδή ποτέ δεν φταίει για τίποτα, ο ναρκισσιστής σύντροφος σου είναι συνήθως το «θύμα» των πράξεων των άλλων. Αν για παράδειγμα ένα πρότζεκτ στην δουλειά του αποτύχει, θα κατηγορήσει το αφεντικό του, τους συναδέλφους ή τους πελάτες του για αυτή την αποτυχία. Έχει διαρκώς τη νοοτροπία του θύματος γιατί δεν μπορεί να πάρει ο ίδιος τις ευθύνες των πράξεων του.

10. Δεν νιώθει ενοχές

Μπορεί να πει ή να κάνει πράγματα που θα σε πληγώσουν πολύ, χωρίς να τον ενδιαφέρει. Μπορεί ακόμα και να τον πιάσεις να στέλνει μηνύματα σε άλλη γυναίκα. Ακόμη και τότε δεν θα νιώσει καθόλου ενοχές, αντιθέτως θα κοιτάξει να υποβαθμίσει το γεγονός και θα σου ζητήσει να το ξεπεράσεις.

11. Ο ναρκισσιστής λέει συνεχώς ψέματα

Όλα όσα βγαίνουν από το στόμα του τείνουν να είναι ψέματα. Μπορεί να μην έχεις αποδείξεις ότι λέει ψέματα, αλλά μάλλον έχεις ένστικτο ότι αυτό που λέει τις περισσότερες φορές δεν είναι αλήθεια.

12. Είναι κακός και κακοποιητικός

Είναι κακός μαζί σου. Σου μιλάει άσχημα και σε υποβιβάζει διαρκώς με άσχημους χαρακτηρισμούς. Πιθανότατα να σου λέει ότι είσαι τυχερή που τον έχεις, διότι κανένας άλλος δεν θα σε ήθελε. Σου ασκεί λεκτική και ψυχολογική βία και στη συνέχεια της σχέσης ίσως να μη διστάσει να σου ασκήσει και σωματική.

13. Απολαμβάνει να σε βλέπει πληγωμένη

Επειδή είναι ανίκανος να νιώσει ενσυναίσθηση, σχεδόν απολαμβάνει να σε βλέπει πληγωμένη, είτε συναισθηματικά, είτε σωματικά. Του δίνει μια αίσθηση δύναμης και υπεροχής πάνω σου. Επίσης δεν αισθάνεται απολύτως καμία ενοχή όταν σου προκαλεί ο ίδιος πόνο.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.