Η σύγχυση και ο εκνευρισμός στις σχέσεις, ειδικά στις μακροχρόνιες, είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο. Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με την καθημερινότητα και την ρουτίνα είναι λογικό να υπάρχουν απαιτήσεις αλλά και αρνητικά συναισθήματα που τις ακολουθούν. Εάν νιώθεις ότι τα πράγματα στην σχέση σου βγαίνουν εκτός ελέγχου, έχω κάποιες συμβουλές να σου δώσω έτσι ώστε να μπορέσεις να διαχειριστείς τον θυμό σου αλλά και την κατάσταση, όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα γίνεται.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώθεις άσχημα για αυτό και να κατηγορείς τον εαυτό σου αν χάνεις τον έλεγχο, ωστόσο θα πρέπει να βοηθήσεις την σχέση σου και τον εαυτό σου να το αντιμετωπίσει.
Έχω συγκεντρώσει 7 σημαντικά βήματα που θα πρέπει να κάνεις και να αναλογιστείς προκειμένου να βελτιώσεις την κατάσταση.
#1 Βρες την αιτία που προκάλεσαι τον θυμό σου
Σκέψου γιατί είσαι τόσο θυμωμένη. Υπάρχει κάτι στη ζωή σου που σε κάνει να νιώθεις ότι δεν έχεις τον έλεγχο;
Υπάρχει κάτι που έχεις θάψει βαθιά μέσα σου και έρχεται στην επιφάνεια με εκρήξεις θυμού; Ή μήπως συμβαίνει κάτι επανειλημμένα μέσα στην σχέση σου που σε πιέζει και σε ωθεί σε αρνητικά συναισθήματα και έντονο θυμό;
Οτιδήποτε και αν συμβαίνει, χρειάζεται να προσπαθήσεις να καταλάβεις ποια είναι τα αίτια πίσω από την συμπεριφορά και τις πράξεις σου. Σκέψου τον λόγο που είναι πιθανό να προκαλεί τις εκρήξεις θυμού και θα έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στο να το αντιμετωπίσεις.
#2 Εντόπισε τα «κουμπιά» σου
Το να έχεις αυτογνωσία είναι μια πολύ χρήσιμη ικανότητα στην ζωή γενικότερα, αλλά είναι επίσης σημαντικό το να έχεις και μια υγιή, λειτουργική σχέση.
Εάν γνωρίζεις ότι μπορεί να θυμώσεις πολύ εύκολα, σκέψου τι είναι αυτό που πυροδοτεί τον θυμό σου.
Μπορεί να είναι όταν κάποιος μιλάει για κάποιο θέμα που νιώθεις ότι σε προσβάλλει, όπως η πολιτική ή μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ανασφάλεια σχετικά με την δουλειά σου. Για παράδειγμα, μετά από κάποιο meeting με τον υπεύθυνο σου.
Προσπάθησε να εντοπίσεις μοτίβα συμπεριφοράς που σε οδηγούν στο να χάνεις τον έλεγχο. Αυτό θα σε βοηθήσει να περιορίσεις την έκθεσή σου σε αυτά και να μάθεις ταυτόχρονα να τα διαχειρίζεσαι με έναν πιο υγιή τρόπο.
#3 Επικοινώνησε τον θυμό σου και τα συναισθήματα σου με ειλικρίνεια
Είναι σημαντικό να μιλήσεις με τον σύντροφό σου για αυτό, να του εξηγήσεις πως νιώθεις και ότι είναι κάτι που δεν ελέγχεις ούτε κάνεις σκόπιμα.
Αυτό δείχνει ότι νοιάζεσαι για εκείνον και ότι γνωρίζεις πως η συμπεριφορά σου μπορεί να ξεπεράσει τα όρια εξαιτίας του προβλήματος του θυμού σου.
Όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη για τις πράξεις σου, δείχνεις ότι είσαι ώριμη και υπεύθυνη.
Η ειλικρινής επικοινωνία θα βοηθήσει τον σύντροφό σου να νιώσει ασφαλής και να καθησυχαστεί. Επιπλέον, η κίνηση αυτή εκφράζει την διάθεση σου να κάνεις αλλαγές, κάτι που θα το εκτιμήσει και θα τον κάνει να νιώσει καλύτερα για το μέλλον της σχέσης σας.
Να είσαι ειλικρινής χωρίς να τον κατηγορείς εάν κάποια συμπεριφορά του σε θυμώνει κάποιες φορές. Απλά μίλησε του για το πως η συμπεριφορά και των δύο επηρεάζει την σχέση, χωρίς να του επιτεθείς λεκτικά και να τον κάνεις να νιώσει άσχημα.
#4 Συζήτα για τις προσδοκίες σου
Ίσως να θυμώνεις επειδή σε ενοχλεί κάτι στην σχέση σου, ή επειδή μπορείς να θυμώνεις όσο θέλεις με τον σύντροφό σου γιατί πάντα σε συγχωρεί και δεν φαίνεται να τον ενοχλεί η συμπεριφορά σου.
Εάν δεν βρίσκεις κανέναν τρόπο να διαχειριστείς τον θυμό σου, μίλα στον σύντροφό σου και ανοίξτε μια συζήτηση για τις απαιτήσεις που έχετε ο ένας από τον άλλο, και για το τι θα θέλατε να είναι διαφορετικό στην σχέση σας.
Ίσως αυτό που να θέλεις είναι να σε ηρεμεί όταν νιώθεις ότι σε κατακλύζει ο θυμός ή να βάζει κάποια όρια στην συμπεριφορά σου. Ή μπορεί να θέλεις απλά να είναι εκεί να σε ακούσει μετά από μια άσχημη ημέρα και να δώσει κάποια συμβουλή έτσι ώστε να είσαι πιο χαλαρή.
Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε μια πιο ισορροπημένη σχέση. Μην γίνεσαι άδικη και απαιτείς συνέχεια να είναι εκεί να σε ακούει να φωνάζεις. Πάντα να προσπαθείς να είσαι όσο πιο χαλαρή γίνεται και ανοιχτή για συζήτηση.
Θες να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ
#5 Θέσε όρια
Αναλογίσου τι όρια μπορείς να συμφωνήσεις με τον σύντροφό σου αλλά και εκείνος για εσένα, προκειμένου να σε βοηθήσει.
Για παράδειγμα μπορείτε να συμφωνήσετε ότι όταν αρχίσεις και θυμώνεις και φωνάζεις, μετά από 5 λεπτά πρέπει να σταματήσεις και να κάτσεις να χαλαρώσεις.
Για παράδειγμα, όταν επιστρέφεις σπίτι από μια κακή μέρα στη δουλειά και αρχίζεις και φωνάζεις για το πόσο θυμωμένη είσαι.
Ο σύντροφός σου σε αυτή την περίπτωση μπορεί κατά λάθος να ενισχύσει αυτή την συμπεριφορά. Σκέψου ότι είσαι ήδη θυμωμένη και εκείνος έκανε κάτι που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα σε ενοχλούσε αλλά είσαι ήδη εκτός ελέγχου.
Ίσως να χρειαστεί να συμφωνήσετε πως μετά την δουλειά θα βλέπεις κάποιον φίλο για να επεξεργαστείς τη μέρα και να χαλαρώσεις ή να πας μια μικρή βόλτα.
Αυτός ο χρόνος θα σε βοηθήσει να αποβάλλεις το αίσθημα θυμού που αντιμετωπίζεις, και έτσι θα μπορέσεις να γυρίσεις σπίτι και να είσαι ανανεωμένη και υπό έλεγχο συναισθηματικά με τον σύντροφό σου.
#6 Άκου τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου
Εδώ θα πρέπει να κάνεις την σύνδεση με την πρώτη συμβουλή, ποια είναι τα αίτια πίσω από τον θυμό σου;
Μπορεί να είναι οι ανάγκες σου που δεν ικανοποιούνται μέσα στη σχέση, το οποίο σου δημιουργεί σύγχυση και ξεσπάς.
Μπορεί ο σύντροφός σου να είναι υπέροχος, αλλά να νιώθεις ότι η υπόλοιπη ζωή σου είναι εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα να του φωνάζεις επειδή θέλεις να νιώσεις ότι έχεις τον έλεγχο.
Είτε είναι το ένα είτε το άλλο, σίγουρα με το να είσαι μόνιμα εξοργισμένη δεν πρόκειται να διορθωθεί η κατάσταση.
Σκέψου λοιπόν τώρα, τι είναι αυτό που θα μπορούσε να σε βοηθήσει για να νιώσεις περισσότερο ικανοποιημένη.
Όποιες και αν είναι οι ανάγκες σου, το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται να βρεις τρόπους που θα σε βοηθήσουν να πάρεις τον έλεγχο και να τις διεκδικήσεις, είτε μόνη είτε μαζί με τον σύντροφό σου.
#7 Αν δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς τον θυμό σου αναζήτα εξωτερική βοήθεια
Είναι πολύ πιθανό με όλα όσα έχεις διαβάσει σε αυτό το άρθρο να νιώθεις άσχημα, αλλά πραγματικά δεν χρειάζεται.
Απλά, σου υποδεικνύω ότι το να έχεις πρόβλημα με τα συναισθήματά σου είναι ναι μεν φυσιολογικό αλλά χρειάζεται να αναλάβεις και την ευθύνη αυτού του προβλήματος.
Τα συναισθήματά μας συνήθως επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες, οπότε κανείς δεν θα απαιτήσει από εσένα να μην εκνευρίζεσαι με την σχέση σου, την δουλειά σου κλπ.
Όμως, εάν ξέρεις ότι το επίπεδο διαχείρισης του θυμού σου είναι χαμηλό, χρειάζεται να αναλάβεις πλήρη ευθύνη και να βρεις τρόπους να επιλύσεις τα θέματα σου.
Εάν δεν μπορείς να το κάνεις μόνη σου, υπάρχουν πολλοί τρόποι εξωτερικής βοήθειας, εάν πιστεύεις ότι ο θυμός σου έχει φτάσει σε επικίνδυνα όρια.
Θα πρέπει να αναθεωρήσεις την σχέση σου αλλά και τους υπόλοιπους τομείς στην ζωή σου και να εντοπίσεις αν αυτό που συμβαίνει είναι, για παράδειγμα, ότι είσαι απογοητευμένη από τον σύντροφό σου ή νιώθεις ενοχές επειδή δεν μπορείς να είσαι χαρούμενη με τον άνθρωπο που αγαπάς και σε αγαπάει.
Όλα αυτά αλλά και πολλά άλλα ζητήματα, οδηγούν στο να καταπιέζεις συναισθήματα τα οποία στην συνέχεια κάνουν την εμφάνιση τους ως θυμός.
Είναι στο χέρι σου λοιπόν να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα που υπάρχουν στην σχέση σου και όταν το κάνεις θα αποκτήσεις ξανά τον έλεγχο και θα είσαι πιο ήρεμη και χαρούμενη.