Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά η επικοινωνία είναι το κλειδί για οποιαδήποτε σχέση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να επικοινωνείς καλύτερα με κάποιον, άλλα είναι πιο εύκολο να πεις σε κάποιον ότι η επικοινωνία είναι σημαντική για μια υγιή σχέση παρά να του εξηγήσεις πως να το κάνει.
Η επικοινωνία είναι η επιτυχής μεταφορά ή ανταλλαγή ιδεών και συναισθημάτων. Εκτός από καλή ομιλήτρια θα πρέπει να είσαι εξίσου καλή ακροάτρια προκειμένου να επικοινωνείς καλύτερα με τον σύντροφο σου.
Η επικοινωνία αφορά την έκφραση του εαυτού σου με έναν υγιή τρόπο, την ακρόαση του συντρόφου σου όταν κάνει το ίδιο, την ακρόαση και την απορρόφηση όσων έχει να πει το άλλο άτομο.
Παρακάτω είναι 5 τρόποι να επικοινωνείς καλύτερα και να χτίσεις μια πιο υγιή σχέση.
#1 Κάνε ουσιαστικές ερωτήσεις για να επικοινωνείς καλύτερα
Επικοινωνία δεν είναι μόνο να μιλάμε για το πώς πέρασε η μέρα του άλλου και τι θα φάει για μεσημεριανό. Πρόκειται για πιο ουσιαστικές και βαθιές συζητήσεις μέσα από τις οποίες θα γνωρίσεις όλο και καλύτερα τον σύντροφο σου.
Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο, διότι δεν αισθάνονται όλοι οι άνθρωποι το ίδιο άνετα να μιλούν για τα συναισθήματα τους.
Υπάρχουν τρόποι να το πετύχεις αυτό χωρίς να πιέσεις τον σύντροφο σου να σου αποκαλύψει τα βαθύτερα μυστικά του. Προσπάθησε να μη κάνεις ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν απλά με ένα ναι ή όχι αλλά ερωτήσεις ανοιχτού τύπου δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο σύντροφο σου να επιλέξει αν θα μοιραστεί μαζί σου περισσότερα πράγματα.
Λάβε υπόψη σου ότι δεν εξωτερικεύουν εύκολα όλοι οι άνθρωποι τα συναισθήματα τους. Θα πρέπει να είσαι υπομονετική με τον σύντροφο σου και να σέβεσαι τα συναισθηματικά του όρια, όπως και εκείνος το ίδιο.
Όσο περισσότερο γνωρίζετε ο ένας τον άλλον, τόσο πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς θα είστε. Έτσι με την ειλικρίνεια θα δημιουργηθεί και η εμπιστοσύνη που είναι δύο από τους πιο σημαντικούς πυλώνες μιας υγιούς σχέσης.
#2 Παρατήρησε τη γλώσσα του σώματος
Αν ο σύντροφος σου λέει για παράδειγμα «η μέρα μου ήταν μια χαρά» αλλά ο τόνος της φωνής του ακούγεται νευριασμένος ή αναστατωμένος, τότε μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο που νιώθει αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμος να το επικοινωνήσει. Η επικοινωνία δεν αφορά μόνο τις λέξεις που λέμε, αλλά και τον τρόπο που τις λέμε.
Ο τόνος της φωνής μας και η στάση μας πολλές φορές μπορούν να μας δώσουν παραπάνω πληροφορίες από ότι τα λόγια που βγαίνουν από το στόμα μας. Το να καταλαβαίνεις τι θέλει να επικοινωνήσει ο άλλος μέσω μη λεκτικών στοιχείων είναι πολύ σημαντικό για να επικοινωνείς καλύτερα και πρόκειται για μια δεξιότητα που θα πρέπει να εκμεταλλευτείς.
Παρατήρησε τις εκφράσεις του προσώπου του συντρόφου σου, τις κινήσεις των χεριών του, τη γλώσσα του σώματος του και άκου τον τόνο της φωνής του.
#3 Μην προσπαθείς να διαβάσεις το μυαλό του
Κάποιες φορές μπορούμε να πούμε πως αισθάνεται κάποια απλά κοιτάζοντας τον. Αυτό είναι δύσκολο να συμβεί πάντα, όσο και να θέλουμε να διαβάζουμε το μυαλό κάποιου δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το κάνουμε.
Έτσι, προκειμένου να επικοινωνείς καλύτερα με το σύντροφο σου, αν δεν είσαι σίγουρη πως αισθάνεται και τι τον απασχολεί είναι προτιμότερο να τον ρωτήσεις.
Εάν είσαι από τους ανθρώπους που κρατάνε όλα τα πράγματα για τον εαυτό τους και περιμένεις από το σύντροφό σου να διαβάσει το μυαλό σου, αφιέρωσε λίγο χρόνο να εκτιμήσεις το γεγονός ότι ο σύντροφός σου κάνει μια προσπάθεια ρωτώντας σε τι συμβαίνει αντί να αγνοήσεις το πρόβλημα.
Όταν νιώθεις έτοιμη να ανοιχτείς είναι καλό να ενημερώσεις το σύντροφο σου για το τι σε απασχολεί. Δεν είναι υγιές να λες ότι είσαι καλά, να μην είσαι και να περιμένεις από εκείνον να το καταλάβει.
Προσπάθησε να είσαι ειλικρινής με το πώς αισθάνεσαι διότι είναι καλύτερο από το να γίνεσαι επιθετική.
Φυσικά, είναι φοβερό όταν γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον τόσο καλά να μπορούμε πρακτικά να διαβάσουμε τις σκέψεις του άλλου και να ξέρουμε ακριβώς τι να πούμε στις σωστές στιγμές, αλλά είμαστε άνθρωποι και μπορεί να κάνουμε λάθη μερικές φορές ή οι ενδείξεις που φαίνονται προφανείς να είναι λανθασμένες.
Είναι σημαντικό να κάνετε και οι δύο μια προσπάθεια να κατανοήσετε καλύτερα ο ένας τον άλλον και να είστε υπομονετικοί.
#4 Οι συζητήσεις για να επικοινωνείς καλύτερα πρέπει να είναι μια αμφίδρομη διαδικασία.
Καθώς επικοινωνείς με τον σύντροφο σου παρατήρησε πόσες φορές αναφέρεσαι στον εαυτό σου, πόσες φορές του απευθύνεις το λόγο και πόσες φορές για εσάς ως ζευγάρι. Αν η συζήτηση επικεντρώνεται μόνο σε εσένα, αυτό δεν είναι μια πραγματική συζήτηση αλλά μονόλογος.
Μη ξεχνάς να ρωτάς και εσύ τον σύντροφο σου πώς αισθάνεται και τι σκέφτεται.
Οι σχέσεις αφορούν και τους δύο ανθρώπους και ο καθένας πρέπει να έχει τον ίδιο λόγο για τα πράγματα. Πρέπει ο σύντροφος σου να νιώθει ότι τον ακούς, έτσι ώστε να εκφράσει τις σκέψεις του και εσένα αντίστοιχα.
Αν νιώθεις ότι ο σύντροφος σου κυριαρχεί στις συζητήσεις και δεν μπορείς να πεις κουβέντα είναι σημαντικό να τον ενημερώσεις διότι μπορεί να μην το καταλαβαίνει ότι το κάνει. Οι συνομιλίες θα πρέπει να είναι σαν έναν αγώνα τένις.
#5 Πες του τι χρειάζεσαι
Μερικές φορές αυτό που χρειάζεσαι από τον σύντροφο σου είναι να νιώσεις την υποστήριξη του και ότι συμπάσχει με αυτά που του λες. Άλλες φορές ίσως χρειάζεσαι να σου δώσει συμβουλές σχετικά με ένα θέμα που σε απασχολεί και πως θα το διαχειριζόταν εκείνος.
Επειδή όπως αναφέραμε παραπάνω κανείς δεν χρειάζεται να διαβάζει το μυαλό του άλλου, καλό θα ήταν να τον ενημερώνεις εκ των προτέρων για το τι χρειάζεσαι σε κάθε περίπτωση.
Με το να γνωρίζει εκ των προτέρων ο σύντροφος σου τι χρειάζεσαι τη δεδομένη στιγμή, μπορούν να αποφευχθούν περιττές διαφωνίες που μπορεί να προκληθούν λόγω εσφαλμένης επικοινωνίας.
Τελικά, η επικοινωνία είναι μια ικανότητα, που σημαίνει ότι υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης. Να είσαι ειλικρινής, ευγενική και ευθύς προκειμένου να διατηρήσεις μια υγιή επικοινωνία με τον σύντροφο σου.