Φόβος Εγκατάλειψης: Μήπως τον έχεις και εσύ; - Women's Bible

Φόβος Εγκατάλειψης: Μήπως τον έχεις και εσύ;

Φόβος Εγκατάλειψης: Μήπως τον έχεις και εσύ;

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν αυτό που ονομάζεται Φόβος Εγκατάλειψης εξαιτίας κάποιου γεγονότος που έχει συμβεί στο παρελθόν τους. Πιστεύουν πως δεν αξίζουν την αγάπη του συντρόφου τους και έχουν μόνιμο φόβο πως θα μείνουν μόνοι.

Ο φόβος εγκατάλειψης εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Μπορεί να ζηλεύεις υπερβολικά, να ελέγχεις κάθε κίνηση του συντρόφου σου, να έχεις παράλογες απαιτήσεις από αυτόν, να πιστεύεις πως δεν αξίζεις την αγάπη του ή να έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Μπορεί επίσης να τον απατάς, ώστε αν σε χωρίσει να έχεις κάποιον άλλο και να μη μείνεις μόνη σου ή να τον χωρίζεις εσύ φοβούμενη μη σε χωρίσει αυτός πρώτος.

Δεν είναι απαραίτητο να έχεις όλα τα παραπάνω για να έχεις φόβο εγκατάλειψης. Μπορεί να εμφανίζεις μερικές από αυτές τις συμπεριφορές. Για να σταματήσεις όμως να καταστρέφεις τις σχέσεις σου, πρέπει να αναγνωρίσεις πως έχεις αυτό το φόβο.

Πως όμως θα τον ξεπεράσεις αφού καταλάβεις πως τον έχεις;

#1 Κατάλαβε πως είσαι άξια αγάπης

Σχεδόν όλοι όσοι νιώθουν φόβο εγκατάλειψης, έχουν την πεποίθηση πως δεν αξίζουν. Αυτό κυρίως πηγάζει από την παιδική τους ηλικία. Κάποιο άτομο που αγαπούσαν τους άφησε για οποιοδήποτε λόγο και έμειναν να νιώθουν πως δεν αγαπήθηκαν.

Ένα παιδί είναι λογικό να σκέφτεται πως αν το αγαπούσε το τάδε άτομο δε θα το άφηνε. Άρα για να το άφησε σημαίνει πως δεν το αγαπούσε.

Με το καιρό αρχίζει να αναρωτιέται τι είναι αυτό που το κάνει ανάξιο αγάπης. Δεν είναι αρκετά όμορφο, έξυπνο, ταλαντούχο; Οι σκέψεις αυτές μεταφέρονται και στην ενήλικη ζωή με αποτέλεσμα να συνεχίζει να πιστεύει πως δεν αξίζει να αγαπηθεί.

Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσεις το φόβο εγκατάλειψης είναι να καταλάβεις και να αποδεχτείς πως αξίζεις την αγάπη. Όλοι αξίζουν την αγάπη.

Δεν υπάρχει ο τέλειος άνθρωπος. Όλοι έχουν ελαττώματα. Αυτό δε σημαίνει πως δεν αξίζει να αγαπηθούν. Αξίζεις να είσαι σε μια σχέση που αγαπάς και σε αγαπούν.

Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να σε αγαπήσουν όλοι. Σε κάποιους θα αρέσεις και σε κάποιους όχι. Αυτό είναι φυσιολογικό.

Όταν είσαι σε μια σχέση να θυμίζεις στον εαυτό σου πως αξίζεις την αγάπη του συντρόφου σου. Αλλά πάντα να θυμάσαι πως δεν καθορίζει αυτός την αξία σου. Πως να Αντιμετωπίσεις το Άγχος: 4 Αποτελεσματικές Συμβουλές φόβος εγκατάλειψης

#2 Βασίσου στον εαυτό σου

Η ταυτότητα και η αξία σου δεν είναι συνδεδεμένες με τη σχέση σου. Η σχέση σου μπορεί να είναι κομμάτι του εαυτού σου αλλά δε σε καθορίζει. Δεν είναι αυτή που σε κάνει άνθρωπο.

Η αξία σου καθορίζεται από εσένα και μόνο. Αυτό σημαίνει πως είτε είσαι σε σχέση είτε όχι, αξίζεις.

Μη βασίζεσαι σε κανέναν για να σου πει αν αξίζεις ή όχι. Μη ζητάς συνεχώς επιβεβαίωση από το σύντροφό σου. Πίστεψε στον εαυτό σου και στηρίξου στα πόδια σου.

#3 Κατάλαβε από που προέρχεται ο φόβος εγκατάλειψης που νιώθεις

Πότε ξεκίνησε ο φόβος εγκατάλειψης; Τι συνέβη στη ζωή σου και άρχισες να νιώθεις έτσι; Πότε τον νιώθεις πιο έντονα; Ερωτήσεις τέτοιου τύπου θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πότε και γιατί σου δημιουργήθηκε αυτός ο φόβος.

Όταν βρεις από που ξεκίνησε, θα μπορέσεις να τον αντιμετωπίσεις. Θα καταλάβεις πως κάτι που έγινε στο παρελθόν δεν μπορεί να σε ελέγχει μέχρι σήμερα. Ό,τι έγινε δε σημαίνει πως θα ξαναγίνει.

Ο φόβος όμως είναι ανθρώπινο συναίσθημα. Ποτέ δε θα μπορέσεις να τον εξαλείψεις τελείως. Αυτό που πρέπει να κάνεις όμως είναι να καταφέρεις να τον ελέγξεις. Να μην του επιτρέπεις να σε ελέγχει εκείνος.

Είναι σημαντικό να καταλαβαίνεις πότε σε πιάνουν αυτοί οι φόβοι στη σχέση σου. Πότε σε πιάνει ο φόβος εγκατάλειψης και θέλεις να δεις με ποιους μιλάει στο κινητό του, τι κάνει όταν δεν είστε μαζί. Όταν βρεις την αιτία αυτών των φόβων θα μπορέσεις να τους ελέγξεις και δε θα έχουν καμία επιρροή πάνω σου.

Θα υπάρχουν αλλά δε θα μπορούν να σε ελέγξουν.

#4 Μην περιμένεις από το σύντροφό σου να σε «γιατρέψει»

Δεν μπορεί να σε βοηθήσει το αγόρι σου να ξεπεράσεις το φόβο εγκατάλειψης που νιώθεις. Ό,τι και αν κάνει, ό,τι και αν σου πει εσύ δε θα τον πιστεύεις.

Εκτός αυτού, δεν μπορείς να ρίχνεις το βάρος του φόβου σου πάνω σε αυτόν. Δεν είναι στη σχέση για να σου επιβεβαιώνει συνεχώς πως δε θα σε αφήσει, σε αγαπάει, δε σε απατάει. Ούτε για να ανέχεται τις παράλογες ζήλιες και τους ελέγχους σου.

Οι φόβοι προέρχονται από μέσα σου και εσύ πρέπει να τους αντιμετωπίσεις. Να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως είναι στο μυαλό σου όσα σκέφτεσαι, αξίζεις την αγάπη του και την έχεις.

#5 Αντικατέστησε τις αρνητικές σκέψεις που φέρνει ο φόβος εγκατάλειψης, με θετικές

Ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας είναι πολύ σημαντικός. Διαμορφώνει το χαρακτήρα, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας.

Αν ποτίζεις το μυαλό σου συνεχώς με αρνητικές σκέψεις, θα γεμίσεις αρνητισμό. Δεν πρέπει να σκέφτεσαι πως δεν αξίζεις την αγάπη, δεν είσαι αρκετά καλή και γενικότερα σκέφτεσαι μόνο άσχημα για τον εαυτό σου.

Κάθε φορά που πας να μιλήσεις άσχημα για σένα, αντικατέστησε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Είσαι ένα άτομο που αξίζει τα καλύτερα. Αξίζεις την αγάπη σου και έπειτα την αγάπη των γύρω σου. Είσαι αρκετή και μπορείς να κάνεις όλα όσα επιθυμείς.

Θέλεις να ξεπεράσεις τους φόβους σου και να κάνεις μια ποιοτική σχέση; Είμαστε εδώ για σένα.

#6 Μάθε να είσαι μόνη σου

Δε χρειάζεσαι ένα άλλο άτομο στη ζωή σου για να έχεις αξία σαν άνθρωπος. Αξίζεις για αυτό που είσαι και όχι για αυτούς που έχεις δίπλα σου. Είναι φυσιολογικό το να είσαι μόνη όπως είναι φυσιολογικό το να είσαι σε σχέση.

Αν έχεις βγει από μια σχέση, μην τρέχεις στην επόμενη. Πέρνα χρόνο μόνη σου και γνώρισε τον εαυτό σου. Δες τα θετικά του να είσαι ελεύθερη και να μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις χωρίς να δίνεις λογαριασμό σε κανέναν.

Μόλις καταλάβεις την αξία σου αλλά και από που προέρχεται ο φόβος εγκατάλειψης που νιώθεις, θα καταφέρεις να τον ξεπεράσεις. Μόλις αγαπήσεις τον εαυτό σου και μάθεις να περνάς καλά μόνη σου θα μπορέσεις να χτίσεις υγιείς σχέσεις.

Αν συνεχίσεις να βασίζεσαι στους άλλους για ασφάλεια, θα συνεχίσεις να είσαι ανασφαλής. Πάρε τον έλεγχο του φόβου σου και δημιούργησε τη σχέση που σου αξίζει.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.