Τα Social Media είναι ένας τρόπος να συνδεθείς με φίλους και οικογένεια αλλά δυστυχώς πάει πακέτο με μια σκοτεινή πλευρά που διχάζει πολλές φορές τις σχέσεις μας.
Δημιουργήθηκαν έτσι ώστε να κρατάμε επαφή με φίλους και να μοιραζόμαστε χαρούμενες στιγμές της ζωής μας και αναμνήσεις. Αλλά, έρευνες έχουν δείξει ότι αντί να κάνουν τους ανθρώπους χαρούμενους έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Το να κοιτάς τις χαρούμενες ζωές των άλλων σε κάνει λιγότερο ικανοποιημένο με την δική σου.
Προβλήματα που προκύπτουν από Social Media
- 42% των ανθρώπων ζηλεύουν όταν οι φίλοι τους δέχονται περισσότερα like σε αναρτήσεις τους.
- 59% των ανθρώπων νιώθουν απίστευτα άσχημα όταν βλέπουν φωτογραφίες από συναντήσεις στις οποίες δεν προσκαλέστηκαν.
- 45% των ανθρώπων ζηλεύουν και μελαγχολούν όταν βλέπουν φωτογραφίες από ταξίδια φίλων τους.
- 58% των ανθρώπων ενοχλούνται σχετικά με πράγματα που έχουν κοινοποιηθεί για εκείνους.
- Στην Ευρώπη 1 στα 7 διαζύγια προέρχεται από έντονη ύποπτη ενασχόληση με κάποιο κοινωνικό δίκτυο.
Επιπτώσεις στην σχέση
Όταν κατασκοπεύεις το προφίλ του αγαπημένου σου, θα πάρεις πάρα πολλές πληροφορίες, για την ακρίβεια μπορεί να καταλήξεις να βρεις αρκετές αναρτήσεις και φωτογραφίες που τελικά θα σε πληγώσουν!
Ξέρεις, παλιές σχέσεις, αναρτήσεις όμορφων γυναικών στις οποίες έχει κάνει like, παλιές συνομιλίες και φυσικά φωτογραφίες. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να σε κάνουν να γίνεις ανασφαλής και εμμονική.
Είναι πιθανό να καταλήξεις να ανησυχείς ακόμη και για εφαρμογές που αφορούν τα επαγγελματικά εάν διαπιστώσεις κάποιες «εντυπωσιακές» επαφές. Το βλέπω συνέχεια με μαθήτριες μου που έχουν προβλήματα και διαπληκτισμούς στην σχέση τους επειδή νιώθουν ανασφάλεια από την συνεχή ενασχόληση με το προφίλ του αγαπημένου τους.
Η αλήθεια είναι ότι τα social media κάνουν παιχνιδάκι το φλερτ. Όπως ακόμα πιο εύκολη κάνουν την επανασύνδεση με παλιές γνωριμίες, ανά πάσα στιγμή και στο οποιοδήποτε μέρος. Ωστόσο δεν σημαίνει πως αυτό θα κάνει και ο αγαπημένος σου.
Τρόποι για να μην αφήσεις τα social media να καταστρέψουν την σχέση σου
-Κάνε μια σοβαρή συζήτηση
Κάνε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με τον σύντροφο σου σχετικά με το τι είναι οκ για εσάς όσον αφορά τα social media.
Κάνε συγκεκριμένες ερωτήσεις όπως: «Ποια συμπεριφορά πιστεύεις ότι δεν είναι αποδεκτή;» «Ποιους κανόνες έχεις στο μυαλό σου;» «Μήπως είχες προβλήματα σε παλιότερη σχέση λόγω των social media;».
Αυτή η συζήτηση κάνει τα πράγματα μεταξύ σας ξεκάθαρα και δείχνει ότι δεν αγνοείτε πιθανά προβλήματα του μέλλοντος.
-Μην κάνεις συγκρίσεις
Μπορεί να είναι εύκολο αλλά μην συγκρίνεις την σχέση σου με κανενός άλλου! Οι σχέσεις άλλων ανθρώπων μπορεί να φαίνονται καλύτερες από την δική σου αλλά θυμήσου πως τις κοιτάς από απόσταση μέσω κοινωνικών δικτύων και πολλές φορές δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
Οι άνθρωποι γενικά κοινοποιούν τα καλά μέρη της ζωής τους στα social media και αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση μια ακριβής αναπαράσταση του τι συμβαίνει στις ζωές τους.
Για την ακρίβεια, έρευνα έχει δείξει ότι το να έχεις πολλές «χαρούμενο ζευγάρι» φωτογραφίες /ποστ υποδηλώνει περισσότερο σημάδια δυστυχίας παρά ευτυχίας.
Το πραγματικά ευτυχισμένο ζευγάρι απολαμβάνει την στιγμή από το να κάθεται να βγάζει την «τέλεια» φωτογραφία.
-Μην κατασκοπεύεις
Εάν πρόκειται να γίνεις «φίλη» με τον αγαπημένο σου τότε θα έχεις πρόσβαση σε μεγάλο όγκο πληροφορίας και θα είναι πολύ εύκολο να αποκτήσεις εμμονή σχετικά με πράγματα που έχουν λίγη σημασία.
Όταν κοιτάζεις τα «like» και τα σχόλια πρώην συντρόφων του είναι πολύ πιθανό να σου δημιουργηθούν αμφιβολίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Γίνεται πολύ εύκολο στη συνέχεια να «διαβάζεις» ύποπτες συμπεριφορές όταν δεν υπάρχουν πουθενά. Αυτό έγινε τότε, το τώρα είναι τώρα.
Όλοι έχουμε παρελθόν και έχει μείνει πίσω μας. Εστίασε λοιπόν στο παρόν αντί να σκρολλάρεις μανιωδώς το προφίλ του.
-Συμπεριφέρσου σαν να είναι δίπλα ο σύντροφός σου
Κάνε «Like» λες και σε παρακολουθεί όλος ο κόσμος γιατί μάντεψε… όντως σε παρακολουθεί! Φαντάσου ότι έκανες την κάθε συζήτηση με τον σύντροφό σου δίπλα. Αλλάζει εντελώς την οπτική και επίσης σε σταματά από το να κάνεις κάτι που είναι πιθανό να τον πληγώσει.
-Πρόσεχε τι ώρα κάνεις «like»
Ίσως το να κάνεις σε κάποιον «like» στις 2 η ώρα τα ξημερώματα να μην είναι και τόσο καλή ιδέα τελικά. Δεν θα τηλεφωνούσες σε κάποιον τέτοια ώρα, οπότε γιατί να κάνεις «like» στο Facebook;
-Συζήτησε για πρώην σχέσεις /επαφές
Είναι καλό να είσαι ανοιχτή με τον σύντροφό σου με συνομιλίες που μπορεί να έχετε και οι δύο με κάποιον /α πρώην. Όταν κρύβεις πράγματα, ή χρειάζεται να κρύψεις πράγματα γίνεσαι αυτόματα ύποπτη και κινείς υποψίες.
Το να παρακολουθείς προφίλ πρώην συντρόφων και το να ξέρεις ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στις ζωές τους είναι σίγουρο ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην σχέση σου.
Νομίζεις ότι είναι οκ να είστε φίλοι αλλά να ξέρεις ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Εάν ο πρώην σου ασχολείται ακόμα με το προφίλ σου ενεργά και εσύ το ίδιο, δίνει την εντύπωση ότι ενδιαφέρεστε ακόμα ο ένας για τον άλλον και ειδικά στον σύντροφό σου.
-Να είσαι ξεκάθαρη
Οτιδήποτε και αν κοινοποιήσεις να θυμάσαι ότι όποιος είναι ενεργός θα το δει σίγουρα. Στα κοινωνικά δίκτυα αν δεν θες κάποιος να δει κάτι, απλά μην το πεις. Μην πεις κάτι που δεν θες και διαπιστώσεις ότι κάποιος το έμαθε αργότερα.
Ή κάτι που είναι πιθανό να πληγώσει τον σύντροφό σου. Επίσης, είναι άλλο πράγμα να σχολιάζεις σε κάποιου το προφίλ και άλλο να του στέλνεις προσωπικό μήνυμα. Εάν δεν αφορά κάτι επαγγελματικό για ποιο λόγο χρειάζεσαι το προσωπικό μήνυμα;
-Μην βγάζεις τα άπλυτα σου στην φόρα
Κράτα την προσωπική σου ζωή, ιδιωτική. Μην μοιράζεσαι προβλήματα και διαπληκτισμούς online έτσι ώστε να μην το μάθει όλος ο κόσμος. Υπάρχει ένα αρχείο διαδικτυακό όσων λες που μένει για πάντα. Κράτα τις προσωπικές υποθέσεις για την πραγματική ζωή, αποκλειστικά για την σχέση σου.
-Κάνε ένα διάλειμμα
Ο μέσος άνθρωπος περνά 2 ώρες τη μέρα στα social media, χρόνο που θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο και να δημιουργεί στιγμές άξιες αναμνήσεων. Το να περνάς πάρα πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κάνει τον οποιοδήποτε να νιώσει παραμελημένος. Μπορείτε να βρεθείτε από κοντά και να τα πείτε κοιτώντας ο ένας τον άλλον.
Επίσης, αν βιώνεις μια δύσκολη περίοδο της ζωής σου που ίσως και να μπαίνεις στον πειρασμό να φλερτάρεις, καλό είναι να κάνεις διάλειμμα και να προσπαθήσεις να συνδεθείς με τον σύντροφο σου.
-Σεβάσου την ιδιωτικότητα
Αυτό μπορεί να ακουστεί σαν αντίφαση με όσα έχουν προαναφερθεί αλλά η σύνδεση και η ουσιαστική επαφή με έναν σύντροφο δεν σημαίνει να μοιράζεσαι τα πάντα. Δεν είναι αναγκαίο να μοιράζεσαι κάθε σκέψη, συναίσθημα και πράξη. Η σχέση χρειάζεται αέρα να αναπνεύσει και να αναζωογονηθεί.
Η καλή σχέση είναι ένα μείγμα του «μαζί» και του «χώρια». Χρειάζεσαι εμπειρίες που να είναι αποκλειστικά δικές σου, πράγμα που κάνει την ζωή ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Έτσι λοιπόν ξεφορτώσου τον κατάσκοπο μέσα σου και κυνήγησε την ευτυχία!