Η φίλη σου χώρισε και εσύ σαν καλή κολλητή θέλεις να την παρηγορήσεις. Έχει πέσει στα πατώματα, κλαίει ή μπορεί να νιώθει καλά. Σε ό,τι φάση και αν βρίσκεται, εσύ θέλεις να είσαι δίπλα της, να την στηρίξεις και να την κάνεις να ξεπεράσει το χωρισμό της όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Πως όμως θα το κάνεις αυτό; Ποιες είναι οι «σωστές» συμβουλές για να της δώσεις; Πως θα σταθείς δίπλα της με τρόπο που θα την βοηθήσει να νιώσει καλύτερα;
#1 Θύμισέ της πως ακόμα αξίζει
Είναι λογικό να είναι στενοχωρημένη και να τα βλέπει όλα απαισιόδοξα. Πρέπει όμως να της θυμίσεις πως η αξία της σαν άνθρωπος δεν καθορίζεται από μια σχέση και έναν χωρισμό.
Είναι ένας άνθρωπος με προσωπικότητα, ενδιαφέροντα, αξίες και επιθυμίες. Είναι τόσα παραπάνω από μια σχέση. Το ότι χώρισε δεν ακυρώνει όλα όσα είναι σα γυναίκα. Υπήρχε πριν τη σχέση της και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από αυτή.
Ο χωρισμός επίσης δε σημαίνει πως αυτή έφταιγε για όλα ή δε θα βρει άλλον άντρα ποτέ και θα μείνει για πάντα μόνη της. Ένας χωρισμός δεν είναι το τέλος του κόσμου ούτε της ζωής της. Φρόντισε να της το θυμίζεις συχνά.
#2 Πρόσεξε το λεξιλόγιό σου για να ξεπεράσει το χωρισμό
Είναι δύσκολο να προσπαθείς να βρεις τα κατάλληλα λόγια για να της δώσεις κουράγιο. Μπορεί να έχεις όλη την καλή πρόθεση να την βοηθήσεις αλλά ίσως πεις κάτι που θα την στενοχωρήσει ή νευριάσει.
Μην αρχίσεις να λες φράσεις του τύπου «θα είσαι καλύτερα χωρίς αυτόν» ή «κάποια στιγμή θα γνωρίσεις το άλλο σου μισό». Τέτοιες φράσεις όχι μόνο δεν απαλύνουν το πόνο, αλλά είναι πιθανό να δημιουργήσουν και νεύρα.
Δείξε κατανόηση και προσπάθησε να πεις κάτι που θα της δώσει ελπίδα για το μέλλον, όπως, «λυπάμαι που νιώθεις έτσι αυτή τη στιγμή αλλά αλήθεια πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά και θα είσαι καλύτερα σε λίγο καιρό».
#3 Δώσε της προσωπικό χώρο και χρόνο
Χρειάζεται να περάσει χρόνο μόνη της και να βιώσει τα συναισθήματά της. Το ξέρω πως θέλεις να είσαι μαζί της, αλλά άφησέ την λίγο μόνη. Μπορεί να στο ζητήσει και η ίδια. Αν γίνει αυτό, τσέκαρε που και που μέσω τηλεφώνου να δεις πως είναι αλλά πήγαινε και από κοντά. Όχι κάθε μέρα αλλά πιο αραιά.
Αν πάλι βλέπεις πως θέλει να είστε συνεχώς μαζί ή να βγαίνει με φίλους, μίλησέ της. Ίσως να φοβάται να μείνει μόνη με τις σκέψεις της. Είναι όμως κάτι που πρέπει να κάνει αν θέλει να ξεπεράσει το χωρισμό της και να ξαναβρεί τις ισορροπίες της.
#4 Ρώτα τη πως μπορείς να την βοηθήσεις να ξεπεράσει το χωρισμό
Κάποιες φορές είναι καλύτερο να ρωτάς προτού πράξεις. Ρώτησε την τι μπορείς να κάνεις για να της φτιάξεις το κέφι. Μπορεί να θέλει να καθίσετε παρέα στον καναπέ χωρίς να πείτε τίποτα ή να βγείτε για φαγητό.
Ίσως θέλει να πας να πάρεις τα πράγματά της από το σπίτι του πρώην της ή να μαζέψεις από το σπίτι της όσα τον θυμίζουν.
Ρώτα τι θα ήθελε από σένα και αν είναι εφικτό κάνε το.
#5 Μην κατηγορείς τον πρώην της
Όπως είπαμε και πριν, το λεξιλόγιο είναι πολύ σημαντικό. Θέλεις να βοηθήσεις τη φίλη σου να ξεπεράσει το χωρισμό της αλλά δεν υπάρχει λόγος να επιτίθεσαι στον πρώην της. Ό,τι και αν έγινε, ό,τι και αν έκανε δεν έχει νόημα να τον βρίζεις και να τον κατηγορείς.
Προσπάθησε να την βοηθήσεις χωρίς υποκοριστικά για το πρώην αγόρι της.
#6 Μη ξεχνάς πως έχεις και δική σου ζωή
Μπορεί να είναι κολλητή σου και να περνάει δύσκολη φάση αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να ξεχάσεις τη δική σου ζωή. Θα περάσεις χρόνο μαζί της, θα περάσετε ώρες μιλώντας αλλά έχεις και δικά σου πράγματα να κάνεις.
Όσο σκληρό και αν ακούγεται, δε θα τα αφήσεις όλα πίσω επειδή εκείνη χώρισε. Κάνε πράγματα για σένα, πρόσεξε τον εαυτό σου και έπειτα βοήθα και τη φίλη σου.
Εξ’ άλλου, μόνο αν είσαι εσύ καλά με τον εαυτό σου θα μπορέσεις να τη βοηθήσεις να ξεπεράσει το χωρισμό.
Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, όπως και κάθε χωρισμός. Προσπάθησε να είσαι εκεί για τη φίλη σου, χωρίς όμως να την πιέζεις ή να αφήνεις τον εαυτό σου πίσω. Με τον καιρό θα ξεπεράσει το χωρισμό αλλά και τον πρώην της.