Πως να κάνεις Ερωτήσεις που ανοίγουν την Κουβέντα - Women's Bible

Πως να κάνεις Ερωτήσεις που ανοίγουν την Κουβέντα

Πως να κάνεις ερωτήσεις που ανοίγουν την κουβέντα

Έχεις βγεί με τη φίλη σου για να πιείτε ένα χαλαρό πότο και εκεί που στέκεστε όρθιες στο μπαρ, ο γοητευτικός μελαχρινός που σου αρέσει από τη διπλανή παρέα γυρνάει, σε κοιτάζει στα μάτια με ένα έντονο σπινθηροβόλο βλέμα και ένα ελαφρύ χαμόγελο στα χείλη του, και με μια – δυο ερωτήσεις σου πιάνει την κουβέντα.

Εσυ έχεις κολακευτεί από την κίνηση αυτή, όμως αν και ο τύπος είναι άνετος και σου λέει πολλά πράγματα για τον εαυτό του, νιώθεις πως έχεις παγώσει και πως δεν ξέρεις πως να αποκριθείς.

Έτσι αρχίζεις και του κάνεις απανωτές ερωτήσεις προκειμένου να μην πιστέψει πως δεν ενδιαφέρεσαι. Μόνο που ο τύπος σταδιακά δείχνει να χάνει το ενδιαφέρον του και στο τέλος κλέινει τη συζήτηση σας λέγοντας σου πως χάρηκε για τη γνωριμία και πως πρέπει να επιστρέψει στην παρέα του.

Χωρίς όμως να σου ζητήσει το τηλέφωνό.

Γιατί συνέβη αυτό;

Κάθε φορά που κάνεις μια ερώτηση, στην ουσία ζητάς από τον συνομηλιτή σου να επενδύσει και να προσφέρει πληροφορίες και αξία στην συζήτηση σας. Όμως όταν ρωτάς συνεχώς, τότε μόνο ζητάς από τον άλλο να σου δώσει πληροφορίες και εσύ δεν προσφέρεις.

Ως εκ τούτου ο συνομιλητής σου νιώθει πως αδικείται και πως η συζήτηση είναι άνιση με εκείνον να καταβάλλει την περισσότερη προσπάθεια.

Όπως καταλαβαίνεις κάτι τέτοιο δεν βοηθάει ιδιαίτερα τη συζήτηση να προχωρήσει και να επεκταθεί και ειδικά στην περίπτωση που φλερτάρεις με κάποιον τον οποίο  γνωρίζεις ελάχιστα ή καθόλου.

Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν πρέπει να κάνεις και καθόλου ερωτήσεις. Αντιθέτως, οι ερωτήσεις είναι ένα ισχυρό κοινωνικό εργαλείο και μπορούν να σε βοηθήσουν να ανοίξεις την κουβέντα, αλλά και να σε βοηθήσουν να προάγεις αποτελεσματικά τη συζήτηση. Αρκεί όμως να είναι οι σωστές.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για τις σωστές ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις αλλά και τρόπους να τον γοητεύσεις, δες εδώ

Οι λάθος Ερωτήσεις (κλειστού τύπου)

Αναλογίσου τις παρακάτω ερωτήσεις και σκέψου για λίγο πώς θα απαντούσες.

  • Με τι ασχολείσαι;
  • Που βγαίνεις;
  • Έρχεσαι συχνά εδώ;
  • Που πήγες διακοπές;
  • Τι κάνεις τον ελεύθερο σου χρόνο;

Τα παραπάνω είναι εξαιρετικά παραδείγματα ερωτήσεων κλειστού τύπου. Των οποίων το βασικό χαρακτηριστικό είναι πως δεν απαιτούν από το συνομιλητή σου κάποια μεγάλη και εκτεταμένη απάντηση. Αντιθέτως επειδή ζητάς κάτι συγκεκριμένο οι απαντήσεις είναι σύντομες και αρκετές φορές μάλιστα μια ή δύο λέξεις αρκούν.

Οι ερωτήσεις αυτές μπορούν να σου φανούν πολύ χρήσιμες όταν θέλεις να ζητήσεις συγκεκριμένα στοιχεία και πληροφορίες από τον συνομιλητή σου. Όταν θες να σου αποκαλύψει πράγματα για τον εαυτό του για τα οποία επιθυμείς να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες.

Όμως, ένας καταιγισμός από ερωτήσεις κλειστού τύπου οδηγεί σε βαρετές και ανιαρές συζητήσεις ή συζητήσεις που ακολουθούνται από στιγμές αμηχανίας και σιωπής.

Είναι λογικό λοιπόν, η κουβέντα σε αυτό το στυλ να έχει ως αποτέλεσμα η γνωριμία να μην εξελιχθεί και τόσο καλά. Και γρήγορα, αντί να αρχίσει κι εκείνος να επενδύει περισσότερο στη συζήτηση και να σου ανοιχτεί, να σου πει ότι χάρηκε για τη γνωριμία σας και να επιστρέψει στην παρέα του.

Οι ερωτήσεις κλειστού τύπου είναι χρήσιμες και παίζουν ένα συγκεκριμένο ρόλο στο οπλοστάσιο των κοινωνικών δεξιοτήτων ωστόσο δε βοηθάνε ιδιαίτερα στις γνωριμίες μιας και δεν προάγουν τη κουβέντα.

Και συνήθως καταφεύγεις σε αυτές όταν κατά τη διάρκεια του φλερτ δεν ξέρεις τι να πεις λόγω αμηχανίας.Πως να κάνεις ερωτήσεις που ανοίγουν την κουβέντα

Οι σωστές Ερωτήσεις (ανοιχτού τύπου)

Σκέψου τώρα και τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  • Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό το αντικείμενο;
  • Ποιες είναι οι καλύτερες αναμνήσεις που έχεις από την παιδική σου ηλικία στα Χανιά;
  • Πώς και επιλέξατε τη Σαμοθράκη για διακοπές;

Αυτές λέγονται ερωτήσεις ανοιχτού τύπου.

Οι ερωτήσεις ανοιχτού τύπου δεν είναι εύκολο να απαντηθούν σύντομα, με μια ή δυο λέξεις. Αντιθέτως απαιτούν εκτεταμένες απαντήσεις καθώς ζητάς στην ουσία από το συνομιλητή σου να επεκταθεί και να εκθέσει πολλές φορές την άποψη του, τις εμπειρίες του και τα συναισθήματα του για κάποιο θέμα.

Αυτό προσδίδει μεγαλύτερο βάθος, διάρκεια και ενδιαφέρον σε μια συζήτηση. Οι μεγαλύτερες απαντήσεις θα δώσουν πολλές και διάφορες πληροφορίες από τις οποίες μπορούν να προκύψουν νέα θέματα για κουβέντα.

Επίσης, οι εμπειρίες και τα συναισθήματα είναι τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο μιας συζήτησης. Είναι αυτά που τις δίνουν νοστιμιά και είναι απαραίτητα συστατικά για να αποκτήσει ενδιαφέρον η συνομιλία σας.

Σε γενικές γραμμές σε μια νέα γνωριμία ο άντρας είναι αυτός που παίρνει τη πρωτοβουλία και έχει την ευθύνη και το βάρος της κουβέντας, ωστόσο θα πρέπει και η γυναίκα να προσφέρει με τη σειρά της πληροφορίες για τον εαυτό της.

Μια άνιση συζήτηση καταλήγει πάντα σε αμηχανία.

Καλό είναι λοιπόν να μην κάνεις έναν καταιγισμό μόνο από ερωτήσεις, αλλά να τις συνοδεύεις από δηλώσεις και τις δικές σου εμπειρίες. Δοκίμασε ωστόσο να χρησιμοποιείς ερωτήσεις ανοιχτού τύπου στη συζήτηση σας και θα δεις ότι η κουβέντα θα ανοίξει και θα αρχίσει να γίνεται περισσότερο ενδιαφέρουσα.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.