Σταμάτα να υποχωρείς: Πως η Διεκδικητικότητα οδηγεί σε Υγιείς Σχέσεις - Women's Bible

Σταμάτα να υποχωρείς: Πως η Διεκδικητικότητα οδηγεί σε Υγιείς Σχέσεις

Σταμάτα να υποχωρείς: Πως η Διεκδικητικότητα οδηγεί σε Υγιείς Σχέσεις

Είτε προσπαθείς να μπεις σε σχέση, είτε μόλις μπήκες, είτε είσαι καιρό, υπάρχει φίλη μου ένα μεγάλο θέμα που βασανίζει αρκετούς από εμάς και μας κάνει τη ζωή δυσκολότερη. Αυτό είναι η διεκδικητικότητα, και θα το αναλύσουμε σήμερα.

Τι σημαίνει διεκδικητικότητα όμως;

Διεκδικητικότητα είναι η ικανότητά μας να εκφράζουμε ειλικρινά τη γνώμη μας, τα συναισθήματα και τα δικαιώματά μας χωρίς φόβο ή άγχος, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε εκείνο τον τρόπο που δεν παραβιάζει και σέβεται τα δικαιώματα των άλλων.

Η διεκδικητικότητα απέχει από την επιθετικότητα, ενώ επίσης δεν έχει σχέση με την αρνητική έννοια του «εγωισμού». Μοιάζει περισσότερο με έναν «κοινό τόπο» συνάντησης δύο ανθρώπων που «ακούνε» ουσιαστικά και με ενδιαφέρον ο ένας τον άλλον.

Δύσκολο ε; Φαντάσου ότι πρέπει να το εφαρμόσεις κι όλας. Αυτό σημαίνει να μάθεις να εκφράζεις πραγματικά αυτά που θες αλλά και να ακούς τί σου ζητάει αυτός που έχεις απέναντί σου.

Προϋποθέτει σημαντικό βαθμό αυτοεκτίμησης, αφού σχετίζεται με την πρακτική και την ανάγκη να υποστηρίξω τον εαυτό μου, ταυτόχρονα με έναν βαθύ σεβασμό για τους άλλους ανθρώπους και τη διαφορετικότητά τους.

Θες να μάθεις πως να βάζεις τα όρια σου στη σχέση σου; Δες εδώ

Τι σχέση έχει με το φλερτ και τις σχέσεις;

Αυτό λοιπόν είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετές γυναίκες όταν φλερτάρουν με έναν άνδρα. Ας το πάρουμε από την αρχή για να δεις πως κάτι που μπορεί να προληφθεί πολύ εύκολα, μπορεί να καταλήξει να είναι η αιτία που υποφέρεις μέσα σε μία σχέση.

Ας υποθέσουμε ότι η ηρωίδα μας, ας την πούμε Ιωάννα, μιλάει με έναν άνδρα ο οποίος της αρέσει. Δεν θα εξετάσουμε το πώς ξεκίνησε η κουβέντα και τί λένε, αλλά το τι δεν λέει η ηρωίδα μας. Στην προσπάθεια της να γίνει  αποδεκτή και αρεστή στον άνδρα, κάνει συστηματικά υποχωρήσεις.

Ενώ διαφωνεί με κάποιες από τις ιδέες και απόψεις του, δεν το δηλώνει γιατί φοβάται ότι αν τον εκνευρίσει ή τον θυμώσει εκέινος θα την απορρίψει (βέβαια δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό. Εφόσον διαφωνείς, μπορείς να το πεις).

Αυτό συνεχίζεται και η Ιωάννα καταλήγει να κάνει ότι εκείνος της ζητήσει και να δέχεται οποιαδήποτε συμπεριφορά της οριοθετεί.

Τώρα, για να μην παρεξηγήσεις κάποια πράγματα, δεν είναι κακό να κάνεις κάτι από τα παραπάνω εφόσον προκύψουν. Είναι όμως κακό να τα κάνεις συστηματικά και φυσικά να υποχωρείς συστηματικά εις βάρος των δικών σου αναγκών και επιθυμιών.

Τώρα αν υποθέσουμε ότι η κατάσταση προχωράει και η Ιωάννα βγαίνει συστηματικά με τον άνδρα, όμως υπάρχει ένα θέμα. Η κατάσταση έχει εδραιωθεί σε μια σχέση όπου η Ιωάννα είναι υποχωρητική και δέχεται καταστάσεις και όπου ο άνδρας πιέζει ακόμα περισσότερο.

Σταμάτα να υποχωρείς: Πως η Διεκδικητικότητα οδηγεί σε Υγιείς Σχέσεις

Η σχέση που έχουν αναπτύξει βασίζεται σε μία κατάσταση που ένας από τους δύο βρίσκει πιεστική. Η Ιωάννα έχει αρχίσει να πιέζεται και δεν ξέρει πώς να το εκφράσει.  Η διαθέσιμη ενέργεια της έχει μειωθεί και είναι λογικό γιατί συστηματικά προσφέρει παραπάνω από το 100% των δυνάμεων της.

Μειώνοντας την προσπάθεια, δέχεται έντονα σχόλια από τον σύντροφο της ο οποίος την κατηγορεί ότι παραπονιέται συνεχώς. Ότι η στάση της έχει αλλάξει και πως δεν κάνει αυτά που έκανε πιο πριν.

Η Ιωάννα τρομάζει και πλέον δεν ξέρει πώς να εκφράσει αυτό που νοιώθει. Τον θέλει και ο φόβος, ότι μπορεί να τον χάσει ή ότι αν τον χάσει δεν θα μπορεί να βρει κάποιον άλλο, της κόβει την φόρα.

Έτσι ξεκινάει έναν νέο κύκλο υπερπροσπάθειας που είναι σίγουρο ότι δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Φαντάσου τώρα όλη αυτή την πίεση ενισχυμένη και σε βάθος έξι, οκτώ μηνών ή ακόμα και χρόνων και θα καταλάβεις πως ζει πολύς κόσμος εκεί έξω. Φυσικά, αυτό το βιώνουν και άνδρες…

Ελπίζω φίλη μου να αντιλαμβάνεσαι για τι κατάσταση μιλάμε. Δεν ξέρω αν την έχεις ζήσει και κατά βάθος σου εύχομαι να μην την ζήσεις ποτέ.

Φαντάσου πόσο πιο απλά θα ήταν τα πράγματα αν η Ιωάννα είχε διευκρινίσει αυτά τα θέματα εξ αρχής. Αν απλά είχε πει κάποια «όχι» σε πράγματα που την ενοχλούσαν και αν είχε εξηγήσει ότι κάποιες καταστάσεις την ενοχλούν.

Ας μάθουμε λοιπόν, να εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας και τις αντιρρήσεις μας. Ας μάθουμε να εκφράζουμε αυτό που νοιώθουμε και αυτό που θέλουμε.

Ας μάθουμε να επικοινωνούμε.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.