Σύντροφος με Χαμηλή Αυτοπεποίθηση: Τι να Κάνω; - Women's Bible

Σύντροφος με Χαμηλή Αυτοπεποίθηση: Τι να Κάνω;

Σύντροφος με χαμηλή αυτοπεποίθηση – Πως να το διαχειριστείς

Δεν είναι όλοι ικανοί να αγαπήσουν τον εαυτό τους όπως θα έπρεπε. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι συχνά αποτέλεσμα αμέλειας, κακομεταχείρισης ή ψυχικής ασθένειας που δεν έχει αντιμετωπιστεί σωστά.

Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι το προνόμιο να μεγαλώσουν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον με γονείς που νοιάζονται για αυτούς.

Η απουσία αυτοπεποίθησης μπορεί να καταστρέψει σχέσεις ερωτικές και μη επειδή δημιουργεί μεταξύ των συντρόφων μια άνιση ισορροπία στη σχέση.

Κάποιος σύντροφος με χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι δυνατόν να νιώθει ότι δεν αξίζει την αγάπη ή την προσοχή της συντρόφου του, κάτι το οποίο μπορεί να τον οδηγήσει σε αρνητικές συμπεριφορές με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν υγιείς μηχανισμοί διαχείρισης τυχόν προβλημάτων μέσα στη σχέση.

Σημάδια πως έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση

Εάν πιστεύεις ότι ο σύντροφός σου έχει θέματα αυτοπεποίθησης, μπορείς να διαβάσεις παρακάτω τα κύρια σημάδια για να μπορέσεις να το αξιολογήσεις καλύτερα:

  • Αδυνατεί να διαχειριστεί την αρνητική κριτική
  • Είναι ανασφαλής, εξαρτημένος από εσένα και ζητά συνεχώς επιβεβαίωση των συναισθημάτων σου
  • Χρειάζεται συνεχή επιβεβαίωση για τις ικανότητες του ή την εμφάνιση του
  • Είναι κτητικός και ζηλεύει όταν κάποιος άλλος έχει την προσοχή
  • Αμφιβάλλει για τα κομπλιμέντα και χρησιμοποιεί χιούμορ ως άμυνα

Πως μπορείς λοιπόν να υποστηρίξεις τον σύντροφο με χαμηλή αυτοπεποίθηση; Τι μπορείς να κάνεις για να τον βοηθήσεις;Σύντροφος με χαμηλή αυτοπεποίθηση – Πως να το διαχειριστείς

Πως να στηρίξεις έναν σύντροφο με χαμηλή αυτοπεποίθηση

#1 Προσπάθησε να αντικαταστήσεις τον θυμό με υπομονή

 Μπορεί να μιλάει συνεχώς αρνητικά για τον εαυτό του, να αμφιβάλει για την αξία του και να ψάχνει τρόπους να επιβεβαιώσει το πόσο «λίγος» είναι. Είναι λογικό να σε κουράζει και να σε θυμώνει αλλά όσο πιο ψύχραιμη είσαι τόση περισσότερη θετική επιρροή θα γίνεσαι για εκείνον.

Ναι, είναι εξαντλητικό να ακούς αυτόν που αγαπάς και νοιάζεσαι να προσπαθεί να μειώσει τον εαυτό του, αλλά προσπάθησε να αποφύγεις να του μιλήσεις άσχημα γιατί έτσι θα τον κάνεις να νιώσει χειρότερα και δεν θα βοηθήσεις καθόλου την κατάσταση.

#2 Κάνε του ειλικρινή και αυθεντικά κομπλιμέντα

Μην προσπαθείς να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση του κάνοντας αμέτρητες φιλοφρονήσεις που δεν ισχύουν. Η νοοτροπία του οδηγεί τις σκέψεις του να βρουν λόγους για να απορρίψουν κάθε θετικό σχόλιο, οπότε κάνε κομπλιμέντα αυθεντικά και όχι συνέχεια.

Όσο πιο πολύ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εκείνον να εκλάβει τις λέξεις σου με θετικό τρόπο. Επίσης, τα μικρά κομπλιμέντα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα από τα μεγάλα και μπορούν στη διάρκεια του χρόνο να επηρεάσουν θετικά την αυτοπεποίθηση του.

#3 Χρησιμοποίησε την ενεργητική ακρόαση

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τον κάνεις να νιώσει ασφάλεια και κατανόηση είναι να ακούσεις ενεργά τι έχει να πει, ακόμα και αν αυτό που σου λέει δεν είναι κάτι θετικό.

Το να μην τον ακούσεις ή και να επιβεβαιώσεις τις σκέψεις του είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερο κακό απ’ ότι καλό και να τον κάνει να νιώσει ότι δεν μπορεί να είναι ειλικρινής ή ότι δεν μπορεί να βρει την υποστήριξη που χρειάζεται.

Δεν χρειάζεται να συμφωνήσεις μαζί του. Μόνο και μόνο που θα μπεις στη θέση να τον ακούσεις και να του δείξεις κατανόηση θα τον βοηθήσεις να βρει το μονοπάτι προς την βοήθεια που χρειάζεται.

#4 Κατανόησε ότι θα είναι αμυντικός

Η άμυνα είναι συνηθισμένη στα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση επειδή προσπαθούν να προστατεύσουν την εύθραυστη πλευρά τους. Ακόμη και την ουδέτερη κριτική μπορεί να την εκλάβουν με αρνητικό τρόπο, κάτι το οποίο είναι πιθανό να τους οδηγήσει σε κάποια σύγκρουση, σε θυμό ή σε απόσυρση.

Το να κάνεις αστεία, ανεξάρτητα με την καλή σου πρόθεση, μπορεί να τα εκλάβει ως άμεση επίθεση προς το πρόσωπο του. Δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι τι είναι οκ να πεις και τι όχι, απλά έχε στο νου σου ότι κάποια πράγματα είναι πιθανό να τον επηρεάσουν περισσότερο απ’ ότι κάποιον που δεν έχει πρόβλημα αυτοπεποίθησης.

#5 Προσπάθησε να καταλάβεις πως νιώθει

 Η αγάπη μας για κάποιον συνοδεύεται από όμορφα συναισθήματα, αντιλήψεις και απόψεις για το πρόσωπο του. Κάποιος άνδρας όμως με χαμηλή αυτοπεποίθηση που δεν αγαπά τον εαυτό του δεν πρόκειται να το δει από την δική σου οπτική.

Τα συναισθήματα που έχει για τον εαυτό του κατά πάσα πιθανότητα είναι ουδέτερα στην καλύτερη περίπτωση, ενώ συνήθως είναι έντονα αρνητικά. Η ικανότητα να αποδεχτείς αυτό που νιώθει θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς τον θυμό σου όταν βρίσκεστε σε δύσκολες στιγμές.

Η κατανόηση και η υπομονή σου θα του δώσουν περισσότερο χώρο για να επεξεργαστεί τα συναισθήματα του και να βρει τον δρόμο του.

Θες να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ

Και αν δεν είναι αρκετή η υποστήριξή μου;

 Δυστυχώς, η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι συχνά αποτέλεσμα άλλων προβλημάτων που χρειάζεται να αντιμετωπίσει. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι δύσκολα παιδικά χρόνια, δύσκολη εφηβεία, τοξικές σχέσεις ή οτιδήποτε άλλο είναι αρκετό για να αφήσει αρνητικό στίγμα στον ψυχισμό κάποιου.

Αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μονάχα από εκείνον και πολύ συχνά χρειάζεται και η βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας. Ίσως να έρθει κάποια στιγμή που θα νιώθεις ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να υποστηρίζεις τον άνδρα που αγαπάς. Είναι στενάχωρο, αλλά είναι η πραγματικότητα.

Η προσπάθεια για υποστήριξη κάποιου με πρόβλημα χαμηλής αυτοπεποίθησης μπορεί εύκολα να σε οδηγήσει σε μια συναισθηματικά ασταθή και δυσλειτουργική σχέση, επειδή ο σύντροφός σου δεν θα κάνει πρόοδο ή δεν θα προσπαθεί να βελτιωθεί.

Εάν αντιλαμβάνεσαι ότι ανησυχείς συνεχώς, ότι είσαι υπερβολικά αγχωμένη και εξαντλημένη συναισθηματικά, τότε χρειάζεται να πάρεις χρόνο και να επανεξετάσεις αν η σχέση είναι υγιής αρκετά για να παραμείνεις σε αυτή.

Δεν μπορείς να αναγκάσεις κάποιον να βοηθήσει με το ζόρι τον εαυτό του και δεν μπορεί να διορθώσεις τα προβλήματα κάποιου, θα πρέπει να το κάνει εκείνος. Το μόνο που μπορείς να προσπαθήσεις είναι να είσαι υποστηρικτική ενώ προσπαθεί να βελτιώσει τον εαυτό του και να επιλύσει τα προβλήματα του αλλά και να τον καθοδηγείς εκεί που θα μπορέσει να πάρει κάποια βοήθεια.

Κάποιες φορές η αγάπη δεν είναι αρκετή για να κρατήσει τους ανθρώπους μαζί. Ωστόσο, είναι εφικτό να αγαπάς ακόμα κάποιον από απόσταση εάν αυτή είναι η καλύτερη λύση και για τους δύο σας.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.