Ενδεχομένως να πιστεύεις ότι ένα ζευγάρι έχει καλή σχέση όταν δεν υπάρχουν εντάσεις μεταξύ του και όταν αφιερώνουν όλο τον χρόνο ο ένας στον άλλον. Αυτή η νοοτροπία αποθαρρύνει τα ζευγάρια, ειδικά όταν έχουν κάποια διαφωνία.
Αν υπάρχουν διαφωνίες στη σχέση κάθε τόσο ή ακόμα και πιο συχνά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις μια υγιή και καλή σχέση. Ακόμα και σε μια φαινομενικά τέλεια σχέση υπάρχουν δυσκολίες και παρεξηγήσεις.
Κάποιοι άνθρωποι καταβάλλουν όλη την προσπάθεια τους στο φλερτ και στα πρώτα ραντεβού και μετά αγνοούν εντελώς τη σχέση τους όταν είναι πλέον μαζί. Η ανάπτυξη και η διατήρηση της σχέσης με τον σύντροφο σου είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις.
Επιπλέον, η σχέση σου μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα άγχους, την υγεία και την ευτυχία σου. Καμία σχέση δεν είναι τέλεια. Ωστόσο, η σωματική και η συναισθηματική επικοινωνία με τον σύντροφό σου είναι πολύ σημαντική και αξίζει όλη σου την προσπάθεια.
#1 Να επικοινωνείς με τον σύντροφο σου
Η επικοινωνία είναι «θεμέλιος λίθος» για μια καλή σχέση. Δυστυχώς, πολλά ζευγάρια δεν ξέρουν πώς να επικοινωνήσουν ενώ ορισμένα δεν επικοινωνούν καθόλου.
Τα υγιή ζευγάρια εκφράζουν την αγάπη τους ο ένας για τον άλλον. Αφιερώνουν χρόνο για να συζητήσουν τα συναισθήματα τους και τις σκέψεις τους και δεν αφήνουν τους συντρόφους τους να προσπαθούν να καταλάβουν και να υποθέτουν τι μπορεί να συμβαίνει.
Όταν βρίσκεσαι σε μια υγιή και καλή σχέση, μπορείς να συζητήσεις ακόμα και τα πιο δύσκολα θέματα και πολλές φορές μπορεί να καταλήξεις ότι συμφωνείς να διαφωνείς με τον σύντροφο σου.
Το σημαντικό είναι να σέβεται την γνώμη ο ένας του άλλου και ας είναι η δική του διαφορετική από την δική σου. Εξάλλου, δεν γίνεται να συμφωνείτε στα πάντα από την στιγμή που είστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι.
#2 Θα πρέπει να συμβιβάζεσαι
Σε κάθε σχέση θα υπάρξουν εντάσεις και διαφωνίες. Παρόλα αυτά, όταν βλέπεις ότι δεν μπορείτε να βγάλετε κάποιο συμπέρασμα μέσα από την συζήτηση σας είναι καλύτερα, εφόσον το συγκεκριμένο ζήτημα το επιτρέπει, να μάθεις να συμβιβάζεσαι και να μην δίνεις συνέχεια στο ζήτημα.
Το πιο σημαντικό πράγμα για την επίλυση μιας σύγκρουσης στη σχέση σου είναι ο συμβιβασμός. Εξάλλου, δεν γίνεται να είσαι αυτή που έχει πάντα δίκιο και δεν χρειάζεται να έχεις απάντηση για τα πάντα (εκτός αν πρόκειται για θέματα πολύ σημαντικά για σένα).
#3 Να εκτιμάς τον σύντροφο σου για να έχεις καλή σχέση
Πολλές πέφτουμε στην παγίδα ειδικά μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα που είμαστε σε σχέση να θεωρούμε δεδομένα πράγματα που κάνει ο σύντροφος μας για εμάς.
Παρατήρησε όλα τα μικρά πράγματα που κάνει ο σύντροφος σου για εσένα, ευχαρίστησε τον και δείξ΄του την εκτίμηση σου.
#4 Να υπάρχει προσωπικός χρόνος και χώρος και για τους δύο
Για να έχεις καλή σχέση θα πρέπει να μην είσαι προσκολλημένη στον σύντροφο σου και ο καθένας να έχει τον δικό του προσωπικό χώρο και χρόνο. Θα πρέπει να περνάτε και οι δύο χρόνο με την οικογένεια, τους φίλους σας και να έχει ο καθένας τα δικά του χόμπι και ενδιαφέροντα.
Το να περνάς όλη την ώρα με τον σύντροφο σου δεν είναι υγιές. Μπορεί να νιώσεις όχι μόνο εσύ αλλά και ο σύντροφος σου ότι πνίγεσαι στη σχέση σας, ο ένας εξαρτάται από τον άλλο και ότι δεν έχεις δική σου βούληση.
#5 Να στηρίζετε ο ένας τον άλλο για να έχετε καλή σχέση
Όλοι μας περνάμε δύσκολες στιγμές. Είναι σημαντικό να νιώθεις σε αυτές τις στιγμές ότι ο άνθρωπος σου είναι εκεί για εσένα και σε στηρίζει. Όσο ανεξάρτητη και αν είσαι, είναι καλό να μάθεις να δέχεσαι την συμπαράσταση και την στήριξη του συντρόφου σου. Το να περνάτε δύσκολες στιγμές μαζί θα σας φέρει πιο κοντά και θα ενισχύσει τη σχέση σας.
#6 Μην εξαρτάσαι από τον σύντροφο σου για να έχεις καλή σχέση
Μερικές φορές ίσως έχεις υψηλότερες προσδοκίες και περιμένεις παραπάνω πράγματα από τον σύντροφο σου.
Οι άνθρωποι που δεν είναι ευτυχισμένοι ελπίζουν να γίνουν ευτυχισμένοι μέσα από μια σχέση. Όσοι δεν είχαν ποτέ αυτοπεποίθηση ελπίζουν να αποκτήσουν, όσοι δεν ένιωσαν ποτέ ότι είχαν αξία περιμένουν να νιώσουν ότι τους εκτιμούν μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται σε σχέση.
Δεν είναι σωστό να περιμένεις μέσα από μια σχέση να νιώσεις την ευτυχία, την επιβεβαίωση, αυτοπεποίθηση και την εκτίμηση του συντρόφου σου. Θα πρέπει πρώτα να δουλέψεις με τον εαυτό σου και να μάθεις να τον αγαπάς και στη συνέχεια να αναζητήσεις την συντροφικότητα.
#7 Μάθε περισσότερα για τον σύντροφο σου
Ποιος είναι πραγματικά ο σύντροφος σου; Τι είναι αυτό που τον ενθουσιάζει; Ποιοι είναι οι στόχοι και τα όνειρα του; Είναι σημαντικό να γνωρίζεις αυτές τις λεπτομέρειες για τον σύντροφο σου και εκείνος για εσένα φυσικά. Δεν χρειάζεται να συμμερίζεσαι αυτά που θέλει ο σύντροφος σου, είναι αρκετό απλά να τον καταλαβαίνεις.
#8 Διαφώνησε με τον σωστό τρόπο
Το να διαφωνείς είναι απόλυτα υγιές. Το ότι τσακώνεστε δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάτε ο ένας τον άλλον ή ότι οδεύετε προς τον χωρισμό. Απλώς έχετε διαφορετικές απόψεις και είναι απόλυτα λογικό.
Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι δεν είστε αντίπαλοι. Διαπραγματεύσου με επιτυχία τις διαφωνίες σας, έχοντας κατά νου ότι θέλετε και οι δύο το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή ηρεμία και πληρότητα στη σχέση σας.
Όταν υπάρχει αγάπη και βλέπεις τα πράγματα από την ίδια οπτική, δεν έχεις την πρόθεση να επιτεθείς και να πληγώσεις τον σύντροφο σου κατά την διάρκεια ενός καυγά. Αντίθετα, θα προσπαθήσετε να καταλάβετε ο ένας τον άλλο και να βρείτε μια λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει.
Αν θέλεις να δημιουργήσεις μια καλή σχέση, θα πρέπει να κάνεις τον σύντροφο σου να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του. Ο χρόνος που περνάτε μαζί θα πρέπει να σας κάνει να νιώθετε ενέργεια και ενθουσιασμό.
Το μυστικό είναι οι καλές σας στιγμές να είναι περισσότερες από τους καυγάδες και τις διαφωνίες. Θα πρέπει να ανυπομονείς να είσαι μαζί του, μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και να μην συγκρίνεις ποτέ την δική σου σχέση με άλλων ανθρώπων.
Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεις την σχέση σου σαν αγγαρεία, αλλά σαν μια πηγή ευχαρίστησης και διασκέδασης.